Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
YayınlayanAkcay Turgut Değiştirilmiş 10 yıl önce
2
TUZ NEDİR? Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır.
3
SODYUM VÜCUT İÇİN GEREKLİDİR. ANCAK FAZLASI!!!!!!!!!!!!!
Sodyum vücutta damarlarda sıvının hareketi ve sinir sistemi için gerekli bir bileşendir. Sodyum eksikliği az rastlanan bir durumdur. Ancak kusma ve ishal durumlarında aşırı sıvı kaybı olan durumlarda sodyum kaybı oluşabilir.
4
BİR NUMARALI DÜŞMAN TUZ
5
ÜLKEMİZDE YILLIK TUZ ÜRETİM MİKTARLARI (ton)
6
FARKINDA MIYIZ?
7
Günlük Tuz Tüketimi Önerilenin 3 Katı
8
DİKKAT TUZAK VAR…
9
Ekmek Salamura besinler İşlem görmüş besinler Tuzluklar
MAJÖR TUZ KAYNAKLARI Ekmek Salamura besinler İşlem görmüş besinler Tuzluklar
10
+ 400 g + 2400 mg Na 120 g
11
ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER
12
TUZLU BESİNLERİ TERCİH ETMEK SONRADAN KAZANILAN BİR ÖZELLİKTİR. .
13
ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER
14
ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER
15
ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ
TUZ KAYNAĞI BESİNLER
16
ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER
17
ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER
18
TUZU AZALTIN SAĞLIĞI ARTTIRIN…
19
Bulaşıcı Olmayan Kronik Hastalıklara Neden Olan Risk Faktörleri
•Sigara Kullanımı •Fiziksel İnaktivite •Sağlıksız Beslenme Aşırı Tuz Tüketimi
21
Kardiyovasküler hastalıklar Gastrik kanserler Osteoporozis
TUZ TÜKETİMİ İLE İLİŞKİLİ HASTALIKLAR Hipertansiyon Kardiyovasküler hastalıklar Gastrik kanserler Osteoporozis Böbrek hastalıkları Diyabet
22
AŞIRI TUZ BÖBREKLERİMİZE DE
ZARAR VERİYOR Ülkemizde sayıları 60 bine yaklaşan diyaliz hastası bulunmaktadır. Diyalize girmekte olan hastaların % 32.5’u diyabet hastası, % 27’si ise hipertansiyon hastasıdır.
23
ÖNERİLER
24
SAĞLIKLI OLMAK İÇİN GÜNDE 5 GRAM TUZ YETERLİDİR
Günlük sodyum gereksinimi 2400 mg dır. WHO <5 g/gün civarında tuz önermektedir. 2008 yılında yapılan Türk Toplumunda Tuz Tüketimi ve Kan BasıncıÇalışmasına (SALTurk)göre ülkemizde tuz tüketimi çok fazladır (ortalama 18 gram/gün)
25
Tuz eklemeden önce yiyecekleri tadın.
BİR KAÇ PRATİK ÖNERİ Tuz eklemeden önce yiyecekleri tadın. Masanızdan tuzlukları kaldırın. Onun yerine limon, sirke, baharat ve yeşillikleri deneyin. Tuzu kademeli olarak azaltın. Sodyum içeriği yüksek besinlerden kaçının. Besinlerin etiketlerini okuyun. Taze sebze meyve, et, tavuk, balık tüketin.
26
“TUZU AZALTIN ANCAK KULLANDIĞINIZ TUZ
İYOTLU OLSUN”
27
KARPUZLU İLÇE HASTANESİ
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.