Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LEVENT DURANLI Öğretim Görevlisi LAÜ TV FOTOĞRAF ÇEKMEK & FOTOĞRAFIN KISA TARİHİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LEVENT DURANLI Öğretim Görevlisi LAÜ TV FOTOĞRAF ÇEKMEK & FOTOĞRAFIN KISA TARİHİ."— Sunum transkripti:

1 LEVENT DURANLI Öğretim Görevlisi LAÜ TV leventduranli@gmail.com FOTOĞRAF ÇEKMEK & FOTOĞRAFIN KISA TARİHİ

2 FOTOĞRAF NEDİR ? FOTOĞRAF ÇEKMEK

3 FOTOĞRAF NEDİR ? Yunanca Photos 'ışık' ve Graphos 'çizmek‘ sözcüklerinin birleşmesinden oluşan terim. Optik, kimyasal ve elektronik süreçleri kullanarak yüzey üzerinde kalıcı görüntü elde etme. İngilizce ‘Photography’ sözcüğünün karşılığıdır.

4 FOTOĞRAF ÇEKMEK FOTOĞRAF NEDİR ? Fotoğraf makinesini kullanan her insan fotoğraf üretebilmektedir. Bu aygıtı kullanabilmek için ileri düzeyde bir eğitime ihtiyaç yoktur. Neredeyse her yaş grubundaki insan bu aygıtı kullanarak üretim yapabilir

5 FOTOĞRAF ÇEKMEK FOTOĞRAF NEDİR ? FOTOĞRAF çekmek

6 FOTOĞRAF ÇEKMEK FOTOĞRAF NEDİR ? FOTOĞRAF yapmak

7 FOTOĞRAF ÇEKMEK FOTOĞRAF NEDİR ? Fotoğraf makinesinin çevremizde gördüklerimizi sanki gözlerimizle görüyormuş gibi kaydetmesi de, fotoğrafı insan gözünün bir uzantısı şekline getirmiştir. İnsanlar gördükleri olayları ve durumları başka insanlara fotoğraf yoluyla iletmeye yönelmişlerdir. Fotoğrafın seri ve kolay bir şekilde çoğaltılabilmesi insanları, fotoğrafı bir kitle iletişim aracı olarak kullanmaya yöneltmiştir. Öte yandan fotoğrafın kendine özgü resmetme tekniğini keşfedenler de fotoğrafı sanatın ortamında kullanmaya yönelmişlerdir.

8 FOTOĞRAF ÇEKMEK FOTOĞRAF NEDİR ? Fotoğraf denildiğinde; belge, bir kitle iletişim aracı ve fotoğraf sanatı adı altında bir sanat alanı anlaşılır.

9 FOTOĞRAF ÇEKMEK FOTOĞRAF NEDİR ? Bir vesikalık fotoğraf, mutlu bir ânın; bir evlenme törenin fotoğrafı, ilkokula başladığımız ilk günü gösteren bir fotoğraf, Amazon ormanlarında ağaç katliamını gösteren bir fotoğraf vb. Bu fotoğrafların hepsi belgedir. Konular, çekim amaçları farklı olabilir, ancak ortak özellikleri belge olmalarıdır. Her fotoğraf, çekildiği durum ve olayla ilgili bir belgedir. Fotoğraf teknolojisinin değişip gelişmesine rağmen fotoğrafın belge olma özelliği değişmemiştir. Belgedir

10 FOTOĞRAF ÇEKMEK FOTOĞRAF NEDİR ? Belgedir

11 FOTOĞRAF ÇEKMEK FOTOĞRAF NEDİR ? Haber ve bilgi verme amacı başta olmak üzere, eğitmek ve eğlendirmek gibi amaçlar taşıyan, belirli bir kitleye, belirli aralıklarla ya da sürekli olarak ulaşan araçlardır. Kitle iletişim araçlarının amacı amacı düşünce, fikir, haberleri çok kısa zamanda geniş kitlelere ulaştırabilmektir Kitle İletişim aracıdır

12 FOTOĞRAF ÇEKMEK FOTOĞRAF NEDİR ? Bir resim bin kelimeye bedeldir!.. Kitle İletişim aracıdır

13 FOTOĞRAF ÇEKMEK FOTOĞRAF NEDİR ? Sanat dalıdır

14 FOTOĞRAF ÇEKMEK FOTOĞRAF NEDİR ? İster iletişim aracı, isterse sanatın nesnesi olsun; fotoğraf bir ortamdır. Ortam İngilizce'de medium karşılığı olarak kullanılır.

15 FOTOĞRAF’ ın KISA TARİHİ FOTOĞRAF’ın İCADI Günümüzde yaşamımızın ayrılmaz bir parçası olan fotoğraf ve fotoğraftan türeyerek yine yaşamımızda yoğun biçimde yer alan sinema ve televizyonun temelinde "görüntü" vardır. Fotoğraf, görüntüyü optik, mekanik ve kimyasal yollar kullanarak elde etmenin ilk biçimidir.

16 FOTOĞRAF’ ın KISA TARİHİ FOTOĞRAF’ın İCADI M.Ö 4. yüzyılda Aristo, karanlık bir mağaraya küçük bir delikten giren ışığın, mağaranın karşı duvarında ters bir görüntünün oluşmasını izlemişti.

17 FOTOĞRAF’ ın KISA TARİHİ FOTOĞRAF’ın İCADI 1490'lı yıllarda Leonardo da Vinci, resim ve çizimlerde doğru perspektif elde edebilmek için karanlık odanın (Camera Obscura) kullanılması gerektiğini notlarında belirtmiş ve çizimlerini yapmıştı. Camera Obscura, 1500'lü yıllarda resim yapma amacıyla kullanılmaya başlandı. Camera Obscura taşınabilir bir görüntü oluşturma aracıydı. (Camera=Oda, Obscura= Karanlık) Camera Obscura karanlık bir kutudan veya odadan başka bir şey değildir. Bir yüzünde küçük bir delik vardır. Bu delikten geçen ışık ışınları, karşı duvarda / karşı yüzeyde ters bir görüntü oluşturur.

18 FOTOĞRAF’ ın KISA TARİHİ FOTOĞRAF’ın İCADI Camera Obscura

19 FOTOĞRAF’ ın KISA TARİHİ FOTOĞRAF’ın İCADI Camera Obscura

20 FOTOĞRAF’ ın KISA TARİHİ FOTOĞRAF’ın İCADI Camera Obscura

21 FOTOĞRAF’ ın KISA TARİHİ FOTOĞRAF’ın İCADI Camera Obscura

22 FOTOĞRAF’ ın KISA TARİHİ FOTOĞRAF’ın İCADI Zaman içinde gelişen Camera Obscura'lar günümüzde kullanılan fotoğraf makinelerinin de temelini oluşturmaktadır. Bilim insanları ve mucitler bir yanda Camera Obscura'nın mekanik ve optik açıdan mükemmel hale gelmesini sağlarken, diğer yandan da fotoğraf kimyası üzerine çalışmalarına devam ediyorlardı.

23 FOTOĞRAF’ ın KISA TARİHİ FOTOĞRAF’ın İCADI 17. yüzyılda toz gümüş nitratın güneş altında karardığı bilimsel olarak kanıtlandı. 1727 yılında Alman bilim insanı Johann Heinrich Schultze gümüş nitrat dolu şişelerin üzerine ışık geçirmeyen nesneleri koyarak bu şekillerin şişelerin içindeki kimyasal maddelerin üzerinde oluşmasını sağladı. Ancak bunlar tespit edilemedikleri, bir başka deyişle kararmaları durdurulamadığı için bir süre sonra kendiliklerinden karararak silinip gidiyorlardı. Bu çalışmalardan yaklaşık elli yıl kadar sonra İsveçli kimyager Carl Scheele, ışık görmüş gümüş tuzlarının kimyasal işlemlerden geçirildikten sonra kararmalarının durdurulabileceğini buldu.

24 FOTOĞRAF’ ın KISA TARİHİ FOTOĞRAF’ın İCADI 1813 yılında Joseph Nicéphore Niepce (1765-1833) ile fotoğrafçılığın fark edilir gelişmesi başladı. Niepce, vernikle saydam hale getirilmiş olan kağıt üzerindeki bir görüntüyü kalay levha üzerine geçirmeyi başardı.

25 FOTOĞRAF’ ın KISA TARİHİ FOTOĞRAF’ın İCADI Tarihin bilinen ilk fotoğrafı, Joseph Nicéphore Niepce 1827.

26 FOTOĞRAF’ ın KISA TARİHİ FOTOĞRAF’ın İCADI 1841’de William Henry Fox Talbot isimli İngiliz bir fizikçi negatif kağıt resimleri balmumu ile yarı geçirgen hale getirdi ve klorlu gümüş kağıtlara pozitif baskı almayı başardı, onun bulduğu yöntem bugünkü baskı yöntemi ile hemen hemen aynıdır.

27 FOTOĞRAF’ ın KISA TARİHİ FOTOĞRAF’ın İCADI Tarihsel olarak fotoğrafın farklı ortamlar için üç kez bulunuşu söz konusudur. 1. Yüzey üzerinde resmetme tekniği olarak,1827 Joseph icephore Niepce 2. Resmetme tekniğinin çoğaltma teknolojisi olarak, 1841William Henry Fox Talbot 3. Sanat olarak, sanatın ortamında bulunuşudur. - David Octavius Hill (1802-1870) - Robert Adamson (1821-1848) - G.F.T. Nadar (1820-1910) - Oskar Gustave Rejlander (1813-1875) - Julia Margaret Cameron (1815-1879)

28 FOTOĞRAF’ ın KISA TARİHİ FOTOĞRAF’ın İCADI Tarihsel olarak fotoğrafın farklı ortamlar için üç kez bulunuşu söz konusudur. 1. Yüzey üzerinde resmetme tekniği olarak,1827 Joseph icephore Niepce 2. Resmetme tekniğinin çoğaltma teknolojisi olarak, 1841William Henry Fox Talbot 3. Sanat olarak, sanatın ortamında bulunuşudur. - David Octavius Hill (1802-1870) - Robert Adamson (1821-1848) - G.F.T. Nadar (1820-1910) - Oskar Gustave Rejlander (1813-1875) - Julia Margaret Cameron (1815-1879)

29 FOTOĞRAF’ ın KISA TARİHİ FOTOĞRAF’ın İCADI David Octavius Hill & Robert Adamson, 'Newhavenh Balıkçı Kadınlar

30 FOTOĞRAF’ ın KISA TARİHİ FOTOĞRAF’ın İCADI NADAR. 'Pierrot Dinliyor', 1855

31 FOTOĞRAF’ ın KISA TARİHİ FOTOĞRAF’ın İCADI OSKAR G. REJLANDER. 'Hayatın İki Yolu'. 1857

32 FOTOĞRAF’ ın KISA TARİHİ FOTOĞRAF’ın İCADI OSKAR G. REJLANDER. 'Hayatın İki Yolu'. 1857

33 FOTOĞRAF’ ın KISA TARİHİ FOTOĞRAF’ın İCADI JULIA MARGARET CAMERON. 'Esin Perisinin Fısıldayışı‘ 1865

34 FOTOĞRAF’ ın KISA TARİHİ FOTOĞRAF’ın İCADI Fotoğraf denildiğinde ışık ve optik yoluyla ışığa duyarlı yüzey üzerine görüntü oluşturmaktan söz edilir. Bu bir tür resmetmedir; kalem, boya ya da baskı tekniği kullanılmadan ışık, optik ve duyarlı yüzey kullanılarak resmetmedir. Bu anlamda fotoğraf, yeni bir resmetme tekniğidir. Günümüzde bu teknik yerini hem resmetme anında hem de resmedilen görüntülerin çoğaltılması sürecinde kimyasal işlemden dijital işleme bırakmaktadır. Sonuç

35 FOTOĞRAF’ ın KISA TARİHİ KAYNAKÇA -Kılıç L.,(2013), Temel Fotoğrafçılık, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir - Fotokritik, www.fotokritik.com, web sitesiwww.fotokritik.com -Fotoğraf akademisi, www.fotografakademisi.comwww.fotografakademisi.com -Foto Community, www.fotocommunity.dewww.fotocommunity.de

36 FOTOĞRAF’ ın KISA TARİHİ Dinlediğiniz için teşekkürler


"LEVENT DURANLI Öğretim Görevlisi LAÜ TV FOTOĞRAF ÇEKMEK & FOTOĞRAFIN KISA TARİHİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları