Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RİNORE Dr.YÜKSEL SARICALI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RİNORE Dr.YÜKSEL SARICALI."— Sunum transkripti:

1 RİNORE Dr.YÜKSEL SARICALI

2 ÖYKÜ VE FİZİK MUAYENE SÜRE SIKLIK TETİKLEYİCİ FAKTÖR / ALERJİ TRAVMA

3

4 TRAVMA Unilateral berrak rinore bir serebrospinal mayi akıntısını belirtir.Tipik olarak CSF rinore kendini çok miktarda akıntı ile gösterir. Akıntıda beta-2 transferrin bulunması ile kanıtlanır.Çünkü bu protein sadece CSF ve perilenfte bulunur.Şayet sonuç pozitif ise BT olmak üzere diğer araştırmalar yapılarak cerrahi müdahale yapılır.

5 YABANCI CİSİM Özellikle bir çocukta veya zihinsel özürlü erişkinde unilateral berrak (veya pürülan) rinore burunda yabancı cisim varlığını işaret eder.

6 NAZAL iRRiGASYON Unilateral berrak rinorenin bir nedeni de hastanın kendi kendine uyguladığı burun irrigasyonları sonucu sinüste biriken sıvının aniden boşalması olabilir.Hastanın nazal hijyenini devam ettirmesi için irrigasyona ihtiyacı varsa o zaman hasta bilgilendirilmeli sosyal faaliyetlerden önce irrigasyonunun 1-2 saatliğine ertelemesi istenmelidir. Bu tür rinorede cerrahi veya tıbbi tedaviye gereksinim yoktur.

7 Tek taraflı kronik berrak bir rinorede hikayede herhangi bir özellik yoksa anatomik obstrüksiyon olup olmadığını incelemek veya gerektiğinde kültür almak için endoskopik muayene yapmayı unutmamak gerekir

8 VİRAL RİNİT

9 VİRAL RİNİTLER SOĞUK ALGINLIĞI (Common cold) Rinovirüsler Halsizlik, üşüme, iştahsızlık, yüksek ateş,hapşırık, bol sulu burun akıntısı, burun tıkanıklığı, anosmi, nazal mukozada hiperemi. 7-10 gün içerisinde hastalık kendi kendini sınırlayarak düzelir.Ancak olguların %0,5–10’unda bakteriyel süperenfeksiyon klinik tabloya eklenir ve semptomlar devam eder.Sulu ve açık renkli olan burun akıntısı koyulaşmaya ve sarı-yeşil bir renk almaya başlar. İNFLUENZA (Grip) Daha ağır klinik bir tablo Pandemiler Şiddetli uyku hali, yorgunluk, kas ağrıları, ateş, nazal semptomlar

10 ALERJİK RİNİT

11 ALERJİK RİNİT Ig E bağımlı Tip I aşırı duyarlılık reaksiyonu şeklinde ortaya çıkan, nöbetler halinde hapşırık, bol ve sulu burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve kaşıntı ile karakterize nazal mukoza hastalığıdır.Alerji testleri pozitif, nazal sitolojide eozinofili mevcuttur. Mevsimsel:Ağaç, çim, yabani ot polenleri,mantar ve küfler gibi spesifik bir aeroalerjenin belirli bir mevsimde ortaya çıkması Perennial:Toz akarları,böcek dışkıları,kedi ve köpek tüyleri

12 VAZOMOTOR RİNİT Alevlenme ile karakterize perennial seyir izleyen ani başlayan ve genellikle kısa süren burun tıkanıklığı, sulu nazal veya postnazal akıntı semptomları olan alerji testlerinin negatif olduğu ve nazal sekresyonlarda eozinofillerin artmadığı hiperaktif bir nazal mukoza hastalığı.Sıklıkla ani ısı ve hava basıncı değişiklikleriyle abartılı bir parasempatik sinir sistemi aktivasyonuna bağlı olarak semptomlar ortaya çıkar.

13 NARES(non-allergic rhinitis with eosinophilia syndrome)
Hapşırık nöbetleri ve bol sulu burun akıntısıyla başlayan, burun tıkanıklığı ve hipozminin klinik tabloya süratle eklendiği, nazal sekresyonlarda eozinofil oranının % 20’den fazla olduğu fakat Ig E bağımlı bir alerjinin bulunmadığı (deri testleri ve spesifik Ig E antikorları negatif) bir nazal hiperaktivite sendromudur.Nörolojik kökenli olduğu düşünülmektedir.Duman, kimyasal madde ve parfüm kokuları, havadaki ısı ve barometrik değişiklikler gibi spesifik olmayan irritanlara karşı aşırı bir duyarlılık vardır.

14 YABANCI CİSİM Her ne kadar pürülan akıntı enfeksiyonu gösterirse de bazı sebeplerden dolayı akışkan olmayan salgı koyulaşabilir veya yeşil bir renk alabilir.Özellikle çoçuk ve zihinsel özürlü yetişkinlerde yabancı cisim aklımıza gelmelidir.

15 NEOPLAZİLER Pürülan burun akıntısının yanında burun tıkanıklığı, poliplerin varlığı, yanakta şişlik, temporal bölgeye lokalize ağrılar, diş ağrıları, epistaksis, gözün iç yanında şişlik, diplopi, damakta anestezi, propitozis, maksiller dişlerin sallanması gibi belirtiler vardır. BT, MR ve biyopsi yapmak gerekir

16 KOANAL ATREZİ Embriyolojik olarak Nazobukkal membranın perfore olmayıp koanayı kapatması sonucu ortaya çıkar. Unilateral atrezilerin yenidoğanda fark edilmesi oldukça güçtür. Ancak beslenme sırasında solunum zorluğunun olması ve sürekli unilateral burun akıntısı atreziyi düşündürmelidir.Transnazal veya transpalatal cerrahi yaklaşımla tedavi edilir.

17 AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT
Çocuklarda burun tıkanıklığı, rinore veya öksürük ile birlikte gösterir.Öksürük tipik olarak akşamları daha şiddetli olur fakat gün boyunca da devam eder. Sık sık ağız kokusu ve hafif periorbital ödeme rastlanabilir. Erişkinlerde de benzer semptomlar vardır.Fakat onlar baş ağrısı, yüz ağrısı ve diş ağrısından da şikayetçi olurlar.sinüs üzerinde baskı sonucunda ağrı ve hassasiyet vardır. Orta meatusta pürülan akıntı çocuklardan daha çok yetişkinlerde görülebilir ve ABRS için çok spesifik bir bulgudur.

18 Antibiyotik tedavisine rağmen devam eden pürülan rinorede kültürle birlikte endoskopik muayeneye gereksinim vardır. Kültür sonucuna göre antibiyotik değiştirilir yada ilave tedavi denenir.

19 Tekrarlayan ABRS’li hastalarda, paranazal radyolojik inceleme büyük önem taşır. BT incelemeleri en iyi yöntemdir. Osteomeatal bölgenin durumunu, polipoid tıkanıklığı, kemiksel anormallikleri çok net olarak gösterir. Ayrıca medikal ve cerrahi tedavi sonuçlarının kontrolünde de BT tercih edilen bir görüntüleme yöntemidir.

20 Nazal endoskopik muayene de tüm kronik rinosinüzitli hastalarda yapılmalıdır.Endoskopide mukozanın durumu, pürülan materyalin lokalizasyonu ve polipoid oluşumlar kaydedilir.

21 TEŞEKKÜRLER


"RİNORE Dr.YÜKSEL SARICALI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları