Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ DERNEĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ DERNEĞİ"— Sunum transkripti:

1 TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ DERNEĞİ
TGBD AKADEMİ

2 SORULARLA TEKNOKENT

3 SORU 1 : Bir TGB’de faaliyete bulunmak için şirket merkezini TGB’ye taşımak gerekli midir? CEVAP 1 : Hayır. Teknokentte şube açarak veya şirket merkezini teknokente taşıyarak faaliyette bulunulabilir.

4 SORU 2 : Hangi tür şirketler TGB ‘de faaliyet gösterebilir
SORU 2 : Hangi tür şirketler TGB ‘de faaliyet gösterebilir ? CEVAP 2 : Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefi olan tüm firmalar

5 SORU 3 : Sanayi Bakanlığından YÖNETİCİ şirkete alınan ödenekler yönetici şirket muhasebesine nasıl işlenmelidir? CEVAP 3: Karşılıksız alınan hibeler, "602. Diğer Gelirler" hesabına kaydedilecek ve kurumlar vergisinden istisna edilecektir.

6 SORU 4 : Yönetici şirket Ar-Ge projesi yapabilir mi
SORU 4 : Yönetici şirket Ar-Ge projesi yapabilir mi? CEVAP 4 : Yapabilir. Ancak (KDV istisnası hariç) vergisel teşviklerden yararlanamaz.

7 SORU 5 : Yönetici şirket Ar-Ge projesi yapabilir mi
SORU 5 : Yönetici şirket Ar-Ge projesi yapabilir mi? CEVAP 5 : Yapabilir. Ancak (KDV istisnası hariç) vergisel teşviklerden yararlanamaz.

8 SORU 6 : Yönetici Şirket personeli Ar-Ge personeli olarak çalışabilir mi? CEVAP 6 : Yönetici şirkette çalışan bu personel vergisel teşviklerden yararlanamaz. Öte yandan, başka bir firmada Ar-Ge personeli olarak görev yapmaları halinde, bu çalışmasına isabet eden ücrete vergisel teşvikler uygulanır.

9 SORU 7 : Girişimcinin Bölgede yürüttüğü Ar-Ge projesi birkaç firmaya satılabilir mi? CEVAP 7 : Satılabilir. Birden fazla kişiye yapılan satışlar seri üretim kapsamında gelir ve kurumlar vergisi istisnasından yararlanır. Yazılım satışlarında ise ayrıca KDV istisnası vardır.

10 SORU 8 : Bölge dışı gerekçeli teklifte bildirilen ve değerlendirme komisyonunca uygun bulunan personel bir süre sonra projeden ayrılırsa ya da yeni personel eklenirse tekrar değerlendirme komisyonuna (hakeme) gidilmeli mi? CEVAP 8 : Değerlendirme komisyonu tarafından dışarıda geçirilen sürenin proje kapsmındaki uygunluğu değerlendirilir. Personel değişmesi halinde proje kapsamında dışarıda geçirilecek süre onaylandığı için yeni personelin aynı projede aynı görev için tekrar onay almasına gerek yoktur.

11 SORU 9 : Yazılım projesinde seri üretime ait KDV muafiyeti var mı, nasıl olmalı? CEVAP 9 : Vardır. Gayrimaddi hakka isabet eden satış tutarı KDV'den istisna edilecektir.

12 SORU 9 : Emekli personel muafiyetlerden nasıl yararlanabilir
SORU 9 : Emekli personel muafiyetlerden nasıl yararlanabilir? CEVAP 9 : Emekli personel de, diğer Ar-Ge personeli gibi vergisel teşviklerden yararlanır. Diğer personelden farklı bir işlem tesis edilmesine gerek yoktur. SGK kapsamında sağlanan teşviklerden yararlanamaz!

13 SORU 10 : Şirket hissedarlarının huzur hakkı muafiyete tabi tutulabilir mi? CEVAP 10 : Projede çalışan şirket yöneticilerinin huzur hakları, gelir vergisi ile damga vergisinden istisna edilir. Karar alınmasında fayda var!

14 SORU 11 : Ar-Ge'sini teknoparkta yaptığımız ürünü seri üretime tabi tutup satıyoruz. Seri üretim satışının da bir oranda kurumlar vergisi muafiyetine tabi olacağı söyleniyor (transfer fiyatlandırması), nasıl yararlanabiliriz.  CEVAP 11 : 1 no.lu KVK Tebliğine göre, seri üretim kapsamında elde edilecek kazancın lisans ve patent gibi gayrimaddi haklara isabet eden kısmı transfer fiyatlandırması esaslarına göre ayrıştırılacak ve gelir ve kurumlar vergisi istisnasından yararlanacaktır. Transfer fiyatlandırması yöntemleri; a) Karşılaştırılabilir fiyat yöntemi b) Maliyet artı yöntemi c) Yeniden satış fiyatı yöntemi ç) İşlemsel kâr yöntemleri d) Emsallere uygun fiyata yukarıdaki yöntemlerden herhangi birisi ile ulaşma olanağı yoksa mükellef, işlemin niteliğine uygun olarak kendi belirleyeceği bir yöntem Ayrıca yazılımların seri üretiminde KDV istisnası da uygulanır.

15 SORU 13 : Bölge dışında geçirilen süreler için SGK ve Vergi muafiyeti uygulanır mı?
CEVAP 13 : Proje kapsamında geçirilen süreler için uygulanır. Laboratuvar, analiz, test ve deney çalışmaları Diğer teknokentlerde yapılan çalışmalar Saha araştırması % 100 Bilimsel etkinlikler Prototip geliştirme faaliyetleri

16 SORU 14 : Aylık muafiyet listelerinin onaylı hali Vergi dairesi ve SGK'ya her ay teslim edilmeli mi? CEVAP 14 : Bölgede çalışan ve bu Yönetmeliğe göre tanımlanmış tüm Ar­-Ge, tasarım ve destek personelini, Ar-­Ge ve tasarım projelerindeki görev tanımlarını, nitelik ve çalışma sürelerini gösteren listeyi aylık olarak yönetici şirkete onaylatır, inceleme ve denetimlerde ibraz edilmek üzere saklar.

17 SORU 15 : Öğrenci personel muafiyetten yararlanabilir mi
SORU 15 : Öğrenci personel muafiyetten yararlanabilir mi? CEVAP 15 : Kanundaki sınırlamalar çerçevesinde, hakem heyeti tarafından Ar-Ge veya tasarım personeli olarak değerlendirilen herkes (öğrenciler dahil) vergisel teşviklerden yararlanır.

18 SORU 16 : Raporlama yükümlülüğümüzü yerine getirmezsek yönetici şirketin ne tür yaptırımları vardır? CEVAP 16 : Yönetici şirketin görev ve sorumlulukları (14/j) Kendisine ve Bölgede bulunan girişimcilerin faaliyetlerine ilişkin bilgilerin, Genel Müdürlükçe belirlenen şekle uygun olarak yazılı ve elektronik ortamda günlük veya anlık tutulması, kendi serbest muhasebeci mali müşaviri veya yeminli mali müşavirince onaylı yıllık bilgilerin her yılın Mayıs ayı sonuna kadar elektronik ortamda Genel Müdürlüğe iletilmesi, bu bende uygun hareket edilmemesi halinde Haziran ayından itibaren girişimcilerin üç aylık muafiyet belgelerinin onaylanmaması, üçüncü ayın sonuna kadar bilgilerin iletilmemiş olması durumunda takip eden aydan itibaren aylık muafiyet belgelerinin onaylanmaması ve bu ay içerisinde ilgili girişimcilerin ihracına ilişkin işlemlerin başlatılması,

19 SORU 17 : Teknogirişim desteği aldık, muafiyetlerden nasıl yararlanabiliriz? CEVAP 17 : Yönetici şirket hakem heyeti tarafından onaylanan tüm projeler teknokentlere ilişkin tüm teşviklerden yararlanır. (Tübitak veya Kosgeb kapsamında onaylanan projelerde hakem değerlendirmesine gerek yok)

20 SORU 18 : Lisans üstü eğitim kapsamında bölge dışında olacak personel çalıştığı proje ile ilgili konuda mı lisans üstü eğitim almak zorundadır? CEVAP 18 : Yüksek lisans ve ya doktora konusunun çalıştığı projeler ile ilgili olmasına yönelik bir zorunluluk yoktur.

21 SORU 19 : Proje kapsamında danışmanlık yapan akademisyenler bölgede bulunmak zorunda mı? Uzaktan projeye danışmanlık verebilir mi? CEVAP 19 : Şirket personeli olmayan kişilerden alınan danışmanlık hizmetleri, gelir vergisi istisnası, damga vergisi istisnası ve sgk teşviklerinden yararlanamaz. Teşvik kapsamında olmayan bu hizmet alımının ne şekilde sağlanacağı firmaların takdirindedir.

22 SORU 20 : Personel bölgede 1 ay içerisinde kaç saat çalışırsa muafiyetten tam yararlanır? CEVAP 20 : Cevap verilmemeli demişiz 

23 SORU 21 : Yönetmelikte küsuratlı sayılar bir üst tam sayıya ibla edilir denilmektedir. Bu durumda 1 Ar-Ge personeli ile birlikte 1 Destek personeli muafiyet kapsamında gösterilebilir mi? CEVAP 21 : Evet

24 SORU 21 : Firmamızın farklı teknopark'ta şubesi bulunmakta ve aynı proje üzerinde Ar-Ge faaliyetleri yürütülmektedir. Bu tek projenin her iki Teknopark portalına da girilmesi gerekmekte midir? Eğer Evet ise farklı BSTB kodları mükerrerlik oluşturur mu? CEVAP 21 : Aynı projenin farklı teknoparklarda yürütülmesi uygun değildir. Ancak projenin bir bölümünü bir teknoprkta diğer bölümünü de farklı bir teknoparkta yürütülebilir. Ancak her ikisi için de BSTB kodu alınması her ikisinin den birbirinden bağımsız projeler gibi raporlanması gerekmektedir.

25 SORU 22 : KDV muafiyetli fatura kesilirken BSTB kodu kullanılmak zorunda mı? Faturanın hangi yasa kapsamında KDV muafiyetli kesildiği açıklaması zorunlu mu? CEVAP 22 : BTSB kodunun fatura üzerine yazılma zorunluluğu yoktur. Ancak biz tavsiye ediyoruz. KDV istisnasına ilişkin bilgilerin fatura üstüne yazılması, vergisel işlemlerde kolaylık sağlayacaktır.

26 SORU 23 : Aynı yazılım, geliştirme ve özelleştirmeler yapılarak farklı müşterilere muafiyet kapsamında faturalanabilir mi? CEVAP 23 : Evet

27 SORU 24 : Bölgede geliştirdiğimiz proje kapsamında bölge dışında bulunan kendi üretim tesisimizde test, labaratuvar, analiz çalışması kapsamında bölge dışı süreden yararlanabilir miyiz? CEVAP 24 : Evet Yararlanılabilir.

28 SORU 25 : Başka teknoparktan getirdiğimiz projelerin hakeme sunulmasına gerek var mı? CEVAP 25 : Evet

29 SORU 26 : Proje kapsamında geliştirilen ara ürünlere proje bitiş tarihinden önce fatura kesilebilir mi? CEVAP 26 : Cevap verilmemeli demişiz. 

30 SORU 27 : 5746 sayılı yasa ile bölgeye giriş yapmış olan girişimci 4691 sayılı yasaya geçer mi, hangi aşamada geçebilir? CEVAP 27 : Proje bazlı olarak, 5746 sayılı Kanun veya 4691 sayılı Kanun seçilerek teşviklerden yararlanılabilir. Ancak bir proje için tercih edilen Kanun, sonradan değiştirilemez.!

31 SORU 28 : Seri üretime yapmak için izin alınması gerekiyor mu
SORU 28 : Seri üretime yapmak için izin alınması gerekiyor mu? CEVAP 28 : Seri üretim yapmak için Bölge yönetici şirketinin izni ve Bakanlığın onayı gerekmektedir.

32 SORU 29 : Rapor, doğum izni, evlilik izni, resmi tatiller, haftasonu tatilleri, mazeret izinleri muafiyet kapsamına girmekte midir? CEVAP 29 : Hak kazanılmış hafta tatili ve yıllık ücretli izin süreleri ile 17/3/1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda belirtilen tatil günlerine isabet eden ücretler de bu istisna kapsamındadır.

33 SORU 30 : Kuluçka süresi kaç yıldır
SORU 30 : Kuluçka süresi kaç yıldır? CEVAP 30 : Kuluçka süresi maksimum 3 yıl ile sınırlıdır.

34 SORU 31 : Teknopark'tan ayrıldığımızda burada geliştirdiğimiz projelerle ilgili destekler devam eder mi? CEVAP 31 : Hayır.

35 SORU 32 : Firmaların ve firma personellerinin tüm muafiyetlerden faydalanması zorunlu mudur ? CEVAP 32 : Değildir. Teşviklerden yararlanmak firmaların kendi tercihidir.

36 SORU 33 : Firma personel gelir vergisi ve SGK muafiyetinden faydalanmıyor. Kurumlar vergisi muafiyetinden faydalanmayı planlıyorsa muafiyet listesini yönetici şirkete onaylatmak zorunda mıdır? CEVAP 33 : Kurumlar vergisi istisnasından yararlanmak için, yönetici şirket hakem heyetinin projeyi onaylaması yeterlidir. Muafiyet listesinin sunulmasına gerek yoktur.

37 SORU 34 : Firma SGK'lı personelini TGB ye proje personeli olarak bildirdikten sonra bu personeller TGB'ye geliş gidiş yapmıyorlarsa yönetici şirket yaptırım olarak ne yapmalıdır? CEVAP 34 : Muafiyet talep edilmesi halinde uygunluk verilmez. Personelin fiilen bölgede bulunma mecburiyeti vardır.

38 Gelir İdaresi ve SGK açısından hesaplama farklıdır.!
SORU 35 : Bölgede sigortalı çalışan Ar-Ge personeline yönelik düzenlenecek bodro nasıl yapılmalıdır? CEVAP 35 : Personelin bölgede fiilen bulunduğu süreler dikkate alınmak suretiyle bir hesaplama yapılmalıdır. Gelir İdaresi ve SGK açısından hesaplama farklıdır.!

39 SORU 36 : Firmaların muafiyet evraklarında, çalışan personelin çalışma süresi gün olarak mı, saat olarak mı belirtilmelidir? Hesaplamalar nasıl yapılmalıdır? CEVAP 36 : Saat olarak tespit edilen sürenin, tama iblağ edilerek güne çevrilmesi ve gelir vergisi istisnasının uygulanması gerekir.

40 SORU 37 : Bölge içerisinde kurulan TTO nasıl yapılandırılmalıdır
SORU 37 : Bölge içerisinde kurulan TTO nasıl yapılandırılmalıdır? Şirket olarak kurulması yasal mıdır? TGB'nin alt birimi gibi kurulması veya şirket olarak kurulması arasında ne gibi farklar oluşturur? CEVAP 37 : TTO'ların şirket olarak kurulabilirler. Ayrı şirket olarak kurulan TTO'lar, bölgedeki firmalara sağlanan tüm teşviklerden yararlanır.

41 SORU 38 : Yurt dışında geçirilen süreler proje kapsamında ise muafiyet uygulanabilir mi? Yöntemi nedir? CEVAP 38 : Uygulama Yönetmeliği'nde belirtilen (35-e) şartları sağlandığı takdirde Bölge dışında çalışmalar yapılır ve muafiyet kapsamına girer.

42 SORU 39 : Yazılım firmaları KDV muafiyetinden yapmış oldukları ilk satıştan mı yoksa teknoparkta bulunduğu sürece mi yararlanıyorlar? CEVAP 39 : Teknokentte bulundukları sürece yararlanabilirler.

43 SORU 40 : Dışarda geçirilen süreler konusnda firmaların gittikleri kurumlardan imzalı bir belge almaları gerekir mi? CEVAP 40 : Bölge dışında geçirdiği süreye ilişkin yazılım veya Ar-Ge çalışması yapılan kurum veya kuruluştan aldığı belge yönetici şirkete sunulur.

44 SORU 41 : Dışarda geçirilen süreler konusunda firmaların gittikleri kurumlardan imzalı bir belge almaları gerekir mi? CEVAP 41 : Bölge dışında geçirdiği süreye ilişkin yazılım veya Ar-Ge çalışması yapılan kurum veya kuruluştan aldığı belge yönetici şirkete sunulur.

45 SORU 42 : Teknolojik Ürün Belgesi alarak bölgede teknolojik ürün seri üretimi yapan firma ne tür muafiyetlerden yararlanır? CEVAP 42 : Birden fazla kişiye yapılan satışlar seri üretim kapsamında gelir ve kurumlar vergisi istisnasından yararlanır. Yazılımın seri üretim şeklinde satışında ise ayrıca KDV istisnası vardır. Teknolojik ürün belgesinin istisnalara herhangi bir etkisi yoktur. SERİ ÜRETİMDE ÇALIŞAN PERSONELİN GV, DV VE SGK TEŞVİKLERİ UYGULANMAZ.

46 SORU 43 : Bölgede Ar-Ge yapan ve muafiyetlerden yararlanmayan personelin ücretlerini proje gideri olarak sisteme girmeli miyiz? CEVAP 43 : Projede çalışan ancak muafiyetten yararlanmayan personelin giderleri de Ar-Ge maliyetine atılmalıdır.

47 SORU 44 : Bölgede Ar-Ge yapan ve muafiyetlerden yararlanmayan personelin ücretlerini proje gideri olarak sisteme girmeli miyiz? CEVAP 44 : Projede çalışan ancak muafiyetten yararlanmayan personelin giderleri de Ar-Ge maliyetine atılmalıdır.

48 Bizi sosyal medyada takip edin:
Daha fazla bilgi için: Bizi sosyal medyada takip edin: tr.linkedin.com/in/tgbd


"TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ DERNEĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları