Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MAÇIN RAPORA AKTARILMASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MAÇIN RAPORA AKTARILMASI"— Sunum transkripti:

1 MAÇIN RAPORA AKTARILMASI
27 EKİM2014 MAÇ İZLEME MAÇIN RAPORA AKTARILMASI

2 MAÇ İZLEME

3 dikkatinin dağılmayacağı, uygun bir ortamda bulunmalı
Gözlemci, müsabaka boyunca dikkatinin dağılmayacağı, uygun bir ortamda bulunmalı ve dikkatini sadece hakemlerin üzerine yoğunlaştırmalıdır.

4 pozisyona yakınlığına - uzaklığına,
Hakemin kararlarının doğru ve yanlışlığını, pozisyona yakınlığına - uzaklığına, doğru açıda bulunup - bulunmadığına ve yorumlama yeteneğine göre değerlendirmelidir. Hakem kararlarını değerlendirmedeki en önemli kritelerden biri de GÖREMEME ile gördüğü halde YAPAMAMA arasındaki farktır.

5 tamamen kurallar çerçevesinde ve doğru olabilir. Ancak hakem;
Hakemin verdiği herhangi bir karar, tamamen kurallar çerçevesinde ve doğru olabilir. Ancak hakem; çağdaş yorum, olumlu futbol, yönetici kimliği ve yetki paylaşımı gibi futbol değerlerini de dikkate almalıdır.

6 Yardımcı hakemlerin işaretlerinin
doğru olup olmadığı da doğru yerde bulunup bulunmadıklarına bakılarak değerlendirilmelidir.

7 Hakem ya doğru pozisyon almalı
Hakemin resen müdahalesi ancak doğru konumda bulunduğunda takdir edilebilir. Hakem ya doğru pozisyon almalı ya da yardımcı hakemin tespitine güvenerek ona uymalıdır.

8 Tepkisel çözümler, maçın gereklerine göre verilen kararlar,
MAÇ SIRASINDA Maçın gidişatını etkileyecek önleyici veya koruyucu (can alıcı) kararlar, Tepkisel çözümler, maçın gereklerine göre verilen kararlar, Zor durumların / kararların sonuçlarının sonraki kararlara etkisi (kişilik, tutarlılık, cesaret) göz önünde bulundurulmalıdır. TEPKİSEL ÇÖZÜM:Bir ihlal olduğunda oyun kurallarının gereğini yerine getirmektir. TEPKİSEL ÇÖZÜMLERE ÖRNEKLER: Bir penaltı olduğunda Penaltıyı verebilmek? Umut vadeden bir atak engellendiğinde oyuncuyu ihtarla cezalandırabilmek? Bariz Gol Şansı engellendiğinde oyuncuyu oyundan ihraç edebilmek? Kontrolsüz Hareketleri İhtarla cezalandırabilmek? Gibi v.s Her aşamada maçın kontrolü Gözlemci maç sırasında,Hakemin her aşamada maçı kontrolünde tutup tutmadığını belirlemelidir.Çünkü bu değerlendirmesi Hakeme vereceği not için çok önemli bir kriterdir ve raporunda Hakemin her aşamada maçı kontrolünde tutup tutmadığını açıkça belirtmelidir Hakem için her aşamada maçı kontrolünde tutuğu görüşü benimsenmiş ve bu rapora yazılmışsa Siyah –Beyaz hatası olmaması koşulu ile bu hakeme verilecek not 8.0 dan az olamaz. Hakem için her aşamada maçı kontrolünde tutamadığı görüşü benimsenmiş ve bu rapora yazılmışsa Siyah –Beyaz hatası olmaması koşulu ile bu hakeme verilecek not 7.7 den fazla olamaz. Hakemin bu bölümlerdeki doğru uygulamaları onun notunun yükselmesine ve Bonus kullanılmasına neden olacaktır. 8.4 ve yukarısı

9 MAÇIN RAPORA AKTARILMASI

10 Maçın takımlar için önemi, Saha ve hava koşulları,
MAÇIN TANIMI Maçın takımlar için önemi, Saha ve hava koşulları, Seyircilerin davranışı ve seyirci sayısı, Futbolcuların birbirine ve hakemlere karşı tutumları, Oyunun temposu, Teknik alandakilerin davranışları, Her hakemin ayrı ayrı karşılaştığı kritik durumlar.

11 İL HAKEM KURULU MÜDAHALESİ
Bu bölüme Gözlemci Hakemin müsabaka içinde verdiği önemli kararlardan 2 veya 3’ünü kısaca belirtecektir.örnek:36. dakikada 10 nolu oyuncuya verdiği ihtar kararı, 65. dakikada avantaj uygulaması gibi

12 ZORLUK DERECESİ ÖLÇÜTLERİ
Hava ve saha koşulları, Seyircilerin tutumu, Teknik alandakilerin davranışları, Oyuncu davranış ve yaklaşımları, Karşılaşma süresince yaşanan zor ve kritik pozisyonlardır.

13 Puan Açıklama 9.0 – 10 Mükemmel performans (Eksiksiz) 8.5 – 8.9 Çok iyi (Övgüye Değer Performans) 8.3 – 8.4 İyi (Beklenen Performans) 8.2 Tatminkâr. Geliştirilecek Küçük Noktalar Tatminkâr. Geliştirilecek Önemli Noktalar 7.9 Bariz önemli bir hata, aksi takdirde 8.3 + 7.8 Bariz önemli bir hata, aksi takdirde 7.5 – 7.7 Beklentinin Altında, Zayıf Kontrol, Geliştirilecek Önemli Noktalar. 7.0 – 7.4 Hayal Kırıklığı. Bariz önemli bir hata ile beklentinin altında veya 2 veya daha fazla bariz önemli hatalı performans. 6.0 – 6.9 Kabul edilemez.

14 Hakemler, Oyun Kurallarının Uygulanması, Yorumlanması ve Maçın Kontrolü, Taktiksel Yaklaşım ve Maçın Yönetimi, Disiplin Kontrolü, Oyuncuların ve Takım Yetkililerinin (Yedek Kulübesi) Yönetimi, Fiziksel Durum Yer Alma ve Hareketlilik, Yardımcı Hakem ve Dördüncü Hakem ile İşbirliği, Kişilik, Yönleriyle değerlendirilmelidir.

15 P O Z İ S Y O N A Ç I K L A M A S I DAKİKA YORUMLAR OYUN KURALLARININ UYGULANMASI, YORUMLANMASI VE MAÇIN KONTROLÜ, TAKTİKSEL YAKLAŞIM VE MAÇIN YÖNETİMİ 2 Oyunun hızı, Hakemin dikkat etmesini gerektiren durumlar ve süre, Önemli kararlar, Oyuna hakim olma (oyunun kontrolü), Ceza alanındaki tutma ve çekmeler (alınan önlemler), Faul sayısı, isabet oranı, Avantaj uygulaması, Serbest vuruş yönetimi, Beden dili.

16 Oyuncuların genel tutumu,
P O Z İ S Y O N A Ç I K L A M A S I DAKİKA YORUMLAR DİSİPLİN KONTROLÜ, OYUNCULARIN VE TAKIM YETKİLİLERİNİN (YEDEK KULÜBESİ) YÖNETİMİ 3 Oyuncuların genel tutumu, İtirazlara yönelik kabul edilebilir sınırlar, Sarı ve kırmızı kartların sayısı, nedeni ve doğruluk derecesi (hangi takım oyuncularına gösterildiği), Kart gösterme ve ikaz tavrı (sakinliği ve kendine güveni), Düdüğün şiddetini ayarlayabiliyor mu?

17 4 + - Genel fiziksel görünüm,
FİZİKSEL DURUM FİZİKSEL GÖRÜNÜM – FİZİKSEL KONDÜSYON 4 Genel fiziksel görünüm, Dayanıklılık, son düdüğe kadar iyi koşabilme, İyi bir koşu stili, İyi bir görüş sağlamak için, geri geri ve yan yan koşabilme, Topun ve oyunun daima hakemle yardımcı hakem arasında olması, Hareketli oyunda yer alma, Oyunu okuyor, gereksiz yere koşmuyor. Y E R A L M A V E H A R E K E T L İ L İ K + Normal - Daima oyunu yakından takip ediyor, topla oyuncular arasında kalarak oyunu engellemiyor. Esnek Diyagonal sistemi uyguluyor. Bir sonraki pozisyonu doğru tahmin ederek, doğru yer alabiliyor. Gerekli hallerde ceza alanı içine giriyor. Duran toplarda doğru yer alabiliyor (Kale ve köşe vuruşu, serbest vuruşlar) Yorumlarınıza göre; kutucuktaki işaret olumsuz ( - ) ise, lütfen dakika belirterek önemli pozisyonları açıklayınız. POZİSYON AÇIKLAMASI DAKİKA

18 YARDIMCI HAKEMLER VE DÖRDÜNCÜ HAKEM İLE İŞBİRLİĞİ
Maç öncesinde ve esnasında işbirliği, Yardımcı hakemlerin faul yardımı, Yardımcı hakemlerin, kendi önünde oyuncuları yatıştırmaları, Yardımcı hakemlerin işaretlerinin anlaşılabilirliği ve hakem tarafından değerlendirilmesi, Dördüncü hakemlerin oyuncu değişikliği, sağlık ekibini yönlendirmesi, ilave sürelerdeki yöntem, Ekibin bakışması ve genel anlaşma. 5

19 6 KİŞİLİK Hakemin maç boyunca otoritesi,
Oyuncu ve seyircilerden etkilenip, etkilenmemesi, İşbirliği, Disiplin cezalarında ve diğer kararlarında tutarlılık, Önemli durumlarda sakinliği ve iletişimi, Beden dili. 6 KİŞİLİK

20 GELİŞTİRİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
GENEL DEĞERLENDİRME, PERFORMANS VE KİŞİLİK KONUSUNDA TAVSİYELER Bu bölümde, hakemin performansı hakkında raporda yer alan beş ana başlık altında toplanan bölümlerle ilgili yorumlar yapılmalı ve tavsiyelerde bulunulmalıdır. Gözlemci, hakemin; genel olarak maçı nasıl kontrol ettiğini, daha iyi olması için tavsiyelerini, maç sonrası konuşmadaki tavrını belirtmelidir. 7 8 OLUMLU NOKTALAR GELİŞTİRİLMESİ GEREKEN NOKTALAR 1 2 3 Kısa ve öz anlatım yapılmalı, detaylar ilgili bölümlerde verilmeli. Olumlu Noktalar maddelerinin en az ikisinin doldurulması uygun olur. Maçın başından sonuna kadar oyuna hakim olması. Hakemin başarısı doğrultusunda; hiç, bir, iki, üç olabilir. Avantaj tekniğini uygulayamaması.

21 9 + - YARDIMCI HAKEM 1 Yer alma, Göz teması, Ofsaytlarda isabet oranı,
Yardımcı Hakemin Performansı (Lütfen bazı önemli kararlardan, dakika belirterek bahsediniz). + Normal - Doğru ofsayt kararları verip, “Bekle ve Gör” tekniğini iyi uyguluyor. Maç boyunca hareketli ve sondan ikinci savunma oyuncusunu doğru hizadan takip edebiliyor. Dikkatli ve hakem ile iyi bir işbirliği içinde. Hakemin; uzak kaldığı ve görmediği durumlarda faulleri işaret ediyor. Duran toplarda hakeme yardımcı oluyor (Kale ve köşe vuruşu, serbest vuruşlar). Yorumlarınıza göre; kutucuktaki işaret olumsuz ( - ) ise, lütfen dakika belirterek önemli pozisyonları açıklayınız. DAKİKA Yer alma, Göz teması, Ofsaytlarda isabet oranı, İşaretleri anlaşılabilir mi? Oyuncu değişikliğindeki tutumu (yardımı, işbirliği), Bekle ve gör uygulaması, Konsantrasyonu. YORUMLAR

22 11 4. HAKEM Genel olarak işini nasıl yaptı (maç öncesi, sırası ve sonrası), Oyuncu değişikliklerinde ve sakatlıklardaki prosedür uygulaması, Teknik alanda bulunanları kontrolü, teknik alana müdahalesi uygun mu? Yanlış oyuncuya ihtar verildiğinde veya ikinci sarı kart gösterildiği halde ihraç edilmediğinde hakeme yardımı, Hakemin ve yardımcı hakemlerin görüş alanı dışında meydana gelen şiddetli hareketlerde hakeme yardımı. YORUMLAR

23 raporda yazılan ifadelerle doğrulanmalıdır.
Hakeme verilen not, raporda yazılan ifadelerle doğrulanmalıdır. “Gerçekten iyi’’ performans için 8.3 ve 8.4, hakem kuruluna hakemin yeni bir maç için hazır olduğu mesajını verir. 8.2 performansı ise “iyi ama fazlası yok’’ değerlendirmesidir. 8.0 ve 8.1 ise “sadece iyi’’ performans için verilir, hakem komitesinin bu hakemin/yardımcının bir sonraki görevlendirmesinde dikkatli olması gerektiğini belirten bir “uyarıdır’’.

24 Hakem gayet iyi (8.3 +) bir performans göstermişken, önemli bir kararda (Kırmızı kart, penaltı, ofsayt, vb.) siyah-beyaz hakemlik hatası yaptı ise notu 7.9, arası bir not verilecek performans göstermişken, net bir hata yaptı ise notu 7.8 olmalıdır. Hakemin hem maçın genel kontrolü ile ilgili hem de geliştirilmesi gereken önemli eksiklikleri varsa notu 7.7 veya daha düşük olmalıdır. Eğer hakem birden fazla bariz hata yapmış ise notu 7.4 veya daha düşük olmalıdır.

25 Bu skala, bir gol pozisyonundaki ofsayt kararında çok açık bir hata yapan yardımcı hakem içinde geçerlidir. Yardımcı hakemin ya da dördüncü hakemin yaptığı hata, hakemin notunu etkilememelidir. Ancak hakem, yardımcı hakemin veya dördüncü hakemin kararını değerlendirebilecek konumda ise hakemin notu da bu karardan etkilenmelidir.

26 Hakem hatalarında öncelikle
oyunun seyrine, skora ve sonuca etki edip etmediği, daha sonra da aynı hatanın sürekli yapılıp yapılmadığı önemlidir.

27 Çok yetenekli ve özelikli olduğunu gösteren bir hakemin,
basit bir iki hatası için notunun düşürülmesi doğru değildir. (yanlış bir taç, bir faulü görememe gibi)

28 hakemin performansını yansıtmasının yanında,
Raporlar, hakemin performansını yansıtmasının yanında, aynı zamanda gözlemcinin de bilgisini ve kalitesini yansıtır.

29 YAYI NE KADAR GERDİĞİNE DEĞİL, OKU NE ZAMAN BIRAKTIĞINA
İYİ BİR OKÇUNUN GÜCÜ, YAYI NE KADAR GERDİĞİNE DEĞİL, OKU NE ZAMAN BIRAKTIĞINA BAĞLIDIR.

30 BAŞARI DİLEKLERİMİZLE
MERKEZ HAKEM KURULU


"MAÇIN RAPORA AKTARILMASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları