Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİL SINIFLARINDA ÖĞRENEN ÖZERKLİĞİ’Nİ ARTTIRMAK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİL SINIFLARINDA ÖĞRENEN ÖZERKLİĞİ’Nİ ARTTIRMAK"— Sunum transkripti:

1 DİL SINIFLARINDA ÖĞRENEN ÖZERKLİĞİ’Nİ ARTTIRMAK
Arş. Gör. Cem BALÇIKANLI Gazi Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Eğitimi ABD

2

3 Dewey, J. (1916). Democracy and Education
Demokratik bir toplumda, eğitimin öncelikli amacı öğrencileri demokratik ve sosyal katılım için gerekli olan tutum ve becerileri kazandırarak hem sosyal hem de politik hayatta aktif bir rol almaya hazırlamaktır Dewey, J. (1916). Democracy and Education

4 Özerk bir şekilde düşünme, öğrenme ve davranma yeteneği, yüksek öğrenimlerini sürdüren öğrenciler için bir amaç olmalıdır. Stephenson, J. and Laycock, M. (1993). Using Learner Contracts in Higher Education.

5 öğretimi daha iletişimsel
Son 20 yılda, dil öğretimi daha iletişimsel bir yaklaşım benimsediği için, daha çok öğrenci merkezli bir hale gelmiştir. Yang, Nae-Dong. (1998). Exploring a new role for teachers: Promoting learner autonomy.

6 öğrenenin kendi öğrenme sorumluluğunu alma becerisi
Öğrenen Özerkliği öğrenenin kendi öğrenme sorumluluğunu alma becerisi Holec, H. (1981). Autonomy in Foreign Language Learning.

7 Özerk Öğrenciler; Öğrenilecek konuları, bu konuları
nasıl öğreneceklerini ve kullandıkları kaynaklar arasındaki ilişkiyi bir bütün olarak görebilirler. Öğrenmekte oldukları dille doğal bir ilişki içindedirler ve bu dili öğrenmeye karşı büyük bir istek duyarlar.

8 Yapmakta olduklarından rahatlıkla
geri çekilip içinde bulundukları durumu inceleyerek bir sonraki adımda tam olarak ne yapacaklarına karar verebilirler. Faydalı ve yeni şartlara kolayca uyum sağlayabilecek bir şekilde değişmeye hazırdırlar.

9 İçinde bulundukları eğitim sürecini
bağımsız bir şekilde gerçekleştirebilme yeteneğine sahiptirler. Gerek grup bireylerinin gerekse kendi ihtiyaçlarının karşılanması sürecinde bir denge kurabilirler. Breen, M.P. and Mann, S. (1997). Shooting Arrows at the Sun: Perspectives on a Pedagogy for Autonomy.

10 Öğrenen Özerkliğini Geliştirmek
Öğrencilerin işbirliği içinde uyumlu çalışmalarını destekleyiniz. Öğrencilerin günlük öğrenme deneyimlerini yazacakları bir günlük tutmalarını sağlayınız.

11 Öğretmen ve öğrenci rollerini daha en başından belirleyiniz. KATILIM
Öğrenciler yeni öğrenme stratejilerini geliştirirken onlara zaman veriniz ve bunun çok kısa zamanda olmasını beklemeyiniz.

12 Öğrencilere sınıf dışında yapabilecekleri çeşitli projeler veriniz.
Öğrencilere ders dışı görevler Öğrencilerin portfolio tutmalarını sağlayınız.

13 Öğrencilerin, sınıfta kullanabileceği materyaller hazırlamasını
sağlayınız. Öğrencileri okulun kütüphanesi, dil laboratuarı ve çalışma odaları hakkında bilgilendiriniz.

14 Öğrencilerinizin birbirlerinin yaptığı çalışmalar üzerine
dönüt vermelerini sağlayınız. Dönem başında öğrencilerinizle sözleşme imzalayınız.

15 Kullanılan yapıların doğrulundan ziyade akıcılığı vurgulayınız.
Öğrencilerin sözlük türü referans kitaplarını kullanmasına izin veriniz ve kesinlikle bunu destekleyiniz. Brajcich, J. (2000). Encouraging learner autonomy in your classes.

16 Öğrenciler bir günde özerk olamazlar.
SONUÇ Öğrenciler bir günde özerk olamazlar. Bertoldi, E., Kollar, J. and Ricard, E. (1998). Learning how to learn English: from awareness to action, Öğrenen özerkliğini geliştirmek ancak zaman içinde gerçekleşebilir. Raya, M. J. and Fernandez, M. P. (2002). Learner autonomy and new technologies.

17

18 Teşekkür Ederim...


"DİL SINIFLARINDA ÖĞRENEN ÖZERKLİĞİ’Nİ ARTTIRMAK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları