Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Fatma BALKAN Yrd. Doç. Dr. Meltem EKTİ, Hacettepe Üniversitesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Fatma BALKAN Yrd. Doç. Dr. Meltem EKTİ, Hacettepe Üniversitesi"— Sunum transkripti:

1 ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORTAÖĞRETİM ALMANCA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI TANITIM SEMİNERİ 2017
Fatma BALKAN Yrd. Doç. Dr. Meltem EKTİ, Hacettepe Üniversitesi Fatma BALKAN Döndü ÖZTÜRK Tülay YILDIRIM

2 Sununun İçeriği Güncelleme Sürecinde Yapılan Çalışmalar
Programın Güncellenmesinde Öne Çıkan Başlıklar Programın Genel Amaçları Öğrenme-Öğretme Yaklaşımı Yeterlilik ve Beceriler Değerler Uygulamada Dikkat Edilecek Hususlar Ünite, Kazanım Sayı ve Süre Tablosu Programın Yapısı Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımı Almanca Öğretim Programlarının Karşılaştırılması

3 Güncelleme Sürecinde Yapılan Çalışmalar
Programın güncelleme çalışmalarında neler yaptık?

4 Güncelleme Sürecinde Yapılan Çalışmalar
Nisan 2016 tarihli ilk çalıştayda, mevcut program (2011 Ortaöğretim Almanca Dersi Programı) ile ilgili gelen eleştiriler ve görüşler değerlendirildi ve çalışmalara başlandı.

5 Güncelleme Sürecinde Yapılan Çalışmalar
İhtiyaç analizleri doğrultusunda hazırlanmış temalar hedeflediği dil işlevleri, değerler eğitimi, 21. yy becerileri, ve alan öğretmenlerinden gelen önerilere göre yeniden düzenlenmiştir.

6 Programın Güncellenmesinde Öne Çıkan Başlıklar
Öğretim programlarındaki akademik bilgi yükü azaltılarak sadeleştirme yapıldı. İçerik, uygulamaya dönük hale getirildi. Konu ve kazanımların güncel hayatla ilişkilendirilmesi sağlandı.

7 Programın Güncellenmesinde Öne Çıkan Başlıklar
Bilgi teknolojilerinin yoğun kullanılmasına yönelik içerikler eklendi. Milli, manevi ve evrensel değerler konu ve kazanımlarla ilişkilendirilerek programlara yedirildi.

8 Programın Güncellenmesinde Öne Çıkan Başlıklar
İnsan hakları, cinsiyet eşitliği, siber güvenlik, iş sağlığı ve güvenliği, finansal okuryazarlık gibi konulara kazanım ve açıklamalarda yer verildi. Ölçme değerlendirme uygulamalarında öncül-ardıllı metinlere bağlı soruların kullanılmasına yönelik içerik eklendi.

9 Programın Güncellenmesinde Öne Çıkan Başlıklar
Kazanımların taksonomik düzeyleri yükseltildi, bu doğrultuda öğrencilerin yorum yapma, değerlendirme, sorgulama, oluşturma, problem çözme gibi üst düzey düşünme becerilerini geliştirmeye yönelik olarak kazanımlar yeniden düzenlendi. Program içerikleri TYÇ, Milli Eğitim Kalite Çerçevesi, MEB Stratejik Planı dikkate alınarak belirlendi.

10 Programın Güncellenmesinde Öne Çıkan Başlıklar
Öğretim programları, ders saatleriyle uyumlu hale getirildi. Türk İslam Medeniyetlerinden bilim insanlarına, öğretim programlarının ilgili konu ve kazanımlarında yer verildi.

11 Programın Güncellenmesinde Öne Çıkan Başlıklar
Kazanımlar net, anlaşılır ve ölçülebilir hale getirildi. Güncelliğini yitirmiş konu ve kazanımlar çıkarılarak, güncel konu ve kazanımlar eklendi.

12 Programın Genel Amaçları
Almanca Dersi Öğretim Programı ile Öğrencilerin yabancı dili ulusal ve uluslararası ortamlarda etkili, akıcı ve doğru bir şekilde kullanabilmesi, Genç ve yetişkinlerle görüş ve düşünce alışverişinde bulunabilmesi, kendi düşünce ve duygularını ifade edebilmesi,

13 Programın Genel Amaçları
3. Diğer ülkelerdeki insanları anlayabilme ve kendi kültürel değerlerini diğer toplumlardaki insanlara aktarabilmesi, 4. Dilini öğrendiği ülkedeki günlük yaşamın üstesinden gelebilme ve kendi ülkesindeki yabancılara günlük yaşamlarında yardımcı olabilmesi,

14 Programın Genel Amaçları
5. Eleştirel okuryazarlık ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirebilmeleri, kendi ülkelerinde ve küresel dünyada sosyal, ekonomik ve kültürel hayata aktif olarak katılabilmesi, 6. Farklı kültürlere karşı farkındalık oluşturma, kültürel farklılıklara ve çeşitliliğe saygılı ve duyarlı bireyler olabilmesi,

15 Programın Genel Amaçları
7. Dile ilişkin söz varlığının zenginleştirilmesi, 8. Teknolojiyi aktif ve etkili şekilde kullanabilme, bilgi teknolojilerinden yararlanarak öğrenme becerilerinin geliştirilmesi, 9. Öğretmenler ve materyal geliştiricileri için hem yeterli yönlendirme hem de yeterli esneklik sağlaması amaçlanmaktadır.

16 Programın Genel Amaçları
Öğrencilerin Yabancı Dili: Etkileşimli Eğlenceli Tüm duyuları ile istekli öğrenmelerini sağlamak.

17 Programın Öğrenme-Öğretme Yaklaşımı
Bu Programda Öğrenci; Aktif, katılımcı, soru soran, sorgulayan, anlayan, düşünen, tartışan, takım çalışması yapabilen, bilgiye ulaşma yol ve yöntemlerini öğrenen, daha fazla bilgiye erişme heyecanı duyandır. Bu Programlarda Öğrenci; Aktif, katılımcı, Soru soran, sorgulayan, Problemleri kavrayabilen ve çözen, Anlayan, düşünen, tartışan, Takım çalışması yapabilen, Öğrenmeyi öğrenen, Bilgiye ulaşma yol ve yöntemlerini öğrenen, Daha fazla bilgiye erişme heyecanı duyandır. Bu Programlarda Öğretmen; Öğrencilerin aktif katılımını sağlayan; Düşündüren, tartıştıran ve dinleyen; Etkinlik plânlayan; Rehberlik yapan; Öğrencileri yönlendiren; Öğrenme ortamını hazırlayan; Eksikleri, hataları düzeltendir.

18 Programın Öğrenme-Öğretme Yaklaşımı
Bu Programda Öğretmen; Öğrencilerin aktif katılımını sağlayan; Düşündüren, tartıştıran ve dinleyen; Etkinlik plânlayan; Rehberlik yapan; Öğrencileri yönlendiren; Öğrenme ortamını hazırlayan; Eksikleri, hataları düzeltendir. Bu Programlarda Öğrenci; Aktif, katılımcı, Soru soran, sorgulayan, Problemleri kavrayabilen ve çözen, Anlayan, düşünen, tartışan, Takım çalışması yapabilen, Öğrenmeyi öğrenen, Bilgiye ulaşma yol ve yöntemlerini öğrenen, Daha fazla bilgiye erişme heyecanı duyandır. Bu Programlarda Öğretmen; Öğrencilerin aktif katılımını sağlayan; Düşündüren, tartıştıran ve dinleyen; Etkinlik plânlayan; Rehberlik yapan; Öğrencileri yönlendiren; Öğrenme ortamını hazırlayan; Eksikleri, hataları düzeltendir.

19 Programın Kazandırmayı Hedeflediği Öğrenci Yeterlikleri-I
Kişisel Yeterlikler Öz saygı Öz farkındalık Kişisel kimlik bilincine sahip olma Kendine güvenme Öz değerlendirme yapma Bağımsız çalışma Kendi öğrenmelerinin sorumluluğunu alma Okuduklarını ve öğrendiklerini kendi bakış açıları ile değerlendirme Kişisel görüş ve fikirlerini ifade edebilme Kişisel yeterlik; öğrencilerin kendi bilgi ve becerilerini değerlendirmelerini, böylece kendi yeterliklerinin farkına varmalarını ve bu değerlendirmeler sonucunda da öğrenmelerine yön verebilmelerini içerir. Bu yeterlik ve becerilerin geliştirilmesinde rol oynama, model alma, örnek olay incelemesi vb yöntem ve teknikler kullanılabilir.

20 Programın Kazandırmayı Hedeflediği Öğrenci Yeterlikleri- II
Sosyal Yeterlilikler Grupla etkili şekilde çalışma Değişen ortam/durumlarla yapıcı şekilde baş edebilme Farklı ortamlara uyum sağlama Farklı kişilerle yapıcı iletişim kurma Liderlik Sosyal beceriler, bireyin sosyal sorumluluklarını yerine getirmesi amacıyla sergilediği davranışlardan oluşmaktadır. Öğrenme-öğretme sürecinde öğrencilerin; grupla çalışmalarına olanak sağlanmalı, görgü kurallarına uygun iletişim kurmaları (etkili dinleme, söz kesmeme vb) ve sorumluluklarını yerine ge­tirmeleri konusunda teşvik edilmelidir. Örnek olay incelemeleri, gösteri (demonstrasyon), drama, eğitsel oyunlar, tartışma (çatışma ve problem durumlarını değerlendirme ve yor­umlama), rol oynama gibi yöntem ve teknikler bu yeterlik ve becerilerin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır.

21 Programın Kazandırmayı Hedeflediği
Öğrenci Becerileri Dört temel beceri birbiri ile bütünleşik olarak verilmelidir. a) Ağırlıklı dinleme ve konuşma becerileri edinimi, b) tümevarımsal dilbilgisi öğretimi ve sınırlı seviyede dilbilgisi yapısı öğrenimi, c) doğru telaffuz edinimi hedeflenmektedir.

22 Yeni Programın Yaklaşımı: Bütüncül Yaklaşım - I
Öğrenciyi bütüncül ele alan: bilişsel, duyuşsal, davranışsal… Eğitim ortamlarını bütüncül kullanan: sınıf, okul, aile, çevre… Öğrenme konu ve materyalini bütüncül kullanan: bilimsel bilgi ve etkinliklerle değerleri ilişkilendirebilen (Kazanımlarla değerleri ilişkilendirebilen) Değerlerin öğrenilmesini bilgi veya muhakeme düzeyinde bırakmayan, güncel hayatta uygulamalarını ve uygulama imkanlarını gösteren

23 Yeni Programın Yaklaşımı: Bütüncül Yaklaşım - II
Kendi kül­türel kimliklerini oluşturan temel değerler ile birlikte farklı kültürler ve evrensel değerlerin özelliklerini tanımlamalarını ve analiz etmelerini sağlayan Öğrencilerin kendilerini tanımalarına, değerleri özümseyerek yaşamalarına yardımcı olabilmek için açık fikirliliği ve sorgulamayı destekleyen öğrenme ortamları hazırlayan Yöntem ve tekniklerin bize yol gösterebileceğini, öğrencilerin ahlaki zekasını geliştirebileceğini, ancak değer eğitiminde en etkili yolun yaşatmak olduğunu bilen bütüncül yaklaşım amaçlanmıştır.

24 Almanca Dersinde Öğrencilere Kazandırılacak Değerler
Duyarlılık Vatanseverlik Sorumluluk Saygı Yardımseverlik Dayanışma Barış Ortak kültür Değerler aktarılırken öğrencinin akıl yürüt­me, sorgulama, araştırma, yorum yapma, ilişkilendirme ve değerlendirme becerilerini kullanabileceği çalışmalara yer verilmelidir. Öğrencilerin olay ve olgularla ilgili ahlaki ikilemlerin yer aldığı metinleri okumalarına, çıkarımda bulunmalarını sağlayan soruları cevaplamalarına, tartışmalarına, kendi görüş ve düşüncelerini ifade etmelerine, bu ikilemlerin günlük hayata yansımalarını değerlendirmelerine, kendi yaşantılarından örnekler vermelerine olanak sağlayan çalışmalar yapılmalıdır.

25 Almanca Dersinde Öğrencilere Kazandırılacak Değerler
Öğrenme-öğretme sürecinin değer odaklı olması ♦ Öğrenme-öğretme sürecinin, olumlu his ve deneyimleri uyandıracak, öğrencilerin kendilerini anlamalarına yardımcı olacak, açık fikirliliği ve sorgulamayı destekleyecek, değerlerin keşfedilmesine ve özümsenmesine, öğrencilerin değerlere ilişkin bilgilerini uygulamaya dönüştürebilmelerine olanak sağlayacak şekilde yapılandırılması, ♦ Öğretmenlerin rol model olması,

26 Almanca Dersinde Öğrencilere Kazandırılacak Değerler
♦ Değerler eğitiminin sınıfla sınırlandırılmaması ve kalıcı olabilmesi için sınıf-okul-aile işbirliği oluşturulması, rehberlik servislerinin aile eğitimleri düzenlemesi, ♦ Öğrencilerin sosyal sorumluluk projelerinde görev almaları için teşvik edilmesi, ♦Öğrencilerin kendi öğrenmelerinin sorumluluğunu almaları, öz değerlendirme yapmaları için teşvik edilmesi gerekmektedir.

27 Programda yer verilen değerler
SAYGI

28 Programda yer verilen değerler
A 1.1 Themenkreis 1: Informationen zur Person sich begrüßen und verabschieden sich und andere vorstellen SPRECHEN: Kann Gruß- und Abschiedsformeln gebrauchen. Kann Angaben und Fragen zur Person verstehen und angemessen beantworten.

29 Programda yer verilen değerler
SORUMLULUK

30 Programda yer verilen değerler
B2.2 Themenkreis 6: Der Klimawandel - über Umwelt, Umweltprobleme und Maßnahmen sprechen / schreiben - über die natürliche oder menschliche Einflüsse diskutieren - über die Veränderung des Klimas sprechen SPRECHEN: Kann den Standpunkt zu einem Problem erklären und die Vor- und Nachteile verschiedener Alternativen angeben.

31 Programda yer verilen değerler
YARDIMSEVERLİK

32 Programda yer verilen değerler
B1.2 Themenkreis 5: Ehrenamtlich -über Behinderung/Behinderten sprechen -über die Kinder im Jugendheim sprechen SCHREIBEN: Kann Erfahrungsberichte schreiben, in denen Gefühle und Reaktion in einem einfachen, zusammenhängenden Text beschrieben werden.

33 Programda yer verilen değerler
ADALET

34 Programda yer verilen değerler
C1.1 Themenkreis 1: Die Gesellschaft -über Menschenrechte sprechen -über Frauenrechte sprechen -über Kinderrechte sprechen SCHREIBEN: Kann klare, gut strukturierte Texte zu komplexen Themen verfassen und dabei die entscheidenden Punkte hervorheben. SPRECHEN: Kann überzeugt eine Position vertreten, Fragen und Kommentare beantworten, sowie auf komplexe Argumentationen anderer reagieren.

35 Programda yer verilen değerler
NEZAKET

36 Programda yer verilen değerler
B2.1 Themenkreis 2: Generationen -über Benimm-Regeln sprechen SCHREIBEN: Kann klare, detaillierte, zusammenhängende Beschreibungen realer oder fiktiver Ereignisse und Erfahrungen verfassen dabei den Zusammenhang zwischen verschiedenen Ideen deutlich machen.

37 Programda yer verilen değerler
DUYARLILIK

38 Programda yer verilen değerler
B1.2 Themenkreis 4: Planet Erde -über Klima und Wetter sprechen -über Umwelt und Umweltprobleme sprechen -Bedingungen und Konsequenzen für Mensch und Umwelt sprechen SPRECHEN: Kann seine/ihre Ansichten, Pläne oder Handlungen begründen oder erklären. Kann seine/ihre Meinung sagen und Vorschläge machen, wenn es darum geht, Probleme zu lösen oder praktische Entscheidungen zu treffen.

39 Programda yer verilen değerler
VATANSEVERLİK

40 Programda yer verilen değerler
B2.1 Themenkreis 3: Träume und Pläne -ein Interview zum Thema ,,In der Fremde” führen -im Unterricht über Traditionen des Heimatlandes berichten und diese kommentieren SPRECHEN: Kann wirksam und flüssig ein Interviewgespräch führen, von vorbereiteten Fragen spontan abweichen, auf interessante Antworten näher eingehen und nachfragen. LESEN: Kann folgende Textsorten verstehen: -Erzählungen -Meinungen und Argumente

41 Programda yer verilen değerler
BARIŞ

42 Programda yer verilen değerler
B1.1 Themenkreis 1: Länder-Städte-Kulturen -über Werte sprechen -über kulturelle Interessen sprechen -gemeinsame Kultur Aspekte nennen LESEN: Kann die Bedeutung einzelner unbekannter Wörter aus dem Kontext erschließen und die Satzbedeutung ableiten, sofern das behandelte Thema vertraut ist. Kann längere Texte nach gewünschten Informationen durchsuchen und Informationen aus verschiedenen Texten oder Textteilen zusammentragen, um eine bestimmte Aufgabe zu lösen.

43 Programda yer verilen değerler
ORTAK KÜLTÜR

44 Programda yer verilen değerler
B1.1 Themenkreis 1: Länder-Städte-Kulturen -über seine Kultur sprechen -über kulturelle Interessen sprechen -über Länder und Sprachen sprechen -gemeinsame Kultur Aspekte nennen -über Werte sprechen SPRECHEN: Kann sich einfach und zusammenhängend über vertraute Themen und persönliche Interessengebiete äußern. LESEN: Kann längere Texte nach gewünschten Informationen durchsuchen und Informationen aus verschiedenen Texten oder Textteilen zusammentragen, um eine bestimmte Aufgabe zu lösen.

45 Almanca Dersinde uygulamada dikkat edilecek hususlar
Öğrenme sürecinde öğrencilerin hata yapmaları kaçınılmaz ve doğaldır. Öğrencilerin yaptığı hataların düzeltilmesinde sistemli bir geri bildirim yaklaşımı benimsenmelidir. Öğrencilerin motivasyonunu bozmamak adına konuşma esnasında yapmış oldukları telaffuz hataları düzeltilmemelidir.

46 Almanca Dersinde uygulamada dikkat edilecek hususlar
Öğretmenler, sadece ders kitaplarına bağlı kalmamalıdırlar. Her bir ünite için kullanılacak süre ve ünitelerin işleniş sırası programda belirlenmiştir. Ders işlenirken, sade ve anlaşılabilir bir dil kullanılmasına dikkat edilmelidir.

47 Almanca Dersinde uygulamada dikkat edilecek hususlar
Gramer konuları kopuk olarak verilmemeli, temalarla ilişkilendirilerek ve sezdirme yöntemiyle işlenmelidir. Öğretmen, Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı görev ve sorumlulukları yerine getirmede yol gösterici, öğrencilere millî-manevî, kültürel, insanî, ahlaki değerlerin aktarılmasında ise model ve etkin olmalıdır.

48 Almanca Dersinde uygulamada dikkat edilecek hususlar
Öğretmen, öğrencileri ders kitabında olmayan fakat program kazanımları ile örtüşen, derse ilişkin konuları sevdirecek roman, hikâye,makale, deneme, şiir ve fıkra vb. gibi ürünleri okumaya teşvik etmelidir. Programın uygulanmasında öğrencilerin bireysel farklılıkları dikkate alınmalıdır. Dersin işlenişinde görsel-işitsel iletişim araçları ile bilişim teknolojilerinin (tablet, akıllı tahta, EBA vb.) kullanımına önem verilmelidir.

49 Dil Yeterlilik Seviyeleri
Almanca Dersi Öğretim Programı kazanımları yapılandırılırken Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni'nde belirlenen ve dil öğretiminde kullanılması önerilen tanımlamalar (temel kullanıcı, bağımsız kullanıcı ve deneyimli kullanıcı) dikkate alınmıştır. A Temel Kullanıcı B Bağımsız Kullanıcı C Deneyimli Kullanıcı A 2 Ara / temel gereksinim B 2 İleri/ Bağımsız A 1 Giriş/Keşif B 1 Eşik Düzey C 1 Özerk C 2 Ustalık A1.1 A1.2 A2.1 A2.2 B1.1 B1.2 B2.1 B2.2 C1.1 C1.2 C2.1 A2.2

50 Ders Saatlerine Göre Dil Yeterlilik Seviyeleri
Ders Saati Aralığı Dil Yeterlilik Seviyesi Dil Seviyesi Ders Saati Dil Seviyesi Toplam Ders Saati 0-144 A1.1 A1.1 düzeyi: 144 ders saati A1 Düzeyi: 288 ders saati A1.2 A1.2 düzeyi: 144 ders saati A2.1 A2.1 düzeyi: 144 ders saati A2 Düzeyi: 288 ders saati A2.2 A2.2 düzeyi: 144 ders saati B1.1 B1.1 düzeyi: 144 ders saati  B1 Düzeyi: 312 ders saati B1.2 B1.2 düzeyi: 168 ders saati B2.1 B2.1 düzeyi: 210 ders saati B2 Düzeyi: 420 ders saati B2.2 B2.2 düzeyi: 210 ders saati C1.1 C1.1 düzeyi: 60 ders saati C1.1 Düzeyi: 60 ders saati

51 Okul Türlerine Göre Toplam Ders Saatleri
1. Yabancı Dil Almanca Almanca Hazırlık sınıfı olan okullarda: Hazırlık + 4 yıllık lise eğitiminin sonunda 1. yabancı dil Almanca ders saatleri toplamı: 1368 ders saatidir. Almanca Hazırlık sınıfı olmayan okullarda: 4 yıllık lise eğitiminin sonunda 1. yabancı dil Almanca ders saatleri toplamı: 648 ders saatidir.

52 Okul Türlerine Göre Toplam Ders Saatleri
2. Yabancı Dil Almanca Almanca Hazırlık sınıfı olan okullarda: Hazırlık + 4 yıllık lise eğitiminin sonunda 2. yabancı dil Almanca ders saatleri toplamı: 432 ders saatidir. Almanca Hazırlık sınıfı olmayan okullarda: 4 yıllık lise eğitiminin sonunda 2. yabancı dil Almanca ders saatleri toplamı: 288 ders saatidir.

53 stunden nach den Niveaus Die Themenanzahl in den Lehrbüchern
Ünite ve Süre Tablosu Unterrichts- stunden nach den Niveaus Das zu erreichende Niveau Die Themenanzahl in den Lehrbüchern Erklärungen A1 Niveau: 288 Unterrichtsstunden A 1.1 Niveau 144 Unterrichtsstunden A 1.1 8 Themen In Niveau A1 kann ein Thema in 18 Unterrichtsstunden behandelt werden. Jedes Thema beinhaltet 3 Untertitel. Jeder Untertitel kann in je 6 Unterrichtsstunden behandelt werden. A1.2 Niveau A1.2 A2 Niveau: A2.1 Niveau A2.1 6 Themen In Niveau A2 kann ein Thema in 24 Unterrichtsstunden behandelt werden. Jeder Untertitel kann in je 8 Unterrichtsstunden behandelt werden. A2.2 Niveau A2.2

54 stunden nach den Niveaus Die Themenanzahl in den Lehrbüchern
Ünite ve Süre Tablosu Unterrichts- stunden nach den Niveaus Das zu erreichende Niveau Die Themenanzahl in den Lehrbüchern Erklärungen B1 Niveau: 312 Unterrichtsstunden B1.1 Niveau 144 Unterrichtsstunden B1.1 6 Themen In Niveau B1 kann ein Thema in 24 Unterrichtsstunden behandelt werden. Jedes Thema beinhaltet 3 Untertitel. Jeder Untertitel kann in je 8 Unterrichtsstunden behandelt werden. B1.2 Niveau 168 Unterrichtsstunden B1.2 7 Themen B2 Niveau: 420 Unterrichtsstunden B2.1 Niveau 210 Unterrichtsstunden B2.1 In Niveau B2 kann ein Thema in 30 Unterrichtsstunden behandelt werden. Jeder Untertitel kann in je 10 Unterrichtsstunden behandelt werden. B2.2 Niveau B2.2

55 stunden nach den Niveaus Die Themenanzahl in den Lehrbüchern
Ünite ve Süre Tablosu Unterrichts- stunden nach den Niveaus Das zu erreichende Niveau Die Themenanzahl in den Lehrbüchern Erklärungen C1 Niveau: 60 Unterrichtsstunden C1.1 Niveau C1.1 2 Themen In Niveau C1.1 kann ein Thema in 30 Unterrichtsstunden behandelt werden. Jedes Thema beinhaltet 3 Untertitel. Jeder Untertitel kann in je 10 Unterrichtsstunden behandelt werden.

56 Ünite ve Kazanım Sayısı
Hören: 14 Insgesamt: 85 Sprechen: 29 Lesen: 18 Schreiben: 24 A1.2 Hören: 16 Insgesamt: 68 Sprechen: 22 Lesen: 17 Schreiben: 13 A2.1 Hören: 10 Insgesamt: 59 Sprechen: 27 Lesen: 10 Schreiben: 12 A2.2 Hören: 7 Insgesamt: 56 Sprechen: 25 Lesen: 12

57 Ünite ve Kazanım Sayısı
B1.1 Hören: 10 Insgesamt: 58 Sprechen: 22 Lesen: 12 Schreiben: 14 B1.2 Hören: 13 Insgesamt: 75 Sprechen: 32 Lesen: 14 Schreiben: 16 B2.1 Hören: 9 Insgesamt: 53 Sprechen: 16 B2.2 Insgesamt: 67 Sprechen: 24 Lesen: 15 Schreiben: 15 C1.1 Hören: 3 Insgesamt: 16 Sprechen: 5 Lesen: 4 Schreiben: 4

58 Programın Yapısı Ünitenin numarası ve adı Dilsel işlevler Dil seviyesi
Dilbilgisi konuları Örnek cümleler Dört dil becerisine yönelik kazanımlar

59 Almanca Dersinde Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımı
Öğrencilerin, programla kazandırılması hedeflenen bilgi ve becerileri ne oranda edindiğinin tespitinde kullanılan ölçme ve değerlendirme uygulamaları sürekli olmalıdır. 28 Ekim 2016 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hükmü uyarınca «yabancı dil derslerinin sınavlarının dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçmek için yazılı ve uygulamalı olarak» yapılması…

60 Almanca Dersinde Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımı
Almanca dersinde öğretmenler; Tanımaya, Biçimlendirmeye / izlemeye, Başarı düzeyini belirlemeye yönelik değerlendirme çalışmaları yaparlar. Ölçme ve değerlendirme uygulamaları, sadece öğretim programında belirlenen kazanımlara ne kadar ulaşıldığını belirlemeye değil, öğrenme sürecini destekleme ve geliştirmeye de hizmet etmelidir. belli aralıklarla öğrencilere not vermek amacıyla yapılan sınavların yanında, öğretim ve öğrenmenin verimliliğini artırmak amacıyla öğrencileri derecelendirme ya da notlandırmadan da süreçte değerlendirme yapılmalıdır. Bu tür değerlendirmelerin sonunda öğrencinin gelişimine yardım eden geribildirim verilir. Yapılacak değerlendirme çalışmalarının programın amacına uygun ve öğrencilerin üst düzey becerilerine yönelik olması çok önemlidir. Bu süreçlerde ölçme ve değerlendirme çalışmalarının öğretim programının kazanımlarıyla örtüşmesi en önemli noktalardan biridir.

61 Dört dil becerisine yönelik etkinlik örnekleri

62 Dinleme Kazanımı HÖREN
Kann vertraute Wörter und ganz einfache Sätze verstehen, die sich auf konkrete Dinge um ihn/ sie herum beziehen, vorausgesetzt, es wird langsam und deutlich gesprochen.

63 Dinleme metni örneği Es ist Samstag. Leon steht am Samstag sehr früh auf. Er wäscht sein Gesicht und weckt seine Schwester Karin auf. Leon zieht seine Kleidung an und sie frühstücken. Dann ruft er Berkay an. Berkay kommt auch mit. Sie gehen alle zusammen ins Sportzentrum. Sie trainieren. Das macht Spaß. Am Abend gehen sie mit Freunden aus.

64 Dinleme etkinlik örneği
Hör den Text und schreib richtig (R) oder falsch (F)!

65 Dinleme etkinlik örneği
Hör den Text und ergänze die Sätze! a Leons Schwester heißt …………………… …….…. . b Leon und seine Schwester gehen ins …… …… . c Leon ruft am Samstag …………………………………. an.

66 Dinleme etkinlik örneği
Hör den Text und ergänze die trennbaren Verben! Es ist Samstag. Leon ………… am Samstag sehr früh ………… . Er wäscht sein Gesicht und ………… seine Schwester Karin ………… . Leon ………… seine Kleidung ………… und sie frühstücken. Dann ………… er Berkay ………… . Berkay ………… auch ………… . Sie gehen alle zusammen ins Sportzentrum. Sie trainieren. Das macht Spaß. Am Abend ………… sie mit Freunden ………… .

67 Konuşma Kazanımı SPRECHEN
Kann Zeitangaben machen mit Hilfe von Wendungen wie nächste Woche, im November, am dritten März, um drei Uhr.

68 Konuşma etkinlik örneği

69 Konuşma etkinlik örneği
Sag das Datum von den Festen und Feiertagen und erzähl darüber!

70 Okuma Kazanımı LESEN Kann sehr kurze und einfache Mitteilungen (z.B. s, SMS, Postkarten) verstehen.

71 Okuma etkinlik örneği

72 Okuma etkinlik örneği Lies die SMS und streiche das Falsche durch!
a Die Party ist am Wochenende/Donnerstag. b Sarah/Sabine hat Geburtstag. c Die Party beginnt um fünf/sechs Uhr.

73 Okuma etkinlik örneği Lies die SMS und beantworte die Fragen!
a Wer hat Geburtstag? b Wann ist die Geburtstagsparty? c Wo ist die Geburtstagsparty? d Um wieviel Uhr beginnt die Party?

74 Yazma Kazanımı SCHREIBEN
Kann sehr kurze und einfache Mitteilungen (z.B. s, SMS, Postkarten, Einladungskarte) schreiben.

75 Du feierst deinen Geburtstag. a Schreib eine Einladungskarte!
Yazma etkinlik örneği Du feierst deinen Geburtstag. a Schreib eine Einladungskarte! b Schreib über deine Geburtstagspaty! c Schreib eine SMS an deine Freunde!

76 Kann einfache, isolierte Wendungen und Sätze schreiben.
Yazma Kazanımı SCHREIBEN Kann einfache, isolierte Wendungen und Sätze schreiben.

77 Du feierst deinen Geburtstag. Schreib über deine Geburtstagspaty!
Yazma etkinlik örneği Du feierst deinen Geburtstag. Schreib über deine Geburtstagspaty!

78 Almanca Öğretim Programlarının Karşılaştırılması
2011 Almanca Öğretim Programının sayfa sayısı: 532’ dir. 2017 Almanca Öğretim Programının sayfa sayısı: 89’ dur.

79 Almanca Öğretim Programlarının Karşılaştırılması
Almanca Dersi Öğretim Programı’nın tamamı Türkçedir. (2011) Almanca Dersi Öğretim Programı Almancadır. (2017) Karşılaştırma 1

80 Almanca Öğretim Programlarının Karşılaştırılması
2017 Almanca Öğretim Programında değerlere yer verilmiştir. Söz konusu değerler “Ethik- und Wertebildung” başlığı altında yer almaktadır. Karşılaştırma 2

81 Almanca Öğretim Programlarının Karşılaştırılması
Yabancı dilde iletişim, hayat boyu öğrenme kapsamında her bireyin kazanması beklenen sekiz anahtar yetkinlikten bir tanesidir. (2017) Karşılaştırma 3

82 Almanca Öğretim Programlarının Karşılaştırılması
“Wichtige Ansätze für die Lehrenden” başlığı altında öğretmenler için dikkat edilecek hususlara yer verilmiştir. (2017) Karşılaştırma 4

83 Almanca Öğretim Programlarının Karşılaştırılması
Ders işlerken kullanılabilecek çeşitli materyaller ve aktiviteler “Schüleraktivitäten” başlığı altında yer almaktadır. (2017) Karşılaştırma 5

84 Almanca Öğretim Programlarının Karşılaştırılması
Kitap yazarlarına yönelik öneriler yer almaktadır. (2017) Karşılaştırma 6

85 Almanca Öğretim Programlarının Karşılaştırılması
Öğrencilerin, okul türü ve sınıf bazında ulaştıkları dil düzeylerini açıklayan şemaya yer verilmiştir. (2017) Karşılaştırma 7

86 Almanca Öğretim Programlarının Karşılaştırılması
Dil seviyelerine göre ders saatleri ve tema sayıları yeniden düzenlenmiştir. (2017) Karşılaştırma 8

87 Almanca Öğretim Programlarının Karşılaştırılması
Program yazımında okul türleri göz önünde bulundurulmuştur: (2011) Anadolu Türü Olmayan Ortaöğretim Kurumları: Anadolu Türü Olan Ortaöğretim Kurumları: Hazırlık Sınıfı Bulunan Ortaöğretim Kurumları: Avrupa Dil Kriterleri Çerçevesine göre okul türü yerine tüm okul gruplarını içine alan A1’den C1’e kadar giden dil düzeylerini içeren taslak öğretim programı hazırlanmıştır. (2017) Karşılaştırma 9

88 Almanca Öğretim Programlarının Karşılaştırılması
Kazanımlar yazılırken, okul türlerine ve sınıf düzeylerine göre ayrıma gidilerek, aynı dil düzeylerinde tekrarlar oluşmuş. (2011) Kazanımlar dil seviyeleri temel alınarak yazılmış olup, okul türü ortadan kaldırılmıştır. (2017)

89 Almanca Öğretim Programlarının Karşılaştırılması
Kazanımlar A1 düzeyinden başlayarak C1 düzeyine kadar temalara yer verilmeksizin listelenmiştir. (2011) Kazanımlar, A1 düzeyinden başlayarak C1 düzeyine kadar her seviyede temalara yer verilerek dağıtılmıştır. Program 57 temadan oluşmaktadır. (2017) Karşılaştırma 10

90 Almanca Öğretim Programlarının Karşılaştırılması
Tüm okul türlerini içeren program genelinde kazanım sayısı 5108`dir. Bir okul türünde A1 düzeyinden C1 düzeyine kadar olan kazanım sayısı 1805’tir. (2011) Programın tamamında, A1 düzeyinden C1 düzeyine kadar olan kazanım sayısı 537`dir. (% konuşma ağırlıklı) (2017)

91 Almanca Öğretim Programlarının Karşılaştırılması
Kazanımların sayfa yapısı değiştirilerek üç ana sütun halinde tablolaştırılmıştır. Kazanımları açıklayıcı / destekleyici olmak üzere, tema esas alınarak dilsel işlevlere yer verilmiştir. Dil bilgisi yapıları, dil düzeyleri esas alınarak sınırlandırılmış ve örnek cümleler verilerek desteklenmiştir. (2017)

92 Almanca Öğretim Programlarının Karşılaştırılması
Ünitenin numarası ve adı Dilsel işlevler Dil seviyesi Dilbilgisi konuları Örnek cümleler Dört dil becerisine yönelik kazanımlar

93 Almanca Öğretim Programlarının Karşılaştırılması
Gramer konuları 2011 Almanca Öğretim Programının sonunda “Dil Bilgisi” başlığı altında tema gözetilmeksizin seviyelere göre belirtilmiştir. 2017 Almanca Öğretim Programında seviyelere göre her temada işlenecek olan gramer konuları “Hinweise” bölümünde yer almaktadır. Sprachhandlung sütununda “Syntaktische Mittel” başlığı altında örnek cümlelerle desteklenmiştir. Karşılaştırma 11

94 Almanca Öğretim Programlarının Karşılaştırılması
Sıra No Almanca Dersi Öğretim Programı Eski Hali Almanca Dersi Öğretim Programı Yeni Hali 1 Almanca Dersi Öğretim Programı’nın tamamı Türkçedir. Almanca Dersi Öğretim Programı Almancadır. 2 Program yazımında okul türleri göz önünde bulundurulmuştur: Anadolu Türü Olmayan Ortaöğretim Kurumları: Anadolu Türü Olan Ortaöğretim Kurumları: Hazırlık Sınıfı Bulunan Ortaöğretim Kurumları: Avrupa Dil Kriterleri Çerçevesine göre okul türü yerine tüm okul gruplarını içine alan A1’den C1’e kadar giden dil düzeylerini içeren öğretim programı hazırlanmıştır.

95 Almanca Öğretim Programlarının Karşılaştırılması
Sıra No Almanca Dersi Öğretim Programı Eski Hali Almanca Dersi Öğretim Programı Yeni Hali 3 Kazanımlar yazılırken, okul türlerine ve sınıf düzeylerine göre ayrıma gidilerek, aynı dil düzeylerinde tekrarlar oluşmuş. Kazanımlar dil seviyeleri temel alınarak yazılmış olup, okul türü ortadan kaldırılmıştır. 4 Kazanımlar A1 düzeyinden başlayarak C1 düzeyine kadar listelenmiştir. Kazanımlar, A1 düzeyinden başlayarak C1 düzeyine kadar her seviyede temalara yer verilerek dağıtılmıştır.

96 Almanca Öğretim Programlarının Karşılaştırılması
Sıra No Almanca Dersi Öğretim Programı Eski Hali Almanca Dersi Öğretim Programı Yeni Hali 5 Tüm okul türlerini içeren program genelinde kazanım sayısı 5108`dir. Bir okul türünde A1 düzeyinden C1 düzeyine kadar olan kazanım sayısı 1805’tir. Programın tamamında, A1 düzeyinden C1 düzeyine kadar olan kazanım sayısı 537`dir. (% konuşma ağırlıklı) 6 Programın tamamı 531 sayfadan oluşmaktaydı. Programın tamamı 89 sayfadır.

97 Almanca Öğretim Programlarının Karşılaştırılması
Sıra No Almanca Dersi Öğretim Programı Eski Hali Almanca Dersi Öğretim Programı Yeni Hali 7 21. Yüzyıl anahtar yeterlikleri ve 21. Yüzyıl becerileri programa eklenmiştir. 8 Programda milli ve manevi değerlere yer verilmiştir. 9 Öğrencilerin, okul türü ve sınıf bazında ulaştıkları dil düzeylerini açıklayan şemaya yer verilmiştir.

98 Almanca Öğretim Programlarının Karşılaştırılması
Sıra No Almanca Dersi Öğretim Programı Eski Hali Yeni Hali 10 Kazanımların sayfa yapısı değiştirilerek üç ana sütun halinde tablolaştırılmıştır. 11 Kazanımları açıklayıcı / destekleyici olmak üzere, tema esas alınarak dilsel işlevlere yer verilmiştir. 12 Dil bilgisi yapıları, dil düzeyleri esas alınarak sınırlandırılmış ve örnek cümleler verilerek desteklenmiştir.

99 Almanca Öğretim Programlarının Karşılaştırılması
Sıra No Almanca Dersi Öğretim Programı Eski Hali Almanca Dersi Öğretim Programı Yeni Hali 13 Ders saatleri esas alınarak dil yeterlilik seviyelerine ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. 14 Ders işlerken uygulamaya yardımcı olabilecek yardımcı materyaller tablosu eklenmiştir. 15 Kitap yazarlarına yönelik öneriler eklenmiştir.

100 ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEŞEKKÜR EDERİZ


"Fatma BALKAN Yrd. Doç. Dr. Meltem EKTİ, Hacettepe Üniversitesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları