Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CS0: TOBB ETÜ’DE BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DERSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CS0: TOBB ETÜ’DE BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DERSİ"— Sunum transkripti:

1 CS0: TOBB ETÜ’DE BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DERSİ
Murat Erten Murat Özbayoğlu Bülent Tavlı Ali Yazıcı TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

2 İçerik Giriş ve CS0 Kuramsal Dersler Laboratuar Uygulamaları
Dünyada CS0 IEEE ve ACM Kuramsal Dersler Laboratuar Uygulamaları Değerlendirme Tartışma ve Sonuçlar

3 Giriş ve CS0 - I Bilgisayar Mühendisliği müfredatlarında CS1 ve CS2 olarak adlandırılan dersler verilmektedir. Bu derslerin içerikleri ve gelişimleri önce ACM daha sonra ACM/IEEE ortak çalışma gruplarınca hazırlanmış Bu dersler ile ilk ve orta eğitimde verilemeyen algoritmik ve analitik düşünce ile programlamaya yönelik diğer alt yapı eksikliklerinin tamamlanması hedeflenmiştir.

4 Giriş ve CS0 - II TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde de ilk bilgisayar eğitimi CS0 (BİL111 Bilgisayar Mühendisliğinin Temelleri) dersinde verilmektedir. Ders genişlik-öncelikli (breadth-first) yaklaşımla, bilgisayar bilimlerinin tüm konularını yatay ancak yüzeysel olarak öğretmektedir. Dersin amacı, bilgisayar mühendisliği eğitim alacak öğrencileri, mesleğin konuları ile eğitimlerinin hemen başında tanıştırmaktır.

5 Kuramsal dersler - I Veri saklanması Veri işlenmesi İşletim sistemleri
Bit ve bayt Veri saklama ortamları Veri sıkıştırılması Veri işlenmesi Bilgisayar mimarisi Makine dili İşletim sistemleri İşletim sistemi mimarileri Makine işlemlerinin yönetimi Güvenlik İletişim ağları ve Internet İletişim ağı kavramları Veri yolu, jeton halkası, CSMA Ağ protokolleri

6 Kuramsal dersler - II Algoritmalar Programlama dilleri
Algoritma kavramı Algoritma ifade edilmesi Döngülü ve özyineli yapılar Programlama dilleri Programlama dillerinin tarihsel perspektifi Geleneksel programlama kavramları Yordamsal birimler Dil gerçekleştirilmesi ve nesnesel tasarım Yazılım mühendisliği Yazılım mühendisliğinin tanımlanması Yazılım yaşam devinimi Yazılım mühendisliği yordam ve yöntemleri Birimsellik, çokça kullanılan yazılım mühendisliği gereçleri Yazılım sınaması, belgelendirme

7 Kuramsal dersler - III Veritabanı sistemleri Yapay Us Hesaplama Kuramı
Veritabanı olgusunun gerekliliğinin açıklanması Göreceli veritabanı modeli Nesne-tabanlı veritabanları Veritabanı bütünlüğünün korunması Geleneksel dosya yapıları Veri madenciliği Yapay Us Usun tanımı Makinelerin akıllı yapılıp yapılamayacağı tartışması Algılama, nedensellik Yapay sinir ağları, robotlar Yapay us kavramının olası sonuçlarının tartışılması Hesaplama Kuramı İşlevler ve işlevlerin hesaplanması Turing makinesi Evrensel programlama dili Hesaplanması olanaksız bir işlev örneği Sorunların karmaşıklığı Şifreleme

8 Laboratuar Uygulamaları - I
BİL 111 dersi kapsamında haftada iki saat laboratuar çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalarda temel bir çevirici (assembly) dili anlatılmakta, öğrencilerin bu dili kullanarak program yazmaları sağlanmaktadır.

9 Laboratuar Uygulamaları - II
Dil sadece 16 komuttan oluşmasına karşılık değişik amaçlı programları geliştirme olanağı sağlamakta, karar işlevleri, döngüler ve iç içe döngüler uygulanabilmektedir. Bu yaklaşımın öğrencilerde programlama kavramlarının gelişmesinde çok yararlı olduğu, dönemin başlangıcına göre programlama yeteneklerinde ciddi gelişmeler sağladığı gözlemlenmiştir.

10 Laboratuar Uygulamaları - III
Laboratuarlarda çevirici dilinin yanı sıra C dili de öğretilmektedir. Editörü kullanmak, üst düzey bir dili derlemek ve bağlamak gibi becerileri kazanmaları açısından bu yaklaşımın çok yararlı olduğu düşünülmektedir.

11 Laboratuar Uygulamaları - IV
Laboratuar çalışmalarında öğretilen diğer bir konuda Linux işletim sistemidir. Öğrenciler ilk laboratuar dersinde bu işletim sistemini (genellikle kolay kurulabilen Fedora gibi bir sürüm seçilmektedir) makinelerine kurmakta ve düzenleyerek çalışır hale getirmektedirler.

12 Değerlendirme - I Tüm dersi, bütün alt konularıyla birlikte, tek bir öğretim üyesinin anlatması çok verimli değildir. Önerilen (ve yaşama geçirilmesi planlanan) uygulamada ise, bölümdeki (veya bölüm dışından davet edilen misafir) öğretim üyelerinin kendi uzmanlık konularındaki dersleri (alt konuları) her hafta biri olacak şekilde sırayla vermeleri ve bu eylemin bir koordinatör öğretim üyesince düzenlemesidir.

13 Değerlendirme - II Şu anda ders yapısına göre haftada dört saat kuramsal ve iki saat uygulama dersi yapılmaktadır. Amacı kuşbakışı bilgi vermek olan bir ders için kuramsal ders saatinin azaltılmasının daha uygun olması olasıdır.

14 Değerlendirme - III Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerinin, YÖK’ün önerdiği temel bilgisayar okuryazarlığı (BİL100 Bilişim Teknolojileri) dersinden muaf tutulması; BİL111 laboratuar saatlerinin bir kısmının (örneğin 6 hafta) BİL100 dersinin işlevini görecek şekilde düzenlenmesi uygun olacaktır.

15 Değerlendirme - IV Öğrenciler dersten oldukça memnun olduklarını ifade etmişlerdir. Bilgisayar Mühendisliği programı hakkında genel bilgi edinme amacına bu şekilde ulaşıldığı düşünülmektedir.

16 Tartışma ve Sonuçlar Tüm dersi tek bir öğretim üyesinin anlatması çok verimli değildir. Çok konu ve yüzeysel anlatım Öğretim üyelerinin kendi uzmanlık konularındaki dersleri sırayla vermeleri Koordinatör öğretim üyesi Ders saatleri Dört saat kuramsal ve iki saat uygulama Kuramsal ders saati azaltılmalıdır İki saat kuramsal ve iki saat uygulama BİL100 Bilişim Teknolojileri ile birleştirilmesi BİL111 laboratuar saatlerinin bir kısmının (örneğin 6 hafta) BİL100 dersinin işlevini görecek şekilde düzenlenmesi Türkçe ders kitabı Şu anda kullanılan ders kitabı İngilizce dilinde yazılmıştır (Brookshear, J.G., “Computer Science- an overview”, 9. baskı, Pearson International Edition, 2005) Türkçe dilinde bir ders kitabının yazılmasına ivedi gereksinim


"CS0: TOBB ETÜ’DE BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DERSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları