Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ROMALILAR mektubu ders 2 Rom 1:18-20.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ROMALILAR mektubu ders 2 Rom 1:18-20."— Sunum transkripti:

1 ROMALILAR mektubu ders 2 Rom 1:18-20

2 SORU: İyi bir satıcının en birinci işi nedir?
CEVAP: Müşteriye göstercek ki, satılan mala ihtiyacı var Pavlus da Romalılar mektubunda en başta onu yapıyor

3 3. konu: GÜNAH :18 - 3:20

4 Rom. mektubunun iskeleti
1. Giriş (1:1-15) 2. Anahtar ayeti (1:16-17) 3. Günah (1:18 - 3:20) 4. Kurtuluş (3:21 - 5:21) 5. İmanlı hayat (bölüm 6-8) 6. İsrail (bölüm 9-11) 7. Pratik konular (bölüm 12-15:13) 8. Pavlus'un planları (15:14-33) 9. Selamlar (bölüm 16) Pavlus da bize en başta neden 'iyi haber'e ihtiyacı- mız olduğunu gösteriyor – ÖNCE günahı anlamalıyız, SONRA kurtuluşu kabul etmeye hazırız

5 3 çeşit insan günah altında Sonuç: 'Herkes günah altında'
Rom 1:18 - 3:9 3 çeşit insan günah altında Allahsızlar 1:18-32 Dindar kişiler 2:1-16 Yahudiler 2:17-3:9 Rom 3:10-20 Sonuç: 'Herkes günah altında'

6 Pavlus Allahsızların günahlarını gösteriyor - Romalılar 1:18-32

7 Neden Allaha ihtiyacımız var?
= Allahın sözünden hoşuna gideni alıp hoşuna gitmeyen şeyleri brakıyorsun “Supermarket” tanrısı = aacık rahatlan-mak için onun sözünü oku- yorsun Neden Allaha ihtiyacımız var? “Kahve satış makinası” tanrısı = içine bir dua atıp istediğini alıyorsun “Hikayeci” tanrı “Ambulans” tanrısı “Elektrik kasası” tanrısı = ayda (haftada) bir kere toplantıya gidip borcunu ödüyorsıun ... bir ay (hafta) rahatsın = .zorun oldu mu onu çağırıyorsun. Öbür türlü onunla işin yok

8 Asıl ihtiyacımız, hayatımızın biraz düzelmesi değildir,
fakat ...

9 İnsanın asıl problemi budur !
2. Dünya Savaşında Rus askerlerden kaçan bir kadın İnsanın asıl problemi budur ! İnsan Allahın öfkesini uyandırdı ve sonsuz ölümü hak etmiştir. Tek ihtiyacımız: canımızı kurtarmak !

10 (1) ESKİDEN NUH - Tufan İLYAS - Ateş MUSA - Tolu Romalılar 1:18
İşte, Allahın öfkesi gökten belli oluyor; Gökten gelen herşey Allah tarafından geliyor diye düşünürdüler (Yak 1:17) O da tolu, tufan ve ateşlen öfkesini göstermişti. (1) ESKİDEN NUH - Tufan İLYAS - Ateş MUSA - Tolu

11 (2) ŞİMDİ AIDS Veba tsunami Romalılar 1:18
İşte, Allahın öfkesi gökten belli oluyor; Güneş tutulması eski insanlar için Allahın öfkesini gösteren korkunç bir olay idi. AIDS (2) ŞİMDİ Veba tsunami 79 – Vesuv'un patlaması

12 (3) SON GÜNDE Romalılar 1:18 İşte, Allahın öfkesi gökten belli oluyor;
Açık 19:15 Onun ağzından keskin bir kılıç uzanıyor, öyle ki, onunla milletleri vursun. Onları demir çomakla güdecek. Ve Allahın üzüm çiğnemek yerinde üzümleri eziyor. Her şeyi güden Allah, kızgın öfkesini oraya dökmüştür. Açık 6:15-16 Ve balkanlara ve kayalara dediler: "Üzerimize düşün, saklayın bizi kral iskemlesinde Oturan'ın bakışından ve Kuzu'nun öfkesinden.16 Çünkü onların öfkesinin o büyük günü geldi artık, ve kim ayakta kalabilir?"

13 Bunlar aynı mı, farklı mı?
Allah neye karşı öfkelenmiş? Romalılar 1:18 İşte, Allahın öfkesi gökten belli oluyor; insanların bütün Allahsızlığı ve haksızlığına karşı belli oluyor. ALLAHSIZLIK HAKSIZLIK Bunlar aynı mı, farklı mı?

14 HAKSIZLIK ALLAHSIZLIK
Allah neye karşı öfkelenmiş? Komşunu SEV! Allahı SEV! Günahın ne olduğunu en başta Musa'nın 10 emrinden öğreniyoruz: 1-5 Allahla ilgilidir 6-10 insanla ilgilidir İsa bu 10 emri ikiye (aslında bire) indiriyor. 2. 1. HAKSIZLIK ALLAHSIZLIK Var insan, Allaha karşı büyük saygısı var, ama insanlara kötü davranıyor (= Haksızlık) Başkası insanlara iyilik yapıyor, ama Allahı saymıyor (= Allahsızlık) 6. katillik etme 1. baska tanrın olmasın 7. zina etme 2. put yapmayacaksın 8. çalma 3. adını boşuna anma 9. yalan söyleme 4. Şabat gününü tut 10. açgözlülük yapma 5. Anana babana saygı Komşunu sev ! Allahı sev !

15 Allahın öfkesi – SORULAR
? Allah neden günahlara karşı öfkeleniyor? Neden herkesi brakmıyor, istediğini yapsın? Öfke insanca bir duygu değil mi? O, Allahı küçük düşürmü- yor mu? Allaha daha fazla yakışmıyor mu soğukkanlı olsun? Allah sevgidir (1.Yuh 4:8) – sevgi dolu bir tanrı nasıl izin verecek, sevdiği yaratıkları sonsuzca ateş içinde yansınlar?

16 Allahın öfkesi – SABRETMEK
Romalılar 2:5 Ama sen o kadar inatçısın, senin yüreğin o kadar sertleşmiş ki, kendi kendine o öfke günü için öfke biriktiriyorsun. O öfke gününde belli olacak ki, Allah doğrulukla dava yürütürüyor. BASINÇ Allah kendini kontrol edemeyen, sinirli bir dövüşçü değildir. EA'da 6 kere diyor: „Rab tez öfkelenmez“

17 Allahın öfkesi – ADALET
Romalılar 4:15 Çünkü Allah kanunu Allahın öfkesini kaldırıyor. Ama kanun nerede yoksa, orada onu bozmak da mümkün olmuyor. Rab rasgele öfkelen-miyor – onun öfkesi kendi kanununa, onun doğruluğuna dayanıyor. Kızdığı zaman adaletlidir.

18 Allahın öfkesi – KISKANÇLIK
Allahın kıskançlığı nasıl bir şey? İnsan kıskanırsa, kötü-dür. Ama Allahın kıskanlığı onun sevgisine dayanıyor. Çıkış 20:5-6 Putların önünde eğilmeyecek, onlara tapmayacaksın. Çünkü ben, Tanrın RAB, kıskanç bir Tanrı'yım. Benden nefret edenin babasının işlediği suçun hesabını çocuklarından, üçüncü, dördüncü kuşaklardan sorarım. 6  Ama beni seven, buyruklarıma uyan binlerce kuşağa sevgi gösteririm. 

19 Allahın öfkesi - İTAATSIZLIK
Allahın öfkesi bütün Allahsızlığa ve haksızlığa karşı belli oluyor. ... hepsi aynı kategoride, hepsi Rabbin öfkesini uyantırıyorlar „bedensel günahlar“, „saklı günahlar“ ve „karakter zayıflıkları“ ... Efesliler 5:5-6 (Kol 3:6) Çünkü şunu kesin bilin: ne zinacının, ne miskin düşünen kişinin, ne de hiç bir açgözlünün (ki, o aslında puta tapmaktır), evet, Mesihin ve Allahın krallığında öylesinin mirası olmayacak. 6 Hiç kimse sizi boş laflarla aldatırmasın. Çünkü tam öyle işlerden için Allahın öfkesi seslemeyen kişilerin üzerine gelecek.

20 Allahın öfkesi – NORMAL HALİMİZ
Efesliler 2:3 Hepimiz de onların arasında beden tabiyetinin istekleri içinde yaşardık. Bedenin istediklerini ve fikrin istediklerini yerine getirirdik. Tabiyetimiz öyle idi ki, aynı öbür insanlar gibi. Allah bize durmadakka kızardı. Aslında: „Öfkenin evlatları idik“ - bizim karakterimiz, özümüz öyle idi ki, Allahın öfkesini uyantırırdı. O bizim normal halimiz idi – değil hayatımızda işlediğimiz en kötü günahlar.

21 Allahın öfkesi ve kurtuluş
Yuhanna 3:36 “Kim bu Oğula iman ederse, onun sonsuz yaşamı olacak. Ama kim bu Oğula boyun eğmezse, yaşamı görmeyecek. Allahın öfkesi böylesinin üstünde duracak.“ “Allahın öfkesi ... duracak“ - demek: o öfke önceden vardır. Allah insanlara öfkelenmiyor, İsa'yı kabul etmiyorlar diye. Herkes önceden günahlarıyla Allahın öfkesini uyandırdı.

22 Allahın öfkesi ve kurtuluş
Denize düşen bir kişi ona atılan can simidini tutmasa, onun ölümüne sebep olan o can simidi değldir; etrafında bulunan sular ona ölüm getiriyor. Yuhanna 3:36 “Allahın öfkesi böylesinin üstünde duracak.“ Insanın günahı Kurtarıcı İsa

23 „Ya Allahtan haberi olmayanlara ne olacak?“
Rom 1: "Genel vahiy" 1:19 Çünkü onlar da Allahtan için bilinen şeyleri açık açık görüyorlar. Allah kendisi bu şeyleri onlara açık etmiştir. 1:20 Allahın görünmez tarafları, hani onun kuvveti ve tanrılığı, dünyanın kuruluşundan beri görünüyor: bunlar yaratılan şeylerden anlaşılıyor. Öyle ki, insanların artık maanaları kalmasın:

24 Vahiy = Allahın kendini açıklaması
Rom 1: "Genel vahiy" Vahiy = Allahın kendini açıklaması Apo 14:17 - Matta 5:45 “Gene de kendini şahitsiz brakmadı: mesela, iyilik yapmak için, size gökten yağmur gönderip bereketli aylar veriyor. O yiyentilerle yüreklerinizi de mutlulukla dolduruyor."

25 Mezmur 19 1 Gökler Tanrı'nın görkemini açıklamakta, Gökkubbe ellerinin eserini duyurmakta. 2 Gün güne söz söyler, Gece geceye bilgi verir. 3 Ne söz geçer orada, ne de konuşma, Sesleri duyulmaz. 4 Ama sesleri yeryüzünü dolaşır, Sözleri dünyanın dört bucağına ulaşır

26 Eyub 26:7 “O boşluğun üzerine kuzey göklerini yayar, Hiçliğin üzerine dünyayı asar."

27 Mezmur 121:1 Gözlerimi dağlara kaldırıyorum, Nereden yardım gelecek?

28 Vaiz 3:11 “O her şeyi zamanında güzel yaptı. İnsanların yüreğine sonsuzluk kavramını koydu."

29 Eyub 10:10-12 Beni süt gibi dökmedin mi, Peynir gibi katılaştırmadın mı? Bana et ve deri giydirdin, Beni kemiklerle, sinirlerle ördün. Bana yaşam verdin, sevgi gösterdin, İlgin ruhumu korudu.

30 Mezmur 139:13-14 İç varlığımı sen yarattın, Annemin rahminde beni sen ördün. Sana övgüler sunarım, Çünkü müthiş ve harika yaratılmışım. Ne harika işlerin var! Bunu çok iyi bilirim.

31 Rom 1:19-20 - "Genel vahiy" (1) Allahın kuvveti (2) Allahın tanrılığı
1:20 Allahın görünmez tarafları, hani onun kuvveti ve tanrılığı, dünyanın kuruluşundan beri görünüyor: bunlar yaratılan şeylerden anlaşılıyor. Yaratılan evrene (kosmosa) bakarken, insan Allah hakkında neyi öğrenebilir? ... (1) Allahın kuvveti (2) Allahın tanrılığı Allahın yardımcılara ve başka tanrılara ihtiyacı yoktur. O tektir. (= vahdeti). Allah, evrenden ayrıdır, onun bir parçası da değildir. (= tenzih).

32 Rom 1:19-20 - "Genel vahiy" İMAN AKIL İbraniler 11:3
“İmanla anlıyoruz ki, var olan herşey Allahın sözüyle meydana geldi. Değil, gördüğümüz şeyler görünen şeylerden yapılsın.“ Akıl ve iman – Rab bize iman edebilecek kadar ipucu veriyor: Değil o kadar az ki, kör bir imana kalalım Değil o kadar fazla ki, imana hiç gerek kalmasın AKIL İMAN

33 tarafları genel vahiy-
Rom 1: "Genel vahiy" Allahın hangi tarafları genel vahiy- den anlaşılmıyor? İşte, Pavlus'un düşüncesi: „Herkes sağa sola bakarak, Allahın var olduğunu anlayabilir“. „Bu bilgi insana bir sorumluluk getiriyor. Allah var diye anladıktan sonra ne yapacaksın? Nasıl davranacaksın?“ „Bu sorumluluk insana yargı getiriyor. Kimse suçsuz değil“ Sonuç: - yargılanmak için genel vahiy yeterli – ama kurtuluş için özel vahiy gereklidir


"ROMALILAR mektubu ders 2 Rom 1:18-20." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları