Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

STAJ ÖNCESİ VE SONRASI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "STAJ ÖNCESİ VE SONRASI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLENDİRME TOPLANTISI"— Sunum transkripti:

1 STAJ ÖNCESİ VE SONRASI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ STAJ ÖNCESİ VE SONRASI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

2 SUNUM PLANI Biyomedikal Mühendisliğinde Staj ve Gereklilikleri
Staj 1 ve Staj 2’nin İçerdiği Konular Staja Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler Staj Süresince Dikkat Edilmesi Gerekenler Staj Tamamlandıktan Sonra Yapılması Gerekenler Staj Raporu Yazımı ve Yazım Kılavuzu ve Teslim Süreci Staj İle ilgili Sıklıkla Sorulan Sorular Soru – Cevap

3 Biyomedikal Mühendisliğinde Staj ve Gereklilikleri
Staj, öğrencilerin eğitim-öğretim dönemlerinde edindikleri teorik bilgilerin veya laboratuvar ölçekli pratik uygulamaların, sağlık sektöründe kamu ve/veya özel sektöre ait kurumlarda nasıl yer aldığını gördükleri, çalışmalara aktif olarak katılarak bilgi ve becerilerini geliştirdikleri, mesleğe ilk adımlarını attıkları önemli bir süreçtir.

4 Biyomedikal Mühendisliğinde Staj ve Gereklilikleri
Bir başka deyişle staj, öğrencinin kendi mesleğinin piyasada nasıl yapıldığını öğrenmeye başladığı, yavaş yavaş işin içine girdiği ve elini kirletmeye başladığı önemli bir süreçtir.

5 Biyomedikal Mühendisliğinde Staj ve Gereklilikleri
Mühendislikte stajın öğrenciye mesleki anlamda sağlayacağı bir çok fayda vardır ; - Temel mesleki beceriler kazanılır, - Derslerde görülen teorik bilgiler pratik tecrübeler ile birleşir. , - Mühendislik yaklaşımınız gelişir, - Belirli bir sektör ya da bir kurumsal yapı yerinde incelenmiş olur, - İş bulmada yardımcı olacak bağlantılar kurulabilir , - Çalışılan alanın anahtar kavramları öğrenilir, - Tüm bunlar sayesinde staj öğrencinin en çok seveceği ve faydalanacağı çalışma alanını belirlemesine yardımcı olur,

6 Staj 1 ve Staj 2 Hangi Konuları İçermektedir
STAJ-1 İÇERİKLERİ : Hastane stajı; öğrencinin, hasta teşhis ve tedavisinde kullanılan alet, cihaz ve tekniklerin hastalar üzerinde uygulamaları ile cihazların ve aletlerin çalışma prensiplerini gözlemleyerek sağlık sektörünün ihtiyaçlarını yerinde öğrenmesini sağlar. Defterde işlenen uygulamaların tümünde, belirtilen esaslar yerine getirilmelidir.

7 Staj 1 ve Staj 2’nin İçerdiği Konular
Staj 1 İçerikleri Öğrencilerden staj süresince hastanenin tüm birimlerini incelemesi beklenmektedir. Bu sebeple öncelikle hastanenin organizasyon şeması incelenerek bilgi sahibi olmalıdır. Hastane yönetimin öğrenciyi stajdan daha iyi faydalanmasını sağlayacak şekilde yönlendirmesi için öğrenciler kendi isteklerini doğru ve kendinden bir şekilde ifade etmelidir. Öğrenciler, hastanenin tıbbi görüntüleme birimlerinde (nükleer tıp, radyografi,ultrasonagrafi vs.) , yoğum bakım ve ameliyathanelerde, fizyolojik ölçümler yapılan birimlerde bulunan cihazların çalışma prensiplerinin ve hangi durumlarda kullanıldığının öğrenilmesinden sorumludur. Cihazların kalibrasyonun, bakım ve onarımının yapıldığı birimlerde bu süreçlerin takibini yapması beklenmektedir.

8 Staj 1 ve Staj 2’nin İçerdiği Konular
Staj 1 İçerikleri Hastanenin işleyişinde arka planda kalan ancak önemli işlemler olan strelizasyon, atık yönetimi veya hastane binalarının ihtiyacı olan fiziki şartların hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Öğrenciler, hastanedeki sağlık personeliyle iyi iletişime geçerek teşhis ve tedavi aşamalarında bu işlemleri hızlandıracak, doğru ve pratik çözümleri üretebilme gayretinde olmalıdır. Kendini hastanenin yönetici pozisyonundan kalibrasyon birimine kadar çeşitli birimlerinde çalışan kişilerin yerinde düşünerek, biyomedikal mühendislerinin sağlık sektöründeki önemine vakıf olmaları, sorunlara çözümler düşünmeleri mezuniyet sonrasında hangi biyomedikal mühendisliği alt biriminde çalışmak istedikleri hakkında fikirlerin şekillenmesi beklenmektedir.

9 Staj 1 ve Staj 2’nin İçerdiği Konular
Staj 1 İçerikleri Staj defterinde özellikle iki konunun araştırılarak yazılması gerekmektedir: Gözlemlenen tıbbi cihazların çalışma prensipleri, özellikleri, hangi durumlarda kullanıldıkları: Öğrenciler tekniklerin uygulama esaslarını, avantajlarını-dezavantajlarını öğrenirken elde edilen çıktıları (sinyal,görüntü vs) incelemelidirler. Bakım, onarım ve kalibrasyon prensipleri: Öğrencilerimizden bu süreçleri bilmelerini bekliyoruz ancak öğrencilerin stajdaki görevleri onarım yapmak değildir.

10 Staj 1 ve Staj 2’nin İçerdiği Konular
STAJ-2 İÇERİKLERİ : Öğrencinin Staj 2: Şirket Stajını biyomedikal ürünlerin, cihazların üretildiği, ithal veya ihraç ettiği şirketler ile kamuya ve/veya özel sektöre ait sağlık kuruluşlarının yönetim biriminde yapması gerekmektedir. Bu staj öğrenci daha çok cihazların üretiminden satımına, yahut ürün temininden kullanılmasına kadar olan aşamaların takibini, yapılacak işlemleri evrakları öğreneceği bir yönetim stajıdır.

11 Satın alma organizasyonun detaylı incelenmesi
Staj 1 ve Staj 2’nin İçerdiği Konular Staj 2 İçerikleri Şirkette (eğer yapılıyorsa) üretim planlama biriminin detaylı olarak incelenmesi İşletmede üretilen cihaz, ürün ve/veya yan ürünler, ürün elde edilmesindeki iş akış şemaları, cihazların belirtilmesi Satın alma organizasyonun detaylı incelenmesi Pazarlama bölümü çalışmaları, yurtiçi, yurtdışı organizasyonu başarı grafik ve hedeflerinin anlatılması İşletmenin Ar-GE bölümündeki çalışmaların incelenmesi, (eğer gizli değil ise) anlatılması

12 Staj 1 ve Staj 2’nin İçerdiği Konular
Staj 2 İçerikleri İşletmedeki üretilen/alım-satımı yapılan cihazların kalite yönetim standartlarının belirtilmesi Standartlar hakkında genel bilgi edinilmesi, staj defterinde ifade edilmesi İşletmelerin kamu kurum ve kuruluşları ile diğer kuruluşlarla olan yazışmalara ait örneklerin (fatura, irsaliye vs) belirtilmesi

13 Öğrencilerin staj yeri seçiminde dikkat etmesi gereken hususlar
Tıbbi cihaz açısından zengin, biyomedikal mühendislerinin çalıştığı kurumlar tercih edilmelidir. Biyomedikal mühendisi olmayan kurumlarda, elektrik-elektronik, bilgisayar makine vb mühendislerinin biyomedikal mühendislerinin işini üstlendiği kurumlar tercih edilmelidir. Staj defterini “Biyomedikal Cihaz Teknikerleri” imzalayamaz. Mühendislerin olmadığı bir kurumda en son onayın üniversitelerin en az dört yıllık bölümlerinden mezun sorumlu kişiler imzalayabilirler.

14 Staja Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler
ADIM 1 : Staj başvurusu yapacak öğrenci öncelikle Form 1 ve Form 4 belgelerini bölüm sayfasından temin edecektir. Form 1’de bulunan tüm kısımları (fotoğraf yapıştırılması dahil) bilgisayar üzerinde eksiksiz bir şekilde doldurarak 3 asıl nüsha hazırlayacaktır. Form 4 ise tek nüsha halinde hazırlanacaktır. Hazırlanan bu formların, zorunlu staja başlama tarihinden en az 20 gün önce Fakülte Öğrenci İşlerine teslim edilmesi gerekmektedir. ADIM 2 : Öğrenci hazırladığı formları Mühendislik Fakültesi A Blokta bulunan bölüm sekreteri Muzaffer İLAÇ'a imza karşılığı teslim edeceklerdir. Formların bölüm sekreterine teslimi SADECE Çarşamba günleri olacaktır. ADIM 3 : Öğrenci teslim ettiği Form 1’i, sonraki hafta Salı günleri saat ile arasında Arş.Gör. Sümeyya ARIKAN‘ dan onaylı olarak teslim alacaktır.

15 Staja Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler
ADIM 4 : Öğrenci teslim aldığı formu staj yapacağı firmaya götürecek ve burada gerekli kısmı doldurtup onaylatacaktır. ADIM 5 : Öğrenci 3 asıl nüsha olacak şekilde eksiksiz olarak doldurttuğu formları öğrenci işlerine teslim edecektir.

16

17 Staj Süresince Dikkat Edilmesi Gerekenler
Staj süresince yapılacak işlemler üniversitemizin staj yönergesi Madde 9’da şu şekilde yer almaktadır ; (1) Öğrenciler staj yaptıkları işyerinin tabi olduğu kanun, tüzük, yönetmelik ve kurallarına uymak zorundadırlar. Grev, gösteri, yürüyüş veya işi yavaşlatma gibi hiçbir eyleme katılamazlar. (2) Stajlarda devam zorunludur. Stajyer öğrencilerin Üniversitemizin temel değerlerine uygun davranmaları beklenir. Öğrenci, staj süresince yetkililer tarafından staj konusu ile ilgili verilecek her türlü çalışmaları yapmak/ katılmak zorundadır. (3) Komisyon gerekli gördüğü takdirde öğrencileri staj yerinde denetleyebilir. (4) Staj süresince yapılan tüm işler, staj defterine günü gününe rapor şeklinde kaydedilir. Öğrenci çalışma konusunu tanıtmak üzere, fotoğraf, fotokopi, ozalit, rapor, proje vb. gibi dokümanları staj defterine ekleyebilir. (5) Staj defterinin her sayfası, ilgili mühendis veya amir tarafından imzalanıp onaylanır.

18 Staj Tamamlandıktan Sonra Yapılması Gerekenler
(1) Staj Sicil Fişi (Form 2) ve işveren anketi (Form 3a) işyeri yetkilileri tarafından doldurulup tasdik edilerek kapalı bir zarfla (zarfın ağız kısmı mühürlenmiş olacak şekilde) onaylanmış olarak ilgili Bölüm Başkanlığına posta ile ya da öğrenci vasıtasıyla gönderilir. (2) Staj defterleri ve öğrenci anketi (Form 3b) staj bitim tarihinden itibaren en geç 1 (bir) ay içinde Bölüm Başkanlığına imza karşılığı teslim edilmek zorundadır. Bu sürenin uzatılması Komisyon kararına bağlıdır.

19 Staj Raporu Yazımı ve Yazım Kılavuzu ve Teslim Süreci
Staj raporunun hazırlanmasına başlanırken yapılması gereken ilk ve en önemli iş bölüm sayfasındaki staj raporu hazırlama kılavuzunu okumak olacaktır. Kılavuz Giriş, Rapor Nasıl Hazırlanmalıdır, Rapor Gereklilikleri, Ciltleme ve Örnek Staj Defteri’nin bulunduğu beş ana başlıktan oluşmaktadır. Öğrencinin kılavuzu okumadan rapor hazırlaması durumunda eksik, hatalı ve standardın dışında bir rapor elde edecektir ve bu da staj komisyonu tarafından kabul görmeyecektir.

20 Staj-1 Rapor Kapak Örneği

21 Staj-2 Rapor Kapak Örneği

22 Staj Raporu Yazımı ve Yazım Kılavuzu ve Teslim Süreci
Staj Raporu Hazırlama Kılavuzuna ulaşmak için Biyomedikal Mühendisliği Bölüm sayfasındaki Lisans sekmesinin üzerine gelerek staj sekmesine ulaşacaktır. Öğrenciler staj ile ilgili ihtiyaç duyacağı her şey burada bulacaktır.

23 Staj İle ilgili Sıklıkla Sorulan Sorular
İki Stajı Aynı Yıl Yapabilir miyiz? - Her iki staj da iş günü = 50 iş gününden oluşmaktadır. Düzce Üniversitesi Staj Yönergesi Madde 7 deki ‘Bir staj döneminde en az 15 (onbeş), en çok 45 (kırkbeş) iş günü staj yapılabilir’ ifadesine istinaden komisyon kararı olmadan bir dönemde iki staj yapılamamaktadır. Zorunlu olması halinde staj komisyonu müsaade edebilir. Staj Defterinin Her Sayfası İmzalatılmak Zorunda mı? - Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesi Madde 9’ a göre her sayfa imzalatılmak zorundadır. Aksi halde staj kabul edilmeyecektir.

24 Staj İle ilgili Sıklıkla Sorulan Sorular
Staj Defterlerini En Geç Ne Zaman Teslim Etmemiz Gerekiyor? - Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesi Madde 10’ a göre Staj defterleri, staj bitim tarihinden itibaren en geç 1 (bir) ay içinde Bölüm Başkanlığına imza karşılığı teslim edilmek zorundadır. Staj 1. Sınıfın Yazında Yapabilir mi? - Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesi Madde 6’ ya göre Staja dördüncü yarıyılını tamamlayan öğrenciler başlayabilirler. Bu maddeye göre 1.sınıfın yazında staj yapılması uygun değildir. Staj yapacağım yerde biyomedikal mühendisinin bulunması zorunlu mu? - Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesi Madde 8’ e göre Staj yerinin uygun kabul edilebilmesi için öğrencinin staj yapacağı işyerinde kendi alanında en az 1 (bir) mühendisin bulunması gerekir. Ben dördüncü sınıfım, ara dönemde (Güz ile Bahar dönemi arası) staj yapabilir miyim? - Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesi Madde 6’ ya göre Staj dönemi Bahar yarıyılının bitimi ve Güz yarıyılının başlangıcı arasında kalan süredir. Bu maddeye göre ara dönemde staj yapılması uygun değildir. Zorunlu olması halinde staj komisyonu müsaade edebilir.

25 Staj İle ilgili Sıklıkla Sorulan Sorular
Ara dönemde 15 iş günü, yazın da 10 iş günü olacak şekilde toplam 25 iş günü staj yapabilir miyim? - Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Staj İlkeleri 2. Maddeye göre; ‘Staj süresi 25 iş günü olup, kesintisiz olarak yapılacaktır.’ Staj Yaptığım Kurum Cumartesi/Pazar Günleri De Çalışıyor, Cumartesi Günleri de Staj Günü Olarak Kabul Edilir mi? - Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesi Madde 7’ ye göre haftada en fazla 6(altı) iş günü staj yapılabilir. Bu ifadeye göre ya Cumartesi ya da Pazar günü olacak şekilde haftada en fazla 6 gün staj yapılabilir. Her iki stajımı da aynı yerde yapabilir miyim? - Gerekli şartları sağladığı sürece aynı firmada her iki stajın yapılmasında bir mahsur yoktur.

26 Katılımınız için teşekkür ederim. Arş. Gör. Sümeyya ARIKAN


"STAJ ÖNCESİ VE SONRASI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLENDİRME TOPLANTISI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları