Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

STAJ BİLGİLENDİRME.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "STAJ BİLGİLENDİRME."— Sunum transkripti:

1 STAJ BİLGİLENDİRME

2 Staj ne demektir? Öğrencilerin belli zaman dilimi içerisinde mevcut bilgilerini pekiştirmek üzere öğrenim gördükleri programla yakından ilgili meslek kuruluşlarında yaptıkları gerçek uygulama çalışmalarıdır. Öğrencilerin öğrenim süreleri içinde kazandıkları teorik bilgi ve deneyimlerini pekiştirmek, laboratuvar ve atölye uygulamalarında edindikleri beceri ve deneyimlerini geliştirmek, görev yapacakları kurum veya iş yerlerindeki sorumluluklarını, ilişkileri, organizasyon ve üretim sürecini ve yeni teknolojileri tanımalarını sağlamaktır. Staj yapacağınız yeri seçerken programınızla yakından ilgili mesleki kuruluşları seçmeniz önem arz etmektedir.

3 Nasıl Staj Yapacağım? Staj yaptığınız Kurumun / İş yerinin tüm kurallarına uymalısınız Genel iş ahlakına uymalısınız Meraklı olmalı ve sizinle ilgilenen yetkiliye bol bol soru sormalısınız Staj defterinde kullanılmak üzere kurumun / İş yerinin izin verdiği nispette bilgi ve örnek belge vb. toplamalısınız Kendinizi ve okulunuzu en iyi şekilde temsil etmeye özen göstermelisiniz

4 Kendinizi kurumun bir personeli olarak görüp, işinize ciddiyetle başlayınız. Mesai saatlerine titizlikle uyunuz Kurumdaki / İş yerindeki amirlerin emirlerine kesinlikle uyunuz Kurumdaki / İş yerindeki mesai arkadaşlarınız ile iş ilişkilerinde nezaket kurallarına dikkat ediniz İdeolojik tartışmalardan, yersiz konuşmalardan, ısrarlı fikir beyanlarından ve benzeri kötü davranışlardan kaçınınız Çalışmalarınızı muhakkak günlük olarak değerlendiriniz. İşinizi günü gününe yapınız. Günlük çalışmalarınızı her günün bitiminde yetkiliye imzalatınız Staj yaparken araç gereçleri bizzat kullanmaya çalışınız. Bilgi ve tecrübenizi azami seviyeye çıkarma çabası içinde olunuz.

5 Staj süresi ne kadardır?
Staj süresi 30 iş günüdür (Resmi tatil ve hafta sonları hariç) Öğrenimleri devam eden öğrencilerin stajlarını yaz tatiline rastlayan aylarda yapması esastır. Öğrenci, öğrenim gördüğü 4 yarı yılı kapsayan bütün derslerini vermiş ancak, stajını henüz tamamlayamamış ise stajına her hangi bir ayda başlayabilir. Yaz okulu ile Staj aynı anda yapılamaz.

6 İş günü nedir ? İş günü, tatil günleri dışında kalan ve çalışılmak üzere yasayla belirlenmiş günlere verilen addır. Çalışma günü olarak da tanımlanmaktadır.

7 Staj dosyasını ve diğer staj evraklarını nasıl temin edebilirim

8 Staj başvurusunda yapmam gerekenler nelerdir?

9 1. AŞAMA Staj yapmayı düşündüğünüz Kurum / İş yeri ile ön görüşme yapınız. Zorunlu İşyeri Eğitimi (Staj) Formunu kendiniz doldurulup, E- devlet üzerinden alacağınız SGK Müstehaklık Sorgulama (Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi) belgesinin çıktısı ile birlikte Yüksekokulumuz staj işleri birimine teslim ediniz. Zorunlu İşyeri Eğitimi (Staj) Formunu Staj Koordinatörü / Öğrenci danışmanınıza onaylatınız.

10 Kurum / İş Yeri Ön Görüşme

11 Zorunlu İş Yeri Eğitimi (Staj) Formu (Öğrencinin dolduracağı kısımlar)

12 Staj yeri Koordinatör / Danışman onayı nedir?
Staj koordinatörü; öğrencinin belirlediği kurum / iş yerini staj için uygun bulmadığı takdirde öğrenci yeni bir iş yeri bularak onay sürecine tekrar girer. Staj yapmak istediğiniz kurumu / İş yerini staj koordinatörünüz aracılığı ile onaylatmak durumunda olduğunuzu unutmayınız.

13 SPAS Müstehaklık Sorgulama

14 müracaat edeceğiniz Kurum / İş yerine dilekçeniz ile teslim ediniz.
2. AŞAMA Üniversitemiz ve CTE Genel Müdürlüğü Arasındaki Protokol Yüksekokulumuz staj işleri biriminden alacağınız TOGÜ Adalet Meslek Yüksekokulu Zorunlu Staj Üst Yazısı, Zorunlu İşyeri Eğitimi (Staj) Formu (Kurum / İş yeri kabul onayı için), İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Sertifikası, Öğrenci Belgesi, T.C. Kimlik Kartı Fotokopisi, Adalet MYO Staj Dosyası ve Eklerini (Staj sürecinde öğrenci tarafından doldurulup, kurum / İş yerine onaylatılacak.) müracaat edeceğiniz Kurum / İş yerine dilekçeniz ile teslim ediniz.

15 Dilekçe Örneği

16 Protokol Örneği

17 Yüksekokulumuzdan alacağınız üst yazı

18 Staj Kurum / İş Yeri Kabul Onayı (Yüksekokulumuz üst yazısına cevaben kurum veya iş yeri onaylayıp tarafımıza üst yazı ile iletecektir.)

19 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Sertifikası

20 Öğrenci Belgesi (Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden veya e-devlet üzerinden temin edilebilir.)

21 T.C. Kimlik Kartı Fotokopisi (Arkalı Önlü A5 kağıda olacak)

22 Staj Dosyası ve Ekleri

23

24

25

26

27

28 Staj sonrası öğrencinin yapması gereken işlemler

29 Öğrenci bilgi sistemi üzerinden Staj bilgilerinin sisteme girilmesi ?

30

31

32

33 Stajda başarı? Meslek yüksekokulu öğrencilerinin yaptığı stajın uygunluğu ve başarısı Meslek Yüksekokulu Staj ve Eğitim Uygulama Kurulu tarafından değerlendirilerek başarısı onaylanmak üzere üniversite staj ve eğitim uygulama kuruluna sunulur. Stajını bitiren öğrenci staj süresince yapmış olduğu is ve işlemler ile ilgili dosyasını, en geç staj bitimini takip eden ilk ders kayıt dönemi içerisinde incelenmek ve değerlendirilmek üzere Meslek Yüksekokulu Staj ve Eğitim Uygulama Kuruluna bir dilekçe ekinde teslim eder. Süresi içerisinde staj dosyasını teslim etmeyen öğrenci stajını yapmamış sayılır. Meslek Yüksekokulu Staj ve Uygulama Kurulu, mevcut staj defteri veya dosyasını, işverenden gelen işveren raporunu, ziyaretçi öğretim elemanından gelen raporu dikkate alarak bir değerlendirme yapar. Dosya üzerinde gerekiyorsa düzeltmeler yaptırabilir. Dosyayı sekil ve içerik yönünden yeterli bulursa öğrencinin stajını kabul edebileceği gibi gerekli görürse ilgili öğrenciye bir mülakat veya uygulama yaptırabilir. Staj süresi sonunda başarısız olan veya stajına ara veren veya ara vermek zorunda olan öğrencilere, yasal öğrenimi süresi içerisinde iki hak daha verilir.

34 Stajımda her hangi bir sebeple başarısız sayılırsam ne yapabilirim ?
Staj süresi sonunda başarısız olan, stajına ara veren ya da ara vermek zorunda olan öğrencilere yasal öğrenimi süresi içerisinde iki hak daha verilir.

35 Staj Sırasında Hastalık ve Kaza Durumu
Staj sırasında hastalanan veya hastalığı sebebiyle staja üç günden fazla devam edemeyen ya da bir kazaya uğrayan stajyerin stajı kesilerek, durum Üniversite Staj ve Eğitim Uygulama Kuruluna bildirilir. Üniversite Staj ve Eğitim Uygulama Kurulu, durumu ailesine bildirmekle yükümlüdür. Mazereti nedeniyle stajına devam edemeyen öğrencilerin devam edemedikleri gün sayısı staj süresine eklenir, ancak bu süre toplam sürenin yarısını geçemez. Devamsızlık hakkı bulunmamaktadır. SGK İşlemleri açısından önem arz ettiğinden devam edilemeyen günlerin aynı gün içerisinde e-posta, faks vb. yolla bir dilekçe ve belgesiyle birlikte (sağlık raporu) Yüksekokulumuza bildirilmesi gerekmektedir. Ayrıca devam edilemeyen günün hangi gün yapılacağı da dilekçede belirtilmelidir.

36 Staj Yapacak Öğrencilerin Disiplin İşleri
Stajyer öğrenciler, staj yaptıkları işyerlerinin çalışma, iş koşulları ile disiplin ve iş emniyetine ilişkin kurallarına uymak zorundadırlar. Aksine hareket eden veya izinsiz, mazeretsiz üç gün üst üste veya staj dönemi boyunca staj süresinin %10’u oranında devamsızlık yapan stajyerin stajına son verilerek, durum Üniversite Staj ve Eğitim Uygulama Kuruluna bildirilir. Bu durumda stajyerin herhangi bir yasal talep hakkı doğmaz. Stajyer öğrenciler “Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği” hükümlerine tabidir. Diğer taraftan kusurları ve verecekleri zararlar nedeniyle, o iş yeri elemanlarının sorumluluklarına tabidir.

37 Staj Takvimi STAJ BAŞVURU TARİHİ: 15 Nisan 2019 – 20 Mayıs 2019
STAJ BAŞVURU TARİHİ: 15 Nisan 2019 – 20 Mayıs 2019 STAJ DÖNEMİ: 10 Haziran 2019 – 29 Ağustos 2019 (Staj Dönemi aralığında 30 iş günü yapılacak)

38 Yüksekokulumuz Staj Değerlendirme Kurulu
Öğr. Gör. Esra ORUÇ / Staj Kurulu Başkanı Öğr. Gör. Şerife İlkcan YILMAZ (Üye) / Müdür Yrd. / Hukuk Bölüm Bşk. Öğr. Gör. Özcan TUNAHAN (Üye) / Staj Koordinatörü / Öğrenci Danışmanı

39 TEŞEKKÜRLER…


"STAJ BİLGİLENDİRME." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları