Sunuyu indir
1
AFETLERDE BARINMA, BESLENME VE HİJYEN
PROF.DR.RECEP AKDUR
2
GENEL İLKE AMAÇ; AFETLERİN YOK EDİLMESİ
ÖNEMLİ OLAN; GEÇİCİ YERLEŞİME GEREKSİNİM OLMAMASI ESAS OLAN; YERLEŞİM, BARINMA VE BESLENME HİZMETLERİNİN TÜM AYRINTILARININ ÖNCEDEN PLANLANMIŞ OLMASI
3
Marmara Depremi 17 Ağustos 1999
4
AFETTE BÜYÜKLÜK 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi
Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi Büyüklük 7.4 Etkilenen iller:Kocaeli, Sakarya, Yalova, İstanbul, Bolu, Düzce, Bursa, Eskişehir, Zonguldak ve Tekirdağ 30 milyon nüfus Sanayi ve ekonominin %80
5
AFETTE BÜYÜKLÜK Ölü sayısı: 16 bin 899 Yaralı sayısı: 23 bin 781
Sakat kalan: 505 Yıkılan ve ağır hasarlı bina: 16 bin 649 Orta hasarlı konut: 90 bin 536 Az hasarlı konut: 102 bin 822 Hasarlı işyeri: 27 bin 477 Dağıtılan prefabrik sayısı: 40 bin 786
6
GENEL İLKE Planlanmamış, Gerçek ihtiyaç olmayan,
Tasnif edilmemiş olan, Yöre kültürüne uygun olmayan, Hiç bir şey (yiyecek, giyecek, ilaç, insan gücü) afet bölgesine gönderilmemelidir
7
ÖNCELİK SIRASI Su, Giyim, Gıda, Barınma
8
GEÇİCİ YERLEŞİMİN KABULU
Zamanında-gecikmeyen, Mal güvenliği, Malına mülküne sahip çıkabilme, İşine gücüne devam edebilme Komşu akraba-sosyal ilişkilere devam Organize olma-katkı ve katılımını alma
9
AFETTE YERLEŞİM TÜRLERİ
Sabit yapılar: Okul, kamp, otel gibi yerlere geçici yerleştirme Çadır kentler:Kısa erimli yerleştirme Prefabrik konutlar: Orta erimli yerleştirme Kalıcı yerleştirme: Yeni konutlar-yeni yerleşim yerleri
10
SABİT YAPILARA YERLEŞTİRME
SULU ALANLAR HİJYENİ TOPLU BESLEME ÇAMAŞIRHANE KALABALIK FAKTÖRÜ GRUBUN ÖRGÜTLENMESİ GRUP FAALİYETLERİ
11
Toplumun örgütlenmesi
ÇADIR KENTLER1 Yer seçimi Uygun çadırlar Araziye yerleşme Toplumun örgütlenmesi
12
alt yapısı inşa edilmiş alanlar Önceden planlanmış, uygun araziler
ÇADIRKENTLER2 Önceden hazırlanmış, alt yapısı inşa edilmiş alanlar Önceden planlanmış, uygun araziler
13
ÇADIR KENTLER3 Yer Seçimi
1000 kişiye 3-4 hektar alan, Su, elektrik, ulaşım sağlanabilen Eğimli, su drenajına uygun, zemin çamuru, çimen ve ot olmayan arazi Su basma, toprak kayma, çığ, kaya düşme olasılığı yok Çöplük, hava kirliliği, kokusu ve jitlerinden uzak Gürültü ve yoğun trafikten uzak Hava akımı olmayan, güneye bakan Eski yerleşime yürüme mesafesinde
14
ÇADIR KENTLER4 Uygun Çadırlar
Çadırlar aile tipi olmalı Kişi başına en az 3-3,5 m2 alan 10 m3 hacim sağlamalı Soğuk, rüzgar ve yağmurdan koruyan Doğal havalandırmaya uygun Gereğinde ısıtmaya uygun .
16
ÇADIRLARI YERLEŞTİRMEK YAN YANA DİZMEK DEĞİLDİR
17
ÇADIR KENTLER5 Araziye yerleşme
10 metrelik, kaplanmış yollar Çadırlar bu yola iki metre mesafede Çadırlar arasında sekiz metre aralık Çadır dizileri uygun drenajlarla korunmalı Sokaklar ve çadırlar aydınlatılmalı
24
ÇADIR KENTLER6 sosyal tesisler
Mutfak- yemekhane Tuvaletler Banyolar Çamaşırhaneler Yönetim (İdare, sağlık istasyonu, haberleşme, güvenlik) Lokal (toplanma, eğleme) Okul çadırları Spor alanları
25
PREFABRİK KONUTLAR Yer seçimi ilkelerine uygun
Su, kanalizasyon, elektrik merkezi Uygun büyüklükte konutlar (sulu alanların içinde olduğu) Konutların araziye yerleştirilmesi (cadde ve sokak sistemi) Yönetim (İdare, sağlık istasyonu, haberleşme, güvenlik) Okul Kantin-Lokal- toplantı yeri Spor alanları
26
KALICI YERLEŞİMLER OLAĞAN KENT,ÇEVRE, KONUT, İNŞAAT ve SAĞLIK KURALLARI
27
BESLENME1 Afetlerde gıda kirliliği olasılığı daha yüksektir
Kirlenme olasılığı olan yerler; üretim, hasat, taşıma, işleme, depolama, dağıtım, kullanım Özellikle kimyasal üretim, taşıma ve depoları Biyolojik kirlilik (geleneksel gıda hijyeni önlemleri) Fırsatçılara olağandan daha fazla dikkat
29
BESLENME2 İZOLASYON EVRESİ KISA ERİMLİ UZUN ERİMLİ
30
BESLENME3 Örgütsüzlük ve olanaksızlıklar nedeniyle İlk günler, yiyecekler korunamaz kuru ve paketlenmiş yiyecekler tercih edilmeli Örgütlü, sistemli ve dayanışma duygusunu pekiştiren dağıtım yapılmalı. En kısa sürede seyyar mutfak kurulmalı Orta ve uzun erimli yerleşime dek beslenme merkezi olmalı
31
DAĞTIMDA HAKKANİYET VE DÜZEN, DAYANIŞMA DUYGUSU
32
MERKEZİ VE TOPLU BESLENME DAHA HİJYENİKTİR
33
BESLENME4 hijyen Gıdalar uygun koşullarda saklanmalı
Vektörler mutfak ve gıdaya ulaşamamalı Mutfak temiz olmalı Tezgahlar hem yemek hazırlamadan önce hem de sonra temizlenmelidir Kaplar olağandan daha özenle temizlenmeli
34
BESLENME5 hijyen El, araç gereç ve tezgah kurulamada kağıt havlu kullanılmalı Mutfak bezleri amacına göre sınıflanmalı karıştırılmamalı Bezler günlük değiştirilemiyor ise kullanmadan önce klorlu suya yatırılmalıdır. Fırça ve paspas benzeri araçlar mutfağa özgü olmalı diğer alanların araçları kesinlikle mutfağa sokulmamalıdır
35
BESLENME6 Çalışmaya uygunluk-Portörlük muayenesi ÇALIŞANLAR
Çalışanların beden, giysi temizliği El bakımı ve kontrolü El yıkama ve eldiven kullanma Bone kullanma Sıvı sabun-Kağıt havlu kullanma EĞİTİM
36
SU1 Sistem ve şebeke hızla kontrol edilmeli-bozukluk, arıza ve riskler derhal giderilmeli Kirlenme olasılığı dikkate alınmalı, giderilmeli Başlangıç ve rutin analizler Başlangıç, süper ve olağan klorlama Şebeke çalışıncaya dek seyyar su sağlama ve bunlarda su güvenliği
37
SU SAĞLAMA YÖNTEMLERİ2 AMBALAJLI SULAR TANKERLERLE TAŞIMA
MOBİL ARITMA DÜZENEKLERİ ŞEBEKE BAĞLAMA
38
SU3 Kısa erimli geçici yerleşimler de eğer yok ise şebeke bağlanmalıdır. Çadır kentte kişi başına en az 40 litre su sağlanmalı Suyu alma yeri her bir çadıra en fazla 100 m uzakta olmalıdır.
39
AMBALAJLI SU4 RUHSATLI MARKALI ORJİNAL ŞİLLİNG KAPAKLI
KULLANIM SÜRESİ GEÇMEMİŞ UYGUN TAŞIMA-SAKLAMA
40
SU TANKERİ5 Su taşımaya uygun,
Dolum ve başaltım sistemleri kirlenmeye yol açamayacak tipte, Su aldığı yer uygun ve denetlenmiş, Dolumdan sonra klorlama, Yerleşim girişlerinde klor kontrolü, Personel eğitimli.
41
TAŞINABİLİR SU DÜZENEKLERİ6
İçme suyu düzenekleri Atık su arıtma düzenekleri Su analiz laboratuvarları İÇME SUYU DÜZENEKLERİ KAYNAĞA UYGUN KAPASİTESİ YETERLİ DEZENFEKTE EDEBİLEN PAKETLEYEBİLEN
43
TUVALET–BANYO-ÇAMAŞIRHANE
Her 10 kişiye bir tuvalet her 50 kişiye bir duş sağlanmalıdır. Açık çukurlu hela için her 50 kişiye 3 metre çukur kazılır ve 10 kişiye bir yıkanma musluğu 100 kişiye bir banyo 50 kişiye bir duş yazın duş sayısı 30 kişiye bir olacak şekilde ayarlanmalıdır. Merkezi çamaşırhane ve yeterli çamaşır makinesi
45
ENKAZLAR MOLOZLAR Enkaza ve molozlara dezenfektan, ensektisit sıkmaya gerek yoktur Çöplüğe, dere yatağına, denize,sarp vadilere dökülmemeli Tekrar almaya uygun ve olabildiğince tasnif edilmiş depolama Toprağı ve diğer atıkları kirletecek (radyoaktif,kimyasal, parlayıcı patlayıcı,biyolojik) atıkları özel toplama ve uzaklaştırma
46
DEFİN TÜM İŞLER ÖNCEDEN PLANLANMIŞ OLMALIDIR
Cesetlerin kontamine (biyolojik/kimyasal) olabileceği unutulmamalı, kirli olanlar dekontamine edilmeli Kirli olmayan ölülere sönmemiş kireç, dezenfektan vb uygulamasına gerek yoktur. Uygun koşullarda -soğukta bekletilmesi yeterlidir. Cesetler için yeteri sayıda torba bulunmalı/temin edilmeli Yakınları alana dek morgda bekletilmelidir- Çok sayıda ve geçici morga gereksinim vardır. 72 saatten fazla tutulmamalıdır. Kayıt ve kimlik tespiti çok önemlidir. Belirlenen yerler dışına gömme yapılmamalıdır.
47
ÇÖP-VEKTÖRLER Kapalı kaplar yerleştirinceye dek çukurlara biriktirme ve toprakla örtme Atıklar poşetlere ve kapalı kaplarda toplanmalı Her 4-8 çadıra (25-50 kişi) litrelik kapaklı çöp kabı yerleştirilmeli Her gün alınmalı. Eğitim yapılmalı Uygun alanlar seçilmiş ise vektörler sorun olmaz-varlığında, jit yok etme ve kimyasal mücadele yapılmalı
48
SAĞLIK İSTASYONU Rutin sağlık hizmetleri
Gebelerin, bebeklerin, yaşlıların izlenmesi Hastalar, engelliler, yakınlarını kaybetmişlere özel özen Post travmatik sendrom, kontrasepsiyon Afete özgü bir aşı takvimi yoktur. Afette tetanos ve hepatit B akla gelen iki aşıdır. Önemli olan rutin aşıların ihmal edilmemesidir
50
ÇADIRDA SAĞLIK HİZMETLERİ Marmara Depremi 17 Ağustos 1999
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.