Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Meslekleri Tanıyorum Hazırlayan: Ceyda KUŞCU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Meslekleri Tanıyorum Hazırlayan: Ceyda KUŞCU."— Sunum transkripti:

1 Meslekleri Tanıyorum Hazırlayan: Ceyda KUŞCU

2 AVUKAT Bireylerin birbirleriyle ve devletle ilişkilerinde ortaya çıkan anlaşmazlıklarda hukuki bilgisine başvurulan ve bireyleri ilgili yerlerde, özellikle mahkemelerde temsil eden ve haklarını savunan kişidir.

3 GÖREVLER Bir kimsenin avukatlığını (müvekkilinin vekillik istemini) kabul etmeden önce ilgiliyi dinler, varsa dava dosyasını inceler. Müvekkiline yararlı olabileceğine inanırsa davayı kabul eder. Dava konusu ile ilgili yasaları, yüksek mahkemelerin kararlarını inceler ve bunları savunmasına dayanak yapar. Mahkemelerde çeşitli davalar açar veya müvekkili aleyhine açılan davaya katılır. Dava ile ilgili geniş araştırma ve inceleme yapar. Dava ile ilgili tanıkları mahkeme heyetine dinletir ve sorular sorar. Mahkeme sonuçlanıp karar açıklanmadan önce kararın müvekkili lehine sonuçlanmasını sağlamak için savunma metnini hazırlar ve konuşma yapar. Mahkemenin açıkladığı karara itiraz etmek gerektiğinde üst mahkemeye sunacağı dosyayı hazırlar. İstenildiği takdirde ilgililere hukuki konularda bilgi verir, danışmanlık yapar. İcra takipleri yapar. Yeni çıkan yayın ve kanunları takip eder ve yorumlar.

4 MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ GENEL ÖZELLİKLER
Avukat olmak isteyenlerin; Sözel yeteneğe, Olaylar ve ilkeler arasında ilişki kurabilme gücüne, Olayları derinliğine araştırma merakına, Başkalarını anlayabilme ve etkileyebilme yeteneğine, Sorumluluk duygusuna sahip kimseler olmaları gerekir.

5 ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Avukatlar, büro ve adliye gibi kapalı ortamlarda, gerektiğinde keşif çalışmaları için açık alanlarda çalışırlar. Çalışmaları sırasında, müvekkilleriyle, yargıç (hakim) ve savcılarla, adli personelle, emniyet görevlileriyle iletişim halindedir. Avukatlık yoğun sorumluluk gerektiren, hareketli bir meslektir. Mesleğin eğitimi Hukuk Fakültelerinde verilmektedir. Eğitim süresi 4 yıldır.

6 ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Hukuk fakültesini bitirenler stajlarını tamamladıktan sonra serbest avukat olarak çalışmaya başlayabilirler. Bu meslekte iş alanı oldukça geniştir. Kişi, kamu kurumlarında, özel şirketlerde çalışabileceği gibi kendi işyerini açıp bağımsız da çalışabilir. Karmaşıklaşan toplumsal düzen, değişen üretim biçimi ve oluşan sosyal ve ekonomik örgütlenmeler, bireylerin birbirleriyle ve devletle ilişkilerini düzenleyen yasalar, uzmanlaşmış kişilere olan gereksinimi gün geçtikçe arttırmaktadır. Bu nedenle hukukçulara her zaman ihtiyaç vardır. Avukatlar her tür ekonomik ve sosyal organizasyonlar içinde iş bulma olanağına sahiptir. Ayrıca hakim, savcı, noter, müfettiş, hariciye meslek memurluğu da yapma olanakları vardır.

7 DİŞ HEKİMİ Diş hekimi; insan sağlığı ile ilgili olarak dişlerin, diş etlerinin, ağız boşluğu, çene ve komşu dokularının sağlığının korunması, diş ve çene düzensizliklerinin teşhis, tedavi ve rehabilite edilmesiyle ilgili her türlü mesleki faaliyeti icra etmeye yetkili kişidir.

8 GÖREVLER Hastanın şikayetlerini dinleyip, ağız ve dişleri muayene eder, gerekirse röntgen filmi çeker, inceler ve hastalığı teşhis eder. Tedavisi mümkün olan dişlerin çürük kısmını temizler, dolgu yaparak tedavi yapar ve dişin yüksekliğini kontrol eder. Tedavisi mümkün olmayan dişleri uyuşturarak ağızdan uzaklaştırır. Reçete yazar. Eksik dişlerin yerini yenileri ile tamamlar. Ağız ve diş eti hastalıklarını tedavi eder, ağız içi ve dışı, diş, dişeti ve çeneleri ilgilendiren cerrahi işlemleri yapar. Diş ve çenelerin gerek kendi aralarında ve gerekse birbirleriyle ilişkilerindeki uyumsuzluk ve bozuklukları giderir. Ağız ve diş hastalıklarını önlemek için koruyucu tedaviler yapar. İnsanlara, ağız sağlığı, temizliği ve ağız bakımı konularında bilgi verir, tavsiyelerde bulunur.

9 MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ GENEL ÖZELLİKLER
Diş Hekimi olmak isteyenlerin; Fizik, kimya özellikle biyoloji konularına ilgili ve bu alanda başarılı, El becerisi olan, Ellerini ve gözlerini eşgüdümle kullanabilen, Üç boyutlu görebilme becerisine sahip, Renk algısı ve iletişim kurma becerisi olan, Yaratıcı, Şekil ve uzay ilişkilerini algılayabilen, İnsanlarla uğraşmaktan sıkılmayan, insanları anlayabilen, Sabırlı, dikkatli ve sorumluluk sahibi, Estetik anlayışı yüksek kimseler olmaları gerekir. Diş hekimliği mesleği bedenen efor gerektirmekte olup, çeşitli meslek hastalıklarına yakalanma riski de vardır.

10 ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Diş hekimleri hastanelerde, dispanserlerde veya özel muayenehanelerde görev yaparlar. Çalışma ortamı çok temiz ve biraz ilaç kokuludur. Bazı hastaların ağızları rahatsız edici derecede kokabilir. Diş hekimleri genellikle ayakta çalışırlar. Çalışırken hastalar ve hasta sahipleri ile sürekli etkileşim halindedirler. Mesleğin eğitimi üniversitelerin “Diş Hekimliği” fakültelerinde verilmektedir. Diş hekimliği eğitimi temel bilimler eğitimi ile birlikte 5 yıllık bir süreyi kapsar. Yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan fakültelerde eğitim süresi 6 yıldır.

11 ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Diş hekimleri, kendi başlarına icra edilen bir mesleğin mensuplarıdırlar. Bağımsız çalışmak isteyen kişiler için ideal bir meslektir. Diş Hekimlerinden; Serbest çalışmak isteyenler; Muayenehanelerde, Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışmak isteyenler; Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlarda, Diş Hekimliği Fakültelerinde, Diğer Kamu kurum ve kuruluşlarında, Para Medikal Alanlarda çalışmak isteyenler ise Ağız ve diş sağlığı bakım ürünleri üreten, pazarlayan ticari kuruluşlarda, diş hekimliği alet, cihaz ve malzeme üreten pazarlayan ticari kuruluşlarda çalışabilirler.

12 BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSİ
Sistem yaklaşımı ile her türlü işletmenin bilgi sisteminin mevcut teknoloji desteği ile tasarlanması ve en iyi koşullarda çalıştırılması ile ilgilenen kişidir.

13 GÖREVLER Her alandaki işletmenin Bilişim Sistemlerinin tasarımı ve çalıştırılmasını yapar. Veritabanı sistemlerinin tasarımını ve gerekli yazılımların geliştirilmesini sağlar. Bilgisayara yaptıracağı işi veya bilgisayar yardımı ile çözeceği sorunu belirler. Mevcut mikro işlemci, onun ara yüzleri ve çeşitli tüm devreleri kullanmak suretiyle amacı gerçekleştirebilecek donanımı kullanacağı ortamların fiziksel şartlarına uyacak şekilde tasarlar. Donanımı çalıştırır, varsa eksiklerini bulur ve giderir. Donanım diğer bilgisayar birimlerince tanınması için gerekli yazılımları hazırlar. Yazılım ve donanımı sorunsuz şekilde çalışır hale getirdikten sonra, bu teknolojinin kullanım yönergesi hazırlayarak, kullanıcıların eğitilmesini sağlar. Yazılım geliştirme ve yazılım standartlarının oluşturulmasını sağlar. Sistem programcısı olarak görev yaparlar. Yeni işletim sistemleri üzerinde çalışarak yeni bilgisayar programları geliştirir.

14 MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ GENEL ÖZELLİKLER
Bilişim Sistemleri Mühendisi olmak isteyenlerin; Fen ve matematik alanlarına ilgi duyan, Sayı ve sembollerle akıl yürütme gücüne sahip, Bir işi öğelerine ayırıp işlem basamaklarını belirleme becerisine sahip, Mantık yürütme ve tasarım yeteneği olan, Dikkatli, sabırlı, Ekip çalışmasına yatkın, Yeni fikirlere açık, kendisini sürekli geliştirebilen, iyi bir araştırmacı, kimseler olması gerekir.

15 ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Bilişim sistemleri mühendisi genellikle iyi aydınlatılmış, temiz büro ortamında çalışır. Çalışırken üst yönetimle, meslektaşlarıyla ve iş sahipleri ile iletişim halindedir. Gerektiğinde donanım alanında teknisyen ile beraber müdahale yapar. Mesleğin eğitimi, Üniversitelerin Mühendislik Fakülteleri ile Bilgisayar ve Bilişim-Bilimleri Fakültelerinin “Bilişim Sistemleri Mühendisliği” bölümünde verilmektedir. Bilişim Sistemleri Mühendisliğinin eğitim süresi 4 yıldır.

16 ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Kamu-Özel sektör ayrımı olmaksızın, Bankalar, Sigorta şirketleri, Yazılım hizmeti sunan şirketler, Telekomünikasyon şirketleri, Ulaştırma ve Lojistik şirketleri ile bağımsız yazılım sistemi kurmak isteyen tüm şirketlerin bünyesinde bilişim sistemleri mühendisleri çalıştırılmaktadır. Fabrikalarda üretim tezgâhlarının yazılımlarının kontrolü ve yüklemelerini yapabilir. Bilişim Sistemleri Mühendislerinin istihdamında hizmetin niteliği herhangi bir önem arz etmemekte olup bilgisayara dayalı bilgi ve hizmetin sunulduğu tüm sektörlerde çalıştırılmaları mümkündür.

17 BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ
Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere beden eğitimi ile ilgili eğitim veren kişidir.

18 GÖREVLER Beden eğitimi konusu ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeylerindeki öğrenci gruplarına, hangi yöntemlerle kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan öğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir. Beden eğitimi öğretmeni; bu program çerçevesinde, Eğitim vereceği grubun düzeyine uygun bir çalışma planı hazırlar. Kendisine ayrılan ders saatlerinde bu planı uygulayarak öğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır. Öğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarı düzeylerini artırıcı önlemler alır. Eğitici kol çalışmalarında görev alarak öğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler. Öğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının çözümüne yardımcı olur. Alanı ile ilgili gelişmeleri izler, bunların öğretim programlarına yansıtılması için ilgililere önerilerde bulunur. Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplinini sağlamak üzere görev yapar. Sınıf öğretmeni olarak, öğrencilerin alan ve ders seçmelerine yardımcı olur, yönetimle ilişkilerini sağlamaya çalışır.

19 MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ GENEL ÖZELLİKLER
Beden eğitimi öğretmeninin hem alanı hem de öğretmenlik mesleği ile ilgili niteliklere sahip olması gerekir. Beden eğitimi öğretmeni olmak isteyenlerin; Spor yeteneği olan, Spora karşı ilgili ve bu alanda başarılı, Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen, İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen, Dikkatli, işine özen gösteren, Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve çözüm yolları bulmaya çalışan, İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, hoşgörülü, sabırlı, Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen, Kendini geliştirmeye istekli, yaratıcı kimseler olmaları gerekir.

20 ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Beden eğitimi öğretmeni, genellikle spor salonunda, okulun bahçesinde ve bazen sınıfta görev yapar. Çalışma ortamı mevsime göre açık veya kapalı, ama oldukça gürültülüdür. Mesleğin eğitimi; üniversitelerin Eğitim fakültelerinin Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokullarının ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarının Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümlerinde verilmektedir. Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır.

21 ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Beden eğitimi öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilköğretim okulları, ortaokullar, genel liseler, Anadolu liseleri, mesleki ve teknik liseler, fen liseleri, spor meslek lisesi ve üniversitelerde, beden eğitimi öğretmeni olarak çalışabilirler. Beden Eğitimi dersi dışında, Spor Faaliyetleri ve Milli Oyunlar, Spor İlkyardımı, Halk Oyunları, Spor Yönetimi ve Organizasyon, Spor Psikolojisi gibi derslere girerler. MEB tarafından yapılan müfettişlik sınavını kazanırlarsa müfettişlik yapabilirler. Beden eğitimi öğretmenleri, çeşitli spor merkezlerinde, aerobik salonlarında, fitness merkezlerinde çalışabilirler.


"Meslekleri Tanıyorum Hazırlayan: Ceyda KUŞCU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları