Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VOLLASTONİT Ca3[Si3O9] RENK: İnce kesitte renksizdir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VOLLASTONİT Ca3[Si3O9] RENK: İnce kesitte renksizdir."— Sunum transkripti:

1 VOLLASTONİT Ca3[Si3O9] RENK: İnce kesitte renksizdir. ŞEKİL: Çubuksu ve levhamsı şekillerde bulunur. Çubuksu ve lifsel agrejatlarına rastlanır. DİLİNİM: (100) yüzeyine göre çok iyi, (001) yüzeyine göre iyi gelişmiş dilinimlerine sahiptir.

2 OPTİK ENGEBE: Yüksektir.
ÇİFT KIRMA: Ortadır. Maksimum girişim renkleri 1.dizinin sarı rengidir. b eksenine paralel ince-uzun kesitleri çok zayıf bir çift kırmaya sahiptir ve görülen girişim renkleri 1. Dizinin gri-beyaz renkleridir. SÖNME: b eksenine paralel olan ince-uzun kesitlerinde yaklaşık paralel, diğer kesitlerinde eğik sönme gösterir. UZANIM: (+) veya (Negatif) OPTİK ŞEKİL: Çift optik eksenli (-) BULUNUŞU: Tipik bir metamorfizma mineralidir.

3 SFEN (TİTANİT) CaTi[O/SiO4] Monoklinik RENK: İnce kesitte çoğunlukla renksizdir. Yalnız bazı Fe+3 bakımından zengin türleri zayıf kahverengimsi bir renk ve pleokroizma gösterirler. Zayıf bir zonlu dokunun varlığı da gözlenebilir. ŞEKİL: Granitoyid, gnays ve amfibolitlerde genellikle özşekilli kristaller halinde bulunur. İnce kesitte çoğunlukla merceksele yakın görünümlü dar eşkenardörtgen şekilli kesitleri tipiktir. Ayrıca, metamorfik kayaçlarda yuvarlakça ve gelişigüzel şekle sahip taneler halinde de bulunabilir.

4 DİLİNİM: İnce kesitte {110} yüzeyine paralel dilinim ve ayrıca yaklaşık
{552} yüzeyine göre, kristal kenarlarına paralel olmayan bir bölünmenin varlığı da görülebilir. OPTİK ENGEBE: Çok yüksektir. Işık kırma indisi ve çift kırması zirkon ve kassiteritin ışık kırma indisi ile kıyaslanabilir. İKİZLENME: Bazen rastlanır. SÖNME: Kuvvetli bir dispersiyona sahip olmaları nedeni ile tam bir sönme göstermezler. Eşkenardörtgen şekilli kesitleri simetrik sönme gösterir. OPTİK ŞEKİL: Çift optik eksenli (+) SFEN (TİTANİT)

5 ZİRKON Zr[SiO4] Tetragonal RENK: İncekesitte daima renksizdir. Yalnız ağır mineral preporatlarındaki büyüdükçe taneleri bazen soluk kahverengimsi, ender olarak yeşilimsi bir renk gösterebilirler. ŞEKİL: Kısa ile uzun prizmatik bir şekle sahiptir. Çoğunlukla küçük kapanımlar koyu renkli minerallerin, özellikle biyotitin içinde bulunur ve çevresinde pleokroik hale görülebilir. Kristal yüzeylerine sahip olmayan yuvarlak şekilli taneleri de özellikle gnays ve migmatitlerde , yersel olarak granitlerde rastlanabilir. DİLİNİM: İnce kesitte görülmeyen {110} yüzeyine göre kötü gelişmiş bir dilinime sahiptir. OPTİK ENGEBE: Çok yüksektir. Monazit, titanit ve kassiteritin ışık kırma indisine benzer çok yüksek ışık kırma indisine sahiptir. ZİRKON

6 ÇİFT KIRMA: Kuvvetli çok kuvvetlidir
ÇİFT KIRMA: Kuvvetli çok kuvvetlidir. 3 ve yüksek dizilere ait soluk girişim renkleri gösterir. SÖNME: Paralel sönme gösterir. UZANIM: (+) OPTİK ŞEKİL: Kristalleri küçük olduğundan optik şekil elde etmek zor olabilir. Tek optik eksenli (+) karakterli şekil verir. BULUNUŞU: Tali bileşen. ZİRKON

7 APATİT Ca5[F,Cl,OH/(PO4)3] Hegzagonal RENK: İnce kesitte renksizdir. Ancak bazı kesitlerde apatitler içerdikleri submikroskobik kapanımlar nedeni ile homojen bir şekilde veya yalnız kenarlarında grimsi mavi,kahverengi veya turuncu bir renk de gösterebilir. ŞEKİL: Magmatik olarak oluşan küçük ve özşekilli apatit kristalleri prizmatik-iğnemsi arasında değişen bir şekil gösterirler. Bazen kısa prizmatik kristalleride görülür. İnce kesitte altıgen ve dikdörtgen şekilli kesitlerine rastlanılır. DİLİNİM: Küçük kristallerinde görülemeyen (0001) veya ? yüzeylerine göre kötü gelişmiş dilinimlere sahiptir. İnce kesitte ? yüzeyine paralel gelişmiş çatlakların varlığı da gözlenir. OPTİK ENGEBE: Kuvars ve feldispata kıyasla belirgin bir optik engebeye sahiptir. Işık kırma indisi bileşimine bağlı olarak değişik değerler alabilir.

8 ÇİFT KIRMA: Çok zayıftır. 1
ÇİFT KIRMA: Çok zayıftır. 1.dizinin gri-beyaz arasında değişen renkleri görülür. c eksenine dik kesitleri çift nikol arasında daima karanlık kalırlar. SÖNME: Paralel sönme gösterir. UZANIM: (-) OPTİK ŞEKİL: Tek optik eksenli (-) işaretlidir. Bazen anormal olarak çift optik eksenli ve optik eksenler açısı ~ 10° dolayında bir durum da gösterebilirler.

9 RUTİL TiO2 Tetragonal RENK: İnce kesitte sarımsı-kırmızımsı kahverengi arasında değişen ve içerdiği Fe miktarının artması ile koyulaşan bir renk gösterir. Rutil bazen biraz radyoaktiftir. Bu durumda, biyotit, hornlend ve kordiyerit içinde kapanımlar halinde bulunuyorsa çevresinde pleokroik halelerin varlığı gözlenir. ŞEKİL: Rutil kayaçlarda yaklaşık eş boyutlu tanelerden, çok ince, iğneye kadar değişen şekillere sahip mineraller halinde bulunur. DİLİNİM: {110} ve {100} yüzeylerine göre iyi gelişmiş dilinimlere sahiptir. OPTİK ENGEBE: Çok yüksektir. Işık kırma indisinin yüksekliği nedeni ile yansıyan ışıkta elmas parlaklığına sahiptir. RUTİL

10 ÇİFT KIRMA: Çok kuvvetlidir
ÇİFT KIRMA: Çok kuvvetlidir. Yüksek dizilere ait beyazımsı girişim renkleri görülür. SÖNME: Paralel sönme gösterir. İKİZLENME: Olağandır. OPTİK ŞEKİL: Tek optik eksenli (+) işaretlidir. RUTİL


"VOLLASTONİT Ca3[Si3O9] RENK: İnce kesitte renksizdir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları