Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MDV AMORTSİMAN HESAPLAMA ve MUHASEBELEŞTİRME İŞLEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MDV AMORTSİMAN HESAPLAMA ve MUHASEBELEŞTİRME İŞLEMİ"— Sunum transkripti:

1 MDV AMORTSİMAN HESAPLAMA ve MUHASEBELEŞTİRME İŞLEMİ
MDV amortisman hesaplama işlemi MFYS üzerinde ‘MDV İşlemleri Menüsü’ altında yer alan ‘Amortisman Hesaplama Modülü’nden yapılır. Amortisman hesaplama işlemi 250 Arazi ve Arsalar grubu hariç tüm MDV gruplarına uygulanır. Amortisman hesaplama işlemi için öncelikle ‘MDV Dökümler Menüsü’nden, ‘MDV Sayım Cetveli Dökümü’ alınır. Ardından ‘Muhasebe Dökümler Menüsü’ üzerinden de ‘Mizan Dökümü’ alınır. Alınan bu iki dökümde aşağıdaki eşitlikler kontrol edilir: MDV Sayım Cetvel Dökümü’nde = Mizan İlgili MDV Hesabının Borç Bakiyesi yer alan MDV Son Bedeli MDV Sayım Cetvel Dökümü’nde = Mizan İlgili MDV Amortisman Hesabının Birikmiş Amortisman Tutarı Alacak Bakiyesi Bu eşitlikler doğrulandıktan sonra ‘Amortisman Hesaplama ve Muhasebeleştirme İşlemi’ne geçilir. Aksi halde ‘Amortisman Hesaplama ve Muhasebeleştirme İşlemi’ne başlanamaz. ‘Amortisman Hesaplama ve Muhasebeleştirme İşlemi’ ise aşağıdaki gibi yapılır:

2 Örneğin 252.00 grubunun amortismanını hesaplayalım.
MDV Sayım Cetveli yandaki kriterler girilerek sorgulanır. Örneğimizde hesabı kontrol edelim. Hesabın MDV Son Bedeli = ,79 TL Hesabın Birikmiş Amortisman Bedeli = ,91 TL Bu şekilde tüm hesaplar için ‘MDV Son Bedeli’ ve ‘Birikmiş Amortisman Bedeli’ tespit edilir. Örneğin grubunun amortismanını hesaplayalım. Bunun için aşağıdaki MDV Sayım Cetvelinden hesabın MDV Son Bedeli ve Birikmiş Amortisman Bedeli tespit edilir. MDV Son Bedeli = ,79 TL Birikmiş Amortisman Bedeli = ,91 TL

3 Mizan Dökümünde de 250.00 Hesabın Borç Bakiyesi ile Bu Hesaba Bağlı Amortisman Hesabı
Olan Hesabın Alacak Bakiyesi Kontrol Edilir. Hesabın Borç Bakiyesi = ,79 TL

4 Şimdi de 257.20 Hesabın Alacak Baki,yesini Kontrol Edelim:
Hesabın Alacak Bakiyesi = ,91 TL Görüldüğü gibi MDV Sayım Cetveli İle Mizan Rakamları Eşit. Artık Amortisman Hesaplama ve Muhasebeleştirme Yapılabilir.

5 Eğer yukarıdaki eşitlik sağlanmaz ise bu hata alınır.

6 Hesaplama yapabilmek için sadece MDV Grubu 250 hariç sırayla seçilir
Hesaplama yapabilmek için sadece MDV Grubu 250 hariç sırayla seçilir. Her seçim sonrasında ‘HESAPLA’ tıklanır. Amortisman hesaplama yapılabilmesi için, hesaplama yapılacak MDV grubunda MDV kartı bulunması gerekir aksi halde yukarıdaki hata alınır.

7 Hesaplama yapılınca sistem bu uyarıyı verir
Hesaplama yapılınca sistem bu uyarıyı verir. Artık son adım olan ‘Amortisman Muhasebeleştirme’ işlemi yapılabilir. Bu işlem için MDV İşlemleri Menüsü’nün altında yer alan ‘Amortisman Muhasebeleştirme Modülü’ kullanılır.

8 Ekrana girildiğinde ‘Grup No’ alanı sırayla her bir MDV Hesap Grubu için seçilerek
‘Muhasebe Oluştur’ tıklanır. İşlem sonucunda yukarıdaki uyarı alınır.


"MDV AMORTSİMAN HESAPLAMA ve MUHASEBELEŞTİRME İŞLEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları