Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü"— Sunum transkripti:

1 Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Dersin Adı: Bireylerle Sosyal Hizmet Sorumlu Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Veli DUYAN Konu: Bireyle sosyal hizmet müdahalesinde yararlanılan araçlar

2 TANISAL EKOL

3 TANI PRENSİPLERİ Tanı koyma süreci; müracaatçı ve durumunun ve karşılaştığı zorluğun detaylı ve doğru özelliklerini anlamak amacıyla hangi yardım türünün gerektiği konusundaki çabalardan oluşur. Sosyal hizmet uzmanının müracaatçıyı etkileyen sosyal ve psikosoyal faktörlerin etkileşimi hakkındaki bilgisine dayanır. Müracaatçıyı etkileyen iç ve dış faktörlerin etkileşimi hakkındaki bilgi, tanı koyma süreci için yardımcı ve terapötiktir. Bireyin sahip olduğu her sorun, çoklu faktörler teorisi ışığında anlaşılmaya çalışılmalıdır.

4 5. Başlangıç aşamasında müracaatçının üstündeki stres ve baskıların azaltılması uzmanın doğru tanı koymasına yardımcı olur. 6. Kişiliğin ve motivasyonların ilk değerlendirilmesi ve bunların müracaatçının sorunlarının gelişimindeki önemi, bu sorunların çözülmesi için yapılacak planın temellerini oluşturur. 7. Müracaatçının sorununun çözümü için müracaatçının şuan ki çalışma kapasitesi ve davranışlarının altındaki güdüler hakkında bilgi sahibi olmak çok önemlidir. 8. Müracaatçının kişiliğindeki psikodinamik ve patalojik semptomların anlaşılması, ne çeşit bir yardım sunulabileceği konusunda kesin bir temel oluşturur.

5 TEDAVİ PRENSİPLERİ Görüşme sırasındaki tartışmalar soruna ve çözüm yollarına odaklanmıştır. Sosyal ve psikososyal faktörlerin özellikleri ve boyutları her durum için değişiklik gösterir. Tedavinin amaçları ve yöntemleri, müracaatçının ihtiyaçları tam olarak anlaşılıp çalışıldıktan sonra planlanmalıdır. Tedavi programının başarısı, amaca yönelik kurulan ilişkinin kullanımına bağlıdır. Bireyle çalışma alanındaki tedavi yöntemleri; sosyal terapi ve psikoterapidir.

6 Yöntemlerin Kullanımı
teşvik etme duygusal boşalma rahatlatma destekleme öneride bulunma rehberlik etme yönlendirme yeni deneyimler yaşatma açıklık getirme yorumlama Vb.


"Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları