Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA"— Sunum transkripti:

1 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
Doç. Dr. ÖMAY ÇOKLUK BÖKEOĞLU

2 Kümeleme Analizi Belirli benzerliklerine göre birimlerin benzerliklerini ortaya koymak ve bu benzerlikleri esas alarak birimleri doğru kategorilere sınıflamaktır (Çokluk, Şekercioğlu ve Büyüköztürk, 2010). Analizin bu yönü, çok değişkenli analiz tekniklerinden biri olan diskriminant analizine benzemektedir.

3 Kümeleme Analizi (Çokluk ve diğ., 2010)
Ancak kümeleme analizinde, diskriminant analizinin tersine birimlerin anlık durumu gözlendiği için, geleceğe yönelik tahminler yapmak mümkün olamamaktadır. Diskriminant analizi ise, daha çok yeni bir gözlemin önceden bilinen bir gruba uygun bir şekilde dâhil edilmesi amacıyla kullanılmakta ve geleceğe yönelik öngörülerde bulunulmasına izin vermektedir (Jensen, 1971; Akt. Selanik, 2007).

4 Kümeleme Analizi (Çokluk ve diğ., 2010)
Doğal sınıflamaları hakkında açıkça bilgi bulunmayan durumlarda, alt grupların yapılarını belirlemede kümeleme analizi kullanılırken, doğal gruplamaları açıkça bilinen toplumlarda alt kümelerin irdelenmesi diskriminant analizi ile yapılır (Akın, 2008).

5 Kümeleme Analizi (Çokluk ve diğ., 2010)
Faktör analizi ile karşılaştırıldığında da kümeleme analizinin objeleri/bireyleri gruplama, faktör analizinin ise değişkenleri gruplama amacına yönelik olduğu ifade edilebilir. Ayrıca faktör analizi gruplandırmayı verilerdeki değişmelere (varyans-kovaryansa) bağlı olarak yaparken, kümeleme analizi yakınlıklara (proximity) bağlı olarak yapar (Hair ve ark., 2006).

6 Kümeleme Analizi (Çokluk ve diğ., 2010)
Literatürde kümeleme analizi için birçok algoritma öne sürülmüştür. Ancak kümeleme yöntemlerini genel olarak iki temel algoritma altında toplamak mümkündür. Bunlardan biri “hiyerarşik kümeleme yöntemleri”, diğeri ise “hiyerarşik olmayan kümeleme yöntemleri”dir. Hiyerarşik kümeleme yöntemleri özellikle küçük örneklemler (tipik olarak n<250) için uygundur.

7 Kümeleme Analizi (Çokluk ve diğ., 2010)
Hiyerarşik kümeleme analizi yapmak için araştırmacılar, benzerlik ya da uzaklığın nasıl tanımlanacağına ve kümelerin nasıl birleşeceğine ya da ayrılacağına karar vermek durumundadırlar (Everitt ve Landau, 2001; Hair ve ark., 2006). Anderberg (1973) hiyerarşik kümeleme yöntemlerinin, araştırmacının incelediği veri setinde kaç grup bulunduğunu başlangıçta bilmediği durumlarda çok uygun bir yöntem olduğunu belirtmektedir.

8 Kümeleme Analizi (Çokluk ve diğ., 2010)
Ayrıca bu yöntemin araştırmacılara, inceledikleri veri setinde daha önce gözlemlenmemiş ilişkileri gözleme ve ilkeleri keşfetme olanağı vermesi nedeniyle de faydalı olduğunu belirtmektedir. Hiyerarşik olmayan kümeleme yöntemleri, küme sayısının belirlenmiş olduğu durumlarda kullanılır. Bir başka deyişle araştırmacının küme sayısı konusunda ön bilgisinin olduğu durumlarda ya da küme sayısına karar verilmiş olması durumunda kullanılması önerilmektedir (Özdamar, 2004).

9 Kümeleme Analizi Kümeleme Yöntemleri I. Hiyerarşik Yöntemler
A. Birleştirici/Toplamalı Yöntemler a.Bağlantı Teknikleri Tek Bağlantı Tam Bağlantı Ortalama Bağlantı (Çokluk ve diğ., 2010)

10 Kümeleme Analizi Kümeleme Yöntemleri b.Varyans Teknikleri
A. Birleştirici/Toplamalı Yöntemler b.Varyans Teknikleri Ward’s yöntemi c. Merkezileştime Teknikleri Medyan Centroid (Çokluk ve diğ., 2010)

11 Kümeleme Analizi Kümeleme Yöntemleri
B. Ayırıcı/Ayrımlı/Bölünmeli Yöntemler a. Bölünmüş ortalamalar b.otomatik etkileşme belirleme (Çokluk ve diğ., 2010)

12 Kümeleme Analizi II. Hiyerarşik Olmayan Yöntemler K-Ortalama Yöntemi
Metoid Parçalama Yöntemi Yığma/Yığılma Yöntemi Bulanık (Fuzzy) Kümeleme Yöntemi (Çokluk ve diğ., 2010)

13 Kümeleme Analizi (Çokluk ve diğ., 2010)
Hiyerarşik Yöntemler: Hiyerarşik kümeleme yöntemleri özellikle küçük örneklemler (tipik olarak n<250) için uygundur. Hiyerarşik kümeleme analizi yapmak için araştırmacılar, benzerlik ya da uzaklığın nasıl tanımlanacağına ve kümelerin nasıl birleşeceğine ya da ayrışacağına karar vermek durumundadırlar (Everitt ve Landau, 2001; Hair ve ark., 2006).

14 Kümeleme Analizi (Çokluk ve diğ., 2010)
Anderberg (1973) hiyerarşik kümeleme yöntemlerinin, araştırmacının incelediği veri setinde kaç grup bulunduğunu başlangıçta bilmediği durumlarda çok uygun bir yöntem olduğunu belirtmektedir. Ayrıca bu yöntemin araştırmacılara, inceledikleri veri setinde daha önce gözlemlenmemiş ilişkileri gözleme ve ilkeleri keşfetme olanağı vermesi nedeniyle de faydalı olduğunu belirtmektedir.

15 Kümeleme Analizi (Çokluk ve diğ., 2010)
Hiyerarşik kümeleme teknikleri, kümeleri ardarda birlestirme sürecidir. • Hiyerarşik kümeleme yöntemleri, veri matrisindeki birimlerin/değişkenlerin başlangıçta kaç küme oluşturduğuna ve küme elemanlarını belirlemede başlangıçta hangi ölçütün seçildiğine göre iki temel gruba ayrılırlar: “Birleştirici/Toplamalı Hiyerarşik Kümeleme Yöntemleri (Agglomerative)” ve “Ayırıcı/Bölünmeli Hiyerarşik Kümeleme Yöntemleri (Divisive)” • Birleştirici/Toplamalı tekniklerde n adet nesne ardıl olarak gruplarda birleştirilir.

16 Kümeleme Analizi (Çokluk ve diğ., 2010)
Ayırıcı/Bölünmeli tekniklerde n adet nesne ardıl olarak daha küçük kümelere ayrılır/bölünür. • Birleştirici/Toplamalı teknikler, Ayırıcı/Bölünmeli tekniklere göre daha sık kullanılmaktadır. • Tek bağlantı, tam bağlantı, ortalama bağlantı, merkezîleştirme ve Ward’s bağlantı yöntemi, çok yaygın olarak kullanılan yöntemlerdir. • Hiyerarşik kümeleme analizi uç değerlere oldukça duyarlıdır.

17 Kümeleme Analizi (Çokluk ve diğ., 2010)
Bu nedenle yapılması gereken, farklı hiyerarşik tekniklerin uygulanıp bunların karşılaştırılmasıdır. Eğer farklı tekniklerin sonuçları genel hatlarıyla tutarlılık gösteriyorsa kümeleme işlemi yapılır. • Büyük veri setlerinde hiyerarşik kümeleme analizi işlemleri çok uzun sürmektedir. • Hiyerarşik yöntemle yapılan toplamalı ve bölünmeli gruplandırmalar geri alınamazlar. Bir grup, diğeri ile bir kez birleştirildikten sonra, daha sonraki adımlarda kesinlikle ayrılamaz. • Hiyerarşik tekniklerin agaç diyagramları ile gösterilen sonuçlarına dendogram denir.

18 Kümeleme Analizinin Asamaları
Amaçların belirlenmesi ve değişkenlerin seçiminden sonra araştırmacı aşağıdaki soruları cevaplandırmalıdır (Hair ve ark.,2006): 1. Örneklem büyüklüğü yeterli midir? 2. Verilerde uç deger (outliers) var mı ve kaldırılabilir mi? 3. Gözlemlerin benzerlikleri nasıl belirlenmelidir? 4. Veriler standartlaştırılmalı mıdır?

19 Kaynak Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G. & Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal bilimler için çok değişkenli istatistik. Ankara: Pegem Akademi. ÖZDAMAR, K. (2004). Paket Programlar İle İstatistiksel Veri Analizi. Eskişehir: Kaan Kitabevi. Hair, J., Black, W., Babin, B., Anderson, R., & Tatham, R. (2006). Multivariate data analysis (6th ed.). Uppersaddle River, N.J.: Pearson Prentice Hall.


"DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları