Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YANGIN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YANGIN."— Sunum transkripti:

1 YANGIN

2 Eğitimin Amacı Katılımcıların, işyerlerinde yangın tehlikesi, yangın durumunda yapılacaklar ve yangına karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi edinmelerini sağlamaktır.

3 Öğrenim Hedefleri Bu dersin sonunda katılımcılar;
Yangın ve kimyasını tanımlar. Yangından korunmak için alınabilecek önlemleri açıklar. Bir yangın durumunda yapılması gerekenleri belirtir.

4 Konu Başlıkları Yanmanın temel kavramları ve yangın kimyasına genel bakış Yangından korunma Yangınların sınıflandırılması ve söndürme ilkeleri Yangın risk değerlendirmesi Yangın sırasında güvenlik Kapalı alanlarda modern yangın algılama ve alarm sistemleri ve özellikleri Yangın söndürme cihazları ve sistemleri Yangın müdahale ve kurtarma ekibi Yangın ve çevre ilişkisi İlgili mevzuat

5 YANMA Yanıcı maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Yanma olayının oluşabilmesi için; yanıcı madde, ısı ve oksijenin bir arada bulunması gerekir.

6 YANGIN ÜÇGENİ

7 YANMA ÇEŞİTLERİ YAVAŞ YANMA KENDİ KENDİNE YANMA HIZLI YANMA
PARLAMA – PATLAMA ŞEKLİNDE YANMA

8 YAVAŞ YANMA Yavaş yanma şu durumlarda meydana gelir.
Yanıcı maddenin bünyesi itibarıyla, yanıcı buhar veya gaz meydana getiremediği halde; Yeterli ısının olmaması halinde; Yeterli oksijenin olmaması halinde; yavaş yanma meydana gelmektedir.

9 YAVAŞ YANMA Örneğin demir (Fe), bakır (Cu), gibi metallerin havadaki oksijen ve hava ısısıyla oksitlenmesi olayında olduğu gibi. Yanıcı madde buhar veya gaz çıkaramamakta dolayısıyla demir oksit (FeO) veya bakır oksit (CuO) oluşmaktadır. Bir başka örnek ise yeterli oksijen olmaması durumunda canlıların solunum olayı da bir nevi yavaş yanma olayıdır.

10 KENDİ KENDİNE YANMA Yavaş yanmanın zamanla hızlı yanmaya dönüşmesidir. Özellikle bitkisel kökenli yağlı maddeler normal hava ısısı ve oksijeni, içinde kolaylıkla oksitlenmekte ve bu oksitlenme sırasında gittikçe artan ısı bir süre sonra alevlenmeye yetecek dereceyi bularak maddenin kendiliğinden tutuşmasına neden olmaktadır. Örneğin bezir yağına bulaştırılmış bez parçası.

11 HIZLI YANMA 1) ALEVLİ YANMA: yanmanın bütün belirtileri (alev, ısı, ışık, korlaşma) ile oluştuğu bir olaydır. Meydana gelen yanıcı buhar ve gazlar oksijenle birleşirken alev meydana getirirler. 2) KORLAŞMA : Katı maddelerde yangının son evresinde meydana gelen yüksek ısıdaki alevsiz yanma şeklidir. (Gazı alınmış kok ve odun kömürleri, sigaranın yanışı gibi)

12 PARLAMA-PATLAMA ŞEKLİNDE YANMA
Parlama şeklinde yanma ; Düşük sıcaklıklarda buharlaşan maddelerde görülen yanma şekli. (Benzin) Patlama şeklinde yanma ; Düşük sıcaklıkta buharlaşan sıvılar ile gazların serbest kaldıklarında bulundukları hacmin tamamını kaplamaları neticesinde alt ve üst patlama limitleri arasında, bir ısı kaynağı ile karşılaşmaları halinde meydana gelen yanma şekli.

13 YANGIN Normal havada %21 Oksijen (O2), %78 Azot, %1 de Diğer gazlar mevcuttur. Katı ve sıvılarda havadaki oksijen oranı %16 gazlarda ise havadaki oksijen oranı %12 nin altına düştüğünde yanma yavaşlar ve daha sonra da durur.

14 A Sınıfı Yangınlar Katı madde (tahta, kağıt, pamuk vs.) yangınlarıdır.
Katı yangınlar : Su ve sulu çözeltiler - Kimyasal Toz – Köpük Kullanılarak söndürülebilir.

15 B Sınıfı Yangınlar Yanabilen sıvılar bu sınıfa girer. Benzin, benzol, yağlar, yağlı boyalar, katran vs. yangınlarıdır. Dikkat : B Sınıfı Yangınların Üzerine Su atmayın. Atılan sular, yanıcı maddelerin çevreye akmasına ve yayılmasına neden olur. Sıvı yangınlar : Karbondioksit- Kimyasal Toz – Köpük kullanılabilir.

16 C Sınıfı Yangınlar Likit petrol gazı, havagazı, hidrojen gibi yanabilen çeşitli gazların yanmasıyla oluşan yangınlardır. Gaz yangınlar : Karbondioksit- Kimyasal Toz – Köpük Kullanılarak söndürülebilir.

17 D Sınıfı Yangınlar Yanabilen metaller yangını; Sodyum, Potasyum, Titanyum, Alüminyum, Magnezyum vb. gibi metallerin ve alaşımların yanması ile oluşan yangınlardır.

18 Elektrik Sebepli Yangınlar
Elektrik akım kaçağının etrafa yayılması ve elektrik çarpması kazalarının meydana gelmesine neden olan yangınlardır. Çok Önemli: Elektrik yangınlarında asla SU kullanılmaz. Elektrik yangınlar : Karbondioksit- Kimyasal Toz Kullanılarak söndürülebilir.

19 YANGIN OLUŞUM SAFHALARI
İlk aşamasında, KOKU, İkinci aşamasında, DUMAN, Üçüncü aşamasında, ALEV  görülür.

20 YANGIN ETKENLERİ Sigara ve kibrit. Soba ve bacalar. Elektrik.
Bazı kimyasal karışımlar. Örnek : Asitle su karışımı, yanıcılarla tutuşturucuların karışımı. Kıvılcımlar. Doğal etkenler.

21 KÖMÜR %1 BACA %8,3 SİGARA %40 COCUKLAR %3,9 KIVILCIM %4,5 LPG %3 BENZİN %0,6 DİĞER %17,3 ELEKTRİK %21

22 YANGIN YERİNDEKİ TEHLİKELER
Yangının Büyüme Hızı, Yüksek Sıcaklık Tehlikesi, Yangın Bileşenlerinin Yangının Yayılmasına Etkileri, Yangının Safhalarındaki Tehlikeler, Zehirli Gazların Oluşturduğu Solunum Zorluğu Tehlikesi, Patlama Tehlikesi, Çökme Tehlikesi, Elektrik Tehlikesi, Kimyasal Tehlike.

23 YANGININ BÜYÜME HIZI Yangın geometrik olarak büyür. Başlangıcında bir bardak su ile söndürülebilecek bir yangın, ikinci dakikada bir kova su ile, üçüncü dakikada bir fıçı su ile ancak söndürülebilir. Yangın için alınan bütün güvenlik önlemleri sürekli kontrol edilmeli ve her an kullanıma hazır tutulmalıdır.

24

25

26 YÜKSEK SICAKLIK TEHLİKESİ
Yangın yerinde sıcaklık çok hızlı bir şekilde yükselir. Sıcaklık 5 dakika sonra 555 oC, 10 dakika sonra 660 oC, 15 dakika sonra 720 oC, yarım saat sonra 820 oC, bir saat sonra 927 oC’ a yükselmektedir. Görüldüğü gibi en büyük sıcaklık artışı ilk beş dakikada olmaktadır. İnsan vücudu ve solunum sistemleri 65 oC sıcaklığa sınırlı bir süre, 120 oC sıcaklığa 15 dakika, 143 oC sıcaklığa 5 dakika 177 oC sıcaklığa ise 1 dakika dayanabilir.

27

28

29

30

31

32

33 ÇÖKME TEHLİKESİ Yangın yerinde çökme tehlikesi ile sık karşılaşılır. Çökmeyi kullanılan malzeme ve yapı cinsi önemli ölçüde belirler. Yapı malzemeleri olarak; ağaç, döküm, çelik, taş ve tuğlayı inceleyebiliriz. AĞAÇ: Esnekliği, çekme mukavemeti, ısı yalıtkanlığı ve yüksek basınç dayanıklılığı nedeniyle avantajlıdır. Ayrıca çökme öncesinde çatırdaması itfaiyeciler için uyarı niteliği taşır.

34 DÖKÜM: Sıcaklığa karşı çok ılımlı davranır
DÖKÜM: Sıcaklığa karşı çok ılımlı davranır. 400 oC sıcaklıktan sonra döküm çeliğe nazaran daha az olarak taşıma gücünü kaybetmeye başlar oC sıcaklıkta ise herhangi bir dış değişiklik göstermeden taşıma gücü tamamen ve ani bir şekilde kaybolur. ÇELİK: Çok yüksek ısı iletimine sahiptir. Sıcaklık arttıkça sağlamlığını ve taşıyıcılığını kaybeder. TAŞ: Tabii taşlar serttir. Yüksek basınç mukavemetine sahiptir. Isı iletme oranları çok düşüktür. Isınan taşların içinde bulunan Kuvars kristalleri diğer parçalar gibi genleşemediği için özellikle ani soğumalarda maddenin değişikliğine yol açar.

35

36 TUĞLA VE BRİKET: Sıcaklığa karşı tutumları daha iyidir
TUĞLA VE BRİKET: Sıcaklığa karşı tutumları daha iyidir. Bu malzemeler imal edilirken yüksek sıcaklık altında pişirildiklerinden ısıya karşı mukavemetlidirler.

37 Elektriğin Tehlike Sınıflandırması:
ELEKTRİK TEHLİKESİ Yangın yerindeki elektrik kaçağı itfaiyeciyi tehdit eden en büyük tehlikelerdendir. İtfaiyecinin en büyük silahı sudur ve su da elektriği iletir. Dolayısıyla su sıkarken çarpılma ve ayrıca dokunarak çarpılma tehlikesi vardır. Elektriğin Tehlike Sınıflandırması: a-) 0-65 volt: Tehlikesizdir. İnsan vücudu bu gerilime dayanabilir. b-) volt: Tehlikeli alçak gerilim. c-) 1001 volt ve üzeri: Tehlikeli yüksek gerilim.

38 YANICI MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI
A- Katı Yanıcı Maddeler: Çeşitli odun, kereste, ham ve mamul tekstil maddeleri, vb maddeler parafin, mum ve katı yağlar, naftalin B- Sıvı Yanıcı Maddeler: Gaz yağı, benzin. Mazot. Fuel oil, madeni yağlar alkol, tiner, vernik, boyalar ve bunun gibi maddeler C- Gaz Halindeki Yanıcı Maddeler: Likit petrol gazı tüp gaz, oto gaz, doğal gaz, hava gazı, hidrojen D-Yanabilen Hafif Metaller:Sodyum, potasyum, titanyum, aliminyum, magnezyum ve bunun gibi hafif metallerin alaşımları

39 YANGIN TÜRLERİ LPG Yangınları Doğalgaz Yangınları Akaryakıt Yangınları
Baca Yangınları Elektrik Yangınları Orman Yangınları Araç Yangınları Bina Yangınları

40 A LPG Yangınları Sıvı petrol gazı da dediğimiz bu gaz petrol yan ürünlerindendir. Ham petrolün damıtılması sırasında elde edilen ürünlerin yanı sıra hidrokarbon sınıfı (etan, metan, propan, bütan, etilen metilen vb.) gaz maddelerde ortaya çıkmaktadır.

41 A LPG Yangınları Tüpler uyumak için kullanılan alanlarda ve yatak odalarında bulundurulmamalıdır.

42 A LPG Yangınları Tüpler cihazlardan aşağı seviyede bulundurulmalıdır.
Bacaya bağlı olmayan şofben kullanılmamalıdır. Boğulmalar, yanan şofbenin içerdeki Oksijeni tüketmesi sebebiyle meydana gelmektedir. Banyoda havalandırma penceresi bulunmaması durumunda banyo kapısının alt kısmına havalandırma oluğu açılmalı yada duş esnasında banyo kapısı 1-2 cm. açık bırakılmalıdır.

43 A LPG Yangınları Tüpler, zemin seviyesinden aşağıdaki bodrumlarda merdiven boşluklarında giriş ve çıkış yolları ve koridor gibi kullanım alanlarında olmamalı. Tüpe kolay ulaşılabilmeli dolap arkalarında olmamalıdır. % 1 ‘ lik konsantrasyonun kokusunun duyulabilmesi için dolabın altında delik açılmalıdır.

44 A LPG Yangınları Gaz kokusunun algılanması GAZ ALARM DEDEKTÖRÜ kullanılmalıdır Dedektörler LPG için Taban kısmına, Doğalgaz için tavana yakın tespit edilmelidir.

45 A LPG Yangınları Gaz kaçağı kontrolleri daima sabun köpüğüyle yapılmalı. Kibrit veya ateşle kontrol kesinlikle yapılmamalı, yapılmasına da müsaade edilmemelidir.

46 UYARILAR

47 GAZ % 15 Gaz LPG % 85 Sıvı LPG

48

49 % 15 Gaz LPG SIVI % 85 Sıvı LPG

50

51

52

53 Bina Yangınları Binalarda ortaya çıkan yangınlar çöp veya kâğıt kutusunun tutuşması, elektrik kontağı, soba, baca gibi etkenlerdir. Bu tür yangınlar ancak ısı derecesini düşürerek söndürülebilir. Isı düşürerek söndürme vasıtası ise sudur. Bina içinde gizli ve değerli evrakların bulunduğu arşiv gibi, yangınları söndürmede karbondioksitli otomatik gazlı söndürme sistemi ya da kuru kimyevi toz kullanılması yerinde olur. Yangın çıkmış binanın öncelikle keşfinin yapılması, binanın yapım şekli, içinde bulunan malzemenin niteliğinin tespit edilmesi zorunluluğu vardır.

54 Bina Yangınları MAV İ ÇAR Ş I

55 Yangın Söndürme Maddeleri
Su (H2O) Karbondioksit (CO2) Kuru Kimyevi Tozlar (KKT) Köpük Halojenlendirilmiş hidrokarbonlar (Halokarbon)

56 Su: Su serinletici, kapatıcı, akıcı, karıştırıcı, yayıcı özelliklere sahip bir maddedir.
Isıyı emerek buharlaşır ve hacimce genişler. Yanıcı maddenin üstünü ve çevresini kaplar. 1) Soğutucu 2) Kaplama - Boğma özelliği vardır.

57 1- Soğutucu özelliği: Genel olarak yanan bir cismin üzerine su temas ederse temas ettiği satıh soğuyarak yanma noktasının altına iner ve yangın söner. 2-Kaplama - Boğma Özelliği: Bir ateşe söndürmek için yeteri kadar buhar meydana getirilerek, yanan bölgeden havayı kovmak yani ateşi oksijensiz bırakmaktadır.

58 Suyun Avantajları Söndürme maddelerinin en ucuzudur.
Zehirleyici etkisi yoktur. Akıcıdır, uzaklara atılabilir. Her bölgede yeterli miktarda bulunur. Soğutma etkisi yanında çözücülük etkisi ile yanıcı maddenin konsantrasyonunu azaltır.

59 Suyun Dezavantajları 0 ºC’ nin altında donması nedeni ile kış aylarında temini zorlaşır. Buz haline geçerken hacmi %10 artar ve boru ile hortumları ve pompayı patlatır. Hububatlar su ile şişer ve hacim artışı ile siloların patlamasına neden olabilir. Kağıt , Tekstil ürünleri su emerek ağırlaşır, bu durum bina çökmelerine neden olabilir.

60 Suyun Dezavantajları Birçok cihaz ve malzemeyi ıslatarak hasara neden olur. K, Ca, Mg, Na gibi metaller su ile temasında patlayıcı gaz oluşturur. İçinde çeşitli mineraller bulunması nedeni ile elektriği iletir. Asit,bazlar ve sönmemiş kireç ile temasında yüksek ısı oluşturur.

61 SU B sınıfı Su ile Su ile Maddesi Karışan Karışmayan Alkol Akaryakıt D
C ELEKTRİK YANGINI B sınıfı Su ile Su ile Karışan Karışmayan Alkol Akaryakıt Yağ A Sınıfı Söndürme Maddesi SU

62 KESİKLİ (PÜSKÜRTME) SU HÜZMESİ

63

64 ARAÇ YANGINLARINA MÜDAHALE:
Araç yangınlarının başlangıç halinde kuru kimyevi toz,ilerlemiş halinde su en önemli söndürücüdür.

65 BİNA YANGINLARINA MÜDAHALE:
Genel olarak ahşap yangınlarının başlangıç evresinde her türlü söndürme vasıtası ve söndürme cihazlarıyla söndürebiliriz. İlerlemiş haldeki yangınlarda ancak ısı derecesini düşürerek söndürülebilir. Isı düşürecek söndürme vasıtası ise sudur.

66 KARBONDİOKSİT(CO2)

67   Akaryakıt ve elektrik kaynaklı yangınlar da kullanılacak C02 yanıcı olmayıp, kimyevi maddelerle pek kolay birleşmez. Yanıcı madde üzerine kendi tazyiki ile püskürür, elektriği iletmez, yalıtkandır. C02 genellikle tüpün içinde iken sıvı haldedir. Ancak tüpten dışarıya çıkarken gaz haline dönüşür.

68 1 Lt sıvı CO2 500 Lt gaz haline dönüşür.
Boğma etkisi ile yangını söndürür. Kısmen soğutma , kısmen de engelleme etkisi vardır. Söndürme maddesi dışında itici gaz olarak da kullanılır.

69 CO2 tüpleri boşalma sırasında – 78 ºC ye soğur
CO2 tüpleri boşalma sırasında – 78 ºC ye soğur.Bu nedenle çıkan gazın % 25 i kar haline dönüşür.

70 CO2 nin SÖNDÜRME ETKİSİ - + D C B A 1m 5m CO2 Elk. 1000 Y.G V
SÖNDÜRME MADDESİ

71 KARBONDİOKSİTİN AVANTAJLARI
Yüksek konsantrasyondaki CO2 Kapalı hacimlerde ani söndürme etkisi yaratır. Elektrik akımı yalıtkanıdır. Ancak seyyar cihazlarda mesafe bırakılmalıdır. Diğer söndürme gazlarına göre ucuz olup kolayca doldurulabilir. Temiz söndürücüdür.Çok az tahriş ve pas etkisi vardır.

72 DEZAVANTAJLARI Yüksek yoğunluktaki CO2 boğucu etki gösterir.
Kritik sıcaklık (31 0C)nedeni ile sıcak ortamlarda tüp basıncı artar. Gazın -78 ºC de çıkması temas ile soğuk yanıklarına neden olur.

73 KARBONDİOKSİT CO2

74 Kuru Kimyevi Tozların Söndürücülük Özellikleri:
Kuru kimyevi tozlar ateşi boğarak, soğutarak, zincirleme yanma olayına kesintiye uğratarak söndürürler. Kuru Kimyevi Tozların Ateşi Boğarak Söndürme Özelliği: Kuru kimyevi tozlar ateşe püskürtüldükleri zaman çıkardıkları karbondioksitle alevi kısmen boğarlar. Kuru Kimyevi Tozların Soğutucu Özelliği: Kuru kimyevi tozlar ateşe püskürtüldükleri zaman sıcaklığın bir kısmını emerler.

75 Kuru Kimyevi Tozların Aleve Kalkan Olma Özelliği: Alevli yanan bir ateş üzerine püskürtülen kuru kimyevi toz, alev ile yanıcı madde arasında bir toz bulutu meydana getirerek yanıcı maddeyi alevden gelen sıcaklığa karşı korur. Kuru Kimyevi Tozların “Zincirleme Yanma Olayını” Engelleme Özelliği: Yanma olayının devam edebilmesi için yanan yerde açığa çıkan bazı maddelerin birbirleriyle birleşerek reaksiyonlar meydana getirmesi şarttır. İşte kuru kimyevi tozlar açığa çıkan bu maddelerin birleşmesini engellemekte yanma zincirinin oluşmamasını sağlamaktadır.

76 ABC TOZU ( ÇOK MAKSATLI )

77 KURU TOZLARIN YANGIN SINIFLARINA ETKİSİ
SÖNDÜRME MADDESİ A B C D Elk. 1000 V Y.G ABC + - 1m BC 1m m

78 KURU TOZLARIN AVANTAJLARI
Çok maksatlı olarak kullanılırlar. Monoamonyum Fosfat (MAP) (ABC) Büyük sıvı yangınlarında da kullanılabilirler. Köpük ile beraber kullanılabilirler. -50 / +60 ºC arasında etkilidirler. Zehirleme etkisi yoktur. Bikarbonat esaslı tozlar asitleri nötr haline getirir. (B - C Tozu)

79 DEZAVANTAJLARI Kapalı yerlerde kirlenmeye neden olurlar.

80 Söndürme sonrasında geri ateşlenmeye dikkat edilmelidir.
Toz bulutu ortamdaki yanıcı tozları havalandırabilir. Elektrik tesisatlarında sınırlı kullanılır. Cihazlarda sınırlı miktarda bulunması nedeni ile yangın söndürülmeden tükenebilir.

81 YANGIN SÖNDÜRME CİHAZI
KULLANIMI BASINÇ GÖSTERGESİNİ KONTROL EDİNİZ

82 PİMİNİ ÇEKİNİZ

83 HORTUMU ÇIKARTINIZ

84 SÖNDÜRME MADDESİNİ PÜSKÜRTÜNÜZ
TETİĞE BASARAK SÖNDÜRME MADDESİNİ PÜSKÜRTÜNÜZ

85

86 YANLIŞ DOĞRU

87

88 KÖPÜK + + = KÖPÜK HAMMADDESİ SU HAVA KÖPÜK

89 KÖPÜKLERİN YANGINA ETKİSİ
Söndürme Maddesi A B C D Elk. KÖPÜK

90

91 Yapı bina tesis ve işletmelerden on bağımsız bölümü bulunan konutlar ile elli kişiden fazla insan bulunan her türlü yapı bina tesis ve işletmelerde aşağıdaki ekipler oluşturulur. Söndürme Ekibi Kurtarma Ekibi Koruma Ekibi İlkyardım Ekibi

92 Acil Durum Ekipleri Ve Organizasyonu
Acil Durum meydana geldiğinde herhangi bir komut almaksızın çalışabilecek durumda eğitilmekteler. Tesis dışı ve hayati risk tespiti yapılması durumunda organizasyon koordinatörü tarafından verilen alarm ile görev yaparlar. Sivil Savunma Müdürlüğünce verilen emir doğrultusunda da görev yapabilirler. Temmuz-08

93 Acil Durum Koordinatörü
Acil Durum Organizasyonu Acil Durum Koordinatörü Söndürme Ekibi İlk Yardım Ekibi Koruma Ekibi Kurtarma Ekibi Haberleşme Ekibi Tahliye Ekibi Teknik Kontrol Ekibi Acil Durum Koord. Yrd.

94 Acil durum koordinatörü ve yardımcıları

95 Görevleri Acil durumlarda ekiplerin sevk ve organizasyonunu yapar.
Çalışanların emniyetli bir şekilde dışarı çıkmasını sağlar. Toplanma bölgesinde yoklama yapar, içerde kalan personel varsa ilgili ekiplerin sevk ve idaresini yapar. Kaza olması durumunda sertifikalı İlk yardım personelinin ilk müdahaleyi yapmasını sağlar ve haberleşme şemasına uygun olarak hareket eder.

96 Söndürme Ekibi Yangın söndürme ekibi, herhangi bir acil durumda yangın ortaya çıkması durumunda yangının türüne uygun söndürücü malzeme (su, karbondioksit, kimyasal toz, ..) ile yangına müdahale ederek yangını söndürmeye çalışır. Fabrika Genelinde bulunan söndürme ekipmanlarının yerleşim planına uygun olarak yerleşimini kontrol eder. Kullanılmaz durumda bulunan ekipmanların kullanılır duruma getirilmesi için yetkiliye haber vermek. (Kullanılmış veya basıncı düşmüş yangın tüpleri, yangın dolaplarındaki hortum ve lens eksikliği, vb...)

97 Söndürme Ekibi Yangın ekipmanlarının sürekli görünür vaziyette durmasını sağlamak. Önüne malzeme konularak görünmesine ve kullanımına engel olacak durumlarda ilgilileri uyarmak ve düzeltilmesini sağlamak. Yangın oluşmayan acil durumlarda kurtarma ekibine ve diğer ekiplere destek vermek. Yangına kurallarına göre müdahale etmek.

98 İlk Yardım Ekibi İlk Yardım Ekibi, acil durumlarda yaralanan insanlara ilk müdahaleyi yapar ve en emniyetli şekilde kazazedenin en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmasını sağlar. İlk yardım işlemi kesinlikle eğitimli personel tarafından yapılacaktır. İlk yardım esnasında gerekli malzemeleri her zaman hazır bulundurmak. İlk Yardım esnasında kazazedeye tıbbi müdahale yapılmaz. Sadece Ambulans gelinceye kadar veya sağlık kuruluşuna ulaşana kadar kazazede kontrol altında ve uygun pozisyonda tutulur Kaza anında 112 nolu Hızır Acil Servisi aranarak ambulans çağrılacaktır. Ekibin sevk ve idaresi ekip başı ve Acil Durum Koordinatörü tarafından yapılır. Ekip başlarının olmaması durumunda ise ekipteki ilk kişi ekip başı görevini üstlenir.

99 İlkyardım İstasyonu Tüm birimlerde, yaralanmalarda ilk müdahale için kullanılacak ilk yardım çantaları önemlidir.

100 Koruma (Güvenlik) Ekibi
Koruma ekibi tehlike altındaki bölgenin etrafını çevirerek dışarıdan ilgili olmayan kişilerin tehlikeli bölgeye girmesini engellemektir. Tehlikeden kurtarılan malzemeleri ilgili olmayan kişilerin zarar vermesine veya başka sebeplerle zarar görmesini engellemek. Mümkün olduğu takdirde diğer ekiplere destek vermek.

101 Kurtarma Ekibi Herhangi bir acil durumda, tehlike altındaki insanları ve diğer canlıları kurtarmaktır. Tehlike altında canlı bulunmaması durumunda malzemeleri öncelik sırasına göre kurtarmak. (Öncelikle bilgisayarlar, sonra evraklar ve büro mobilyaları)

102 Haberleşme Ekibi Acil durumlarda dış ve iç haberleşmeyi sağlayan ekiptir. Haberleşme ekip elemanlarında ilgili yerlere ait acil durum telefonlarının listesi bulunur. İlgili yerlerin aranması konusunda Acil Durum Koordinatörü veya Genel Müdürden talimat aldıktan sonra arama yaparlar. Olay esnasındaki haberleşmede Acil Durumda Haberleşme Şemasına uygun olarak hareket edilir.

103 Acil Durumlarda Haberleşme Şeması
Mesai Saatlerinde Haberleşme Tehlike geneli tehdit ediyorsa; -Alarm düğmesine bas -Yüksek sesle bağır Acil Durumu İlk Gören Acil Durum Koordinatörü ve Güvenlik Sekreterya Genel Müdür Acil Durum Ekiplerinin Sevk ve İdaresi İtfaiye, Polis, Hastane vb. Aranması

104 Acil Durumlarda Haberleşme Şeması
Mesai Saatleri Dışında Haberleşme Tehlike geneli tehdit ediyorsa; -Alarm düğmesine bas -Yüksek sesle bağır Acil Durumu İlk Gören Güvenlik Acil Durum Koordinatörü Genel Müdür İtfaiye, Polis, Hastane vb. Aranması

105 Acil Durum Telefonları
Polis - Jandarma 110 İtfaiye 112 Hızır Acil Esenyurt Devlet Hastaneler Bakırköy Devlet B.Çekmece Devlet Avcılar Hospital Avcılar Medicana

106 Acil Durum Telefonları
Sivil Savunma Arama Kurtarma Yöneticiler

107 Tahliye Ekibi Acil durumlarda bölüm tahliye sorumluları acil duruma göre bölüm çalışanlarını acil çıkış kapılarına panik yapmadan dışarıya çıkışlarını organize eder. Tek bir kapıda yığılmanın olmaması için gerekirse diğer çıkış kapıları güvenli olup olmamasına bakarak diğer kapılara personeli yönlendirir ve kendisi de dışarı çıkar. Dışarı çıkan personelin Toplanma bölgesinde toplanmasını sağlar. Personelin yoklamasını yaparak Acil durum Koordinatörüne rapor verir. İçerde kalan, yaralanan var ise diğer ekipler tarafından müdahale yapılır.

108 Teknik Kontrol Ekibi Acil durumlarda Elektrik ve jeneratör sorumlusu ana pano ve jeneratörün kapalı olup olmadığını kontrol eder, gerekirse kapatırlar. Kazan ve Doğalgaz sorumlusu, kazan ve doğalgazı faaliyet dışı bırakır. Hidrofor dairesi sorumlusu hidroforun çalışıp çalışmadığını kontrol eder. Sorumlu yardımcıları, ihtiyaç halinde sorumlulara yardım eder, sorumlunun firma içerisinde olmaması durumunda sorumlunun görevini yapar.

109 BİNALARIN DAHİLİ ALGILAMA, TAHLİYE VE SÖNDÜRME, SİSTEMLERİ:
Bu sistemler; a) Manuel Sistem b) Otomatik Sistem olmak üzere ikiye ayrılır.

110 BULUNDURULMASI GEREKEN MALZEMELER :
YANGIN DOLAPLARI VE BULUNDURULMASI GEREKEN MALZEMELER : Yüksek yapılar, çarşılar, toplantı amaçlı binalar, konaklama ve sağlık amaçlı yapılar, kapalı kullanım alanı 2000m2’den büyük olan bütün binalar, 1000 m2’den büyük imalathane ve atölyelere yangın dolaplarının yaptırılması zorunludur. Yangın dolapları her katta ve yangın duvarlarıyla ayrılmış her bölümde aralarında 30m’den fazla olmayacak şekilde düzenlenecektir.

111 İŞYERLERİNDE YANGIN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
1- yangın çıkmaması için yapılması gerekenler 2- erken algılama ve ihbar 3- yangını minimum zararla söndürebilmek için yapılması gerekenler 4- yangından minimum zayiatla tahliyenin yapılabilmesi için yapılması gerekenler 5- periyodik bakım ve kontrol 6- yangın önleme ve söndürme yönergesinin hazırlanması

112 1- Yangın Çıkmaması İçin Yapılması Gerekenler
Yangın güvenlik önlemlerinin ilk aşaması yangının çıkmasına fırsat vermemektir. Bu yüzden yangına sebebiyet verebilecek koşullar minimize edilmelidir.

113 1- YANGIN ÇIKMAMASI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
1-1 yangın unsurlarından kaynaklanan sebeplerin giderilmesi 1-2 insandan kaynaklanan sebeplerin giderilmesi

114 1-1 YANGIN UNSURLARINDAN KAYNAKLANAN SEBEPLERİN GİDERİLMESİ
1-1-1-ISI YANICI MADDE OKSİJEN Isı Kaynaklarının KONTROL Altında Tutulması ve BAKIM Parlayıcı ve Patlayıcıların TECRİT edilmesi, Kolay yanıcı parçacıklar için özel TEMİZLİK yapılması Oksitleyicilerin TECRİT edilmesi ve gerekirse VAKUM

115 YANGIN UNSURLARINDAN KAYNAKLANAN SEBEPLERİN GİDERİLMESİ

116 1-1-1 ISI KAYNAKLARI Sigara % 34 Elektrik % 28 Baca % 8 Yıldırım Diğer
İşyerinde Sigara İçilmemesi Tesisatın ve Cihazların Periyodik Bakımı Bacanın çatıdan izolasyonu Paratoner Diğer bütün ısı kaynaklarının kontrol altında tutulması

117 SİGARA % 34-41 İŞYERİNDE SİGARA İÇİLMEMESİ
Dünya genelinde son asrın en büyük yangın sebebi olan sigara yangınların 1/3 ünün başlatıcısıdır. İşyerinden soyutlandığında yangına karşı 1/3 önlem alınmış demektir.

118 ELEKTRİK YANGINLARI % 21-28
TESİSATININ VE ELEKTRİKLİ CİHAZLARIN DOĞRU KULLANIMI VE PERİYODİK BAKIMI

119 BACA YANGINLARI % 8 Bacalar önemli ısı kaynağıdır. Isıya dayanıklı malzemeden imal edilmeli ve yanıcılardan izole edilmelidir.

120 YILDIRIM YANGINLARI PARATONER TESİS EDİLMESİ GEREKİR

121 PARATONER (YILDIRIMLIK)
Yıldırım doğal bir olaydır ve bina üzerine düşerse yangına sebep olur. Ancak gerekli yıldırımdan korunma tesisi yapılırsa veya mevcut olan tesisat sürekli çalışır durumda bulundurulursa yıldırım kaynaklı bir yangın başlama riski sıfıra yakın bir seviyeye iner.

122 1-1-2 YANICI MADDE Yangın Yükü Analizi Parlayıcı ve Patlayıcılar
Baca Kurumları Yanıcı Süprüntüler Yanıcı Uçucu Sıvılar Hassas Mahaller Risk Miktarınca Önlem Alınması Ayrı Yerde Depolanması Baca Temizliği Özel Temizlik Kapalı Tutulması Yanmaz Perde, döşeme, halı kullanılması, Yanmaz Boyalar.

123 YANGIN YÜKÜ RİSK MİKTARINCA ÖNLEM ALINMASI

124 PARLAYICI VE PATLAYICILAR
AYRI YERDE DEPOLANMASI

125 BACA TEMİZLİĞİ

126 KOLAY YANICI SÜPRÜNTÜLER
ÖZEL TEMİZLİK YAPILMASI

127 YANICI UÇUCU SIVILAR KAPALI TUTULMASI VE VENTİLASYON

128 1-1-3- OKSİJEN Oksijen ve Peroksitler Hassas Cihazlar
Ayrı Yerde Depolanması Vakum Uygulanması OKSİJEN SOLUNUM İÇİN KAÇINILMAZ OLDUĞUNDAN ÇOK ÖZEL HALLER HARİCİNDE YAŞADIĞIMIZ ORTAMDAN UZAKLAŞTIRILAMAZ

129 1-2 İNSANDAN KAYNAKLANAN SEBEPLERİN GİDERİLMESİ
KUSUR Dikkatsizlik, Tedbirsizlik İHMAL KASIT Personel Hataları Müşteri Hataları Tamirat Hataları Unutma Sabotaj ve Kundaklama Eğitim Çalışma Kuralları İkaz Levhaları Polisiye Güvenlik

130 PERSONEL HATALARI Tehlikeli Faaliyetler: Yangın Başlatabilecek
Riskli işlemlerdir. Dikkat ve tedbir Gerektirir.

131 MÜŞTERİ HATALARI VE TAMİRAT HATALARI BİLGİLENDİRİLMELİDİR.
GEREKEN YERLERE ÇALIŞMA KURALLARINI GÖSTEREN TALİMATLAR ASILMALI VE İLGİLİLER BİLGİLENDİRİLMELİDİR.

132 UYARICI İKAZ LEVHALARI
RİSKLİ YERLERE UYARICI İKAZ LEVHALARI ASILMALIDIR

133 SABOTAJ VE KUNDAKLAMA POLİSİYE GÜVENLİK ALINARAK KASITLI
YANGINA FIRSAT VERİLMEMELİDİR.

134 2- ERKEN ALGILAMA VE İHBAR
YANGIN GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİN İKİNCİ AŞAMASI ERKEN ALGILAMA VE İHBARDIR. Önlemler ne kadar iyi olursa olsun yangın riski asla sıfırlanamaz. Bütün çabalarımıza rağmen yangın çıkarsa o zaman önemli olan yangını ne kadar erken haber alabileceğimizdir. Yangını Erken Fark Etmek; Tıptaki “Erken Teşhis” kadar önemlidir.

135 2- ERKEN ALGILAMA VE İHBAR
2-1 manuel ihbar butonları 2-2 otomatik yangın ihbar ve alarm sistemi; dedektörler, alarm cihazları, kontrol paneli 2-3 kapalı devre kamera sistemi

136 2-1 MANUEL İHBAR BUTONLARI
Camı Kırınız, Düğmeye Basınız esasına göre çalışan Manuel İhbar Butonları direkt sirene veya Kontrol Paneline bağlıdır. Manuel İhbar Butonları yangın kaçış yollarına, herhangi bir noktadan uzaklık 50 m. yi geçmeyecek aralıklarla tesis edilmelidir.

137 2-2 OTOMATİK YANGIN İHBAR VE ALARM SİSTEMİ 2-2-1 DEDEKTÖRLER
Otomatik Yangın İhbar ve Alarm Sisteminin bir parçası olan dedektörler yangının ilk başladığı yerde daha büyümeden, dumanlar etrafı sarmadan haber alınmasına imkan vermektedir.

138 SABİT SICAKLIK DEDEKTÖRÜ
Algılama elemanı olarak çift metalli diskleri kullanır. Sıcaklık yangın sonucunda sabitlenen dereceyi aşınca alarm kontakları kapanır. Dedektörler, çevre sıcaklığı çalışma sıcaklığı altına düşerse otomatik olarak eski haline gelir. Sudan etkilenmediği için çok nemli ortamlarda da kullanılabilir. -20 ºc ile + 90ºc Arasında istenilen sıcaklığa sabitlenerek mutfak kazan dairesi ve yüksek ısıda çalışan yerlerde algılama yaparlar.

139 İYONİZASYON DUMAN DEDEKTÖRÜ
Dedektör 2 ve 4 iletkenli montaj şekline göre tasarlanmıştır. 360° duman giriş karakteristiği herhangi bir yönden maksimum duman girişini sağlar. Radyoaktif kaynak olarak Amerisyum 241 (0.7 mikrocurie) kullanılır. İyonizasyon duman dedektörü yangının görünebilen ve görünemeyen ürünlerini algılar.

140 OPTİK DUMAN DEDEKTÖRÜ optik duman dedektörü, dumanı optik olarak algılayıp yangın kontrol paneline bir alarm sinyali gönderir. Optik duman dedektörü bir yangın olayını, sıcaklık dedektöründen daha erken algılar. Bu dedektör genelde bodrumlarda, normal katlarda, koridorlarda, merdivenlerde ve asansör boşluklarında kullanılır. 2 iletkenli montaj şekline göre tasarlanmıştır. İçindeki ışık kaynağının büyük partiküller ve beyaz duman tarafından yok edilmesi ile algılama yaparlar.

141 SICAKLIK ARTIŞ HIZI DEDEKTÖRÜ
Sıcaklık-artış dedektörleri ısınan havanın basıncının artması prensibine göre çalışır. Yangın durumunda, yangın bölmesindeki ısınan havanın, sıcaklık artış hızı belli bir değerin üzerine çıkarsa bir alarm sinyali gönderilir. Sıcaklığın yavaş olarak artması sonucunda basıncı yavaş olarak artan hava, hava boşluğundan atmosfere bırakılır ve alarm durumu oluşmaz. Sıcaklığın ani artışını algılayacak şekilde dumanlı ve tozlu ortamlarda kullanılırlar .

142 HAVA EMİŞLİ DEDEKTÖRLER
(VESDA) Ortam havası sürekli emilerek havadaki gazların analizi yapılmakta, değişiklikler hemen değerlendirilmektedir.

143 GAZ DEDEKTÖRLERİ Yanıcı , zehirli gaz veya yanıcı uçucu sıvı buharlarının algılanmasında kullanılırlar.

144 IŞIN TİPİ DEDEKTÖRLER Ortalama menzili 100 m. mesafe arasında yayınlanan ışının duman tarafından kesilmesi esasına göre geniş alan ve yüksek tavanlı yerlerde tesis edilirler.

145 2-2-2 ALARM VE SİRENLER

146 2-2-3 KONTROL PANELİ

147 ADRESLENEBİLİR YANGIN ALGILAMA VE ALARM SİSTEMİ

148 OTOMATİK YANGIN İHBAR VE KONTROL SİSTEMİ

149 OTOMATİK YANGIN İHBAR VE KONTROL SİSTEMİ

150 2-3 KAPALI DEVRE KAMERA SİSTEMİ
CCTV; Genelde polisiye güvenlik ve işlemlerin yöneticiler tarafından izlenmesi amacı ile tesis edilen Kapalı Devre Kamera Sistemi yangının algılanması, teşhis ve teyit edilmesi için çok önemli fayda sağlamaktadır.

151 3- YANGINI MİNİMUM ZARARLA SÖNDÜREBİLMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
YANGIN GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİN ÜÇÜNCÜ AŞAMASI ERKEN VE ETKİN MÜDAHALEDİR. Bu nedenle 1- Acil Eylem Planı Yapılmalı, 2- Müdahale Ekibi Kurulmalı, 3- Bu Ekibin Eğitim ve Tatbikatları Yaptırılmalı, 4- Bu Ekibe Yangınla Mücadele Donanımı Verilmeli, 5- Yangınla Mücadele Araç, Gereç, Ekipman ve Sistemleri Her An Kullanıma Hazır Tutulmalıdır.

152 3- YANGINI MİNİMUM ZARARLA SÖNDÜREBİLMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
3-1 Acil Müdahale Planı ve Erken Müdahale 3-1-1 Müdahale Ekibi, Eğitimi ve Tatbikatı 3-1-2 Yangın İstasyonu ve Donanım 3-1-3 Portatif Yangın Söndürme Cihazları 3-1-4 Yangın Hortumları ve Hidrantlar 3-1-5 Yangın Su Rezervi ve Basıncı 3-1-6 Otomatik Söndürme Sistemleri 3-2 Yangının ve Dumanın Sirayetinin Önlenmesi

153 3-1 ACİL MÜDAHALE PLANI VE ERKEN MÜDAHALE
Acil Müdahale Planı; Yangın ve benzeri bir tehlike vukuunda, tehdidi bertaraf etmek için yapılması gerekli olan işlemlerin sırasıyla belirtildiği ve görevlerin kimler tarafından yerine getirileceğinin açıklandığı bir plandır. Bu plan; Yangına kimin nasıl müdahale edeceğini, Haberleşme, Teknik İşlemler, Kurtarma, İlk Yardım, Koruma ve sair görevlerin kimler tarafından ve nasıl yapılacağını, Kaçış güzergahlarının ve çıkışların durumlarını Güvenli toplanma merkezlerini Binanın vaziyet planını İtfaiyeye yardımcı olabilecek bilgileri içermelidir.

154 ŞİMDİ ÇAY SAATİ


"YANGIN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları