Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ."— Sunum transkripti:

1

2 İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUVAR ORGANİZASYONU STERİLİZASYON TEKNİKLERİ BESİ ORTAMI KOMPONENTLERİ* BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ YÖNTEMLERİ GEN TRANSFER YÖNTEMLERİ (*Komponent: Bileşen,parça,unsur,eleman,öğe İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUVAR ORGANİZASYONU STERİLİZASYON TEKNİKLERİ BESİ ORTAMI KOMPONENTLERİ* BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ YÖNTEMLERİ GEN TRANSFER YÖNTEMLERİ (*Komponent: Bileşen,parça,unsur,eleman,öğe.)

3 Tarımsal üretimin arttırılma amacı nedir?

4 Hızla artan dünya nüfusunun,yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamaktır.

5 Yeşil Devrim olarak adlandırılan 1945’li yıllarda, klasik ıslah metotlarının kullanılmasıyla, hastalık ve zararlılara dayanıklı, yüksek verimli çeşitler geliştirilmiştir.

6 Bununla birlikte kimyasal gübre ve tarım ilaçlarının kullanımıyla da üretim arttırılmıştır.

7 Fakat zamanla bu uygulama ekosistemde tahribata ve doğal dengenin bozulmasına sebep olmuştur.

8 Buna ekim alanlarının arttırılamaması ve su kaynaklarının azalması da eklenince, Biyoteknoloji denilen ve klasik ıslah yöntemlerinden daha karmaşık bir teknoloji arayışına girilmiştir.

9 Biyoteknoloji nedir?

10 Ürün veya tarımsal işlem geliştirmede, organizmaların,tek veya çok hücreli canlıların,organ ve dokuların genetik olarak değiştirilmesiyle, ekonomik değeri yüksek ürün elde edilmesidir.

11

12 Bitki Biyoteknolojisi,klasik ıslah yöntemleriyle çözümü mümkün olmayan problemlerin çözümünü, kalite ve miktar yönünden yüksek verimli ürünlerin daha kısa süre ve daha ekonomik avantajla üretilmesini sağlamak amacıyla kullanılır.

13 Biyoteknolojinin kullanım avantajları neler olabilir?

14 Tarımda Biyoteknolojinin Kullanım Avantajları Kısa sürede-ekonomik verim elde etmek Besin kalitesi arttırmak Kimya endüstrisine hammadde sağlamak Ürünün raf ömrünü uzatmak Bitkiyi dayanıklı hale getirmek Erozyonu önlemek Bozulmuş tarlaları onarmak Yeni bitki türleri oluşturmak Doğada çözünebilen madde üretmek Doğaya verilen zararı azaltmak

15 Biyoteknolojinin olası dezavantajları neler olabilir?

16 Tarımda Biyoteknolojinin Olası Dezavantajları Zararlı genlerin canlı sistemlere sokulması riski, Aktarılan genlerin tahmin edilemeyen sonuçları, Aktarılan genlerin kontrol dışı çoğalmaları ve diğer canlılara tehdit oluşturmaları, Besin maddesi üretim zincirinin bozulması, Geleneksel tarım sisteminin bozulması, Tarım ilaçlarına dayanıklılığın artmasıdır.

17 Biyoteknolojik Yöntemler 2 gruba ayrılır: 1) Bitki Doku Kültürü Teknikleri 2)Genetik Mühendisliği

18 BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUVARI NASIL OLMALIDIR?

19 Kurulumda en önemlisi sterilitedir.(Temiz ve hijyenik olmalıdır.) Elektrik kesintisi aksaklıklarına karşılık jeneratör bulunmalıdır. Ön hazırlık odası,dış ortama alıştırma odası ve seralar gibi temel bölümler olmalıdır.

20

21 Sterilizasyon yöntemleri, sterile olacak yer ve materyale göre 3’e ayrılır: 1)Çalışma alanı yüzeyi 2)Ekipman 3)Bitki materyali

22 Bitki gelişebilmek için topraktan bazı maddeler alır. Benzer şekilde kültür besi ortamındaki bitkiler de temel mineral maddelerin yanında organik maddelere de ihtiyaç duyarlar.

23 BU MADDELER: İnorganik tuzlar Hormonlar Vitaminler Aminoasitler Karbonhidratlar ve Su besi ortamı komponentleridir.

24

25 Besi ortamının fiziksel yapısı, kültürü yapılan doku beslenmesinde etkilidir.

26 Bitki Doku Kültürü Yöntemleri 10 grupta sıralanır.Bunlardan bazıları; 1) Embriyo Kültürü 2) Kallus Kültürü 3) Hücre Süspansiyon Kültürü

27

28

29 Gen Transferi nedir?

30 Dna’nın ekstraksiyonu* klonlaması, genin dizayn edilmesi gibi işlemler yapılır. * Ekstraksiyon, bir çözelti ya da süspansiyon içindeki organik maddeyi, çözen fakat çözelti ya da süspansiyondaki çözgen ile karışmayan bir başka organik çözgen yardımıyla ayırmaktır. Kimyada bilinenin aksine bir saflaştırma değil ayırma yöntemi olarak kullanılır.

31 Bu işlemlerden sonra klonlanmış yeni genlerin bitki hücrelerine aktarılması (transformasyonu) sağlanır.

32 Gen transformasyonu,yabancı Dna’nın,doğrudan veya direkt transfer yöntemleriyle hücre içine alınmasıdır.

33 Bitkiler için birçok gen aktarım yöntemleri kullanılır. Bunlar; -Dolaylı Gen Aktarımı –Doğrudan Gen Aktarım teknikleridir.

34 Hazırsak MISIR bitkisinin biyoteknolojik gelişmelerini izleyelim.

35 TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Mısır Üretimi Sayısal Durumu YıllarMısır (Ton)Mısır (Slaj) (Ton) 20043.000.000 6.200.000 20084.274.000 11.183.290 2010 4.310.00012.446.450 2012 4.600.00014.956.457 2014 5.950.00018.563.390 2016 6.400.00020.139.033 2017 5.900.00023.152.841 2018 5.700.00023.197.536

36 FAO Verilerine Göre Dünya’da MISIR Üretimi Sayısal Durumu YILLARMAİZE/CORN (hg/ha) 196724236 197729668 198734863 199741513 2007 49960 201757547

37 Çizelge 2- Transgenik bitki tarımı yapılan bazı ülkeler ve ekim alanları Table 2. Global area of biotech crops in 2014 by country ÜlkeEkilen Alan (milyon ha )Yetiştirdiği Transgenik Bitki Portekiz<0.1Mısır Küba<0.1 Mısır Çek Cumhuriyeti<0.1Mısır Slovakya<0.1Mısır Honduras<0.1Mısır Şili<0.1Mısır,Soya,Kanola İspanya0.1Mısır Güney Afrika2.7Mısır,Soya,Pamuk

38 Tübitak Çalışması

39 TÜBİTAK PROJE LİSTESİ

40 Hazırlayan: MELEK NERGİZ Kaynakça: http://dergipark.gov.tr/download/article-file/268120 http://gmbe.mam.tubitak.gov.tr/tr/icerik/boceklere-dayanikli-transgenik-misir-bitkilerinin-gelistirilmesi https://www.youtube.com/watch?v=17_sEkYuP0M&list=PLfFz63YLe29orGgv9ZijGzgdEpCyNbRwL&index=10&t=0s https://www.youtube.com/watch?v=Qdh1PnbmUfE https://www.youtube.com/watch?v=AfOAG-skNGI https://www.youtube.com/watch?v=bnbCNsDEbKg https://www.youtube.com/watch?v=bnbCNsDEbKg&t=304s https://www.youtube.com/watch?v=qavH9vRWlmY https://www.youtube.com/watch?v=17_sEkYuP0M&list=PLfFz63YLe29orGgv9ZijGzgdEpCyNbRwL&index=10&t=0s https://www.youtube.com/watch?v=Qdh1PnbmUfE


"İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları