Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan:Hatice OLTULUOĞLU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan:Hatice OLTULUOĞLU"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan:Hatice OLTULUOĞLU
F.N. Hazırlayan:Hatice OLTULUOĞLU

2 Florence Nıghtıngale Hemşireliğin kurucusu
Hasta bakımı ve sosyal reformist olarak toplumsal sorunlara eğilen Hemşirelerin seçkin insanlardan seçilen bir gurup insanın formal eğitimden geçmesi gerektiğini savunan,

3 Hemşireliği bağımsız bir meslek olarak gören
Hemşireliğin yalnız yetenekli ve nitelik bireylere açık olması ve örgün eğitim sonrası yapılması gerektiğine inanan Parlak zekalı,inandıkları uğruna çaba harcayan savaşçı ve hastanın bakımını sağlamada önemli rolü olduğuna inandığı hemşireliği her yerde savunan bir liderdir.

4 Yaşamın ilk yılları 12 mayıs 1820 İtalya’nın Florence kentinde,zengin,kültürlü,olağan üstü idealleri olan bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur.

5 Gezi sonrası Aile İngiltere’ye dönmüştür ve baba kızı için en iyi eğitimi planlamış İtalyanca,Fransızca , Almanca ,tarih,felsefe,bilim,müzik,sanat ve klasik edebiyat öğrenmesini sağlamıştır.

6 Yetenekleri; görülmemiş bir akıl
Gözlemlemede büyük güç ve isabet istatistik ve bilime tutku örgütleme ve yönetimde olağan üstü yetenek Felsefe ve dinle olduğu kadar çağdaş politika ve tarihe merak Yöntem seçme ve doğru karar vermede inanılmaz beceri Açık ve kapsamlı düşünme ve mükemmel zamanlama

7 Hemşireliğe hazırlanışı
Küçüklüğünde hasta hayvanlara bakmış, 9 yaşlarında hasta kişilere bakmak isteğini dile getirmiş, 13-14 yaşlarında çevredeki yoksul hastaları ziyaret ederek onlara yardımcı olmaya çalışmış, 20 yaşlarında ailesinden hemşire olmak amacı ile hastaneye gitmek için izin istemiş bu istek reddedilmiş.

8 O çağda saygı değer kadınların evin dışında çalışmaları hoş karşılanmadığı özellikle hastanede çalışan kadınların eğitimsiz ve uygunsuz kadınlardan oluşması sonucu ailesi kızlarının böyle bir yerde çalışmasını asla onaylamadılar. 24 Yaşlarında onu evlendirmek istemiş ve Florence bu isteğe karşın kendisi için en iyi seçimin hemşirelik olduğunu savunmuştur.

9 Aile kızlarını vazgeçirmek için onu seyahatlere yollamıştır.
Florence bu gezilerden yararlanarak Fransa,Belçika,Almanya İtalya,Yunanistan'daki yetimhaneleri,Mısır ve İskenderiye'deki hastaneleri incelemiş

10 Bu gözlemler sonucunda eğitimli kadınların yaşamlarını hemşireliğe adayacağı bir protestan rahibeler gurubu oluşturmayı amaçlamış ve eğitim görmek için Almanya Kaiserwerth’e katılmıştır. Florance burada verilen kursa katılmış burada verilen bazı dersleri ve hijyeni hemşirelik eğitimi için yetersiz olduğunu düşünmüş ve Pariste bir operatörün yanında rahibelerle çalışmıştır.

11 32 yaşında iken aile kızlarından evlenme umudunu kesmiş ona her yıl 2500 İngiliz sterlini ödemeyi kararlaştırmıştır. 1853 yılında 33 yaşlarında ilk görevi müdireliğe başlamıştır. Kısa süre sonra King Koleji yöneticiliği önerilmiş ve Kırıma gidinceye kadar bu görevi yürütmüştür.

12 KIRIM SAVAŞI 1854 Yılında Rusya ‘nın Fransa,İngiltere ve Türkiye’ye karşı savaş açmış bu savaşta İngiliz askerlerine gösterilen ilgisizlik ve bakımsızlık İngiltere’de öfkeye neden olmuş Savunma Bakanı Florence’ye bir gurup oluşturarak savaşa gidip askerlere bakım vermesi için bir mektup yazmıştır.

13 1W (1854)sonra Nıghtıngale 38 hemşire ile Üsküdar'a hareket etmiştir.
Nıghtıngale ;araç gereç,çamaşır,mutfak ,çevre ,hijyen,hemşire eksikliği,personel yönetimi ile ilgili sorunlarla karşılaşmış,bu sorunları çözümlemiştir.

14 SAVAŞ SONRASI 1856 Temmuzda İngiltere'ye döndüğünde pek çok ödül almıştır.Onun için ödüllerin en anlamlısı onun yönetiminde bir hemşire okulu kurmak üzere toplanan sterlin para ödülü idi. Ancak 1860 yılında ST.Thomas Hastanesinde bir hemşirelik okulu kurulmuş yönetiminde F.N.dolaysız rol almadı

15 Amacını gerçekleştirememesinin nedeni;
Kırımda yakalandığı Kırım humması İngiltereye döndüğünde kraliçe Viktoryanın çağırarak askeri hastane sisteminde gözlemlediği yanlışlıkları anlatarak bir reform yapması önerisi ve bu onun ilgi alanını başka yöne kaymış olması.

16 Daha sonra askeri konseye Kırım Savaşı sırasında askeri hastanede karşılaştığı durumları anlatan resmi bir rapor hazırladı. Savaş sonrası İngiliz hastanede yönetim,sağlık ve etkin çalışmayı etkileyen faktörler üzerine notlar adlı raporu hazırladı. Askeri hekimlerin eğitimini geliştirmesi ,askeri kışlaların düzeltilmesi ve askeri kuruluşlarda istatistiğin kullanılması gibi değişikliklerin yer almasına yardımcı oldu.

17 NIGHTINGALE OKULU İngiltere'ye döndükten 4 yıl sonra kendi adına kurulan fondan biriken paralarla bir okul kurmuştur. Sağlığının bozuk olması nedeni ile kendisi yerine Sarah Elizabeth Wardroper’u müdür yapmış ve onunla çok yakın ilişkiye girmiş ve okul için gerekli faaliyetleri planlamıştır.

18 OKULUN İLKE VE KURALLARI;
Okulun içinde kurulduğu hastane ,klinik öğretimden tam anlamı ile işbirliği içinde olmalı Hemşire okulunun bütçesi hastaneninkinden ayrı ve müstakil olmalı böylece vurgunun hizmetten çok eğitime verilmesi sağlanmalıdır. Öğrenci hemşirelere tek kişilik yatak odaları ve zevkle döşenmiş bir salon sağlanmış olmalı. Öğrenciler titizlikle iyi aile kızlarından seçilmiş ve 25 yaşından küçük olmalı.Giyiniş ve davranışlarına özen göstermeleri ve hastane dışına iki veya üç kişilik guruplar oluşturarak çıkmaları örgütlendi.1. sınıfa 15 kişi alındı. Okulun süresi 1 yıl olup öğrenciler hem teorik hem de hastanede pratik yaparlardı. Mezuniyet sonrası 1 veya 2 yıl yönetici yetiştirme programına katılabilirlerdi. Öğrencilerin gelişimlerini değerlendirilmesi için kapsamlı kayıt ve rapor sistemi vardı.Nıghtıngale öğrencilerinin başka okullara öğretmen olmalarını teşvik ederdi.

19 Londranın tanınmış hemşiresi Mr William Rathbone’nın isteği üzeremezunlardan biri tutuk evlerinde bakım reformu yapmış,biri yoksul hastaları evlerinde ziyaret etmiş,diğeri askeri hemşire olmuştur. 1873 yılında Amerika’da 3 hemşire okulu kurulmuştur.Bellevue hemşirelik okulu,Connecticut hemşirelik okulu,Boston hemşirelik okulu.Yöneticileri Nıghtıngale ‘den yararlanmışlardır.(mektuplaşarak,onlara mezunlarını göndererek,müdürler Nıghtıngaleyi ziyaret etmişlerdir).

20 NIGHTINGALE’NİN HASTALIĞI
Kırım Humması dışında bir hastalığı olmayan Nıghtıngale yaşamını İngilterenin kuzeyinde bir apartmanın dairesinde inzivaya çekilerek sürdürmüştür. İnzivaya çekilmesinin nedeni ; Daha çok yazmak, Yeni projeler üretmek İstemedikleri değil istedikleri ile bir arada olmak

21 Hemşirelik konularında onayı o konunun gerçekleşmesine ,aksi ise konunun donmasına neden olurdu.
Hemşirelerin lisanslı olması 1919 yılında etkili olmuştur. 1910 yılında ölmüş ve ailesinin bulunduğu Hampshire ‘deki East Willow’a gömülmüştür.Nıghtıngale’nin doğum günü 12 Mayıs tüm dünyada Hemşirelerce Hemşirelik haftası olarak kutlanmaktadır.

22


"Hazırlayan:Hatice OLTULUOĞLU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları