Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖZEL DURUMU OLAN BEBEKLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖZEL DURUMU OLAN BEBEKLER"— Sunum transkripti:

1 ÖZEL DURUMU OLAN BEBEKLER

2 Gestasyonel yaşı ve doğum ağırlığına bakılmaksızın mortalite(ölüm) ve morbitide(hastalık) riski daha fazla olan yenidoğana yüksek riskli yenidoğan denir. Herhangi bir olumsuz biyolojik ya da çevresel etmenlerin etkisiyle gelişme geriliği oluşabilecek bebekler riskli bebek olarak kabul edilir. Risk etmeni taşıyan bebekler tüm alanlarda tamamen normal bir gelişim gösterebildikleri gibi kalıcı nörolojik defekt ve hareket bozuklukları da gösterebilirler.

3 Prematüre Bebekler (Preterm Bebekler)
37. gebelik haftasından önce doğan bebeklere prematüre / preterm bebek adı verilir. Prematüre bebekler, zamanında doğan bebeklere göre daha sık hastalanma veya ölme tehlikesi ile karşı karşıyadır.

4

5 Prematüre Bebeğin Özellikleri
Derisi ince, nazik ve parlak pembe-kırmızı renklidir ve damarlar belirgindir. Lanugosu fazladır. Derialtı yağ dokusu yeterince gelişmediğinden derisi buruşuktur. Ayak tabanında enine çizgiler ve bunlar arasındaki çukurluklar gelişmemiştir.

6 Tırnaklar yumuşaktır ve parmak uçlarını geçmez.
Kulakları küçük, kıvrımları az ve yumuşaktır. Bu nedenle kulaklarının üzerine uzun süre yatırılmamalıdır. Solunumu düzensiz, zayıf ve diyafragmatiktir. Ağlaması zayıf ve tiz seslidir. Normal refleksler olmayabilir, hipotoniktir, emme gücü ve öksürük refleksi çok zayıftır.

7 Erkek bebekte testisler skrotuma inmemiştir.
Baş bedene göre çok büyüktür. Fontaneller büyük ve suturlar çok aralıklıdır. Genellikle vücut ağırlığı gramın altındadır. Göğüs duvarı yumuşak ve karın gergindir. İç organlar tam olarak gelişmemiştir.

8 Prematürelerde Görülebilecek Sorunlar
Solunum Yetmezliği Sıkıntısı(Akciğer Hasarı): Akciğerler henüz gelişimini tamamlamadan doğduğu için solunum yetmezliği olabilir. .Akciğer gelişimini hızlandırmak için doğumdan hemen sonra sulfaktan adı verilen bir ilacın kullanılması gerekebilir ve solunum desteğine ihtiyaç duabilir. Apne: Genelikle bradikardi ve siyanozun eşlik ettiği, solunumun 20 saniyeden uzun süreli durması olarak tanımlanan apne görülebilir. Anemi: Prematüre anemisi eritrosit yaşam süresinin term bebeklere göre daha kısa olması, demir depolarının yetersizliği, hızlı büyüme, eritropoietin eksikliği nedeniyle görülebilir.

9 Hipoglisemi: Yenidoğanlarda tüm gestasyon yaşlarında plazma glikoz düzeyinin normalin altında olması hipoglisemi olarak tanımlanır ve tedavi gerektirir. Depolarında yeterli glikojen ve yağ bulunmayan prematürelerde hayatın ilk 2 haftası içinde özelikle hasta prematürelerde hipoglisemi görülmektedir. Hipotermi: Prematürelerin vücut ağırlıklarına oranla vücut yüzeyinin geniş olması, daha az yağ dokusu içermeleri ve glikojen depolarının yetersiz olması nedeniyle term bebeklere göre hipotermiye daha çok eğilimlidir.

10 Patent duktus arteriosus: Prematüre bebeklerde surfaktan olmaması nedeni ile akciğerleri tam genişleyemez. Pulmoner arterde akciğerlere kanın gidişi zordur. Bu durum pulmoner arter hipertansiyonuna neden olur. Bunun sonucu olarak da duktus arteriosus kapanmaz.

11 Patent Duktus Arteriosus

12 Respiratuar distres sendromu (RDS): Hyalin Membran Hastalığı olarak da bilinen RDS, genellikle 34 haftanın altındaki prematüre bebeklerde doğumdan sonraki 4-6 saat içerisinde görülen; solunum yetmezliğine neden olan bir tablodur. Prematür bebeklerin en önemli mortalite ve morbidite nedenlerinin başında gelen RDS’nin esas nedeni, erken doğum nedeniyle akciğerlerin gelişimsel aşamalarını tamamlayamamasıdır.

13

14 Enfeksiyonlar: Prematüreler anneden transplasental IgG geçişinin olmayışı veya yetersiz geçişi, hücresel immün yanıt azlığı, uzun süre hastanede kalma, beslenme bozukluğu, invaziv işlemlere maruz kalma gibi nedenlerden dolayı enfeksiyon riski yüksek bir gruptur. Beslenme Problemleri: Emme ve yutma işlevleri belirli bir olgunluğa erişene kadar sonda ile beslenmeleri gerekebilir. Hatta çok küçük prematüreler bir süre damar yolu ile beslenebilir.

15 Bağırsak Problemleri: Nekrotizan Enterokolit(NEK) yenidoğan döneminde özellikle prematüre yenidoğanları etkileyen en önemli gastrointestinal acil sorundur. Nekrotizan enterokolit (NEK) bağırsak dokusunun enflamasyonu ve ölmesidir.

16 Körlük: 32. gebelik haftasından erken doğan bebeklerde, gözün retina tabakasının gelişiminde normalden sapmalar olabilir. Pramatüre Retinopatisi yada kısaca ROP olarak adlandırılan bu durum ciddi görme bozukluklarına hatta tedavi edilmezse körlüğe yol açabilir. Pramatüre bebeklerde şaşılık olasılığı da zamanında doğan bebeklere göre daha yüksektir ve şaşılık açısından da yakın takip gerekebilir.

17 Pramatüre Bebeklerde Bakım Önerileri:
Bebeğin altı ıslak bırakılmamalıdır. Göbek kordonları geç düşeceğinden göbek düşünceye kadar bebek yıkanmamalı, silinerek temizlenmelidir. Bebek enfeksiyonlardan korunmalıdır. Beslenmesine özen gösterilmelidir. Anne sütünün beslenmedeki önemi anlatılmalıdır. ( Özellikle Kolostrumun önemi)

18 Bebeği hipoglisemiden korumak için ilk besin yarım saat içerisinde verilmelidir.
Etkin emme olmayan bebeklerde damlalık kullanılmalıdır. Bebek duraklıyarak emdiği için emme daha sık aralıklarla yapılmalı ve süresi uzatılmalıdır. Pramatüre bebekler günlük kilogram başına 200 ml anne sütü almalıdır. Pramatüre bebeklerin cildi çok hassas olduğu için pamuklu giysiler tercih edilmelidir.

19 Postmatüre (Postterm / Sürmatüre) Bebek
Doğum ağırlığına bakılmaksızın 42. gebelik haftasından sonra doğan bebeklere, postmatüre (sürmatüre) bebek denir. Postmatürelikte plasenta yetmezliği söz konusu olmaktadır. Buna bağlı olarak ölü doğum ya da doğumdan sonraki 1 hafta içinde ölüm görülebilmektedir.

20 Postmatüre Bebeğin Özellikleri
Lanugo yoktur, verniks kazeoza ve deri altı yağ dokusu azdır. Ciltleri buruşuk ve yumuşaktır. Daha sonra kurur, çatlar ve soyulur (beyaz parşömen gibi). Boy ve kilosu miadında doğanlara göre daha fazladır. Cilt rengi soluk, sarı-yeşilimtıraktır. Saçları uzundur.

21 Tırnakları uzundur. Göbek kordonu yeşil sarı renktedir. Bu bebeklerin fetal yaşamında plasental yetersizlikler olursa amniotik sıvı ve fetüs mekonyumla boyanır ve tırnaklarında mekonyum bulunur. Genelde artmış bir uyanıklık hâli vardır.

22 Mekonyumlu Bebek

23 Postmatürlerde Görülebilecek Sorunlar
Mekonyum aspirasyonu riski: Amnion sıvısına karışan mekonyum aspire edilir. Neonatal asfiksi: Mekonyum aspirasyonuna bağlı solunum sıkıntısı olabilir. Hipoglisemi: İntrauterin yaşamın son haftalarında beslenme için glikojen depolarını kullandığı için hipoglisemi gelişme riski vardır.

24 Polisitemi: Plesental dolaşımdaki yetersizlikten dolayı oksijenlenmenin azalmasına bağlı olarak gelişebilir. Doğum Yaralanması: Postmatürlerde sezeryan doğum ve doğum travmaları sık görülür. Bunların dışında konjenital anomaliler, nörolojik sorunlarda görülebilir.

25 Düşük Doğum Ağırlıklı Bebek / Dismatür Bebek
Miadında doğmasına rağmen doğum ağırlığı gramın altında olan yenidoğan bebeklere düşük doğum ağırlıklı bebek denir.

26 Düşük doğum ağırlıklı yenidoğanlar, gestasyon yaşına bakılmaksızın kilolarına göre üç kategoriye ayrılarak değerlendirilir. Bu değerlendirmeye göre düşük doğum ağırlıklı bebekler için; gram arasındaki bebekler için “düşük doğum ağırlıklı”, 1.499 ve gram arasındaki bebekler için “çok düşük doğum ağırlıklı”, 1.000 gramdan az ağırlıktaki bebekler için “aşırı düşük doğum ağırlıklı” kavramları kullanılmaktadır. Yenidoğan bebeğin sorunlarının iyi değerlendirilmesi ve doğru tanı için gestasyon yaşının ve doğum ağırlığının mutlaka birlikte değerlendirilmesi gereklidir.

27 Düşük Doğum Ağırlıklı Bebeğin Özellikleri
Yağ dokusu ve kas kitlesi azalmıştır. Saçlar ince, kırılgan, düz ve diktir. Keratin yokluğuna bağlı olarak cilt şeffaf, jelatinöz ve parlak görünür. El ve ayaklar vücudun diğer bölümlerine göre büyüktür. Yumuşak doku kaybı vardır. Meme dokusu azalmıştır. Abdomen çökük, sandal biçimindedir. Süturlar ve fontaneller geniştir.

28

29 Düşük Doğum Ağırlıklı Bebeklerde Görülebilecek Sorunlar
Düşük doğum ağırlıklı bebeklerin term/miadında doğanlara göre dış ortama uyum yetenekleri sınırlıdır. Bunlarda; asfiksi, RDS, mekonyum aspirasyonu, apne, hipoglisemi, hiperglisemi, hipokalsemi gibi metabolik sorunlara daha sık raslanmaktadır. Enfeksiyon riski ve bebek ölüm oranı yüksektir. Düşük doğum ağırlıklı bebeklerin ilk yıllarında hayatta kalma mücadelelerinin yanı sıra solunumla ilgili hastalıklar, gelişimsel gerilikler ve beslenme problemleri de sık görülen sorunlar arasında gelmektedir.

30 Diyabetik Anne Bebeği Hamileliği sırasında hastalığı iyi kontrol edilmemiş diyabetik bir annenin bebeği diğer bebeklere göre daha iri ve kilolu doğar.

31 Diyabetik Anne Bebeğin Özellikleri
Bebeklerin doğum kiloları fazladır ( g üzerindedir.). İnsülinin büyüme hormonu etkisi göstermesi nedeniyle bebeklerin omuzları geniştir. İlk günlerinde laterji (uyku hâli, uyuşukluk), Siyanoz ve sarılık, Apne, Terleme. Anormal ağlama sesi. Siyanoz veya benekli cilt rengi. Taşikardi.

32 Diyabetik Anne Bebeklerinde Görülen Sorunlar
Makrozomi: Gestasyonel yaştan bağımsız olarak gram üzerindeki fetüsü tanımlar. Bebek kanında anneden geçen şeker yüksek olduğundan bebek daha çok beslenir. Makrozomi de beyin ve böbrekler dışındaki tüm organlar büyüktür. Doğum travması: Bebek kilolu olduğundan doğum travması riski daha fazladır (özellikle omuz takılması ve brakial pleksus yaralanmaları).

33 Hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü)
Kan şekerinin 40mg/dl’nin altında olması olarak tanımlanır. Kan şekeri düşük olan bebekler ellerde titreme, huzursuzluk, morarma, vücut ısısının düşüklüğü, sık nefes alma, solunum durması, solunum güçlüğü gibi belirtiler görülür.

34 Kan şekerinin çok düşük olması ve bunun uzun sürmesi kalıcı beyin hasarlarına neden olabilir.
Bebek hipoglisemi nedeniyle havale(konvüzyon) geçirebilir. Hipogliseminin uzaması kalp kasını etkileyerek kalp yetmezliğine neden olabilir. Bebekte beslenmeye engel bir durum yoksa bebek hemen ağızdan beslenmelidir. Bebek ağızdan beslenemeyecek durumda ise damar yolu açılarak gerekli tedavi yapılmalıdır.

35 Hipokalsemi ve hipomagnezemi: Böbreklerden aşırı magnezyum kaybına bağlı hipomagnezemi gelişir ve bunun sonucu olarak parathormon düzeyi düşer. Parathormonun düşmesi nedeniyle de hipokalsemi gelişir. Hipokalsemi ve hipomagnezeminin en sık görülen belirtisi titreme(tremor)dir. RDS (respiratuar distres sendromu): Akcigerlerin yeterince olgunlaşmaması sebebiyle gelişen respiratuvar distres sendromu; akciğerlerin nefes alırken yeterince genişlememesi, nefes verirken de içindeki tüm havayı boşaltamaması durumudur. Bu bebeklerde solunum sıkıntısı, hızlı soluk alıp verme, inleme gibi sorunlar gözlenmektedir.

36 Hiperbilirubinemi: Bu grup yenidoğanlarda eritrositlerin hızlı yıkımı sarılık riskini artırır. Bu sarılık genelde hafif olup tedavide sıvı alımı ve ultraviyole yeterlidir. Kardiyovasküler Hastalıklar: Diyabetik anne bebeklerinde normal sağlıklı bebeklere oranla kalp büyümesi, kalp yetmezliği, kalp ritm ve ileti bozuklukları daha fazla görünür.

37

38

39

40


"ÖZEL DURUMU OLAN BEBEKLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları