Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi Mehmet YALÇIN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi Mehmet YALÇIN"— Sunum transkripti:

1 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi Mehmet YALÇIN
E-FATURA E-DEFTER Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi Mehmet YALÇIN

2 MEVZUAT e-fatura ve e-defter uygulaması 14. 12
MEVZUAT e-fatura ve e-defter uygulaması tarihli 421 sayılı V.U.K. genel tebliği ile hayatımıza girmiştir. Bu tebliğin; maddesinin alt a bendine göre “5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar. “ ve alt b bendine göre “4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar” tarihinden itibaren e-fatura, tarihi itibariyle de e-defter kullanma mecburiyeti getirilmiştir.

3 MEVZUAT 20. 06. 2015 tarihli 454 sayılı V. U. K
MEVZUAT tarihli 454 sayılı V.U.K. genel tebliği ile bu kapsam genişletilmiştir. 454 sayılı V.U.K. genel tebliği 2. Maddesinin a bendine göre; veya müteakip hesap dönemleri takvim yılı brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler; bu rakama ulaştıkları döneme ilişkin, yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamesini verdikleri tarihin yılın sonundan itibaren e-defter ve e-faturaya geçmeleri mecburidir.

4 MEVZUAT Ö.T.V. Kanununa ekli III sayılı listedeki malları imal, inşa ve ithal eden mükelleflerin durumu. Ö.T.V. Kanununa ekli III sayılı listedeki malları imal, inşa ve ithal eden mükellefler Ö.T.V. Mükellefiyeti tesis ettirmek zorundırlar. Bu tesisin yapıldığı yıl başından itibaren e-fatura ve e-defter kullanmaya başlamaları gerekmektedir. Ancak bu tarih 3 aydan daha kısa sürede ise 3 ayın bittiği tarihi takip eden yılın başından itibaren e-fatura, e-defter kullanmaya başlama mecburiyetleri vardır.

5 MEVZUAT Örnek. 1 (normal dönem) (A) A. Ş
MEVZUAT Örnek.1 (normal dönem) (A) A.Ş hesap dönemi sonu itibarıyla 10 Milyon TL brüt satış hasılatını aşmıştır. Bu durumda (A) A.Ş.'nin 31/12/2017 tarihine kadar (bu tarih dahil) gerekli başvuruları yapıp hazırlıklarını tamamlayarak 1/1/2018 tarihinden itibaren elektronik defter tutmak ve e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır. Örnek.2 (özel hesap dönemi) (B) Ltd.Şti tarihleri arasında özel hesap dönemine tabidir. (B) Ltd.Şti. 30/6/2017 hesap dönemi sonu itibarıyla 10 Milyon TL brüt satış hasılatına ulaşmış bulunmaktadır. Bu durumda (B) Ltd. Şti.'nin, 30/06/2018 tarihine kadar (bu tarih dahil) gerekli başvuruları yapıp hazırlıklarını tamamlayarak, kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği tarihi (31/10/2017) izleyen özel hesap döneminin başlangıcı olan 1/7/2018 tarihinden itibaren elektronik defter tutmak ve e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

6 MEVZUAT Örnek.3 (E) A.Ş. ticari faaliyeti ile ilgili olarak 05/05/2016 tarihinde bağlı bulunduğu vergi dairesine başvurarak Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli III sayılı listeden dolayı mükellefiyet tesis ettirmiştir. Buna göre, bu Tebliğin yayım tarihinden sonra ÖTV III sayılı listedeki mallar nedeniyle mükellefiyet tesis ettiren (E) A.Ş.'nin, e-fatura ve e-defter uygulamasına geçmek için 31/12/2016 tarihine kadar (bu tarih dahil) gerekli başvuruları yapıp hazırlıklarını tamamlayarak 01/01/2017 tarihinden itibaren elektronik defter tutmak ve e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

7 MEVZUAT Örnek.4 (F) A.Ş. ticari faaliyeti ile ilgili olarak 05/10/2015 tarihinde bağlı bulunduğu vergi dairesine başvurarak Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli III sayılı listeden dolayı mükellefiyet tesis ettirmiştir. Bu durumda, bu Tebliğin yayım tarihinden sonra ÖTV III sayılı listedeki mallar nedeniyle mükellefiyet tesis ettiren (F) A.Ş., mükellefiyet tesis tarihi ile izleyen hesap döneminin başlangıcı olan 01/01/2016 tarihi arasındaki sürenin üç aydan kısa olması nedeni ile 31/12/2016 tarihine kadar (bu tarih dahil) gerekli başvuruları yapıp hazırlıklarını tamamlayarak 01/01/2017 tarihinden itibaren de geçebilecektir.

8 MEVZUAT İnternetten satış yapan ve yıllık brüt satış hasılatı 5 Milyon TL’yi aşan mükellefler. 24/12/2015 tarihli 464 sayılı V.U.K. genel tebliği ile 2015 ve müteakip dönemlerde, internet üzerinden satış yapan ve takvim yılı brüt satış hasılatı 5 Milyon TL’yi geçen mükellefler yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamesini verdikleri yılı takip eden yılın başından itibaren e-arşiv fatura kullanma mecburiyeti getirilmiştir. Bunlar mecburi olarak e-fatura kullanıcısı da olacaklardır. Bu mükelleflerin e-defter kullanma mecburiyeti bulunmamaktadır.

9 E-FATURA e-fatura kullanan mükellefler ayrıca kağıt fatura kullanmaya da devam edeceklerdir. E-fatura kullanıcısı, diğer e-fatura kullanıcısı olan mükelleflere kağıt fatura düzenleyemez e-fatura düzenlemek zorundadır. E-fatura kullanıcısı, e-fatura kullanıcısı olmayan mükelleflere kağıt fatura düzenlemeye devam edecektir.

10 E-FATURA (İHRACAT) e-fatura kullanan mükellefler GİB duyurusu ile 01
E-FATURA (İHRACAT) e-fatura kullanan mükellefler GİB duyurusu ile tarihinden itibaren ihracat, geçici ihracat, yolcu beraberi eşyaların satışlarına ilişkin; e-fatura kullanma zorunluluğu getirilmiştir. Dikkat edilecekler : 1) Gümrükçü aracılığı ile tek pencere sistemi şifresi alınacak. 2) İhracata ilişkin bir veya birden fazla fatura kesilebilir tek pencere sisteminde ilgili ihracatın GÇB’sine bu faturalar eşleştirilme yapılması gerekmektedir. 3) Mikro ihracat kapsamında yapılan satışlar yine eski sistemdeki gibi kağıt fatura düzenlenecek, mükellef e-arşiv sistemi ise e-arşiv fatura düzenlenecek.

11 İHTİYARI KULLANIM Dileyen mükellefler ihtiyari olarak e-fatura veya e-defter uygulamalarından herhangi birini kullanabileceklerdir. İhtiyari olarak e-fatura kullanmak isteyen mükellefler dilerse kağıt ortamda defterlerini tutabilirler ya da ihtiyari olarak e-defter kullanmak isteyen mükellefler e-fatura kullanmayabilirler. İhtiyari olarak e-fatura ve e-deftere geçenler dilerse e-fatura ve e-defter sisteminden çıkabilirler.

12 E-FATURA CEZAİ MÜEYYİDE-1 25. 05. 2018 tarih,30431 nolu r. g
E-FATURA CEZAİ MÜEYYİDE tarih,30431 nolu r.g. 494 sayılı V.U.K. Genel Tebliği Madde.2 (1) 7103 sayılı Kanunun 12 nci maddesi ile 213 sayılı Kanunun 353 üncü maddesinin birinci fıkrasının (1) ve (2) numaralı bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “1. Elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekenler de dâhil olmak üzere, verilmesi ve alınması icap eden fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ile serbest meslek makbuzlarının verilmemesi, alınmaması, düzenlenen bu belgelerde gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi, bu belgelerin elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken Maliye Bakanlığınca belirlenen zorunlu haller hariç olmak üzere (mücbir sebepler) kâğıt olarak düzenlenmesi ya da bu Kanunun 227 nci ve 231 inci maddelerine göre hiç düzenlenmemiş sayılması halinde; bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların her birine, her bir belge için 240 Türk lirasından aşağı olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir. Bir takvim yılı içinde her bir belge nevine ilişkin olarak tespit olunan yukarıda yazılı özel usulsüzlükler için kesilecek cezanın toplamı Türk lirasını geçemez.

13 E-FATURA CEZAİ MÜEYYİDE-2 1) KDV dahil 2
E-FATURA CEZAİ MÜEYYİDE-2 1) KDV dahil 2.000,00 TL e-fatura; kağıt olarak düzenlendi =>240,00 TL 2) KDV dahil ,00 TL e-fatura; kağıt olarak düzenlendi =>1.000,00 TL özel usulsüzlük cezası uygulanır. (10.000,00 x %10) 3) Formba, Formbs ile e-faturaların kontrolü (düzenleyen ve alana ceza uygulanır) 4) KDV iade kontrol raporlarında bu kontroller ortaya çıkar. 5) Kullanılacak paket programlar, entegratör bağlantıları kontrol edilmeli.

14 E-ARŞİV FATURA e-fatura düzenleyen mükellefler; kağıt fatura kullanımını tamamen ortadan kaldırabilirler. E-fatura mükellefi olmayanlara kağıt olarak fatura düzenlemek yerine e-arşiv fatura düzenleyebilirler. E-arşiv fatura kullanmak isteyen mükellefler kesinlikle e-fatura kullanıcısı olmaları gerekmektedir. e-arşiv fatura kullananlar hiçbir şekilde kağıt fatura düzenleyemezler.

15 SAKLAMA e-fatura, e-arşiv fatura, e-defter saklama koşulları; elektronik defter ve belgeler kağıt ortamda saklanamaz kesinlikle mali mühür ya da elektronik sertifika ile imzalanmış xml veri dosyası ve berat dosyası şeklinde elektronik ortamlarda saklanmalıdır. E-faturayı kağıt olarak çıktı alıp inceleme için sunulması kabul edilmeyecektir.

16 E-ARŞİV, E-FATURA AVANTAJLARI
E-ARŞİV, E-FATURA AVANTAJLARI * entegratör sistemden tablo şeklinde satış faturaları ve alış faturaları listesi alınabilmektedir. Bu listeler sayesinde paket programlara veri aktarımı yolu ile alış ve satış faturaları anında aktarılabilir. *Bu aktarımlar sayesinde; yanlış müşteri-satıcı hesabına kayıt; tutar hatası gibi hatalar tamamen sıfırlanmış olur. *BA-BS’de yanlış cari hesaplarda bildirilenler bu listeler sayesinde doğrulama sağlanabilir. *Hesaplanan kdv ve indirilecek kdv rakamlarınızı bu listeler sayesinde kontrol sağlayabilirsiniz.

17 YAPILMASI GEREKENLER Mevzuata göre zorunlu olarak e-fatura, e-defter kullanıcısı olması gereken; Şahıs mükellefler(gerçek kişiler), elektronik imza kanunu hükümleri çerçevesinde nitelikli elektronik sertifika (e-imza) veya 397 sayılı V.U.K. genel tebliği çerçevesinde kamu sertifikasyon merkezinden mali mühür temin etmeleri, Tüzel kişilik (kurumsal mükellefiyet), 397 sayılı V.U.K. genel tebliği çerçevesinde kamu sertifikasyon merkezinden mali mühür temin etmeleri gerekmektedir. e-fatura, e-defter ve e-arşiv uygulamalarına başvurular bu mali mühür ile ya da e-imza ile yapılacaktır.

18 MALİ MÜHÜR

19 MALİ MÜHÜR BAŞVURUSU Mali mühür başvurusu tüzel kişilerde verileri ve bilgileri mersis sisteminden almaktadır ve bu sistem üzerinden doğrulamaktadır. Daha önceleri ıslak imzalı başvuru kargo ile gönderilmekte iken artık internet üzerinden başvuru yeterlidir.

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33 E-FATURA BAŞVURUSU e-faturaya internet üzerinden başvuru www. efatura
E-FATURA BAŞVURUSU e-faturaya internet üzerinden başvuru sayfası üzerinden mali mühür ile yapılmaktadır. Burada dikkat edilecek husus e-faturanın nasıl kullanılacağıdır. Başvuru da buna göre yapılması gerekmektedir. Başvuruyu mali mühür ile yapmak için bilgisayarınızın sistemi 64 bit ise 32 bit ve 64 bit java’nın aynı sürümleri kurulmuş olması gerekmektedir. E-fatura başvurusu tarih bazlı yapılmaz, yaptığınız gün veya takip eden gün e-fatura sistemine geçersiniz. E-fatura sistemine geçtiğiniz andan itibaren e-fatura düzenleme zorunluluğunuz başlar. Başvurunuzu e-fatura ile ilgili altyapılarınızı hazırladıktan sonra yapınız.

34

35 E-FATURA KULLANIMI E-FATURA KULLANIM SEÇENEKLERİ
E-FATURA KULLANIMI E-FATURA KULLANIM SEÇENEKLERİ * Başkanlık’tan özel entegrasyon izni almış kurumların bilgi işlem sistemleri kullanılarak yapılan entegrasyon, * Bilgi İşlem Sistemi altyapınızın yeterli olması durumunda Bilgi İşlem Sisteminin Entegrasyonu * Başkanlığımız tarafından internet adresi üzerinden ücretsiz olarak sunulan GİB Portal

36 E-FATURA KULLANIMI GİB PORTALI,
E-FATURA KULLANIMI GİB PORTALI, *Portala her girişte mali mühür kullanılmaktadır. Ayrıca her e-fatura onaylandığı zaman mali mühür kullanılmaktadır. *GİB e-faturaları 6 ay saklamaktadır. 6 aydan sonra e-faturalar ilk baştan itibaren silinmektedir. Bu e-faturalar veri olarak saklanma mecburiyeti olduğundan GİB’in sayfasından veriler aylık olarak indirilmeli çeşitli şekillerde veri olarak saklanması gerekmektedir. *GİB’in kullanımı ücretsizdir.

37 E-FATURA KULLANIMI ÖZEL ENTEGRASYON,
E-FATURA KULLANIMI ÖZEL ENTEGRASYON, *GİB’in portalını kullanmak istemeyenler Özel entegratör firma ile sözleşme imzalayarak e-fatura sistemini kullanabilirler. Özel entegratör kullananların GİB portalı kapalıdır. Daha önce GİB potalı kullanmakta iken özel entegratör kullanmak isteyenler GİB portal sayfaları kapanmadan verilerini indirip digital ortamda saklamaları gerekmektedir. *Özel entegratör firma ile sözleşme imzalayarak düzenleyeceğiniz e-faturayı mali mühür ile her seferinde imza yapmanıza gerek yoktur. Özel entegratör sizin adınıza elektronik olarak imza ve mühürleme işlemini yapmaktadır.

38 E-FATURA KULLANIMI ÖZEL ENTEGRASYON,
E-FATURA KULLANIMI ÖZEL ENTEGRASYON, *Özel entegratör firmalar e-faturaları veri olarak sizin adınıza saklamaktadırlar. Saklama konusundaki riskleri üzerinizden atabilirsiniz. *Özel entegratör firmalar aracılığı ile e-fatura kullanımı ücretlidir. Bu ücretlendirme hem alış hem de satış faturaları için geçerlidir. Genel olarak firmanızda kullanılan paket programlar ile bütünleşik ya da bu programlarla veri bağlantısı yaparak çalışan entegratör ile anlaşma yapmanız daha çok yararınıza olacaktır. Genel olarak fiyatlandırma kontör usulü fatura başı veya belli bir fatura sayısına göre belli ücretler şeklinde olmaktadır.

39 E-FATURA SENARYOLARI *Temel Fatura, e-fatura alıcısının onayına sunulmayan senaryo şeklidir. E-fatura kullanıcısı karşı taraf Temel Faturayı ya kabul edecektir ya da itiraz ediyorsa noter veya Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) yolu ile itiraz edecektir. İtiraz ettikten sonra fatura iptal edilmiş sayılır. Bunun dışında iptal edilmesi mümkün değildir. *Ticari Fatura, e-fatura alıcısının onayına sunulan senaryo şeklidir. E-fatura alıcısı fatura iletildiği tarihinden itibaren 7 gün içinde faturayı ya red edecektir ya da kabul edecektir. Eğer herhangi bir seçim yapmaz ise 8. Günde fatura kabul edilmiş sayılmaktadır. 8. Günden sonra kep ya da noter kanalı ile itiraz yapılamayacaktır.

40 E-ARŞİV FATURA *E-arşiv fatura kullananlar GİB’in portalını kullanamazlar özel entegratör kullanmaları gerekmektedir. E-arşiv faturalar özel entegratörün sisteminde saklanmaktadır. *E-arşiv faturasının iptali : faturalardan hatalı düzenlenenler varsa iptal etmek mümkündür, e-arşiv faturasını düzenlendiği tarihi takip eden ayın 15’ine kadar iptal edilebilir. Özel entegratörler bir aylık e-arşiv fatura raporunu takip eden ayın 15’ine kadar GİB’in sayfasına yüklemektedirler. Burada iptal faturaları da dahil olmak üzere bütün veriler mevcuttur. *E-arşiv faturası, e-fatura müşterisi olmayanlara müşterinin isteği doğrultusunda kağıt olarak ya da elektronik olarak iletilebilir.

41 E-FATURA, E-ARŞİV FATURANIN İRSALİYE OLARAK KULLANIMI 433 Sıra nolu V
E-FATURA, E-ARŞİV FATURANIN İRSALİYE OLARAK KULLANIMI 433 Sıra nolu V.U.K. genel tebliğindeki açıklamaya göre; *malın teslim anında e-fatura veya e-arşiv fatura düzenlenerek çıktı alınması, *çıktı alınan bu faturanın üzerinde irsaliye yerine geçer ibaresi bulunması, *teslimi yapılan malın sevk tarihi bu faturanın üzerine yazılması, Bu bilgiler çıktı olarak alınan e-fatura, e-arşiv faturanın üzerine yazılırsa ayrıca kağıt olarak irsaliye düzenlemeye gerek kalmaz bu faturalar irsaliye yerine de geçer.

42 E-İrsaliye, E-Serbest Meslek Makbuzu, E-Müstahsil Makbuzu Resmi gazete tarihi : Resmi gazete sayısı : sayılı V.U.K. Tebliği Yürürlük Tarihi : Kullanımı : İhtiyari

43 E-Serbest Meslek Makbuzu, E-Müstahsil Makbuzu Çalışma mantığı : Alıcısı olmadan (e-arşiv). Çalışma Yeri : GİB e-arşiv portal, özel entegratör, lisans alınmış kendi sistem kullanıcısı. Saklama : GİB portal, özel entegratör saklamaları.

44

45

46

47

48

49

50 E-Serbest Meslek Makbuzu GİB Portal Dezavantajları 1)Ayrıntılı rapor alınamamaktadır. 2)Defter Beyan Sistemine entegre edilememektedir. 3)Taslak bölümüne attığınız makbuzları çıkarmanız için iptal etme süreci işlemektedir. 4)Onayladığınız serbest meslek makbuzunu iptal etmeniz mümkün değil. 5)Her girişte elektronik imza ya da mali mühür kullanılması gerekmektedir. 6)Veri aktarımı olmadığı için her makbuz tek tek girilmesi oluşturulması ve onaylanması gerekmektedir.

51 E-İrsaliye, Çalışma mantığı : E-irsaliye alıcısı Çalışma Yeri : GİB e-arşiv portal, özel entegratör, lisans alınmış kendi sistem kullanıcısı. Saklama : GİB portal, özel entegratör saklamaları. Uygulamaya dahil olacak mükellefler : 397 sayılı VUK tebliğine izin almış e-fatura kullanıcıları.

52 E-İrsaliye, (7) Elektronik İrsaliyede Bulunması Gereken Bilgiler:  e-İrsaliye belgesinde aşağıda yer alan bilgilerin bulunması zorunludur. 1) e-İrsaliyenin düzenlenme tarihi ve belge numarası, 2) e-İrsaliyeyi düzenleyenin adı, ticaret ünvanı, adresi, vergi dairesi ve hesap numarası, 3) Müşterinin adı, ticaret ünvanı, varsa vergi dairesi ve hesap numarası, işyeri adresi ve farklı ise teslimat adresi, 4) Taşınan malın nevi, miktarı, 5) Fiili sevk tarihi ile saat ve dakika olarak fiili sevk zamanı,

53 E-İrsaliye, (8) e-İrsaliye Yanıtı: Kendisine e-İrsaliye düzenlenen mükellefler, istemeleri halinde, e-İrsaliye belgesine konu mallara ilişkin olarak ne kadarlık kısmının teslim alındığını/kabul edildiğini, teslim alınmayan mallara ilişkin olarak, kabul edilmeyen mal miktarını ve nedenini uygulama üzerinden e-İrsaliye Yanıtı ile e-İrsaliye belgesini düzenleyene iletebilirler. e-İrsaliye Yanıtı ile yapılan kısmi kabul durumlarında, kabul edilmeyen malların satıcısına geri gönderimi için ayrıca e-İrsaliye düzenlenmesi gerekmektedir. Bununla birlikte düzenlenen e-İrsaliyenin, alıcısının ya da muhteviyatındaki malların tamamının hatalı olması halinde, alıcısı tarafından e-İrsaliye Yanıtı ile ret edilmesi mümkündür. Ancak ret işleminin malın fiili sevkinden önce yapılması gerekmektedir. Malın fiili sevkinden sonra gönderilecek ret e-İrsaliye yanıtları hükümsüz olup, bu durumda malı taşıyan/taşıttıran tarafından yeni bir e-İrsaliye düzenlenmesi gerekecektir. e-İrsaliye izni alan mükellefler, oluşturdukları e-İrsaliyelerini ve e-İrsaliye Yanıtlarını birbirleriyle ilişkili şekilde, vergi kanunları ve diğer kanuni düzenlemelerin öngörmüş olduğu süreler dâhilinde muhafaza ve istenildiğinde ibraz etmekle yükümlüdür.

54 E-DEFTER E-DEFTER BAŞVURUSU Tüzel kişiler için kamu sertifikasyon merkezinden alınmış mali mühür ile, şahıslar için e-imza kanununda açıklanan şartlar ile temin edilmiş nitelikli elektronik sertifika(e-imza) ile ya da kamu sertifikasyon merkezinden alınmış e-imza ile yapılabilir. Başvuruyu mali mühür ile yapmak için bilgisayarınızın sistemi 64 bit ise 32 bit ve 64 bit java’nın aynı sürümleri kurulmuş olması gerekmektedir.

55

56

57

58 E-DEFTER E-DEFTER KAYIT PRENSİPLERİ e-defter kayıt prensiplerinde belge türü ve ödeme türü ön plana çıkmaktadır. her belgeye bir fiş kaydı yapılacaktır.

59 E-DEFTER E-DEFTER BELGE TÜRLERİ Ana belge türleri : fatura(alış-satış), çek, senet, sipariş fişi (müşteri-satıcı), navlun, makbuz, muhasebe fişi şeklindedir. Ayrıca diğer belge türleri olarak programcıların tanımına bırakılmış belge türleridir. Diğer belge türlerine örnek: z raporu, sigorta poliçesi, serbest meslek makbuzu, perakende satış(alış) fişi, noterlik makbuzu. Eğer yapılan kayıt hiçbir belge türüne dayanmıyorsa belge türü yok olarak seçilecektir. Buna örnek; Açılış, kapanış fişleri, ay sonu kdv mahsubu, giderlerin yansıtılması gibi.

60 E-DEFTER E-DEFTER BELGE TÜRLERİ Z raporu, serbest meslek makbuzu ana belge türü değildir. Diğer belge türleri altında girilmelidir. Eğer birden fazla z raporu olan işyeri varsa. Bu z raporları günlük olarak liste yapılacak, bu liste numaralanarak deftere liste olarak kayıt edilebilir.

61 E-DEFTER ÖDEME TÜRÜ Muhasebe fişleri içinde belge türü seçiliyor ise, ödeme türü girilecektir, başlıca ödeme türleri; nakit, kredi kartı, banka, çek, senet şeklindedir. Eğer ödeme türü belirlenmemiş ise yok olarak seçilecektir. Genelde açık hesap çalışılan alımlarla ilgili olarak ödeme türü yok seçilmektedir.

62 E-DEFTER Defter berat gönderimi yapmadan önce yapılması gerekenler
E-DEFTER Defter berat gönderimi yapmadan önce yapılması gerekenler *Ters bakiye vermemesi gereken hesaplar kontrol edilmelidir. Örnek; (100, 101 hesaplar herhangi bir tarihte alacak bakiyesi vermemelidir) *e-defter gönderimi yapılacak aya ilişkin yevmiye madde numaraları kayıt edilmiş olan fişlerden kontrol edilmeli tamamı e-defterin içine dahil edilip edilmediği teyit edilmelidir. *e-defter gönderimi yapılacak aya ilişkin aylık mizan alınmalı alt toplamlar ilgili ayın e-defter verisindeki toplamlar ile kontrol edilmelidir.

63 E-DEFTER E-DEFTER VERİSİ NEDİR NASIL HAZIRLANIR
E-DEFTER E-DEFTER VERİSİ NEDİR NASIL HAZIRLANIR? e-defter verisi xml dosyasından oluşmaktadır. Kullandığınız paket muhasebe programı; GİB’in e-defter sitesinde uyumlu yazılım firmaları listesinde belirtilmiş olan paket programlardan birisi olmalıdır. Veriler paket programların arayüzü ile hazırlanır.

64

65

66 Yevmiye veya kebir defterinin sıkıştırılmamış veri boyutu 200 mb
Yevmiye veya kebir defterinin sıkıştırılmamış veri boyutu 200 mb. üstü olmamalıdır. Eğer veri boyutları 200 mb. üstü ise her biri 200 mb. altı olacak şekilde parçalara bölünerek hazırlanmalıdır. yevmiye defteri xml dosyası kebir defteri xml dosyası İmzasız yevmiye defteri berat xml dosyası İmzasız kebir defteri berat xml dosyası imzalı yevmiye defteri berat xml dosyası imzalı kebir defteri berat xml dosyası

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78 E-DEFTER SİTESİNE YÜKLENECEK DOSYALAR E-Defter sitesine;
E-DEFTER SİTESİNE YÜKLENECEK DOSYALAR E-Defter sitesine; *yevmiye defterinin berat dosyası ziplenmiş (sıkıştırılmış) olarak *kebir defterinin berat dosyası ziplenmiş (sıkıştırılmış) olarak yüklenmesi gerekmektedir. Defter verileri yüklenmeyecektir.

79

80

81

82 GİB İMZALI BERAT DOSYALARI GİB imzalı yevmiye defteri berat dosyası GİB imzalı kebir defteri berat dosyası

83

84

85

86

87 E-DEFTER VERİLERİNİN SAKLANMASI E-Defter yevmiye ve kebir defterlerinin mali mühür ile mühürlenmiş xml veri dosyası, bunlara ilişkin beratları ve GİB tarafından elektronik olarak imzalanmış xml berat dosyaları dijital olarak saklanması gerekmektedir. Berat dosyaları çıktı alarak saklanması hiçbir anlam ifade etmeyecektir.

88 E-DEFTER VERİSİ ŞEMATRON KONTROLÜ Paket programların şematron kontrolünden geçen verilerin GİB’in sayfasından indirilen şema kontrolü (java) dosyası ile kontrol edilmesinde fayda vardır. Bu dosya aşağıdaki linkten indirilip defter ve berat verilerinin bu program içinden okutturularak kontrol edilmesi sağlanır. E-defter görüntüleyici için tıklayınız :

89 SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR BAĞIMSIZ DENETÇİ MEHMET YALÇIN Teşekkürler…


"Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi Mehmet YALÇIN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları