Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kurumsallık ve Sürdürülebilirlik

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kurumsallık ve Sürdürülebilirlik"— Sunum transkripti:

1 Kurumsallık ve Sürdürülebilirlik

2 Fenerbahçe’nin Etkileyici Büyümesi
Nereden Nereye 1997 2012 Üye Sayısı 6.388 15.138 Çalışan Sayısı 92 915 Şirket 8 Aktif Sporcu Sayısı 491 2.000+ Bütçe 21 milyon USD 221 milyon USD

3 FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İŞ GELİŞTİRME
MALİ BAŞARI FUTBOL SPORTİF BAŞARI FUTBOL A.Ş. BASKETBOL FENERIUM VOLEYBOL FENERCELL ATLETİZM FENER TV KÜREK RADYO FENERBAHÇE YELKEN FB CATERING YÜZME FB SPOR OKULLARI BOKS FB EĞİTİM KURUMLARI MASA TENİSİ İNSAN KAYNAKLARI REKLAM-PAZARLAMA BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İŞ GELİŞTİRME MALİ İŞLER HUKUK İÇ DENETİM DIŞ İLİŞKİLER SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

4 MASA TENİSİ 30 lisanslı sporcu,
Çeşitli kategorilerde son 15 yılda, 38 Türkiye Şampiyonluğu, Kadın takımımız son iki yılın Avrupa Kupası şampiyonu, Bu yıl hedef, Avrupa Şampiyonlar Ligi’nin ilk şampiyonu olmak.

5 BOKS Son 10 yılda ulusal ve uluslararası alanda toplam adet madalya, Milli Takımın %50’sinden fazlası Fenerbahçeli sporcular oluşturuyor, Ülkemizin kazandığı madalyaların %80’i kulübümüz boksörlerinden, Ankara’da sokak çocukları için açılan boks okulumuz çok başarılı.

6 YÜZME Yılda ortalama 300 lisanslı, 300 altyapı sporcusu ve kursiyer, Milli Takımın %70’ini Fenerbahçeli sporcular oluşturuyor, 2013 Akdeniz Oyunları’nda, kadın bayrak milli takımını oluşturan sporcularımızdan, Türkiye rekoru ile 3.’lük madalyası.

7 YELKEN 25’i milli 70 aktif lisanslı sporcu,
Ülkemizin ilk kez olimpiyatlara katılması ve sporcularımız Çağla Dönertaş ve Alican Kaynar tarafından temsil edilmesi, 2013’de Dünya Şampiyonası 3. ve 6.’lığı, Akdeniz Oyunları 3.’lüğü, “Fenerbahçe 1” yatımızdan, son 6 yılda 64 birincilik ve 5 lig şampiyonluğu, Firmalara ve bireylere verilen eğitimlerden yaratılan yeni gelir kaynağı.

8 KÜREK Futbol’dan sonra Kulübümüzün en eski şubesi (Kuruluş 1914),
Toplamda 35 Türkiye Şampiyonluğu ile rakiplerinden açık ara önde, Milli Takımın %75’ini Fenerbahçeli sporcular oluşturuyor.

9 ATLETİZM %80’i milli 110 sporcu Son başarılarımızdan bazıları;
2012 Londra Olimpiyatları ve 2012 Avrupa Şampiyonası - Gamze Bulut metre - Gümüş Madalya, 2013 Akdeniz Oyunları - Fatih Avan - Cirit Atma – Altın Madalya, 2013 Akdeniz Oyunları - Burcu Ayhan – Yüksek Atlama – Altın Madalya, 2013 Akdeniz Oyunları – Ramil Guliyev – 100 m ve 200 m – Gümüş Madalya.

10 VOLEYBOL Takımlarımız sayesinde voleybol artık daha popüler ve başarı çıtası daha yükseklerde. Kadın voleybol; Dünya Kulüpler Şampiyonası 1. Avrupa Kulüpler Şampiyonası 3. Avrupa Kulüpler Şampiyonası 1. Dünya Kulüpler Şampiyonası 3. CEV Kupası 2. Erkek voleybol; Son 5 yılda; Türkiye Ligi’nde 4, Türkiye Kupası’nda 2, Süper Kupa’da 2 şampiyonluk

11 BASKETBOL Türkiye Kadın Basketbolunun Fenomeni Potanın Kraliçeleri.
Türkiye Ligi’nde son 8 sezonun şampiyonu, Geçen sezonun Avrupa İkincisi, Bu sezon hedef, hem Türkiye hem Avrupa’da şampiyonluk. Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımı: Türk Sporu için yepyeni bir sponsorluk modeli. Son 7 yılda 4 lig şampiyonluğu, Son 4 yılda 3 Türkiye Kupası Şampiyonluğu, Dün itibarıyla toplam 5 Cumhurbaşkanlığı Kupası, Herkesin gıptayla baktığı Fenerbahçe Ülker Sports Arena.

12 FUTBOL TEKNOLOJİ ALTYAPI SCOUTING (FUTBOLCU İZLEME)
Futbol’un hepimiz için farklı bir yeri var. Şampiyonluklar, kupalar, başarılar çok önemli. Bu başarıların ardında çok önemli unsurlar mevcut. Teknolojden en fazla faydalanan birimlerimizin başında Futbol Şubemiz geliyor. Futbolcularımızın kas hareketlerinden nabız atışına kadar her türlü verileri takip ediliyor. Bu bilimsel çalışma ortamı maksimum performans elde etmemize büyük katkı sağlıyor. Bu başarıların elde edilmesinde en öne çıkan bir diğer bir unsur. Futbola harcanan bütçelerin geldiği nokta altyapının önemini daha da arttırıyor. Futbol Altyapı Gençlik Geliştirme Programı Kapsamında; toplam 12 kategoride, 201’i lisanslı olmak üzere 261 sporcumuz bulunuyor. Geleceğe yatırım yapmanın diğer bir yolu da “scouting” yani futbolcu izleme.

13 FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İŞ GELİŞTİRME
MALİ BAŞARI FUTBOL SPORTİF BAŞARI FUTBOL A.Ş. BASKETBOL FENERIUM VOLEYBOL FENERCELL ATLETİZM FENER TV KÜREK RADYO FENERBAHÇE YELKEN FB CATERING YÜZME FB SPOR OKULLARI BOKS FB EĞİTİM KURUMLARI MASA TENİSİ İNSAN KAYNAKLARI REKLAM-PAZARLAMA BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İŞ GELİŞTİRME MALİ İŞLER HUKUK İÇ DENETİM DIŞ İLİŞKİLER SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

14 FENERBAHÇE FUTBOL A.Ş. Piyasa değeri en yüksek – 800 milyon TL,
Her mali yılı karla kapatan, Bugüne kadar sermaye artırımına gitmeyen ve öz kaynakları pozitif olan, Tahvil ihracı yapabilen, halka açık tek futbol şirketi; Fenerbahçe Futbol A.Ş.’dir.

15 FENERBAHÇE SPOR ÜRÜNLERİ A.Ş.
FENERIUM 2000 yılında 1 mağaza, 8 personel, 200 m2’den 89 mağaza, 312 personel ve m2’ye, 150 satış noktası, 3 gezici tır, 5.200 farklı ürün çeşidi, Devam eden 45 lisans anlaşması, 2013 yıl sonu ciro beklentisi: 90 milyon TL, Ortalama büyüme oranı : %26.

16 FENER TV YAYIN A.Ş. – RADYO FENERBAHÇE
FENERBAHÇE MEDYA FENER TV YAYIN A.Ş. – RADYO FENERBAHÇE Fenerbahçe TV Türkiye’nin ilk spor kulübü televizyonu, Tüm platformlardan yayın yapan tek spor kulübü televizyonu. Fenerbahçe Dijital Fenerbahce.org tekil ziyaretçi, sayfa görüntüleme ve 1 dk 45 sn sayfada kalma süresi (rakamlar son 6 ayın ortalamasıdır). Fenerbahçe Sosyal Medya Kanalları Twitter, Facebook, Instagram, Foursquare, Pinterest, Google+ ve Vine hesaplarımıza Youtube kanalımızı eklemek üzereyiz. Fenerbahçe E-dergi Dergimiz, Kasım sayısı itibariyle dijital olarak yurt dışında yayında. Radyo Fenerbahçe Türkiye’nin ilk ve tek spor kulübü radyosu. Fenerbahçe Dergisi adet tiraja sahip, en fazla satış yapan ilk spor kulübü dergisi.

17 FENERBAHÇE İLETİŞİM HİZMETLERİ A.Ş.
FENERCELL 2009 yılından beri faaliyette, Türkiye’nin ilk sanal mobil operasyonu, Kendi alanında ilk günden beri lider, Diğer kulüplere model olan, Kaydedilmiş abone, hedef , FenerNET Sarı Lacivert İnternet’te abone. FENERBAHÇE KART Taraftarımız ile iletişim kuran önemli kanallardan bir tanesi, Türkiye’de hayata geçirilen ilk taraftar kartı projesi, ’i aşkın üye, Çocuklarımız için Fantorya Kart.

18 FENERBAHÇE CATERING İŞL.LTD.ŞTİ.
Fenerbahçe Turizm ve Catering Koordinatörlüğü altında 5 işletmemiz faaliyette : Konukevi, Todori, Dereağzı Üye Havuzu, Topuk Yaylası, Türk Telekom İncek Tesisleri. 2013 yılında; 7.000’i faal sporcu olmak üzere kişi tesislerimizde konakladı, Topuk Yaylası Tesisleri’miz, 3’ü yurtdışından olmak üzere, 33 spor takımını ağırladı, Todori ve Dereağzı Havuz İşletmeleri ile birlikte toplam misafir sayımız : kişi, 2013 yılı misafir memnuniyet oranı %91, 2013 İlk 8 ayda toplam ciromuzdaki artış oranı %34.

19 FENERBAHÇE SPOR OKULLARI A.Ş.
Spor okullarımız bir Koordinatörlük çatısı altında birleştirildi. Dereağzı ve Faruk Ilgaz Tesislerinde; Futbol, Basketbol, Voleybol, Yüzme, Yelken, Atletizm, Masa Tenisi ve Jimnastik olmak üzere toplam 8 branşta, yılda öğrencimize, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde isim hakkı verdiğimiz 140 okulumuzda, öğrencimize olmak üzere, Toplamda çocuğumuza spor bilincini aşılamaya çalışıyoruz.

20 HEDEF: FENERBAHÇE ÜNİVERSİTESİ
FENERBAHÇE EĞİTİM KURUMLARI A.Ş. Fenerbahçe Eğitim Kurumları birçok alanda önemli başarılara imza atmaktadır. Bunlardan bazıları; 2010 SBS’de 500 tam puanla Türkiye Şampiyonu, 2011 ve 2012 Türkiye Özel Okullar Birliği Münazara Ligi Türkiye Birincisi, 2011 ve 2012’de YGS-LYS sınavlarında %100 yerleştirme başarısı. Bu başarılarımıza paralel olarak; eğitim döneminde öğrenci sayımızda %100’lük artış sağladık. HEDEF: FENERBAHÇE ÜNİVERSİTESİ

21 FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İŞ GELİŞTİRME
MALİ BAŞARI FUTBOL SPORTİF BAŞARI FUTBOL A.Ş. BASKETBOL FENERIUM VOLEYBOL FENERCELL ATLETİZM FENER TV KÜREK RADYO FENERBAHÇE YELKEN FB CATERING YÜZME FB SPOR OKULLARI BOKS FB EĞİTİM KURUMLARI MASA TENİSİ İNSAN KAYNAKLARI REKLAM-PAZARLAMA BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İŞ GELİŞTİRME MALİ İŞLER HUKUK İÇ DENETİM DIŞ İLİŞKİLER SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

22 İÇ DENETİM Hedef : Fenerbahçe’de her alanda şeffaflık, kontrol edilebilirlik ve hesap verebilirlik İç denetim ekibi kuruldu. İç denetim yönetmeliği ve prosedürler hazırlandı. Denetim planına uygun denetimler yapılıp raporları Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu’na verildi. Kademeler bazında onay-yetki tabloları oluşturuldu. “ÜÇLÜ DENETİM MEKANİZMASI” Onay yetki tablolarında artık başkan dışında kurumsal olarak işleyen bir sistem olduğu anlatılacak

23 İNSAN KAYNAKLARI Kurumsallaşma doğrultusunda İnsan Kaynakları norm ve kuralları hazırlandı. Profesyonel kadrolara görevler delege edildi. Yetki ve onayları tanımlanmış bir organizasyon oluşturuldu. Modern İnsan Kaynakları Yönetim Yapısı spor yönetimine adapte edildi.

24 Bir medya kuruluşu olarak Fenerbahçe;
REKLAM PAZARLAMA Bir medya kuruluşu olarak Fenerbahçe; sahip olduğu mecralar, iletişim kanalları ve ürettiği reklam değeri ile Türkiye’nin önde gelen medya kuruluşları arasında yer almaktadır. Fenerbahçe TV Fenerbahçe Dijital Fenerbahce.org Fenerbahçe Sosyal Medya Kanalları Fenerbahçe E-dergi (Kasım sayısı itibariyle dijital olarak yurt dışında yayında) Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu Indoor ve Outdoor Reklam Alanları Fenerbahçe Dergisi Radyo Fenerbahçe Fenercell Fenerbahçe Kart

25 REKLAM PAZARLAMA Yol Haritamız; Profesyonel marka yönetimi,
En önemli iletişim kanallarımızdan olan dijital alanda daha hızlı ilerlemek, Mevcut reklam envanterimizi genişletmek ve yeni alanlar eklemek, Markamız altındaki tüm şirketlerimizin verilerini entegre etmek, 360 derece pazarlama modelini benimsemek, Sponsor ve reklam verenlerimize daha hedef odaklı ve etkin platformlar sunmak. Tüm bu planlamalar doğrultusunda bugün itibariyle geldiğimiz nokta; Türkiye reklam pazarı 2013’ün ilk yarısında %12 büyürken, Türkiye ekonomisi yıl sonu büyüme beklentisi ise %3.5 iken, Fenerbahçe reklam ve sponsorluk gelirlerindeki artış %16 olarak gerçekleşmiştir.

26

27 İŞ GELİŞTİRME Hedefimiz :
Fenerbahçe Kulübü Derneği, sportif şubeler ve bağlı tüm şirketler için standart, kurumsal iş yapış şekillerinin yaratılması; tüm süreçlerin yeniden yapılandırılması, yeni projelerin üretilmesi ve gerçekleştirilmesi Bu işin asıl noktası burası. Kurumsallaşmanın özü ve en önemli yapıtaşı neyi niçin yaptığını bilmek, tüm aktivitelerin süreçlerin kayıt altına alınması ve kişilerden bağımsız olarak kurumsal hafızanın yaratılması, hem geliştirilebilmesi hem de bundan sonraki kuşaklara sağlıklı şekilde aktarılabilmesidir.

28 Toplam görüşme sayısı : 450 Toplam kapsanan kişi sayısı : 900
İŞ GELİŞTİRME Mevcut Durum Analizi Toplam görüşme sayısı : 450 Toplam kapsanan kişi sayısı : 900 Yazılan iş akışı sayısı : 2500 Eski not : Fenerbahçe ‘de pozisyon bazında tüm çalışanlarla tek tek görüştük. İş analizlerini detaylı biçimde yaptık. Bunları yazılı hale getirdik. 100 yılı aşkın mazisi olan büyük kulübümüzün Kurumsal Hafızasını oluşturduk ve elektronik ortama taşıdık. Girdi ve çıktılarını aldık ve standart hale getirdik. Her kişinin yetki ve sorumluluğunu belirledik. Ama en önemlisi bu işi güncel tutuyoruz, her değişiklik burada. Yıllar sonra baktığımızda nereden nereye geldik izleyebiliyoruz. Her üretim ve ticaret şirketinde tabi ki binlerce iş süreci vardır. Satınalma, imalat, kalite kontrol, mali işler, muhasebe herbiri aslında karmaşık süreçlerden oluşur. Önemli olan yapılan her işin neden yapıldığını, her aktivitenin ne gibi bir KD sağladığını veya sağlamadığını anlamak, gereksiz işlerden arınıp, en doğru, en yalın, en verimli şekilde yapılmasını sağlamaktır. Birçok profesyonel şirkette dahi olmayan bu sistem, bir spor kulübü tarafından ilk defa yapılmaktadır. Nitekim herhangi bir sporcu transfer sürecinden, antrenman süreçlerine kadar spor kulüplerine özel süreçler tanımlanmış, yazılmış, birbirleriyle ilişkileri inşa edilmiş, kişi ve pozisyonların yetki ve sorumlulukları tespit edilerek geliştirmeye açık hale getirilmiştir. Tabi bunun en zoru, tüm bu süreçleri güncel tutabilmektedir. Hiçbir şekilde statik değil. Bir kullanım kılavuzu kadar detaylı. Bizlerin yapılan işleri bu kadar detayda, işlerin sahipleri kadar bilmemiz, güncellemeleri takip etmemiz mümkün değil. Bu çalışmaları çalışanlarımız kendileri yapıyor ve bu sistemi kendileri yaşatıyor.

29 Paylaşım ve İşbirliği Kültürü
FENERBAHÇE INTRANET Haberleşme ve iletişim üzerine kurgulanmış, şirket içi özel ağ veya özel web sitesi Tek platform Kulüp içi iletişim noktası Kağıtsız, hızlı talep-onay işlemleri Gerçek anlamda kurumsallaşmanın çok önemli noktalarından biri de iletişim. Tüm organizasyonun gerçek zamanlı haberleşebilmesidir. FB SK ve tüm bağlı kuruluşları artık FB Internet yani Intranet üzerinden bilgi paylaşabilecek ve bilgiye ulaşabileceklerdir. Biraz önce demosunu gördüğümüz tüm süreçler, yönetim raporları, talimatlar, prosedürler, hatta en basit güncel haberler, duyurular herkesin tek parmakla ulaşabileceği bir portalda toplanmıştır. Çok yakın gelecekte yüzlerce farklı lokasyonda bulunan FB derneklerimiz ve spor okullarımız bu sisteme entegre edilecek ve herkes sanki tek çatı altındaymış gibi çalışabilecektir. Paylaşım ve İşbirliği Kültürü

30 KURUMSAL YÖNETİM SİSTEMLERİ
Kullanılan Fonksiyonlar : SAP ERP – Kurumsal Kaynak Planlaması (Mali Muhasebe, Finans, Satınalma, İnsan Kaynakları) SAP Bütçe Planlama-Konsolidasyon SAP Veri Ambarı SAP Business Objects Yönetim Raporlama Sistemi Kurumsal hafıza, iyi tanımlanmış süreçler, tüm aktivitelerin entegre olması, bilgi ve veri tutarsızlığından arınma, manuel, elle, hataya açık raporlamaların ortadan kalkması, velhasıl «gerçek kurumsal» bir yapı için kurumsal yönetim sistemleri çok önemlidir. Arkadaşlarımız çok kısa bir süre içinde iş ortağımız olarak seçtiğimiz SAP ‘nin mali işler, finans, satınalma, insan kaynakları, bütçe planlama-konsolidasyon ve SAP Business Objects yönetim raporlama sistemlerini hayata geçirdiler, teşekkürler.

31 KURUMSAL YÖNETİM SİSTEMLERİ
Çok kısa bir zamanda Türkiye’deki ilk ve en kapsamlı spor kulübü ERP projesini gerçekleştirdik. Fenerbahçe Spor Kulübü Derneği ve bünyesindeki 9 farklı spor branşı ile 8 şirketi kapsayan, entegre bir sistem kurduk. Oluşturduğumuz bütçe tahmin sistemi, nakit akış sistemi, kar-zarar simülasyon sistemi ve futbolcu-sponsor sözleşme takip sistemi ile sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da da öncüyüz. İş ortağımız SAP’den bahsedeceğiz.

32 KURUMSAL YÖNETİM SİSTEMLERİ
Fenerbahçe’de artık, Bilgi tek noktadan üretilir ve raporlanır. Yönetim kademelerine güvenilir ve esnek bir karar destek sistemi sunulur. Excel dosyalarında, çıktılarda kaybolan, farklı kişiler tarafından hazırlanıp farklı sonuçlar içeren raporlar yerine, her zaman, her yerde, anlık olarak ulaşılabilen, güvenli ortamlarda saklanan, doğru raporlar oluşturulur. İş akış sistemleri ile entegre bir ERP sistemi ile hız, verimlilik artışı ve maliyet tasarrufu sağlanır.

33 Fenerbahçe Konsolide Gelir Tablosu / Nakit Akışı
BÜTÇE ŞİRKETLER Futbol A.Ş. Fenerbahçe SK Catering Fenerium Fener TV Gelirler Giderler Parametreler Kurlar Enflasyon Yeni personel sayısı Ayrılacak personel sayısı Ücret artışı Satılacak kombine bilet adedi Maç varsayımları Transfer bilgileri Kira gelirleri Yeni üye varsayımları Kira giderleri ... Fenerbahçe Konsolide Gelir Tablosu / Nakit Akışı Gelirler Giderler Bütçelerimizi Excel’lerden, kağıtlardan çıkartıp sistem üzerine taşıdık. Tamamen parametrik yaptık. Tahmin modelleri ile iyi, kötü, normal vb. farklı farklı senaryolarda bütçeler oluşturabiliyoruz. Herhangi bir anda bir varsayım değişirse, bunu anında değiştiriyoruz ve tüm bütçelerin nasıl etkilendiğini görebiliyoruz. Örneğin kurlarda ciddi bir değişiklik olduğunda, anında tüm şube, şirket bütçeleri değişir ve bunlar merkezdeki konsolide bütçeyi de değiştirir. FB artık net, şeffaf bütçelerle yönetiliyor. Basketbol Voleybol Yelken Boks Atletizm Masa Tenisi Gelirler Giderler AMATÖR ŞUBELER

34 KURUMSAL YÖNETİM SİSTEMLERİ
Yönetim Karar Destek Raporlarımız Fenerbahçe Kulüp ve Bağlı Şirketleri Nakit Yönetimi Sistemi Kar-Zarar Simülasyon Sistemi Sporcu Sözleşmeleri Yönetim Sistemi Sponsor Sözleşmeleri Yönetim Sistemi Karşılaştırmalı Mali Tablolar Bütçe Plan-Fiili Karşılaştırma Sistemleri Nakit akışında özellikle tüm yılın nakit akışını anlık izleyebildiğimizi, darboğazları gördüğümüzü ve önceden önlem alabildiğimizi söyleyeceğiz. Demolar gösterilecek.

35 Kurumsallık ve Sürdürülebilirlik


"Kurumsallık ve Sürdürülebilirlik" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları