Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ETİĞİN UNSURLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ETİĞİN UNSURLARI."— Sunum transkripti:

1 ETİĞİN UNSURLARI

2 Etik: Bir kişinin ya da grubun davranışlarına rehberlik eden doğrunun ve yanlışın, iyi veya kötünün standartlarını oluşturan moral ilkelerinin kodudur ve çeşitli eylem alternatifleri arasında bir seçim yapmada insanlara yardımcı olan davranış ilkelerini oluşturmayı amaçlar. Yükümlülük: Eylemlere yön veren ahlaki nitelikteki istektir.

3 Etiğin Unsurları Eğitim Unsurları Vicdan ve İyi Niyet Akılcılık
Eylemlere Yön Veren Öğeler Ödevler ve Yükümlülükler Öçülükler

4 Ödevler ve Yükümlülükler
Ödev bir kimsenin yapması gerekli olan ya da kişiden yapması beklenen eylemdir. Ödevle birlikte ele alınması gereken yükümlülük ise, eylemlere yön veren ahlaki nitelikteki istektir. Yapılması gereken bir eyleme ilişkin buyruklar olumlu bir gerekliliği ifade ederken yapılmaması gereken bir eyleme ilişkin buyruklar olumsuz bir gerekliliği yansıtmaktadır.

5 Ölçülük Gerçek mutluluğun bunda olduğu savunulur. Buna göre, her türlü aşırılıktan uzak kalmayı öngören ve ideal seviyede olunmasının uyum, düzen ve mutluluk getireceği belirtilir.

6 Vicdan ve İyi Niyet Vicdan kişinin kendi kendini yargılama yeteneğini kullanması sonucu, niyet ve eylemlerin ahlaki değerlerinin bilincine varmasını sağlayan ahlaki yeterliliktir. Aynı zamanda kişinin benliğinde oluşan ve bireyin iyiliğine veya kötülüğüne ilişkin yargısal bilinçtir.

7 Akılcılık Bu temel unsura göre insanı mutluluğa götürecek temel yol, kişinin doğru yolu bulacak kadar bilgiye sahip olmasıyla doğru orantılıdır. Birey neyi doğru neyi yanlış yaptığını bilir ve buna göre davranırsa kendiliğinden mutluluğu yakalayabilir.

8 Eylemlerimize Yön Veren Öğeler
İyilik ve doğruluk öğeleri : Ahlaki anlamda, insanların eylemleri, genellikle iyi ve kötü ekseninde değerlendirilmektedir. Ahlaki yönden olumlu kabul edilen eylemler ‘iyi’, ahlaki açıdan uygun olmayan ve olumsuz olarak değerlendirilen eylemler ise ‘kötü’ olarak sınıflandırılmaktadır.

9 Sevgi öğesi : Eylemlere yön veren unsurlardan birisi de sevgidir
Sevgi öğesi : Eylemlere yön veren unsurlardan birisi de sevgidir. Ahlaki açıdan sözü edilen sevgi, dar anlamda aşk değil, geniş anlamda, insanların ilişkilerinde karşılıksız bir özveriye neden olan duygusal bağ ve eğilimdir.

10 Bencilik (egoizm) öğesi :Eylemlerimizi etkileyen sevgi öğesinin tam karşıtı olarak nitelendirilebilecek bencilik (kendini düşünme) öğesi, insanı sadece kendini ve kendi çıkarlarını gözetme ve kollamaya, tüm çevresini kendi yararına uydurmaya yönelik eğilimdir.

11 Hazırlayan : Saadet PELİVAN 12620074 Pazarlama ve Reklamcılık


"ETİĞİN UNSURLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları