Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bertrand Arthur William Russell

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bertrand Arthur William Russell"— Sunum transkripti:

1 Bertrand Arthur William Russell
BİLİM TARİHİ Bertrand Arthur William Russell Hazırlayan; Gökhan Baymak Server Mısır

2 Bertrand Arthur William Russell
18 Mayıs 1872’de, Galler’in Monmounthshire şehrinde doğan, İngiliz Mantıkçı ve düşünür.

3 Bertrand Arthur William Russell
Matematiksel mantık alanındaki çalışmalarının yanısıra toplumsal ve siyasal kampanyalara öncülük etmiş; yirminci yüzyılın, barışçı ve nükleer silahsızlanmayı savunan öncü filozof bilim adamlarından biri olarak kabul edilmiştir.

4 Bertrand Arthur William Russell
Soylu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Çok küçük yaşlarda matematiğe ilgi duymaya başladı. 1890’da Cambridge’teki Trinity College’a girdi. Kısa zamanda yetenekleriyle dikkati çekerek Havariler Kulübü olarak bilinen derneğin üyesi oldu.

5 Bertrand Arthur William Russell
1893’te en iyi dereceyle matematik diplomasını aldıktan sonra felsefeye yöneldi. 1894’te ahlak bilimleri bölümünden yine en iyi dereceyle mezun oldu.

6 Bertrand Arthur William Russell
Aynı yıl, ailesinin tüm karşı çıkmalarına karşın, soylu olmayan ve kendisinden beş yaş büyük Amerikalı Alys Pearsall Smith ‘le evlendi. Sonaki iki yılda iktisat öğrenimi için gittiği Almanya’da sosyalistlerin toplantılarına katılarak marksizmle ilgilenmeye başladı.

7 Bertrand Arthur William Russell
İngiltere’ye döndükten sonra Londra Ekonomik ve Siyasal Bilimler Okulu’nda ders verdi, ütopik sosyalist Fabian Derneği’nde konuşmalar yaptı.

8 Bertrand Arthur William Russell
1895’te, “Geometinin Temelleri Üzerine bir Deneme” başlıklı teziyle Trinity College’a öğretim üyesi olarak kabul edildi. Ertesi yıl ilk kitabı olan “Alman Sosyal Demokrasisi” yayımlandı.

9 Bertrand Arthur William Russell
1898’den sonra idealizme karşı çıkarak genel çizgileriyle deneyciliği ve olguculuğu benimsedi. 1903’te, “Matematiğin İlkeleri” adlı kitabı yayımlandı. 1907’de İşçi Partisi’nden katıldığı parlemento seçimlerinde kadınlara oy hakkı ve serbest ticaret yanlısı kampanyalar yürüttü ama seçilmedi.

10 Bertrand Arthur William Russell
1910’da Cambridge Üniversitesi’nde matematik ve mantık doçenti oldu. Birinci Dünya Savaşı sırasında savaş karşıtı bir grubun sözcülüğünü yaptığı ve savaş karşıtı düşüncelerini açıkladığı için 1918’de para ve hapis cezasına mahkum edildi, üniversitesinden atıldı.

11 Bertrand Arthur William Russell
1919’da Sovyetler Birliği’ni ziyaret etti ve 1920’da Sovyet rejiminin baskıcı yanını öne çıkardığı “Bolşevizmin Pratiği ve Teorisi” adlı yapıtı yayımlandı.

12 Bertrand Arthur William Russell
1921’de, bir süredir ayrı yaşadığı eşinden boşanarak Dora Black ile evlendi. 1927’de eşiyle birlikte deneysel bir okul açtı. 1931’de, kardeşi Frank’in ölümünden sonra Lord unvanı verildi. 1936’da, çoğu yapıtının hazırlanmasına yardımcı olan asistanı Patricia Spence ile evlendi.

13 Bertrand Arthur William Russell
Mantık ve matematik alanında çığır açıcı çalışmalar gerçekleştiren Bertrand Russell, Whitehead'le birlikte Principia Mathematica adlı ünlü matematik kitabını yazmıştır.

14 Bertrand Arthur William Russell
Matematiksel mantık alanındaki çalışmalarını daha sonra felsefe alanına yayan Russell, bu çerçeve içinde mantıksal atomculuk öğretisini geliştirmiştir. Buna göre, Russell sisteminin en basit tümcelerine atomik önermeler adını vermiş ve bu önermeleri, daha kompleks tümcelere karşılık moleküler önermelerden ayırmıştır.

15 Bertrand Arthur William Russell
Russell söz konusu mantıksal öğretiyle, belli bir metafiziksel görüşe ulaşmıştır. Başka bir deyişle, onun mantık öğretisiyle metafiziği arasında çok yakın bir ilişki vardır. Ona göre, biz söz konusu matematiksel mantıktan, felsefi analizden yararlanarak, dünyayı meydana getiren bileşenler hakkında sağlam bir fikir sahibi olabiliriz.

16 Bertrand Arthur William Russell
O, matematiksel mantığının, dünyanın şeyler, bireyler, basit öğeler çokluğundan meydana geldiği inancı için sağlam bir destek olduğunu düşünmüştür. Dünya tek bir tözden oluşmaz, fakat çok sayıda ayrı ve tikel şeylerden meydana gelir. Üstelik, bu basit öğeler, idealistlerin düşündüğü gibi, tinsel bir yapıda değildir.

17 Bertrand Arthur William Russell
Bilgi kuramı bakımından deneyciliği benimseyen Russell, betimleme yoluyla bilgi ve tanışıklık yoluyla bilgi olmak üzere iki ayrı bilgi türünden söz etmiş ve bunların deneysel bilgimizin temelini meydana getirdiğini savunmuştur.

18 Bertrand Arthur William Russell
Dine karşı olmakla birlikte, dinin bazı yararlarının da olduğuna inanmaktadır. Hıristiyanlığın uygulanan biçimiyle ahlâki gelişmenin en büyük düşmanı olduğunu, dinin kaynağı ve doğmalarının geçerliliği tartışıldığından dolayı, dinin, insan özgür iradesini ve kişiliğini tutsak ettiğini savunmuştur.

19 Bertrand Arthur William Russell
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki onbeş yıl boyunca dünya çapındaki ünü ve saygınlığı giderek arttı. 1949’da Liyakat Nişanı aldı. Düşünce özgürlüğü ve hümanist idealler üzerine yazdıkları Russell’a 1950’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü getirdi. 1950’lerin sonunda felsefeden uzaklaşıp uluslararası siyasete yönelmeye başladı.

20 Bertrand Arthur William Russell
1952’de üçüncü eşinden boşanıp ABD’li Edith Finch ile evlendi. 1950’lerin ortasından itibaren yerleşik değerlerin savunulduğu çevrelerdeki saygınlığını yitirirken, tüm dünyada sol kesimlerde ve gençler arasında ünlenmeye başladı.

21 Bertrand Arthur William Russell
1954’te BBC’de yayınlanan, “İnsanın Sorumluluğu” başlıklı ünlü konuşmasında ABD’nin hidrojen bombası denemelerini lanetledi. 1958’de Nükleer Silahsızlanma Kampanyası’nı organize etti. 1960’ta daha radikal eylemler düzenlemeyi amaçlayan, savaş ve atom silahlarına karşı savaşım veren, her meslekten seçkin insanların bulunduğu 100’ler Komitesi’ni kurdu.

22 Bertrand Arthur William Russell
1962’de Küba’daki uluslararası füze krizi sırasında arabuluculuk yaptı. 1965’te, İngiltere’nin ABD’yi destekleyen Vietnam politikasını protesto etmek için İşçi Partisi’nden istifa etti.

23 Bertrand Arthur William Russell
1967’de doksanbeş yaşındayken, Stockholm’de, Jean-Paul Sartre’ın başkanlığında bir Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nin ( Russell Mahkemesi) kurulmasına ve ABD’nin Vietnam’da uyguladığı vahşetin araştırılmasına öncülük etti.

24 Bertrand Arthur William Russell
“Büyüdükleri zaman gençlerin hoşgörülü insanlar olması isteniyorsa, genellikle onların kendi çevrelerinin de hoşgörülü olduğunu hissetmeleri gereklidir. Bu ise, çocuğu sadece Tanrı’nın izzeti ya da vatanın büyüklüğü gibi soyut bir amaç için kullanmaya kalkışmayıp, onun önemli isteklerine de bir dereceye kadar duygudaşlık göstermeyi gerektirir.” Russell, Aylaklığa Övgü

25 Bertrand Arthur William Russell
“Eğitimin amacının zihinsel özgürlük olduğu bir dünya isterdim. Gençlerin aklını, onları bütün hayatları boyunca nesnel kanıtların oklarından koruyacak olan bir zırhın içine sokmamalı. Dünyanın açık kalplere ve aydın insanlara ihtiyacı var ve bunu statik sistemlerle elde edemeyiz.”

26 Bertrand Arthur William Russell
“Dünyanın en çok ihtiyaç duyduğu iki şey, sosyalizm ve barıştır, ama bunların her ikisi de, zamanımızın en güçlü adamlarının çıkarlarına aykırıdır. Sosyalizme ve barışa götüren basamakları, geniş halk yığınlarının çıkarlarına aykırıymış gibi göstermek zor değildir, bunu yapmanın en kolay yolu da kitle histerisi yaratmaktır.”

27 Bertrand Arthur William Russell
“Modern dünyada çalışmanın erdem olduğuna inanma yüzünden çok büyük zararlar doğmaktadır ve mutluluğa giden yol, refaha giden yol, çalışmanın örgütlü bir düzen içinde azaltılmasından geçer” Russell, Aylaklığa Övgü

28 Eserlerinden Bazıları ;
Alman Sosyal Demokrasisi (1856), Matematiğin İlkeleri (1903), Felsefe Denemeleri (1910), Toplumsal Yapılanmanın İlkeleri (1916), Özgürlük Yolları (1918), Atomların Alfabesi (1923), Eğitim Üzerine (1926), Niçin Hristiyan Değilim (1927), Maddenin Analizi (1927), Evlilik ve Ahlak (1929),

29 Eserlerinden Bazıları ;
Aylaklığa Övgü (1935), Anlam ve Doğruluk Üzerine (1940), Batı Felsefesi Tarihi (1945), Sağduyu ve Atom Savaşı (1959), İnsanlığın Geleceği Var mıdır (1961), Politik İdealler (1963).

30 Dinlediğiniz İçin Teşekkürler...


"Bertrand Arthur William Russell" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları