Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PLANLAMA-UYGULAMA- DEĞERLENDİRME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PLANLAMA-UYGULAMA- DEĞERLENDİRME"— Sunum transkripti:

1 PLANLAMA-UYGULAMA- DEĞERLENDİRME
Prof.Dr.Gülen BARAN

2 Aylık Eğitim Planı Aylık plan;
Öğretmenin çalıştığı çocuk grubunun gelişimini desteklemek için etkinlik oluşturmak üzere alacağı kazanım ve göstergeleri, Kavramları, Özel gün ve haftaları, Aile katılımını ve Değerlendirme süreçlerini içeren bir çalışma planıdır. Öğretmen aylık planını etkinlik örnekleri de yer alacak şekilde hazırlayarak ailelere göndermeye ve sınıf panosuna asarak paylaşmaya özen göstermelidir. Bu paylaşım okul-aile işbirliğinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesine katkı sağlayacaktır.

3 Günlük Eğitim Planı Akışı
Günlük eğitim planı akışı, öğretmenin o gün yapacağı çalışmalara düzenli bir şekilde yer verdiği çerçeve bir plandır. Beslenme ve dinlenme zamanı gibi rutin etkinlikler, oyun ve etkinlik zamanında yapılacak eğitim etkinlikleri planlanır ve bu akışa kaydedilir.

4 GÜNLÜK EĞİTİM AKIŞI Güne Başlama Zamanı Öğrenme Merkezlerinde Oyun
Etkinlik Zamanı Günü Değerlendirme Zamanı GÜNLÜK EĞİTİM AKIŞI

5 Güne Başlama Zamanı Çocukların birbirlerine ve gün içinde yapılacak diğer etkinliklere uyum sağlamalarına yardımcı olur. Özellikle grup içinde utangaç olan veya kendini ifade etmekte zorlanan, kendini iyi hissetmeyen çocukların faydalanabileceği bir etkinliktir. Öğretmen ve çocuklar sınıfın uygun bir yerinde çember şeklinde otururlar. Bu süreç öğretmen ve çocukların birbirleriyle selamlaşmasıyla başlar. Öğretmen o günkü hava durumu, haftanın hangi günü olduğu, okula gelene kadar neler yapıldığı gibi konularda çocuklarla sohbet eder.

6 Öğrenme Merkezlerinde Oyun
Güne başlama zamanı sona erdiğinde öğretmen çocuklara öğrenme merkezlerini tanıtır. “Bugün nerede oynamak istiyorsun?” şeklinde sorular sorarak çocukların tercihlerini belirtmelerini ister. Çocuklar tercih ettikleri merkezlere yönelir ve çalışmalarına başlarlar.

7 Oyun zamanında yer alan öğrenme merkezleri;
Günlük eğitim planı akışında yer alan etkinliklerde ele alınan kazanım ve göstergeler doğrultusunda seçilmiş, Farklı materyalleri barındıran, Birbirlerinden dolap, pano, farklı renkte halılar, yer döşemeleri ya da yere yapıştırılan bantlar gibi malzemelerle ayrılmış olan oyun alanlarıdır.

8 Blok Merkezi Kitap Merkezi Müzik Merkezi Sanat Merkezi Fen Merkezi
MERKEZLER Blok Merkezi Kitap Merkezi Müzik Merkezi Sanat Merkezi Fen Merkezi Dramatik Oyun Merkezi

9 Blok Merkezi Çocukların yaşadıkları ortamlarda yer alan farklı boyut, şekil ve renkteki figürleri ve bunlar arasındaki ilişkileri fark etmesine ve farklı figürler kullanarak yapı-inşa oyunları aracılığıyla yaratıcılıklarını kullanmasına olanak tanıyan bir merkezdir. Bu merkez için geniş bir alana ihtiyaç vardır. Çocuklar hareketli olup çok ses çıkarabilecekleri için, sessiz olunması gereken merkezlerden uzak olmalıdır. Bu merkezde; Farklı materyallerden (ahşap, köpük, plastik, kâğıt) yapılmış, içi boş ve dolu, farklı boyutlarda bloklar, minyatür hayvan figürleri (çiftlik hayvanları, yabani hayvanlar, evcil hayvanlar) insan figürleri (itfaiyeci, polis, asker vb. figürleri), kamyonet ve arabalar, farklı eğimlerdeki rampalar, trafik işaretleri, legolar bulundurulabilir.

10 Kitap Merkezi Çocukların okuma-yazma etkinliklerine ve kitaplara karşı olumlu tutumlar geliştirmelerini, dil ve iletişim becerilerini desteklemeyi amaçlar. Aydınlık ve sessiz bir mekânda olmalıdır. Bu merkez çocukların basılı materyalleri inceleyebileceği, masa ve minderlerin olduğu, uzanarak kitap/dergi vb. bakabileceği bir alandır. Bu merkezde; Kitaplar çocukların ulaşabileceği raflara yerleştirilmelidir. Resimli kitaplar, atlaslar, resimli kartlar, gazete, afişler, kumaş kitaplar, çocukların hazırladığı kitaplar, haritalar, büyüteçler, hikâye ve masal kahramanlarının maketleri, üç boyutlu resimli kitaplar, hikâyelerin anlatıldığı CD’ler, bilgisayar ve yansı cihazı, boyama kitapları, tekerleme, şiir kitapları, kavram kitapları bulundurulabilir.

11 Müzik Merkezi Okul öncesi eğitim kurumunda müzik merkezinin olması, çocukların müzikle ilgili bilgi ve becerilerinin oluşmasını sağlar, Aynı zamanda genel müzik kültürünün oluşmasına katkıda bulunur. Müzik çalışmaları, ritim duygusunun gelişebilmesi ve işitsel algının uyarılması açısından önemlidir. Öğretmen çocuklarla birlikte artık materyallerden müzik araç ve gereçleri yapabilir. Müzik merkezinde; Vurmalı çalgılar (Orff çalgıları), Ksilofon, ritim (tartım) çubukları, kastanyet, marakas, çelik üçgen, ziller, davul, tef vb. Öğretmenin kullanması için piyano, org, gitar, keman, blokflüt veya melodika vb. CD çalar ve Cdler, müzikle ilgili kitaplar bulunabilir.

12 Sanat Merkezi Çocukların yeni fikirler ve özgün ürünler ortaya koymalarına olanak tanıyan, farklı malzemeler kullanarak keşifler yapabileceği bir merkezdir. Sanat çalışmaları süresince çocukların estetik algıları ve manipülatif becerileri gelişir. Dönem başında ve daha küçük yaş gruplarında daha basit materyaller ile başlanması, çocukların beceri düzeyleri arttıkça materyallerin daha karmaşıklaşması gerekir. Bu merkezde; Farklı boya malzemeleri, panolar, kumaş parçaları, cam, metal yüzeyler, her türlü kolaj (kesme yapıştırma) malzemeleri, değişik renk ve desende kağıtlar, oyun hamurları, yapıştırıcılar, artık malzemeler (boş şişeler, kutular, ipler, düğmeler, boncuklar, vb.), ressamlara ait resimler, kartpostallar, posterler, koleksiyonlar, palet, tuval, baskı çalışmaları için malzemeler ( yaprak patates, sünger) bulundurulabilir. Çocukların ürettikleri ürünlerin sergilenmesine özen gösterilmelidir.

13 Fen Merkezi Fen merkezi çocukların merak duygusu ve öğrenme arzusunu uyarmayı ve çocukların yaşadıkları dünya hakkında yeni şeyler öğrenmelerini destekler. Bu merkez, aydınlık ve rahat çalışılabilecek şekilde düzenlenmeli ve sessiz merkezlere yakın olmalıdır. Bu merkezde; Duyu materyalleri (farklı şekil ve yüzeyde kum, su, pirinç, taşlar, su, kağıt, cam, kumaş vb materyaller), akvaryum, saat, takvim, cetvel, kum saati, harita, ülkeleri tanıtan resimler, büyüteç, mikroskop, steteskop, ayna, termometre, pusula, dürbün, rüzgar gülü, mıknatıs, böcek koleksiyonları, farklı bitkiler ve evcil hayvanlar, bilim kitapları, fotoğraf makinası, filmler, belgeseller, insan vücudu modeli bulunabilir.

14 Dramatik Oyun Merkezi Dramatik oyun merkezinde çocuğun farklı roller almasına, yeni keşiflerde bulunmasına, günlük yaşamdan olayları ve kişileri canlandırmasına imkân sağlayan materyaller yer alır. Bu merkez için geniş bir alana ihtiyaç vardır. Bu alan sessiz olunması gereken merkezlerden uzak olmalıdır. Dramatik oyun merkezinde; Kuklalar (el kuklası, ipli kukla, parmak kuklası, çomak kukla vb.), maskeler, kostümler, şapkalar, kurdeleler, çantalar, aksesuarlar, yapılandırılmış oyuncaklar (evcilik oyuncakları, tamir malzemeleri vb.), peruklar, eldivenler, gözlükler, çeşitli meslek gruplarına özgü materyaller bulundurulabilir.

15 Etkinlik Zamanı Günlük eğitim sürecinin bu bölümünde öğretmenin çocukların da önerilerini dikkate alarak önceden planladığı ve “Günlük Eğitim Planı Akışı”na kaydettiği etkinlikler uygulanır.

16 Okuma Yazmaya Hazırlık
Etkinlik Türleri Günlük eğitim akışında yer alabilecek etkinlikler şunlar olabilir: Matematik Okuma Yazmaya Hazırlık Drama Alan Gezisi Sanat Türkçe Oyun Müzik Fen Hareket

17 MATEMATİK ETKİNLİĞİ Matematik eğitimi, çocuğun bilişsel gelişimine katkı sağlamak, çocuklarda matematiğe karşı olumlu bir tutum oluşturmak, matematiksel kavramların neden ve nasıl kullanıldığını anlamaya yardımcı olmak amacını taşımaktadır.

18 Matematik, çocukların günlük hayatta karşılaşabilecekleri örneklerle verilmelidir.
Öğretmen matematik etkinliklerinde mümkün olduğunca gerçek nesnelerle çalışmalar yapmalı, daha sonra sembollerle çalışmaya devam etmelidir. Ölçme çalışmaları yapılmalı ve çocukların özellikle standart olmayan ölçü birimleri (ayak, kalem, karış vb.) kullanarak ölçme çalışmaları yapmalarına olanak sağlanmalıdır. İlişki kurma, eşleştirme, gruplama, örüntü oluşturma, sıralama, sayma, toplama-çıkarma, geometrik şekilleri tanıma ve grafik hazırlama çalışmaları yapılabilir.

19 DRAMA ETKİNLİĞİ Drama çocukların bir grup içerisinde durum ya da olayları kendi yaşantılarından yola çıkarak, materyaller kullanarak, dramatik formlar yoluyla canlandırmalarıdır. Drama sürecinde ısınma, canlandırma ve değerlendirme çalışmaları yer almaktadır. Isınma çalışmalarına hareket çalışmaları ile başlanabilir. Bu süreç çocukların oyuna katılma isteğini artırır, çocukların birbirlerine ısınmalarını ve rahatlamalarını sağlar, çocukları doğaçlama yapmaya hazırlar.

20 Canlandırma aşamasında, belirlenen kurallar içinde çocuklar özgürce oyun kurarlar. Bu aşamada öykü oluşturma, dramatizasyon, rol oynama, doğaçlama gibi tekniklere yer verilebilir. Değerlendirme aşamasında, etkinliğin değerlendirilmesi yapılmalıdır. Değerlendirmede çocuklardan süreç ile ilgili afiş hazırlamaları, resim yapmaları vb. istenebilir.

21 OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ETKİNLİĞİ
Okuma yazmaya hazırlık çalışmaları çocukların ilkokula geçişini kolaylaştırmak, hazır bulunuşluk düzeylerini artırmak amacıyla yapılan etkinliklerdir. Kesinlikle okuma ya da yazma öğretmek amacını taşımamaktadır. Programda okuma ve yazma öğretimi yoktur. Harfleri göstermek ve harfleri yazdırmak da yoktur.

22 Okuma yazmaya hazırlık çalışmaları kapsamında;
Görsel algı çalışmaları İşitsel algı çalışmaları (dinleme, konuşma, sesleri ayırt etme, aynı sesle başlayan ve biten kelimeler üretme vb.) Dikkat ve hafıza çalışmaları (benzerlikleri ve farklılıkları bulma, hatırlama vb.). Temel kavram çalışmaları (büyük- küçük, geniş-dar, içinde- dışında, renk, şekil vb). Kalem kullanma ve el becerisi çalışmaları, Özbakım becerilerini geliştirme çalışmaları yapılabilir.

23 SANAT ETKİNLİĞİ Çocuğun yaratıcılığını ve hayal gücünü kullanarak, eleştirel ve çözüm odaklı düşünmesine olanak tanıyan etkinliklerdir. Çocukların kendilerini ifade ederek iletişim becerilerini geliştirmesine yardımcı olur. Çocuğun kendini, içinde bulunduğu kültürü ve diğer kültürleri tanımasına, farklılıklara saygı duymasına yardımcı olur. Süreç tek bir ürün ortaya çıkarmak amaçlı planlanmaz. Grubun sayısına ve özelliğine göre çeşitli etkinlikler ve etkinliklerle ilgili materyaller hazırlanmalı, çocuğa seçme fırsatı tanınmalıdır.

24 TÜRKÇE ETKİNLİĞİ Türkçe etkinliği çocukların Türkçe ’yi doğru ve güzel konuşmalarını sağlamak, sözcük dağarcıklarını geliştirmek ve iletişim becerilerini artırmak için planlanan bireysel ve grup etkinlikleridir. Türkçe etkinlikleri çocukların kitaplara karşı olumlu tutum geliştirmelerini destekler ve onlara kitap sevgisini aşılar. Türkçe etkinliklerini planlarken öğretmenin eğitim ortamını düzenlemesi, farklı yöntem ve teknikleri (kitap okuma, resimli kitaplarla, kukla ile hikaye anlatma, hikaye tamamlama, sohbet, bilmece, tekerleme vb.) kullanması gerekir.

25 OYUN ETKİNLİĞİ Çocukluk döneminin vazgeçilmez uğraşı olan oyun en etkili öğrenme fırsatıdır. Oyun, çocukların düşünce ve duygularını ifade ettikleri, araştırma ve gözlem yapma olanağı buldukları, yeni keşiflerde bulundukları, nesnelerle ve kişilerle etkileşim içinde bulundukları bir etkinliktir. Yapılandırılmamış oyun/serbest oyunda; çocuklar oyun merkezlerinde bireysel ya da grup halinde oyun oynarlar. Nerede, kiminle, ne ile ve nasıl oynayacaklarına çocuklar karar verirler. Yarı yapılandırılmış ve yapılandırılmış oyunlar ise, öğretmen ya da çocuk tarafından başlatılan, çocukların aktif katılımı ile sürdürülen, kuralları olan grup etkinliğidir

26 MÜZİK ETKİNLİĞİ Müzik, öğrenmeyi ve algılamayı kolaylaştıran bir etkinliktir. Müzik etkinlikleriyle çocuk; İnce – kalın, hızlı-yavaş, uzun- kısa gibi pek çok kavramı öğrenir ve pekiştirir. Ritm duygusunu kazanır. Müzik dinleme, şarkı söyleme, müzik aleti çalma gibi beceriler kazanır. Yerel ve evrensel müziği tanır.

27 FEN ETKİNLİĞİ Fen etkinliği ile çocuklar gözlem ve deneyler yaparak fen ve doğa ile ilgili kavramları kazanır. Soru sorarak ve araştırma yaparak bilimsel düşünme becerisi kazanır. Çevresine karşı duyarlılık geliştirir.

28 HAREKET ETKİNLİĞİ Hareket etkinliğinin amacı; çocukların hareketle ilgili becerileri (yürüme, koşma, zıplama, tırmanma, dengede durma vb.) kazanmalarını sağlamaktır. Bu etkinlikler süresince çocukların beden farkındalığı yanında, güç, koordinasyon, hız, çabukluk, esneklik, kuvvet, dayanıklılık gibi becerileri gelişir. Hareket etkinliği, becerilerin öğretilmesi ve pekiştirilmesi olarak planlanabilir. Beceri öğretiminde hareket çocuklara öğretmen tarafından model olunarak gösterilmeli ve aynı zamanda sözel olarak açıklaması yapılmalıdır.

29 ALAN GEZİSİ Alan gezileri çocukların araştırma yapma ve olayı yerinde gözlemleme yolu ile doğrudan öğrenmelerine fırsat sağlar. Bu geziler çocukların yaşadıkları çevreyi tanımalarına ve eğitim programında yer alan konu ve kavramları öğrenmelerine yardımcı olur.

30 Günü Değerlendirme Zamanı
Günün sonunda bütün grup bir araya toplanır ve gün boyunca yaptıkları hakkında sohbet edilir. Öğretmen her gün, günü değerlendirme zamanında bir sonraki gün neler yapmak istediklerini çocuklara sorarak, onların planlama sürecine aktif katılımını sağlamalıdır.


"PLANLAMA-UYGULAMA- DEĞERLENDİRME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları