Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi"— Sunum transkripti:

1 Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi

2 Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
Dil nedir? Dil, düşünce, duygu ve isteklerin, bir toplumda ses ve anlam yönünden ortak ögeler ve kurallardan yararlanılarak başkasına aktarılmasını sağlayan, çok gelişmiş, çok yönlü bir öge olarak tanımlarken dilin aktarıcı rolüne vurgu yapar (Aksan, 1977: 55).

3 Dilin Özellikleri İletişim aracıdır. Öğrenme aracıdır.
Zihni geliştirme aracıdır. Sosyal gelişim aracıdır.

4 Dilin işlevleri Araç işlevi: İnsanlar çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak ve hizmetlerden yararlanmak için ili kullanırlar. Düzeltme işlevi: Dil, başkalarının alışkanlıklarını kontrol etmek ve onları düzeltmek amacıyla kullanır. Etkileşim işlevi: Dil, başkalarıyla iletişim kurmak, bir cevap almak için kullanılır.

5 Dilin işlevleri Hayal kurma işlevi: bir görüntü oluşturmak, bir öyküyü anlatmak, sahneye koymak, oyunlaştırmak gibi amaçlarla dilin kullanılmasıdır. İfade etme işlevi: Konuşmacı veya yazarın başkalarına kendi düşünce, zevk ve duygularını aktarması olarak karşımıza çıkar.

6 Dilin işlevleri Keşfetme işlevi: Araştırma, inceleme, gözlem vb. çalışmalar, öğrenmek için sorular sorma, inceleme olarak görülmektedir. Bilgilendirme işlevi: Bilgi vermek veya çeşitli bilgileri aktarmak için kullanılır.

7 Dil ve Kavram İlişkisi Kavram öğrenmede kavram türleri önemli olmakta, bazı kavramlar çocuklar tarafından daha kolay öğrenilmektedir. Kibby ve bir grup araştırmacı, kavramları öğrenme kolaylığına göre gruplara ayırmış ve bir sıralamasını yapmışlar. Bunlar: Nesneler Duygular Eylemler Olaylar Düşünceler

8 Dilin Kullanım Alanları
Kişisel alan: Bireysel, ailesel ve sosyal uygulamaları kapsayan alandır. Kamu alanı: İş ve idari kurumlar, kamu hizmetleri, kamusal özellik taşıyan kültür ve eğlence gibi sosyal etkileşimleri gerektiren her türlü etkinlik demektir.

9 Dilin Kullanım Alanları
Mesleki alan: Bir kimsenin mesleğini gerektiren etkinlikleri ve ilişkileri ile ilgili her türlü etkinliği kapsar. Eğitsel alan: Çeşitli bilgi ve beceriler kazandırma amacını taşıyan öğrenme/öğretme çalışmalarını kapsamaktadır.

10 Dil Öğrenme Koşulları Çocuk-anne ilişkileri Konuşma öncesi iletişim
İletişimden konuşmaya Sözlerden anlama Dil ögelerini öğrenme Dil ve dikkat gelişimi

11 Dil Öğrenme İlkeleri Bireyin aktif çabalarıyla öğrenilir.
Bireyin ön bilgilerle yeni bilgiler arasında bağ kurmayla öğrenilir. Dil tek başına değil sosyal etkileşimlerle öğrenilir.

12 Dil Öğrenme İlkeleri Dil zihinsel becerileri geliştirerek ve zihinsel yapıyı düzenleyerek öğrenilir. Dil gerçek yaşamla ilişkilendirilerek öğrenilir. Dil bilgisi anlamak ve anlamı aktarmak için kullanılır.

13 Dil Öğrenme Aşamaları 1 yaş: Çocuk ortalama 50 kelimeyi anlamakta ve seslendirmektedir. 2 yaş: Kendine özgü bir özne, yüklem ve anlam biçimi kullanmaktadır. 3 yaş: Ben, sen gibi zamirler, cümleler ve sıfatlar söz konusudur.

14 Dil Öğrenme Aşamaları 3,5 yaş: Cümleleri anlar. Örneğin “Küçük çocuk beyaz arabadan indi.” Gibi 4 yaş: Dolaylı cümleleri anlar. 5 yaş: Ailede olmayan durumları anlar.


"Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları