Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERK İSG-İK www.erk-isg.com 0505 705 8046 – 0505 705 80 47 mail@erkisg.com.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERK İSG-İK www.erk-isg.com 0505 705 8046 – 0505 705 80 47 mail@erkisg.com."— Sunum transkripti:

1 ERK İSG-İK www.erk-isg.com 0505 705 8046 – 0505 705 80 47

2 AHŞAP MOBİLYA

3 LÜTFEN BÜTÜN İŞLERİNİZ SIRASINDA KENDİNİZİN VE BAŞKALARININ
GÜVENLİĞİNİ ÖN PLANDA TUTUN. AİLELERİNİZ EVDE SİZİ BEKLİYOR.

4 GENEL BİLGİ: Çok eski tarihlerden itibaren insanoğlu; ağaçların dallarını ve gövdelerini kullanarak ve bunlara şekil vererek eşya yapmıştır. Örneğin kapı, pencere, masa, sandalye, tarak, ok, mızrak, yemek kapları vb. birçok alet ve aparat ahşaba şekil verilerek yapılmıştır. Ahşaba şekil vermek için kullanılan kesici ve delici aletler çalışmayı kolaylaştırmıştır. Zaman içerisinde insanların yaşamlarında gittikçe artan ahşap kullanmaya başlamalarına bağlı olarak marangozluk, doğramacılık, mobilyacılık gibi meslekler ortaya çıkmıştır.

5 Sanayi devrimi öncesinde basit üretim için basit aletler kullanılarak yapılan ve daha ziyade el işçiliğine dayanan bu sektörün kapsamı, alanı, çerçevesi kullanılan makinalara bağlı olarak hızlı şekilde gelişmiştir. Halende el emeğinin ve ustalığın önemli bir yer tuttuğu bu sektördeki makineleşme ve otomasyon sistemleri ile birlikte tehlikelerde hızla artmıştır.

6 Sektörde kullanılan makine ve tezgahların büyük ölçüde tam otomasyon olmaması ve manuel olarak yapılan işlerin fazlalığı sektördeki kaza ve hastalık tehlikesini artıran bir husustur. Diğer yandan kaza ve hastalık tehlikesini artıran bir başka husus ise; gelişmiş ülkelerde dahil sektörde faaliyet gösteren firmaların büyük çoğunluğunun küçük veya orta ölçekli (50 veya daha az işçisi olan) firmalar olmasıdır.

7 SEKTÖRDEKİ KAZALAR, HASTALIKLAR:
Ahşap sektörünün ana tehlikesi iş kazaları olup, kazalara ise en çok genç veya çocuk işçiler ile çırak olarak görev yapanlar uğramaktadır. Kazaların önemli bir bölümü basit sıyrıj ve kesikler olsa da bunlara bağlı enfeksiyonlar ise zaman zaman ciddi hastalıklar ortaya çıkarmaktadır. Ancak zaman zaman kazalar özellikle el-parmak kopması veya görme kaybı gibi uzuv kayıplarına da neden olmaktadır. Çalışma ve üretim esnasında pozisyon ve duruşlara bağlı olarak ortaya çıkan kas-iskelet sistemi ile ilgili rahatsızlıklarda sektörün olumsuz bir başka tarafıdır.

8 Ahşapların bünyesinde bulunan küf ve mantar gibi biyolojik taşıyıcılar; alerjik reaksiyonlar ile suberosis ve sequosis gibi akciğer hastalıklarına (neden olabilirler. Ahşabın şekillendirilmesi esnasında çalışanlar tahta tozuna maruz kalırlar. Toza maruz kalınan süre, ahşabın türü ve tozun büyüklüğüne göre tozun olumsuz etkileri değişir. Tozlar gözler ve cillte kızarıklık ve alerjik reaksiyonlara neden olabileceği gibi dermatite denilen cilt gözeneklerinin kapanmasına neden olabilir. Kavak, kırmızı sedir, gül ağacı, tik ağacı, maun ve köknarın kontakt dermatite* neden olduğu bilinmektedir.

9 Ahşap tozlarının en çok etkisi solunum sisteminde olup; nefes alırken tozların buruna, solunum yolları ve akciğerler ile sinüslere gitmesi sürekli burun akıntısı ve astım, bronşit gibi hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Yapılan araştırmalara göre bu sektör çalışanlarında nazal sinüs kanserinin ortaya çıktığı ve kavak, kırmızı sedir, gülağacı ve maun gibi ağaçların ayrıca astıma neden olduğu saptanmıştır.

10 İkinci dünya savaşından gelişmiş ülkelerde; kullanılan makinaların ve teknolojilerin değişmesi ve bunlarla birlikte koruyucu önlemlerin arttırılması, mevzi havalandırma sistemlerinin gelişmesine bağlı olarak hastalık riski oldukça azaltmıştır. Ancak ahşap tozlarıyla birlikte formaldehit ve asbestos gibi tozlara maruz kalan gelişmekte olan veya geri kalmış ülke çalışanları için işe bağlı kanser riskinin çok daha yüksek olduğu acı bir gerçektir.

11 Yapıştırıcı, çözücü, cila, insektisit (böceklere karşı koruyucu), fungisit (mantarlara karşı koruyucu,boya, pigment, vernik, su-nem koruyucusu vb..kimyasallar; ahşabın işlenmesi esnasında yoğun şekilde ve her geçen gün artan miktarda kullanılmaktadır. Hemen hemen tamamı uçucu olan ve ahşabın işlenmesi, korunması, depolanması esnasında ortama yayılabilen bu tehlikeli, zararlıların en önemlileri metil etil keton, metanol, toluen, metil etil keton, n-butil alkol ve diklorometan gibi kimyasal maddelerdir.

12 ALINMASI GEREKEN İSG ÖNLEMLERİ
Sektördeki kazaların ve meslek hastalıklarının önlenmesi için öncelikle güvenli ve saqğlıklı ortamı sağlamak, çalışanları eğitmek, çalışma ortamını gözetleyip denetlemek ve çalışanlara işlerine uygun KKD vermektir. Ahşap tozları ile kullanılan kimyasallar son derece tehlikeli olabileceği için çalışma ortamında uygun ve yeterli doğal ve suni havalandırma sistemleri kurulmalıdır. Tehlikeyi kaynağından yok etmek için lokal sistemler tercih edilmelidir.

13 Çalışma ortamında ortaya çıkan toz ile kullanılan kimyasalların olumsuz etkilerine karşı koruyucu maske ve gerekiyorsa solunum cihazı kullanımı sağlanmalıdır İşleme esnasında ortama yayılan veya sıçrayan tozlar kıymıkların göze gelmesi durumunda körlüğe neden olabilecek önemli yaralanmalar söz konusu olabilir. Bu tehlikeyi önlemek için öncelikle, tehlike ile işçiler arasına engeller konulması yoluna gidilmeli mutlaka göz koruyucu donanımlar olan gözlükler kullanılmalıdır.

14 MESLEĞE BAĞLI HASTALIKLAR:
Akciğer kanseri Astım Bronşit Kontakt dermatit Nazal Sinüs Kanseri Amputasyon Nekroz (Gangren)

15 HİÇ BİR İŞ TEDBİR ALINMADAN ACİL VE ÖNEMLİ DEĞİLDİR.
YAPILACAK KADAR ACİL VE ÖNEMLİ DEĞİLDİR.

16 TEŞEKKÜR EDERİZ


"ERK İSG-İK www.erk-isg.com 0505 705 8046 – 0505 705 80 47 mail@erkisg.com." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları