Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ONBİRİNCİ KALKINMA PLANI ( )

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ONBİRİNCİ KALKINMA PLANI ( )"— Sunum transkripti:

1 ONBİRİNCİ KALKINMA PLANI (2019-2023)
Adana Sanayi Odası ONBİRİNCİ KALKINMA PLANI ( ) 2019

2 1. İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi 3. Nitelikli İnsan, Güçlü Toplum
11. Kalkınma Planı, 5 Ana Başlık Altında Toplanmış Ve Destek Programları Alanlarına Göre Hazırlanmıştır. 1. İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi 3. Nitelikli İnsan, Güçlü Toplum 2. Rekabetçi Üretim ve Verimlilik 4. Yaşanabilir Şehirler, Sürdürülebilir Çevre 5. Hukuk Devleti, Demokratikleşme ve İyi Yönetişim

3

4 1. İSTİKRARLI VE GÜÇLÜ EKONOMİ

5 1. İSTİKRARLI VE GÜÇLÜ EKONOMİ
Firmalarımızın tasarım, ürün geliştirme (Ür-Ge) ve markalaşma faaliyetleri desteklenmek suretiyle ihraç edilen mal ve hizmetlerin katma değeri ve rekabet gücü artırılacaktır. Türkiye’nin orta vadeli ihracat yol haritası ortaya konulacaktır. Öncelikli sektörlerdeki şirketlerin nakit sermaye artırımları ilave vergisel düzenlemelerle teşvik edilecektir. İşletmelere yönelik fuar katılımları, ofis ve mağaza açma, markalaşma ve Turquality destekleri sürdürülecektir.

6 1. İSTİKRARLI VE GÜÇLÜ EKONOMİ
İhracatçı firmalar için mal ve hizmet üretimi yapan yerli firmalara destek sağlanacaktır. Ticari verileri yakından takip edebilmelerini, devlet destekleri, potansiyel ürün ve pazarlar için “Kolay İhracat Platformu” kurulacaktır. İmalat sanayiinde yüksek katma değerli ürün için; özelleştirilmiş teşvik mekanizmaları hayata geçirilecektir. Kamu işletmelerinin yatırım bütçelerinde ürün çeşitliliğini ve verimliliği artırmayı teminen Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerine yönelik kapasite geliştirmeye ağırlık verilecektir.

7 2. REKABETÇİ ÜRETİM VE VERİMLİLİK

8 B. ÖNCELİKLİ GELİŞME ALANLARI C. SEKTÖREL POLİTİKALAR
2. REKABETÇİ ÜRETİM VE VERİMLİLİK A. SANAYİ POLİTİKALARI Yatay Politika Alanları Öncelikli Sektörler Diğer İmalat Sanayi Sektörleri B. ÖNCELİKLİ GELİŞME ALANLARI Tarım Savunma Sanayi Turizm C. SEKTÖREL POLİTİKALAR Kamu Yatırım Politikaları Girişimcilik ve KOBİ’ler Bilim, Teknoloji ve Yenilik +9 Farklı Sektör

9 2. REKABETÇİ ÜRETİM VE VERİMLİLİK
Yeni ÜR-GE Biçimleri, rekabetçi üretim ve verimlilik artışları ile İmalat Sanayii odaklı yaklaşım benimsenecektir. Öncelikli sektörlerdeki şirketlerin nakit sermaye artırımları ilave vergisel düzenlemelerle teşvik edilecektir.

10 İMALAT SANAYİNDE HEDEFLER

11 YENİLİKÇİ VE YERLİ ÜRETİM
Yerli üretimin ve teknolojik kabiliyetlerin geliştirilmesinde üst düzey karar almak üzere “Sanayileşme İcra Kurulu” oluşturulacaktır. Ortak Stratejiler Geliştirilmesi Kurumlar Arası Eşgüdüm Ve Koordinasyonun Sağlanması Yerli Üretim için Esas ve Usullerin Belirlenmesi Ortak Alım Yapma Dahil Farklı Yöntemler Uygulanması SANAYİLEŞME İCRA KURULU

12 A. SANAYİ POLİTİKALARI

13 1. Yatay politika alanları – Hızlandırıcı Politikalar
Güçlü Finansal Yapı Öncelikli sektörlerde kullanım için merkezi yönetim bütçesinden gerekli ödenek tahsis edilecektir. Kredi Garanti Fonunun %50’si imalat sanayii sektörlerinde yatırım ve ihracat kredilerine tahsis edilecektir. Kalkınma ve Yatırım Bankası öncelikli sektörlerde kullandırılmak üzere yurt dışından uzun vadeli fon temin edecektir. Türkiye Kalkınma Fonu kurulacaktır.

14 1. Yatay politika alanları – Hızlandırıcı Politikalar
Güçlü Finansal Yapı Kalkınma ajansları tarafından bölgesel potansiyelleri hayata geçirebilecek, büyüme potansiyeli taşıyan şirketlere sermaye katkısı yapılacaktır. (KOSGEB) desteklerinden imalat sanayiine ayrılan pay kademeli olarak yüzde 75’e, öncelikli imalat sanayii sektörlerine ayrılan pay ise yüzde 50’ye çıkarılacaktır. Sigorta/garanti programlarının özendirilmesi ve çeşitlendirilmesi yoluyla ihracat desteği artırılacaktır. Eximbank desteğinin Türkiye ihracatına oranı kademeli olarak yükseltilecektir.

15 1. Yatay politika alanları – Hızlandırıcı Politikalar
Dijital Dönüşüm Sanayide dijital süreci yönlendirmek, koordinasyonu sağlamak, etkin ve etkili bir yönetişim yapısı için Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu oluşturulacaktır. Yerli ürün ve sistemlerin geliştirilmesi, iyileştirilmesi ve ticarileştirilmesi amacıyla Dijital Dönüşüm Ürün Geliştirme Destek Programı ile firmalar desteklenecektir. Öncelikli sektörlere yönelik Endüstriyel Bulut Platformları desteklenecektir.

16 1. Yatay politika alanları – EKOSİSTEM İYİLEŞTİRİCİ Politikalar
Yüksek Kurumsal Kapasite Özel sektörden ve meslek kuruluşlarından uzmanlık hizmeti alan işletmeler ve meslek kuruluşları desteklenecektir. KOBİ’lerin kendi aralarında, büyük işletmelerle ve girişimcilik ekosisteminin diğer aktörleriyle birlikte kuracakları kümelenme işbirliklerine destek sağlanacaktır. Firma birleşmelerine yönelik eşleştirme, nitelikli istihdam, danışmanlık desteklerini içeren destek programı oluşturulacaktır. Firmaların ölçek büyütmeleri halinde karşılaşacakları ilave istihdam yükleri hafifletilecektir.

17 1. Yatay politika alanları – EKOSİSTEM İYİLEŞTİRİCİ Politikalar
İş ve Yatırım Ortamı Ar-Ge, tasarım, yatırım, üretim, pazarlama ve ihracat süreçlerinin tamamını içerecek şekilde ürün odaklı olarak desteklenecektir. İmalat sanayi sektörlerinde ihracat pazarlarındaki teknik düzenleme kaynaklı yatırım ihtiyacı, yatırım teşvikleri kapsamında desteklenecektir. Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde (TGB) faaliyet gösteren firmalara özel Ar-Ge desteği mekanizması oluşturulacaktır.

18 1. Yatay politika alanları – EKOSİSTEM İYİLEŞTİRİCİ Politikalar
İş ve Yatırım Ortamı TGB’lerdeki firmalara yönelik danışmanlık, pazarlama, stratejik ortaklık ve girişim sermayesi desteği; Teknopark Teknoloji Ticarileştirme Programı başlatılacaktır. İmalat ve ihracat odağı değer zincirlerinin kurumsallaşma, pazarlama, yenilik ve ulaşım altyapılarını desteklenmesi; Üreten Şehirler Programı başlatılacaktır. Devlet Malzeme Ofisi tarafından yürütülmekte olan Teknokatalog uygulamasında kataloğa giren ürünlere ilave destekler sağlanacaktır.

19 1. Yatay politika alanları – EKOSİSTEM İYİLEŞTİRİCİ Politikalar
Lojistik ve Enerji Altyapısı Çukurova Bölgesel Havalimanı Bağlantı Yolu tamamlanacaktır. İmalat sanayii sektörlerinin Adana, Mersin ve İskenderun limanlarına erişimi kolaylaştırılacaktır. AR-GE VE YENİLİK Ar-Ge konusunda KOBİ’ler için Finansman Desteği; Yenilik Destek Kuponu Programı ve Ür-Ge ve Ürün Ticarileştirme Desteği; Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması Programı uygulamaya konulacaktır.

20 1. Yatay politika alanları – Sürdürülebilirlik Sağlayacak Politikalar
AR-GE VE YENİLİK Ar-Ge sonuçlarının ticarileştirilmesi ve prototip geliştirme için; teknoloji uygulama merkezleri ve destek mekanizmaları, Yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve hizmetleri geliştirebilen firmaların başlangıç aşaması mentörlük desteği olacak şekilde aşamalı bir program çerçevesinde desteklenecektir. Öncül bilimsel ve teknolojik bilgi üreten ulusal veya uluslararası firmaların Türkiye’de kuracağı öncül Ar-Ge laboratuvarları desteklenecektir.

21 1. Yatay politika alanları – Sürdürülebilirlik sağlayacak politikalar
İNSAN KAYNAĞI Öncelikli sektörlerde çalışan işgücünün mesleki yeterlilik belgesi alması desteklenecektir. Büyük firmaların bünyelerinde kuracakları eğitim birimindeki eğitim programları teşvik edilecektir. KRİTİK TEKNOLOJİLER Kritik teknoloji alanlarında yenilikçi girişimcilere özel Ar-Ge destek programı oluşturulacaktır. Stratejik ülkeler ile özel sektör-üniversite; özel sektör-özel sektör arasında ikili ve çoklu Ar-Ge ve yenilik işbirlikleri desteklenecektir.

22 2. Öncelikli Sektörler KİMYA Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi tamamlanacak, temel petrokimyasallar da dâhil olmak üzere entegre üretim yapısı kurulacaktır. Nükleer Santrallerin kurulumunda ihtiyaç duyulacak çok yüksek ısıya dayanıklı kompozit malzemeleri yerli üretimden tedarik edebilen firmalar desteklenecektir. Kenevir ve mısır vb. doğal ürünlerden elde edilen biyoplastiklerin kullanımında Ar-Ge ve yatırım desteği sağlanacaktır.

23 2. Öncelikli Sektörler MAKİNE – ELEKTRİKLİ TEÇHİZAT ELEKTRONİK
Savunma elektroniğinde ticarileşmeye yönelik destek ve teşvikler sağlanacaktır. Üretimin artırılması ve sektörel dönüşüm için özel destek programları oluşturulacaktır. ELEKTRONİK Yatırım teşviklerinde yerli makine alımı desteklenecektir. Makine sektöründe kümelenme desteklenecektir. Büyük ölçekli kamu ihalelerinde başta asansör ve iklimlendirmede olmak üzere yerli ürün kullanma şartı getirilecektir.

24 2. Öncelikli Sektörler MAKİNE – ELEKTRİKLİ TEÇHİZAT
Nükleer güç santrallerine yönelik elektrikli teçhizat üreten firmalara küme geliştirme desteği sağlanacak, test ve sertifikasyon desteği verilecektir. Sanayi tesislerinde kullanılan enerji verimsiz motorların, daha verimli motorlar ile değişimi desteklenecektir. OTOMOTİV Otomotiv sanayiinde kümelenme birlikteliği bu kapsamda daha yüksek seviyede desteklenecektir. Otomotiv sanayiinin, Adana’da nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak için otomotiv endüstri meslek liseleri ve meslek yüksekokulları açılacaktır.

25 3. Diğer İmalat Sanayi Sektörleri
Tekstil-Giyim-Deri Sanayii Ana Metal Sanayii Firmaların optimum teknoloji seçimine, çevreyi korumaya yönelik mevzuata uyumuna, enerji verimliliğine ve atıkların yeniden kullanımına yönelik faaliyetlerde, paydaşlarla işbirliği yapmaları desteklenecektir. Alüminyum sektöründe havacılık, savunma ve otomotiv sanayii gibi sektörler için yerli olarak üretilebilmesine yönelik Ar-Ge ve yatırım faaliyetleri desteklenecektir. Metalik Olmayan Mineral Ürünler Sanayii Yerli ve yenilikçi ürünlerin kullanılması, ithalatla karşılanan refrakter malzeme ve ileri seramik ürünlerine yönelik Ar-Ge ve Ür-Ge konusunda yatırımlar desteklenecektir.

26 B. ÖNCELİKLİ GELİŞME ALANLARI

27 1.Savunma Sanayii Teknolojiye olan ilgi ve yatkınlığı artırmak üzere Savunma Sanayii Akademisi aracılığıyla eğitim verilecektir. Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı (EYDEP) ile firmalara eğitim, danışmanlık ve rehberlik destekleri odaklı mali yardım sağlanacaktır. Savunma sanayiindeki tüm firmalara yönelik olarak Savunma Sanayii Yatırım ve Geliştirme Faaliyetlerini Destekleme Programı kapsamında finansal destek sağlanacaktır.

28 C. SEKTÖREL POLİTİKALAR

29 1. Kamu Yatırım Politikaları
Sanayi ve teknoloji bölgelerinin altyapısı ile TFV’yi artıracak Ar-Ge ve yenilik yatırımlarına ağırlık verilecektir. Sanayinin ihtiyaç duyduğu lojistik altyapısının güçlendirilmesi amacıyla ulaştırma sektörü yatırımları içinde demiryolu yük taşımacılığına yönelik yatırımların ağırlığı artırılacaktır.

30 2. Bilim, Teknoloji ve Yenilik
Vakıf yükseköğretim kurumlarının yıllık öğrenci gelirlerinin en az yüzde 1’inin Ar-Ge harcamalarında kullanılmasına yönelik düzenleme yapılacaktır. Öncül araştırmalar yapan, nitelikli insan gücü istihdamıyla Ar-Ge ve yenilik ekosistemindeki etkinliklerinin artırılması sağlanacaktır. Ar-Ge personeli sayısı ve niteliği artırılacaktır

31 3. Girişimcilik ve KOBİ’ler
KOBİ ve girişimcilere yönelik yenilikçi finansman imkânları geliştirilecektir. Kredi Garanti Sistemi, Ar-Ge ve yenilik projelerinin finansmanında kullanımı yaygınlaştırılacaktır. Öncelikli sektörlerde start-up, yenilikçi KOBİ ve büyük firmaların işbirliği kapasitesini geliştirmeye yönelik platformlar kurulacak, eşleştirme ve ortak proje geliştirme desteği verilecektir.

32 4. Fikri Mülkiyet Hakları
KOBİ’lerin sınai mülkiyet konusunda farkındalığı ve kapasitesi artırılacaktır. Geleneksel, bölgesel ve yerel ürünlerimizin ulusal ve uluslararası ölçekte rekabet gücünün artırılmasına yönelik coğrafi işaret tescil ve kullanımı desteklenecektir.

33 5. Enerji Akkuyu NGS’nin ilk ünitesinin inşaatı 2023 yılında tamamlanacak ve elektrik enerjisi üretimine başlanacaktır.

34 3. NİTELİKLİ İNSAN, GÜÇLÜ TOPLUM

35 1. EĞİTİM Eğitim-istihdam işbirliğinin ve entegrasyonunun hızlandırılması, Dijital dönüşüm ve teknolojik gelişmelerin iş gücüne yansıtılmasına yönelik politikalar ile birlikte; Mesleki ve Teknik Eğitimde Üretime Yönelik Yapısal Dönüşüm ve İstihdam Seferberliğine başlanacaktır.

36 2. KADINLARA VE GENÇLERE YÖNELİK HEDEFLER
Eğitimde ve istihdamda olmayan gençlere mesleki alan belirlenmesine yönelik eğitim ihtiyaç analizi yapıldıktan sonra, yenilikçi alanlarda sertifika ve diploma verilmesi gibi teşvik programları düzenlenecektir.

37 İSTİHDAM VE ÇALIŞMA HAYATI

38 4. YAŞANABİLİR ŞEHİRLER, SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE

39 3. BÖLGESEL GELİŞME / KIRSAL KALKINMA
Sosyal Destek Programı, özellikle toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılımlarını sağlamak, üretkenlik ve yetenek gelişimini destekleyerek istihdam edilebilirliği artırmak amacıyla, sosyal girişimciliği ve sosyal sorumluluk faaliyetlerini de teşvik edecek şekilde yeniden yapılandırılacaktır. Kalkınma ajansları arttırılması planlanan uluslararası kaynak kullanımı sayesinde sonuç odaklı programlar ve bölgeye özel yenilikçi destek mekanizmaları ile daha odaklı ve etkili destekler sağlanacaktır. Kırsal kalkınma destekleri, çiftçi ve çevre odaklı programlanacak; desteklerin yürütülmesinde mevcut çok başlılığı giderecek düzenlemeler yapılacak, uygulamada tamamlayıcılık ve etkinlik sağlanacaktır. Kırsal toplumun beşeri sermayesinin geliştirilmesi için çiftçi eğitimi ve tarım danışmanlığı konularındaki faaliyetler güçlendirilecek, kadın ve genç girişimcilere öncelik verilerek mesleki eğitim programları katma değeri yüksek yerel ürünler esas alınarak programlanacaktır.


"ONBİRİNCİ KALKINMA PLANI ( )" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları