Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

"Ruhsal hayatımız için korkunçluklar"

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: ""Ruhsal hayatımız için korkunçluklar""— Sunum transkripti:

1 "Ruhsal hayatımız için korkunçluklar"
Matta 6:19 - 7:27 İsa "Balkandaki Vaızın" sonuna kadar öğrencilerine birçok nasiihat veriyor: "Ruhsal hayatımız için korkunçluklar" 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) Zenginlik ve Kahırlanmak (6:19-34) yanlış yere bağlanmak Davalamak ve Boşa atmak (7:1-6) gurur Dilemek (7:7-11) güvensizlik Altın Buyruk (7:12) ikiyüzlülük Dar Kapı, dar Yol (7:13-14) insan korkusu Sahte Peygamberler Sahte Peygamberler (7:15-23) ruhsal anlayış eksikliği Kumdaki ev, kayadaki ev (7:24-27) kararsızlık

2 7. Davalamayın ve boşa atmayın (Matta 7:1-6)
1 Davalamayın ki, davalanmayasınız. 2 Çünkü siz nasıl davalıyorsunuz, öyle de davalanacanız. Ve siz hangi ölçüyle ölçerseniz, aynı o ölçüyle siz de ölçüleceniz. "Tencerenin dibi kara, seninki benden kara" "Serada (camlı evde) oturan başkasına taş atmasın" Dinle uğraşan bir kişi çok kolay başkalarında kusur buluyor. İnsan neden başkalarını davalıyor? Ey sen ki, bu tür işlerde bulunanları davalayıp kendin de aynı işlerde bulunuyorsun: sen galiba sanıyorsun, Allahın davalamasından kaçacan. (Rom 2:3) Başkalarının kusurlarını görürken, kendi suçlarımız daha küçük görünüyor

3 7. Davalamayın ve boşa atmayın (Matta 7:1-6)
Neden kişileri davalamaya hakkın yok? ... çünkü sen de günah işliyorsun. ... çünkü sen hakim değilsin. Romalılar 2:1 “Onun için, sen başkalarını davalayan kim olursan ol, artık kalmadı, neyle kendini haklı çıkarasın. Çünkü sen başkalarını davalarken, kendi kendini de davalamış oluyorsun, madem sen de, evet sen davalayan kişi, aynı işlerde bulunuyorsun.“ Romalılar 14:6 “Sen de kimsin, başkasının hizmetçisini davalamaya kalkıyorsun? O, kendi efendisinin önünde ayakta kalacak ya da düşecek. Ve ayakta kalacak, çünkü Allahın kuvveti var, onu ayakta tutsun.“ (Yakup 4:11-12) ... çünkü yeterince bilgin yok. 1.Korintliler 4:5 “Onun için, hiç bir şeyi vaktından önce, hani Rab gelmeden önce davalama-yın. O, karanlığın saklı şeylerini açığa çıkaracak. O, yüreklerdeki düşünce-leri belli edecek.“ SAYGISIZLIK ! ALLAHA CAHİLLİK ! İKİYÜZLÜLÜK !

4 7. Davalamayın ve boşa atmayın (Matta 7:1-6)
3 Ve nasıl oluyor da, kardeşinin gözündeki çöpü görüyorsun, ama kendi gözündeki direği görmüyorsun? 4 Ve senin gözünde direk varken, kardeşine nasıl diyebilirsin: 'Dur, gözündeki çöpü çıkarayım'. 5 Seni ikiyüzlü seni! Sen en birinci kendi gözündeki direği çıkar. Sonra gözlerin daha keskin olur ve kardeşinin gözündeki çöpü daha kolay çıkaracan. İncil'den örnekler “Sen ki, putlardan iğreniyorsun, sen gidip put evlerinden çalıyor musun?" (Rom 2:22). Yahudiler için putler iğrenç idi. Ama Roma'ya karşı sözde Rab için savaşan teröristler sık sık put tapınaklarından putları elleyip çaldılar. Direk? ÇÖP !! "Bir taraftan gösteriş için uzun uzun dualar yapıyorsunuz, öbür taraftan dul kadınların evlerini yiyorsunuz." (Matta 23:14) Halkın en küçük kusurlarını bulan Ferisiler o kadar açgözlü idiler ki, zayıf durumda olan dul akdınları evsiz braktılar.

5 7. Davalamayın ve boşa atmayın (Matta 7:1-6)
Kutsal olanı köpeklere vermeyin, ve sedef boncuklarınızı domuzların önüne atmayın. Yoksa onları ayaklarının altında çiğneyecekler. Sonra da size karşı dönüp sizi paramparça edecekler. 'Köpekler' haberciye zarar veriyor 'Domuzlar' haberin haki-katlarını ziyan ediyorlar. Murdar sayılan etler köpeklere atılırdı (Çıkış 22:31). 'Kutsal olan' kurbandır. Bizim kurbanla-rımız Rab için verdiğimiz emektir. Onu boşa harcama-yalım nankör ve karşı gelen kişilere. 'Sedef boncuk-ları' hikmetli sözler için kul-lanılıyor. Ruhsal anlayışı olma-yan, sadece bu dünyayı düşü-nen kişilerlen uğraşmayalım İncilin hakikat-ları anlatmaya (Sül.Mes. 9:7).

6 8. Dileyin, size verilecek (Matta 7:7-11)
7 Dileyin, size verilecek. Arayın, bulacanız. Kapıyı kakın, kapı size açılacak. 8 Çünkü her kim dilerse, alır. Her kim ararsa, bulur. Ve her kim kapıyı kakarsa, ona kapı açılır. Dileyin ! Arayın ! Kapıyı kakın ! Duada gittikçe daha büyük engelleri aşmak “Ama siz neden alamı-yorsunuz? Çünkü dilemiyorsunuz.” (Yakup 4:2) “Ya RAB, içimden bir ses duydum: "Yüzümü ara!" dedin, İşte yüzünü arıyorum.” (Mezmur 27:8) “Arkadaşı olduğu için kalkıp vermezse bile, yine de öbürünün yüzsüzlüğü ve inadı için kalkıp ona ne kadar lazımsa verecek." (Luka 11:5-8)

7 8. Dileyin, size verilecek (Matta 7:7-11)
9 Aranızda var mı ki öyle adam, çoçuğu ondan bir ekmek istesin de, ona taş versin? 10 Ya da ondan bir balık istesin de, ona yılan versin? 11 Siz kötü olanlar bile kendi kızanlarınıza güzel bahşişler vermeyi biliyorsunuz. Madem öyle, gökteki Babanız da kendisinden dileyen kişilere iyi olanı verecek. Bu çok daha kesin değil mi? ?

8 9. Altın buyruk (Matta 7:12) Matta 7:12
Şimdi, her ne isterseniz, insanlar size yapsınlar, siz de onlara aynı onu yapın. Musa'nın kanunu ve peygamberlerin söyledikleri budur.

9 ALTIN KURAL - bütün dünya dinleri 'altın kuralı' öğretiyorlar Sorular:
BAHAİ Sorular: (1) Bu dinin kurucusu gerçekten onu öğretti mi, yoksa sonradan önemsiz bir kişi mi söyledi? (2) O dinin buyrukları gerçekten o kurala uygun mu? YAHUDİLİK HRİSTİYANLIK BUDİZM İSLAMİYET HİNDUİZM Farklılıklar: (1) 'kardeşini sev' - çoğu zaman sadece 'kendi dininden olan kişilere öyle davran' demek istiyor. (2) 'istemediğini yapma' - Bazı dinlerde deniliyor: "Kişilerin sana yapmasını istemediğini sen de yapma". Başkalarına kötülük yapmamak ile onlara iyilik yapmak arasında büyük fark var.

10 Hangi kurala göre yaşıyorsun?
DEMİR kural - "Başkaları sana yapmadan önce, sen onlara yap !" GÜMÜŞ kural - "Başkaları sana nasıl davranırsa, sen de onlara öyle davran !" ALTIN kural - "Sen nasıl istersen başkaları sana davransınlar, sen de onlara öyle davran !" TİTANYUM kural - "İsa sana nasıl davrandıysa, sen de başkalarına öyle davran !"

11 10. Dar kapı, dar yol (Matta 7:13-14)
13 Dar kapıdan girin. Çünkü bir de geniş kapı ve geniş yol var. Onlar yıkılmaya getiriyorlar ve çok kişi oraya giriyor. 14 Ama var bir dar kapı ve dar yol, onlar hayata getiriyorlar. Ve o hayatı bulanlar azdır. KAPI YOL Allahın krallığına girmek İsa'nın öğrencisi olmaya karar vermek Allahın krallığında yaşamak İsa'nın öğrencisi olarak yaşamak

12 10. Dar kapı, dar yol (Matta 7:13-14)
13 Dar kapıdan girin. Çünkü bir de geniş kapı ve geniş yol var. Onlar yıkılmaya getiriyorlar ve çok kişi oraya giriyor. 14 Ama var bir dar kapı ve dar yol, onlar hayata getiriyorlar. Ve o hayatı bulanlar azdır. Yeruşalim'de Şam (Damask) kapısı İsa'nın zamandı sadece saygın kişilerin hakkı verdı, ortadaki geniş kapıdan geçsinler. Sıradan kişiler lazımdı soldaki dar ve alçak kapıdan geçsinler. İsa^ya gelen de kendini alçaltırıyor: 1.Kor 1:22-23 “Çünkü Yahudiler mucize istiyorlar, ama Grekler akıllılık arıyorlar. Ama biz haça gerilmiş Mesihi ilan ediyoruz. Yahudiler için bir köstek ve milletler için akılsızlık ilan ediyoruz.”

13 10. Dar kapı, dar yol (Matta 7:13-14)
13 Dar kapıdan girin. Çünkü bir de geniş kapı ve geniş yol var. Onlar yıkılmaya getiriyorlar ve çok kişi oraya giriyor. 14 Ama var bir dar kapı ve dar yol, onlar hayata getiriyorlar. Ve o hayatı bulanlar azdır. Kapı İsa'nın kendisi (Yuhanna 10:9); ama o 'dardır' Roma ordusunda 'passum sub iugum' diye bir adet vardı: yenilen düşmanlar lazımdı soyunsunlar ve sonra mızraklardam yapılmış bir kapının altından geçsinler. böylece kendilerine alöaltırdılar ve öbür odunun galip geldiğini gösterdiler. Allahın krallığına girmek de öyle bir şey: normal halinde insan Allahla savaşıyor (Rom. 5:10) Rabbe gelen kişi pes ediyor, Rabbe teslim oluyor: “Mesih İsa'nın insanları beden tabiyetlerini haça germişler. O tabiyetin sevdalarını ve isteklerini de haça germişler.”

14 10. Dar kapı, dar yol (Matta 7:13-14)
13 Dar kapıdan girin. Çünkü bir de geniş kapı ve geniş yol var. Onlar yıkılmaya getiriyorlar ve çok kişi oraya giriyor. 14 Ama var bir dar kapı ve dar yol, onlar hayata getiriyorlar. Ve o hayatı bulanlar azdır. dar yol: 1) serbestliğimizi kısıtlayan sınırlar var Apo 14:22 "Allahın krallığına girmek için, lazım çok çekilerden geçelim." 2) adımlarımıza dikkat etmeliyiz 1.Yuh 1:7 "Ama O aydınlıktadır, ve biz de aynı onun gibi aydınlıkta yürüdük mü, o zaman birbirimizle beraberliğimiz oluyor." 3) yalnız yürümek zorundayız

15 11. Koyun kılığında kurtlar (Matta 7:15-23)
Yalancı peygamberlerden sakının! Onlar size koyun kılığında gelirler, ama içinde yırtıcı kurtlardır.

16 11. Koyun kılığında kurtlar (Matta 7:15-23)
16 Onları yemişlerinden tanıyacanız. Üzümler çalılardan toplanmıyor, incirler de tikenli otlardan toplanmıyor, öyle değil mi? 17 Demek, her iyi ağaç iyi yemiş verir, ama kötü ağaç kötü yemiş verir. 18 Olamaz, iyi ağaç kötü yemiş versin, ya da kötü ağaç iyi yemiş versin. 19 İyi yemiş vermeyen her ağaç kesilip ateşe atılır. 20 Evet, onları yemişlerinden tanıyacanız.

17 11. Koyun kılığında kurtlar (Matta 7:15-23)
21 Kim Bana 'Rab, Rab' diye bağırırsa, onların hepsi gökün krallığına girmeyecek. Ama kim gökte olan Babamın istediğini yerine getirirse, o girecek. 22 O günde çok kişi bana diyecek: 'Rab, Rab, biz senin adında peygamberlik etmedik mi? Senin adında kötü ruhları uğratırmadık mı? Senin adında bir sürü mucize yapmadık mı?' 23 O zaman onlara açık açık diyecem ki: 'Sizi hiç tanımadım. Gidin karşımdan, sizi kötülük işleyenler'. Benny Hinn Kenneth Copeland Joyce Meyer John Osteen T.D. jakes

18 12. Kayadaki ev, kumdaki ev (Matta 7:24-27)
24 Onun için, her kim benim bu sözlerimi işitirse, ve ona göre yaşarsa, akıllı adama benzeyecek: adam evini kaya üzerine kurmuş. 25 Sonra yağmur yağmış, seller yükselmiş ve rüzgâr esmiş, ve o eve çarpmışlar. O vakıt ev yıkılmamış, çünkü kaya üzerine kurulmuştu.

19 12. Kayadaki ev, kumdaki ev (Matta 7:24-27)
26 Ve her kim benim bu sözlerimi işitirse ama ona göre yaşamazsa, akılsız adama benziyor: adam evini kumun üzerine kurmuş. 27 Sonra yağmur yağmış, seller yükselmiş ve rüzgâr esmiş, ve o eve çarpmışlar. O vakıt ev yıkılmış, korkunç biçimde maf olmuş."

20 Halkın tepkisi (Matta 7:28-29)
28 İsa bu konuşmayı bitirince, halk Onun öğretişine şaş baş kaldı. 29 Çünkü onlara kanun muallimleri gibi ders vermezdi, ama kuvvet sahibi gibi ders verirdi.


""Ruhsal hayatımız için korkunçluklar"" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları