Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HARMANLANMIŞ ÖĞRENME Zeynep Elif SEVER Danışman: Agah Tuğrul Korucu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HARMANLANMIŞ ÖĞRENME Zeynep Elif SEVER Danışman: Agah Tuğrul Korucu."— Sunum transkripti:

1 HARMANLANMIŞ ÖĞRENME Zeynep Elif SEVER 18310481037 Danışman: Agah Tuğrul Korucu

2 Harmanlanmış Öğrenme Teknoloji geliştikçe ve hayatımızda daha fazla yer almaya başladıkça pek çok eğitimci teknolojinin sunduğu olanaklarla öğrenme performansını artırmak istemektedir. Yüksek hızda bant genişliğinin artması, çok çeşitli fiyat ve zorluk derecesinde teknolojilerin varlığı, yeni neslin teknoloji kullanmaya yönelik yatkınlığı ve motivasyonu eğitimcileri daha verimli öğrenme ortamları sunmak adına harmanlanmış öğrenme ortamları tasarlamaya itmektedir.

3 Harmanlanmış Öğrenme Harmanlanmış öğrenme, öğrencinin en azından dersin bir kısmını öğretmen rehberliğinde geleneksel sınıf ortamında ve en azından bir kısmını öğrencinin kendi kontrolünde zaman, mekân, öğrenme stili ve hızından bağımsız bir şekilde öğrenmesi olarak tanımlanmıştır Harmanlanmış öğrenme ortamları yüz yüze öğretim ile teknoloji aracılığı ile verilen öğretimin birlikte yürütülmesidir. Geleneksel sınıf ortamı ile çevrim içi öğrenmenin harmanlanması sonucu, her iki ortamın güçlü yanlarından yararlanmayı hedefleyen bir öğrenme ortamıdır.

4 Harmanlanmış Öğrenme Ortamlarının Amaçları  Kırsal kesimdeki öğrenme ortamlarına daha çok olanak sunabilme,  Öğrenmeyi daha geniş bir zaman dilimine yayma,  Öğrencilere yaşam boyu öğrenme becerileri kazandırma,  Materyal çeşitliliğini artırma,  Bireysel öğrenme ihtiyaçlarını karşılama,  Edinilen bilginin daha karmaşık ve gerçeğe yakın ortamlarda uygulanmasını sağlama,  Eğitimciler ve kavramsal olarak öğrencileri zorlayan konuları öğrenmelerine yardımcı olma.

5 Harmanlanmış Öğrenme Ortamlarının Amaçları Graham (2009) harmanlanmış öğrenme ortamlarının kullanım amaçlarını üç temel nedene bağlamıştır: 1. Öğrenme etkinliğini artırmak, 2. Erişimi kolaylaştırmak, 3. Maliyetin verimliliğini artırmak.

6 Harmanlanmış Öğrenme Modelleri Harmanlanmış öğrenme ortamı tasarlamadan önce öne sürülen harmanlanmış öğrenme modelleri incelenmelidir. Öğrenme stratejilerinin uygun şekilde harmanlandığı ve öğrenme hedefine hizmet ettiği öğrenme ortamlarını tasarlamak için uygun harmanlanmış öğrenme modelleri seçilmelidir. Bu yüzden araştırmacılar bu modelleri sınıflandırmıştır. Eğitimcilerin kendi programlarını verimli bir şekilde özelleştirebilmeleri için programlarına uygun olan bir veya daha fazla model uygulanabilir.

7 Graham’ın Modeli Graham (2009) harmanlanmış öğrenme modellerini üç farklı kategoride ele almaktadır. Etkinleştiren harmanlama: Amaç öğrencilerin ders kaynaklarına erişimini kolaylaştırmak ve tüm öğrencilere eşit bir şekilde öğrenme olanağı sunmaktır. Çalışan öğrencilerin çoğunlukta olduğu dersler için oldukça elverişli bir harmanlanmış öğrenme ortamıdır.

8 Graham’ın Modeli İyileştiren harmanlama: Geleneksel sınıf ortamında yapılan öğrenme etkinliklerine çevrimiçi etkinlikler ile destek olmak amaçlanmaktadır. Günümüzde öğrencilerin ders dışı öğrenmelerini pekiştirmek amacıyla oldukça sık başvurulan bir harmanlamadır.

9 Graham’ın Modeli Dönüştüren harmanlama: Pedagojik yaklaşımın tamamen değiştiği çevrim içi öğrenme ile yüz yüze öğrenmeyi harmanlayarak, bu yolla öğrencinin aktif ve kendi bilgisini inşa edebileceği öğrenme ortamlarının yaratılması hedeflenmektedir. Örneğin, geleneksel sınıf ortamı ile sanal dünya teknolojileri harmanlanarak öğrenen kişinin problem çözme becerilerini geliştirmede gerçek bir performans göstermesini sağlayarak farklı bir yöntem izlenebilir.

10 Boora vd.nin Modeli Boora vd. (2010)'ne göre geleneksel öğrenme ortamları üç şekilde tasarlanmıştır: Yüksek düşünce dersleri, yüksek dokunmatik dersler ve yüksek teknolojik dersler. Yüksek düşünce dersleri, öğretmenin merkezde olduğu ve materyaller yardımıyla öğrenciye konuyu anlattığı geleneksel öğrenme ortamlarını temsil eder. Yüksek dokunmatik dersler, öğrenci merkezli öğrenmenin gerçekleştirildiği öğrenme ortamlarını kapsamaktadır. Yüksek teknolojik dersler ise, teknoloji yardımıyla öğrencinin kendi öğrenmesini yönlendirdiği yine öğrenci merkezli öğrenme ortamları için başvurulan tasarımdır.

11 Boora vd.nin Modeli Araştırmacılara göre, bir dersi çevrim içi öğrenme ile etkili bir şekilde harmanlayabilmek için öncelikle dersin bu üç kategoriden hangisine ait olduğuna karar vermek gerekmektedir. Bu ayrım için verilen karara göre ders; çoklu, paralel ya da sanal öğrenme ortamı olarak harmanlanabilmektedir. Yüksek düşünce dersleri bu üç ortamdan herhangi biri için yeniden tasarlanabilirken, yüksek dokunmatik dersler çoklu öğrenme ortamı için ideal olarak görülmektedir. Yüksek teknoloji dersleri ise paralel öğrenme ortamlarına dönüştürülebilirler.

12 Boora vd.nin Modeli Çoklu öğrenme ortamları: Dersler esas olarak yüz yüze sınıf ortamında işlenirken çevrim içi öğrenme yardımıyla öğrencilere zenginleştirilmiş bir öğrenme ortamı sunulmaktadır. Paralel öğrenme ortamları: Ders içi etkinliklerin hem sınıf ortamında hem de çevrim içi ortamda sunulduğu ve hangi ortamda öğrenmenin gerçekleşeceği tercihinin öğrenciye bırakıldığı öğrenme tasarımlarıdır. Sanal öğrenme ortamları: Yüz yüze öğrenme ortamlarının tüm elementlerinin sanal dünyada yeniden oluşturulduğu, öğrenme etkinliklerinin çoğunlukla sanal ortamda gerçekleşip yüz yüze etkinliklerle desteklendiği öğrenme ortamlarıdır.

13 Horn ve Staker’in Modeli Horn ve Staker (2015) ise farklı amaçlarla tasarlanmış harmanlanmış öğrenme ortamlarının dayandığı dört farklı öğrenme modeli sunmaktadır. Araştırmacılara göre harmanlanmış öğrenme ortamlarının çoğu bu dört modelden birini ya da birkaçının birleşimini temel almaktadır.

14 Horn ve Staker’in Modeli Rotasyon Model (Rotation Model): Bu modelde çevrim içi öğrenme ve yüz yüze öğrenme bir rotasyona tabidir. Öğrenciler önceden planlanmış zamanlarda ya da öğretmenlerinin duyurusu ile birlikte bir sonraki etkinliklerine geçiş yaparlar. Örneğin, çevrim içi öğrenme ortamında başlayan ders yüz yüze eğitim ile devam eder.

15 Horn ve Staker’in Modeli Esnek Model (Flex Model): Bu modelde öğrenciler derslerinin önemli kısmını çevrimiçi ortamda alırlar. Öğrenciler bireysel ihtiyaçlarına göre yüz yüze eğitim alabilecekleri öğretmenlerine istedikleri zaman ulaşabilirler. Bu şekilde öğrenme pekiştirilebilir, anlamlı hale getirilebilir, ya da zenginleştirilebilir.

16 Horn ve Staker’in Modeli Seçimli Model (A La Carte Model): Bu modelde öğrenci dersi tamamen çevrim içi ortamda alır. Dersin yüz yüze eğitim kısmı olmamasına rağmen, öğrenci aynı zamanda aldığı diğer dersleri sınıf ortamında geleneksel olarak aldığı için harmanlanmış öğrenme modellerine dahil edilmiştir.

17 Horn ve Staker’in Modeli Zenginleştirilmiş Sanal Model (Enriched Virtual Model): Bu modelde öğrenciler sorumluluklarının büyük bir kısmını çevrim içi ortamda yerine getirseler de yüz yüze eğitim görmeleri gerekmektedir. Öğrencilerin öğretmenleri ile yüz yüze geçirecekleri öğrenme süresine ve zamanına, tamamen öğrencinin öğrenmesine dayanarak, öğrenci ve öğretmen birlikte karar verebilirler.

18 Rosett ve Frazee’nin Modeli Rossett ve Frazee (2006), kurumsal eğitimlere odaklanarak çalışanlar için verilecek eğitimlerde harmanlanmış öğrenmenin etkili bir şekilde kullanılabilmesi için üç farklı model önermektedir. Bunlar çapa, kitap sonu ve alan harmanlama modelleridir.

19 Rosett ve Frazee’nin Modeli Çapa Harmanlama Modeli: Model, tanımlayıcı ve somut bir sınıf etkinliği ile başlayıp içinde çevrim içi kaynaklarla etkileşim, yapılandırılmış iş yeri öğrenme faaliyetleri, çevrim içi öğrenme ve değerlendirme gibi etkinliklerin yer aldığı daha bağımsız deneyimler ile devam etmektedir.

20 Rosett ve Frazee’nin Modeli Kitap Sonu Harmanlama Modeli: Model, seminer öncesi Web üzerinden planlama ve hazırlık, yüz yüze seminer ve seminer sonrası çevrim içi değerlendirme olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Değerlendirme sonucu gerekli görüldüğü takdirde çalışanlar için ek kurslar, ekstra okuma ve diğer materyaller de modelin bir parçasıdır.

21 Rosett ve Frazee’nin Modeli Alan Harmanlama Modeli: Bu modelde daha profesyonel bir yaklaşımla çalışanların sürekli erişebilecekleri ve kendilerini geliştirebilecekleri bir öğrenme ortamı sunulması hedeflenmektedir. Çalışanlar belirlenen beklentilere, bağlı yöneticilere ve kaynakları yönlendiren değerlendirmelere dayanarak bireysel olarak öğrendiklerini çevrim içi ortamda diğer paydaşlarla paylaşmaktadırlar. Sınıf, çalışanların ve onlara rehber olan kişilerin çevrim içi olarak öğrendikleri dersleri ilerletmek üzere yüz yüze bir araya gelerek harmanlamanın bir parçası olmaya devam etmektedir.

22 Öğrenme Değişkenleri ve Harmanlanmış Öğrenme Tasarımı Harmanlanmış öğrenme ortamı tasarlarken uygun harmanlanmış öğrenme modeli seçmek doğru tasarım için atılması gereken bir adımdır. Atılması gereken diğer bir önemli adım ise, hangi elementlerin yüz yüze ortamda hangilerinin çevrim içi ortamda sunulacağına karar vermektir; çünkü bu karar öğrencilerin ihtiyaçları, eğitimcilerin sahip olduğu bilgi ve beceri, sunulacak içeriğin doğası ve diğer birçok değişken göz önünde bulundurularak verilmelidir.

23 Hew ve Cheung Hew ve Cheung (2014); öğrenme hedefi, içeriğin türü, pedagojik yaklaşım türü, özel öğretim etkinlikleri ve teknolojik araç ve kaynaklar gibi parametrelerin harmanlanmış öğrenme ortamı tasarlarken planlanması gerektiğini belirtmektedir. Yazarlara göre, hangi elementlerin hangi sırayla sunulacağını gösteren ayrıntılı harmanlanmış öğrenme yaklaşımının betimlenmesi de oldukça faydalı olacaktır.

24 Kipp Kipp (2013) ise öğrencinin sınıfta oturma süresinin yanında öğretmen ile öğrenci arasındaki iletişim, öğrenciler arasındaki iş birliği, notlandırma, sınıf içi tartışma, değerlendirme ve ödevlendirme gibi önemli değişkenler üzerinde durmuştur. Bu değişkenlerin her birinin, bir kısmının ya da tamamının yüz yüze ortamda mı yoksa çevrim içi ortamda mı verileceğine karar verilmesi gerektiği belirtilmektedir. Araştırmacı bu kararı verme sürecinde her bir değişken için sürekli izge(spektrum) kullanmayı faydalı bulmuştur.

25 Alberts, Murray ve Stephenson Alberts, Murray ve Stephenson (2010) öne sürdükleri sekiz pedagojik ilkenin harmanlanmış öğrenme ortamını tasarlamada yardımcı olabileceğini ve ortam tasarlanırken dikkate alınması gerektiğini düşünmektedirler. Bu pedagojik ilkeler; kazanıma dayalı öğrenme, aktif öğrenme, işbirlikçi öğrenme, öğrenci merkezli öğrenme, geribildirim, bağımsız öğrenme, öğrenme stilleri ve yansıtma olarak sıralanmıştır. Dolayısıyla, harmanlanmış öğrenme ortamlarının hem yüz yüze hem de çevrimiçi elementlerinin bu sekiz ilkenin ışığında tasarlanması gerektiği vurgulanmıştır.

26 Alberts, Murray ve Stephenson Kazanıma dayalı öğrenme: Bir dizi bilişsel beceri içeren öğrenme çıktılarının ya da kazanımlarının, içerik ve değerlendirme ile örtüşecek biçimde planlanıp net bir şekilde öğrencilere bildirildiği; Aktif öğrenme: Öğrencilerin aktif katılımıyla kendi bilgisini oluşturabildiği; İş birlikçi öğrenme: Öğrenciler arasında ve öğrenci-öğretmen arasında iş birliği ve iletişimin etkili bir şekilde kurulabildiği;

27 Alberts, Murray ve Stephenson Öğrenci merkezli öğrenme: Öğrencilerin doğasına ve ihtiyaçlarına yönelik içeriğin doğru bir şekilde sunulduğu; Geribildirim: Öğrencilere zamanında ve yapıcı geri bildirimin verildiği; Bağımsız öğrenme: Öğrencilerin bağımsız öğrenebilmeleri için gerekli önerilere, rehberliğe, çeşitli kaynaklara ulaşabildikleri;

28 Alberts, Murray ve Stephenson Öğrenme stilleri: Farklı öğrenme stillerine sahip öğrencilere hitap edecek çeşitliliğin sağlandığı; Yansıtma: Yansıtma yolu ile planlama, kendini ölçme, öz-değerlendirme ve gözden geçirmeyi içeren üst-bilişsel stratejilerin kullanıldığı ortamlar olarak tasarlanması gerekmektedir.

29 Gedik, Kiraz ve Özden Gedik, Kiraz ve Özden (2013) ise; bağlam, pedagojik çerçeve, öğretmen yeterliliği ve teknik- teknolojik tasarımın harmanlanmış öğrenme ortamı tasarlamada kritik öneme sahip olduğunu vurgulamışlardır. Araştırmacılara göre bağlam, hem harmanlanmış öğrenme ortamı tasarlarken verilecek teknik desteği hem de öğrenci karakteristiklerini etkilediği için tasarımı önemli ölçüde etkilemektedir.

30 Gedik, Kiraz ve Özden Diğer bir etken olan pedagojik yaklaşımın doğru bir şekilde belirlenmesi, teknolojik altyapının tasarımı etkili kılmasında teknolojiden çok daha önemli bir paya sahiptir. Öğretmenin teknolojik pedagojik alan bilgisinin yeterli olması ortamın teknolojik boyutunun başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için harmanlanmış öğrenme ortamının verimli olmasında yine önemli bir etkendir. Son olarak, etkili bir harmanlanmış öğrenme ortamı için gereksinimlerin sunabilecek teknolojik altyapı ile örtüşebilmesi için fayda-maliyet hesabı gözetilerek bağlama uygun teknik-teknolojik tasarım planlanması da önemli bir boyuttur.

31 KAYNAKÇA Gürer, M.D. Ve Tekinarslan, E. (2020). Açık ve Uzaktan Öğrenme. Ankara: Pegem


"HARMANLANMIŞ ÖĞRENME Zeynep Elif SEVER Danışman: Agah Tuğrul Korucu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları