Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNSAN NE İÇİN YARATILDI ?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNSAN NE İÇİN YARATILDI ?"— Sunum transkripti:

1 İNSAN NE İÇİN YARATILDI ?
TEMEL SORULAR serisi Yeni Mesih İmanlıları için İncil'in öğretişine giriş 1. ders: İNSAN NE İÇİN YARATILDI ?

2 İnsan ne için yaratıldı ?
YANLIŞ ! DOĞRU Bir makinayı doğru olarak anlamak ve kullanmak için, en birinci öğrenmeliyiz, bu makina ne için yapıldı.

3 İnsan ne için yaratıldı ?
Çok bilgi Büyük ev ? Çok altın, düğünler Uzun ömür Yemek içmek, eğlence Kalabalık aile İnsan da şaşıyor, hayatında ne ile uğraşsın, hayatının amacı ve hedefi nedir diye. Ama Allah bizi çok özel bir amaç için yarattı. Onu öğrenmek ve ona göre yaşamak lazım.

4 İnsan ne için yaratıldı ?
1. Allaha benzer olsun Yaratılış 1:26 Tanrı, "İnsanı kendi suretimizde, kendimize benzer yaratalım" dedi, Apo 17:28 Biz Оnun soyundanız. Allah en baştan istedi, kendine benzeyen bir varlık yapsın. Zaten melekler vardı, hayvanlar vardı – ama insan bambaşka bir kategoride. Sadece insan Allaha benzer olarak yaratıdı. Bunu daha derin düşünelim....

5 İnsan ne için yaratıldı ?
1. Allaha benzer olsun 1. Allaha benzer olsun Bazıları bu sözü itiraz ediyorlar: 1) imansızlar, ateistler diyor: “İnsan kendine, yani kendine benzer olarak bir tanrı yarattı” Sanki istiyoruz, gökte kendimize benzer bir varlık olsun. Onun için kafamızda bir tanrıyı hayal ediyoruz. – ama sira tam ters: önce Allah vardı, sonra insan. 2) müslümanlar soruyor: “İnsan nasıl Allaha benzer olacak? Onun kulağı, burnu mu var?” – elbette o anlamda değil, o çok cahil ve eksik bir anlayıştır. Bu benzerlik ruhça bir şeydir. İnsan, Allahın karakterinden aldı.

6 İnsan ne için yaratıldı ? “Allah aydınlıktır” (1.Yuhanna 1:5)
1. Allaha benzer olsun Allah kimdir – İncilden 3 cevap: İncil Allahın karakterini, Allahın kim olduğunu açıklıyor. Üç defa diyor “Allah ...dir” 1. RUH 2. AYDINLIK 3. SEVGİ “Allah Ruhtur “ (Yuhanna 4:24) “Allah aydınlıktır” (1.Yuhanna 1:5) “Allah sevgidir” (1.Yuhanna 4:16)

7 İnsan ne için yaratıldı ?
1. Allaha benzer olsun Bunlar insanın içinde de bulunuyor: 1. RUH İnsanın ruh tarafı vardır, ölmeyen bir özü vardır 2. AYDINLIK İnsan aydınlığı, doğruyu seçebilir 3. SEVGİ İnsan başkalarını sevmeye karar verebilir

8 İnsan ne için yaratıldı ?
1. Allaha benzer olsun Hayvanlarda bu 3 özellik yok: 1. RUH Hayvanlarda can var ama ruh yok 2. AYDINLIK Hayvanlar iyiyi ve kötüyü seçemezler Onun için insan özeldir – sadece o Allaha benzer olarak yaratıldı. 3. SEVGİ Hayvanlar sevmeye karar veremezler

9 İnsan ne için yaratıldı ?
2. Beraberlik için Allah insanı yarattı ... ... değil sadece kendi gücünü göstermek için – onu zaten yıldızları ve dünyayı yaratmakla yeterince gösterdi (Mezmur 19:1-6) ... değil sadece insan ona hizmet etsin diye – onun için zaten daha önce melekleri yaratmıştı (İbraniler 1:7,14; Mezmur 103:30-21) ama ... onunla beraberliği olsun diye

10 İnsan ne için yaratıldı ?
2. Beraberlik için Yaratılış 3:8 Derken, günün serinliğinde bahçede yürüyen RAB Tanrı'nın sesini duydular. Allah insanlara yakın olmak istiyor. Onun için Aden bahçesinde Adem ve Havva ile beraber yürüdü. Kendi yüceliğini ve şerefini brakıp, insanın derecesine iniyor. Onun sesini işittiler: Allahla insanın arasında engel yoktu, açık bir haberleşme, komunikasyon vardı.

11 İnsan ne için yaratıldı ? 3. Allahın evladı olsun diye
İbraniler 2:10 „O istedi, birçok çocuğu şanlılık durumuna getirsin." Allah baştan istedi, insanlar ona birer evlat gibi yaşasın. Allahın yüreği sevgi, merhamet ve anlayış doludur. Onun amacını daha iyi anlamak için Luka 15:11-24 okuyun: küçük oğlu ancak döndükten sonra evlat olmak ne demek olduğunu anladı 15:19 „beni işçi say!“ - ama babası ona kaftan, yüzük ve pabuç verip onun evlat olduğunu herkese gösteriyor.

12 İnsan ne için yaratıldı ? 4. Allahla birlikte krallık sürsün
Yaratılış 1:28 ve 2:19 Onları kutsayarak, "Verimli olun, çoğalın" dedi, "Yeryüzünü doldurun ve denetimize alın; denizdeki balıklara, gökteki kuşlara, yeryüzüne yaşayan bütün canlılara egemen olun. Tanrı yerdeki hayvanların,gökteki kuşların, hepsini topraktan yarat-mıştı. Onlara ne ad vereceğini görmek için hepsini Adem'e getirdi. Adem her birine ne ad verdiyse o canlı o adla anılmıştı. Allah kendi yüceliğini insanla paylaşmak istedi. O gökte egemen olduğu gibi, insan da yeryüzünde egemen olsun.

13 İnsan ne için yaratıldı ? 5. Sonsuz yaşamı olsun diye
Bahçede iyi meyve veren türlü türlü güzel ağaç yetiştirdi. Bahçenin ortasında yaşam ağacı vardı. Sül. Özd. 11:30 Doğru kişinin işleri yaşam ağacının meyvesine benzer, Allah insana sonsuz yaşam verdi. Kendisi ile beraberliği sürürken, insan hiç ölmeyecekti. İnsan doğrulukta devam ettiği sürece, onun bedensel hayatı hiç bitmeyecekti.

14 İnsan ne için yaratıldı ? 6. Seçmeye serbest olsun diye
Bahçenin ortasında iyiyle kötüyü bilme ağacı vardı. Yaratılış 2:16-17 Ona, "Bahçede istediğin ağacın meyvesini yiyebilirsin" diye buyurdu, "Ama iyiyle kötüyü bilme ağacından yeme. Çünkü ondan yediğin gün kesinlikle ölürsün." Allah insanı serbest braktı, istediği gibi iyiliği ya da kötülüğü seçsin. Onu zorlamıyor hizmet etsin ya da her zaman iyi davransın. Neden? Çünkü sadece serbest kişilerde gerçek sevgi olabilir.

15 İnsan ne için yaratıldı ? 6. Seçmeye serbest olsun diye
Bu sıçanın beyinine bir çip koydular ve artık istedikleri gibi onu uzaktan kumanda ile kontrol ediyorlar. Yakında aynı teknoloji insanda kullan-ılacak: kötülük yapmak istediğin anda beyine bir elektrik impuls gelecek, o kötülüğü yapmaktan vazgeçeceksin Kendi evladını uyarıyorsun kötülük yapmasın. Ama gün geliyor onu yalnız başına serbest brakıyorsun. Eğer her an onun hareketlerini kontrol edip onun kötülük yapmasına engel olursan... o kişi insan değil, robot olacak !

16 İnsan ne için yaratıldı ?
1. İnsan Allaha benzer olsun 2. İnsanın Allahla beraberliği olsun 3. İnsan Allahın evladı olsun 4. İnsan Allahla birlikte krallık etsin 5. İnsanın sonsuz yaşamı olsun 6. İnsan seçmeye serbest olsun Evet, şimdiye kadar sorumuza Kutsal Kitap'tan altı tane cevap aldık: Maalesef, insana baktığımızda bambaşka bir durum görüyoruz: İnsan Allahın karakterinden çok uzaktır Insan Allahtan kopuk ve uzak bir hayat yaşıyor Insan Allahın evladı değil, Şeytanın evladı gibi yaşıyor (Yuh 8:44) Insan kral gibi yaşamıyor, ama köledir Insanın ömrü kısadır Insan günahın kölesidir (Yuh 8:34 ) NEDEN? Araya ne girdi? ...GÜNAH – onu bir sonraki derste göreceğiz

17


"İNSAN NE İÇİN YARATILDI ?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları