Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Edirne Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele İl koordinatörlüğü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Edirne Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele İl koordinatörlüğü"— Sunum transkripti:

1 Edirne Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele İl koordinatörlüğü
Alkol bağımlılığı ve kurtulma yöntemleri Alkol bağımlılığının özellikleri : Bağımlıların büyük çoğunluğu kontrol edebileceği inancı ile alkol kullanmaya başlamıştır. Hiçbir zaman bağımlı olabileceğini düşünmemiştir. Amaç ara sıra kullanmaktır. Ancak sonuçta kişi bağımlı hale gelir. Çünkü, bağımlılık alkol kullanımının kaçınılmaz sonucudur. Kişi bağımlı olduğunun farkına varamaz. Kişi alkol kullanmaya başladıktan ne kadar sonra bağımlılık gelişeceğine ilişkin yeterli veri elimizde yoktur. Bağımlılık gelişme riski kişinin fiziksel ve ruhsal yapısına göre değişir.

2 Edirne Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele İl koordinatörlüğü
İnsan bir kez bağımlı oldu mu artık bir daha tam olarak bu bağımlılıktan kurtulamaz. Ancak bu demek değildir ki, bağımlılık düzelmez. Bağımlılık düzelir ancak iyileşmez. Kişi alkol kullanmadığı sürece iyidir. Bir sorunu yoktur. Ancak alkol kullandığı andan itibaren bağımlılık sorunu derhal canlanır ve her şey yeniden başlar. Bağımlılık hücresi ölmez, uyur… Örneğin alkol bağımlıları düzeldikten sonra, her zaman arada sırada bir içmenin hayali ile yaşarlar. Ancak bu hayalin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü, bir kez alkol aldıktan sonra kısa bir süre içinde gene bütün gün içmeye başlarlar. Günde bir büyük rakı içen bir hastamız, yaklaşık 14 ay ağzına içki sürmedi. Ancak bir gün bir bardak bira içmiş. Ertesi gün üç bardak bira, dört gün sonra bir kadeh rakı, sonraki gün... Bir hafta içinde tekrar eski haline dönen hasta bu sefer günde bir buçuk büyük şişe rakı içmeye başlamıştı.

3 Edirne Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele İl koordinatörlüğü
Bağımlılığı şeker hastalığı gibi düşünebiliriz. Şeker hastalığında da kişi eğer şeker kullanmaz ve diyetine dikkat ederse, rahat yaşar ve hastalık onun için bir sorun olmaz. Ancak ne zaman şeker yer ise hastalık canlanır ve o kişi için ciddi bir sorun yaşanmaya başlar. Alkolizm bu duruma çok benzer.

4 Edirne Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele İl koordinatörlüğü
Alkolik: Günümüzde alkolik diye bir tanım kabul edilmemektedir. Geçmişte kullanılan alkolik terimi günümüzde kullandığımız “şiddetli bağımlılık” tanımına uymaktadır. Alkolizm de bu duruma verilen isimdir. Ancak kişinin hafif veya şiddetli derecede bağımlı olması, durumu değiştirmemektedir. Bağımlılık gelişti mi, her biçimde aynı sonuçları doğurur ve tedavide aynı kurallara uymak zorunludur.

5 Edirne Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele İl koordinatörlüğü
Bir sendrom olan bağımlılığın çeşitli ölçütleri vardır. Buna göre aşağıda yer alanlardan sadece üçü bağımlılık tanısı koymak için yeterlidir. 1.    Giderek madde kullanımının artması (tolerans gelişmesi) 2.    Madde kesildiğinde ya da azaltıldığında yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması 3.    Madde kullanımını  denetlemek ya da bırakmak için yapılan ama boşa çıkan sürekli çabalar 4.    Madde almak, kullanmak ya da bırakmak için büyük zaman harcama 5.    Madde kullanımı nedeni ile sosyal, mesleki ve kişisel etkinliklerin azalma ya da tamamen bırakma 6.    Maddenin tasarlandığından daha uzun ve yüksek miktarlarda alınması 7.    Fiziksel ya da ruhsal sorunların ortaya çıkmasına ya da artmasına rağmen madde kullanımını sürdürmek

6 Edirne Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele İl koordinatörlüğü
Alkol kesilme ( yoksunluk ) belirtileri ? Alkol kesildiği zaman görülebilen yoksunluk belirtileri şunlardır ; Terleme, Titreme, Bulantı, Baş ağrısı, Uykusuzluk, Kaygı, Huzursuzluk, İşitsel, görsel (böcek, fare görmek vb) ya da dokunsal duyu bozuklukları (üstünde böceklerin dolaştığını hissetmek), Kalp hızının artması, Epileptik nöbetler, Ateş. Bu belirtiler madde ve özellikle alkol bağımlılığın da (alkolizmin) şiddeti arttıkça daha fazla olur. Söz konusu kesilme belirtileri yoksa kişide alkol bağımlılığı veya alkolizm yok anlamına gelmez.

7 Edirne Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele İl koordinatörlüğü
Maddeyi bırakmanın temel ilkeleri neler ? : Bağımlılık/alkolizm, tedavi edilebilir bir durumdur. Sadece alkolü bırakmak tedavi olmuş anlamına gelmez. Kişinin değişmesi gerekir. Başarıyı artıran faktörlerden en önemlisi kişinin istekli ve kararlı olmasıdır. Bağımlı kendini değiştirmeye çalışırken, ailesi de değişimlere uğramayı kabul etmelidir. Tedavi uzun bir süreçtir. En az 1 yıl sürmelidir. Tekrar madde kullanımını önleyecek stratejileri öğrenmek zorunludur. Tedavide süreklilik çok önemlidir. İlaç ve psikolojik tedaviler birlikte uygulanmalıdır. Kişisel gelişim sağlanmalı, yeni beceriler edinilmelidir. Hayat yeniden yapılandırılmalıdır. Yalan bağımlının ve ailesinin hayatından çıkmalıdır.  Kişi beynine güvenmemelidir. Bu nedenle kendini test etmekten kaçınmalıdır.

8 Edirne Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele İl koordinatörlüğü
Maddeyi bırakmak için aşılması gereken basamaklar neler?: Madde bağımlılığının/alkolizmin tedavisi oldukça güç ve zahmetli bir iştir. Tedavi uzun bir süreç olduğu için, bu süreç içinde çeşitli aşamaların sırayla geçilmesi gerekir. Bu aşamalar şöyle özetlenebilir: 1.    Detoksifikasyon (arındırma) 2.    Erken iyileşme dönemi 3.    Gelişim dönemi

9 Edirne Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele İl koordinatörlüğü
Detoksifikasyon (arındırma) Detoksifikasyon tıbbi bir dönemdir. Madde ve Alkol bırakıldıktan sonra ortaya çıkan kesilme belirtilerinin kaldırılmasını hedefler. Kesilme belirtilerinin şiddeti kişiden kişiye de değişebilir. Beden madde ve alkol kullanımı sırasında bir denge kurar. Madde bırakıldıktan sonra yeni bir denge oluşturmaya çalışır. İşte bu dönemde önemli bedensel sorunlar yaşanabilir. Bu bedensel belirtileri gidermek için tıbbi müdahaleler gerekir. Detoksifikasyon süreci tek başına tedavi değildir. Detoksifikasyon aşamasını takiben terapi ve rehabilitasyon sürecinin başlaması, iyilik sürecini uzatacaktır

10 Edirne Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele İl koordinatörlüğü
Erken iyileşme dönemi Alkolün bırakıldığı dönemdir. Bu dönemde kişinin kazanması gerekenler şunlardır: Bedensel düzelmenin sağlanması Aile ve çevre ilişkilerinin düzenlenmesi, Alkol kullanım nedenlerinin ve tekrar başlama risklerinin belirlenmesi, Relaps önleme yöntemlerini öğrenmesi (Tekrar kullanmaya başlamayı önleme)

11 Edirne Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele İl koordinatörlüğü
Gelişim dönemi Tedavinin en önemli ve gerekli aşamasıdır. Yeni bir hayat oluşturmayı hedefler. Bu dönemde kazanılması gerekenler şunlardır: Bağımlılığın getirdiği davranış kalıplarının yıkılıp yerlerine yeni davranış biçimlerinin yerleşmesi, Diğer insanlar ile yeni ilişki biçimlerinin kurulması, Tekrar kullanmayı önleyecek kişisel becerileri kazanmak (hayır deme yetisi, iletişim becerileri, duygularını ifade edebilme becerisi, yeni srun çözme yöntemleri vb) Kişinin kendini tanıması, anlaması ve kendini değerlendirme yetisini kazanması, Hayatı yapılandırma…

12 Edirne Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele İl koordinatörlüğü yıllık eylem planı
Çalışmak bizden muvaffakıyet Rabbimizdendir…. Teşekkür ederim Selim Al / Vaiz

13 Edirne Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele İl koordinatörlüğü

14 Edirne Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele İl koordinatörlüğü

15 Edirne Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele İl koordinatörlüğü


"Edirne Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele İl koordinatörlüğü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları