Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
Sütün Nitelikleri-1 Prof.Dr.Barbaros Özer
2
Süt bileşimi Çevresel faktörlere göre değişmektedir
Koruyucu bir gıdadır Amfoter özellik gösterir i. Asit ve baza karşı tampon işlevi bulunmaktadır
3
Süt-tanımlar Çiğ süt Kazeinli süt (proteinin >2/3ü kazein olan süt)
Albüminli süt (kazeine yakın oranda serum proteini bulunduran süt) Kolostrum (ağız sütü)
4
Kolostrum Sarımsı Acımtrak Koyu kıvamlı
Mg tuzları, katalaz, peroksidaz, amilaz ve lipaz açısından zengin
5
Süt Bileşimi Süt Çeşidi KM Protein Yağ Laktoz Mineral Özgül Ağırlık
(g/cm3) İnsan 12.9 1.1 4.5 7.1 0.2 1.031 İnek 12.4 3.3 3.8 4.7 0.7 Koyun 17.3 5.3 6.3 4.6 0.8 1.034 Keçi 13.2 3.7 4.1 - Manda 17.4 7.5 4.8 Deve 13.6 3.5 4.9 1.032 Kısrak 10.0 2.2 1.5 5.9 0.3 1.036 Eşek 9.7 1.0 0.4
6
Süt proteinleri Süt kurumaddesinin %25-27’si proteindir
Tüm esansiyel aminasitleir barındırır İki farklı süt proteini bulunmaktadır i. Kazeinler ii. Serum proteinleri
7
Süt proteinleri Kazein fraksiyonları a) β-kazein,
b) αs-kazein (αs1-kazein, αs2-kazein) c) κ-kazein d) Parçalanma ürünleri (gamma kazein)
8
Kazein miseli yapısı
11
Serum proteinleri Albüminler Globülinler Proteoz-pepton
12
Serum proteinlerinin ısıl denatürasyonu
13
Kazein-serum proteini ilişkisi
14
Süt yağı Doymuş yağ asitleri Doymamış yağ asitleri
Karbon atomları birbirine tek bağla bağlanmıştır Doymamış yağ asitleri Karbonlar birbirine çift bağla bağlanmıştır
15
Süt yağı Çapı 0.1-20 μm arasında değişen kürecikler
%98-99 trigliseritlerden oluşur Küreciklerin etrafı fosfolipid ve proteinden oluşan zar ile kaplıdır (5-10 μm) Süt yağında 400’den fazla yağ asidi bulunmaktadır
17
Yağ globül görüntüsü
18
Yağ değişimleri Süt yağının oksidasyonu Süt yağının hidrolizasyonu
19
Oto-Oksidasyon Çoklu doymamış yağ asidi Lipid Peroksitler
Serbest radikal başlangıcı H-tecridi Dien konjügasyonu O2 alımı Lipid Peroksitler katalizörler (Fe, Fe-O2) Dekompozisyon Polimerizasyon İkincil yan ürünler çözünmez proteinler (koyu renk,olasılıkla toksik) ransit tat ketonlar, alkoller, hidrokarbonlar asitler Üçlü oksijen Süperoksit iyonları Tekli oksijen Hidroperoksid radikalleri Hidroksil radikalleri Hidrojen peroksit
20
Oto-oksidasyon Başlangıç evresi
RH + (reaktif oksijen) ·OH -->R· + H2O Propagasyon evresi R· + O > ROO· ROO· + RH > R· + ROOH ROOH > RO· + HO- Durma evresi R· + R· > RR R· + ROO· > ROOR ROO· + ROO· > ROOR + O2
21
Yağ hidrolizasyonu (lipoliz)
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.