Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ"— Sunum transkripti:

1 BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
ENFORMATİK BÖLÜMÜ TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DERSİ

2 SUNU HAZIRLAMA (MS POWERPOINT )
Hafta 15 Hazırlayan : Öğr Gör Hakan AKTAŞ

3 NELERE İHTİYACIMIZ VAR?
Bilgisayar İnternet Kulaklık Not Kağıdı Kalem, Silgi ENF--Rev 1.1.

4 İÇERİK Slayt Nesneleri ENF--Rev 1.1.

5 KAZANIMLAR Bu ders sonunda öğrenci;
MS PowerPoint programında slayt nesnelerini bilir. ENF--Rev 1.1.

6 Başlıca Slayt Nesneleri şunlardır:
Metinleri Ekleme Metinleri Biçimlendirme Tarih-Saat, Slayt Numarası veya Simge Ekleme Şekil Ekleme ve Biçimlendirme Resim, Ses ve Film Ekleme Tablo Ekleme Grafik Ekleme ENF--Rev 1.1.

7 Metinleri Ekleme Geçtiğimiz derste metin ekleme konusuna giriş yapmıştık. Giriş sekmesindeki Çizim bölümünden Metin Kutusu veya ekle sekmesinde metin bölümünden metin kutusu demiştik. Son olarak şekillere metin ekleme işleminden bahsedelim. ENF--Rev 1.1.

8 Metinleri Ekleme Ekle sekmesinden çizimler bölümünden Şekiller komutu altındaki şekillerden bir tanesini seçtikten sonra çalışma alanımızda şekli çiziyoruz. Şekil üzerindeyken fare sağ tuşu metin düzenle diyerek metin ekliyoruz. ENF--Rev 1.1.

9 Metinleri Biçimlendirme
Bir metnin yazı tipi, boyutu, rengi, kalın, italik, altı/üstü çizili oluşu …vb görünüşüyle ilgili tüm özellikleri Metin Biçimi olarak ifade edilir. ENF--Rev 1.1.

10 Metinleri Biçimlendirme
Giriş sekmesinde Yazı Tipi bölümünde metnin; Font ayarlarını Kalın, italik(yatık), altı çizili, gölgeli, oluşunu Harf aralıkları ve büyüklüklerini Metin rengini değiştirebilirsiniz. ENF--Rev 1.1.

11 Metinleri Biçimlendirme
Metni seçtikten sonra Biçim sekmesi aktif olur. Açılan bu gizli sekme içinde WordArt Stilleri kullanarak metni biçimlendirebiliriz. ENF--Rev 1.1.

12 Tarih-Saat, Slayt Numarası veya Simge Ekleme
Ekle sekmesinde Tarih ve Saat ekleyebiliriz. ENF--Rev 1.1.

13 Tarih-Saat, Slayt Numarası veya Simge Ekleme
Ekle sekmesinde Üstbilgi Altbilgi komutunda da Tarih ve Saat ekleyebiliriz. ENF--Rev 1.1.

14 Tarih-Saat, Slayt Numarası veya Simge Ekleme
Sunum esnasında hangi slaytta olduğunuz bilgisini dinleyicilere/izleyicilere vermek istiyorsanız; slaytınıza slayt numarası eklemelisiniz. Ekle sekmesinde Üstbilgi Altbilgi komutunda slayt numarası ekleyebiliriz. ENF--Rev 1.1.

15 Tarih-Saat, Slayt Numarası veya Simge Ekleme
Ekle sekmesinden Simgeler bölümü altında yer alan Simge düğmesi tıklanarak açılan pencereden istenilen simge seçilir ve metin içerisine eklenir. ENF--Rev 1.1.

16 Şekil Ekleme Ekle sekmesinden Çizimler bölümü altında yer alan Şekiller düğmesi tıklanarak açılan pencereden istenilen şekil seçilir ve çalışma alanında oluşturulur. Oluşturulan şekil üzerindeki tutamaçlardan şekilde biçim boyut ve yön değiştirilebilir. ENF--Rev 1.1.

17 Şekilleri Gruplama Gruplandırmak istediğimiz şekilleri klavyeden CTRL veya SHIFT tuşuna basarak fare yardımıyla tıklayarak tek tek veya fare ile tümünü bir alan oluşturarak seçebilirsiniz. Fare sağ tuşu yardımıyla gruplandırabilirsiniz Değişiklik yapmak isterseniz Grubu Çöz tuşuna basabilirsiniz. ENF--Rev 1.1.

18 Şekilleri Gruplama Giriş sekmesinde Yerleştir komutu altında da grup oluşturabilir, hizalama ve sıralama işlemleri yapabilirsiniz. ENF--Rev 1.1.

19 Şekilleri Biçimlendirme
Şayet şekilleri biçimlendirmek istersek. Şekil üzerinde farenin sağ tuşunu tıklar. Açılan menüden dolgu renk, gölge, yansıma, boyutlandırma vb. işlemleri yapabiliriz. ENF--Rev 1.1.

20 Resim Ekleme Sunuların, şekillerin yanı sıra hazır resimlerle desteklenmesi bilginin akılda kalıcılığını artırır. Sunu hazırlama programı içerisinde önceden yüklenmiş hazır Küçük Resimler veya bilgisayarda yüklü bulunan resimler slayt içerisine eklenebilir. ENF--Rev 1.1.

21 Ses Dosyası ve Film Ekleme
Sunulara ses ve film dosyası eklemek de mümkündür. Sunularda gerek arka planda fon müziği olarak, gerekse sunuda efekt verme, gerekse de sunu üzerindeki bilgilerin dinleyicilere akta- rılmasında ses dosyaları veya film dosyaları kullanılabilir. ENF--Rev 1.1.

22 Ses Dosyası Ekleme Şerit üzerindeki Ekle sekmesinde yer alan Medya bölümünden Ses düğmesine tıklandığında Dosyadan Ses, Küçük Resim sesi, Ses Kaydet seçenekleri açılır. ENF--Rev 1.1.

23 Ses Dosyası Ekleme Gösteri Sırasında Gizle Ses Başlama Komutu
Durana Kadar Dön vs ENF--Rev 1.1.

24 Video Dosyası Ekleme Şerit üzerindeki Ekle sekmesinde yer alan Medya bölümünden Film düğmesine tıklandığında Dosya’ dan Video, Web Sitesinden Video, Küçük resim videosu seçenekleri açılır. ENF--Rev 1.1.

25 Video Dosyası Ekleme Tam Ekranda Oynat Video Başlama Komutu
Oynatılmadığında Gizle Durdurulana Kadar Dön ENF--Rev 1.1.

26 Tablo Ekleme Ekle sekmesinden Tablo oluşturabilirsiniz. Tablo için sütun satır sayısı girerek de tablo oluşturabilirsiniz. ENF--Rev 1.1.

27 Tablo Ekleme Elektronik tablolama programıyla oluşturulan tablolarınızı da slaydınız içerisine ekleyebilirsiniz. ENF--Rev 1.1.

28 Grafik Ekleme Grafikler, birden fazla değişkenin birbirine göre durumunu kıyaslamak için kullanılan etkin yöntemlerden biridir. Slayt içerisine grafik eklenebilmesi için bilgisayarda elektronik tablolama programının da yüklü olması gerekmektedir. ENF--Rev 1.1.

29 Grafik Ekleme Seçilen grafik türüne ait veri tablosu, otomatik olarak elektronik tablolama programı içerisinde açılır. Gerekli bilgi girişleri bu veri tablosu içerisine eklendikten sonra elektronik tablolama programı kapatılır ve verilerin grafik üzerinde güncellendiği görülebilir. ENF--Rev 1.1.

30 Gösteri Ayarları Geçiş Efekti Özel Animasyon Slayt Zamanlaması
Sunu Gösterimi İçin Prova ve Zamanlama Yapma Köprüler ve Eylem Düğmeleri Eylem Düğmesi Ekleme ENF--Rev 1.1.

31 Gösteri Ayarları Geçiş efekti verilmek istenen slayt seçilir.
Şerit kısmından Animasyonlar Sekmesi tıklanır. Uygulanmak istenen Geçiş efekti seçilerek işlem tamamlanır. ENF--Rev 1.1.

32 Gösteri Ayarları İstenilirse slayt geçişlerine ses efekti de eklenebilir. Ses efekti eklemek için; Animasyonlar sekmesindeki Geçiş sesi menüsü kullanılır. Sunu programı ile birlikte gelen sesler kullanılabileceği gibi dışarıdan da ses eklemek mümkündür. ENF--Rev 1.1.

33 Gösteri Ayarları Sunumun başarısını düşünüyorsanız gösteri ayarlarını, sunum konusunu destekleyici biçimde kullanmalı gereksiz düzenlemelerle dikkati dağıtmaktan kaçınmalısınız. Animasyonlar, slaytlara geçiş efekti olarak uygulanabileceği gibi slayt üzerindeki nesnelere ayrı ayrı da uygulanabilir. Şimdi bunları detaylı inceleyelim. ENF--Rev 1.1.

34 Geçiş Efekti Sunu programında, bir slayttan sonrakine geçerken slayt gösterisi görünümünde oluşan animasyon benzeri efektlere geçiş efekti denir. Her slayt geçişi efektinin hızını denetleyebilir ve ayrıca ses ekleyebilirsiniz. ENF--Rev 1.1.

35 Özel Animasyon Bir ögenin sununuzda ne zaman ve nasıl belireceğini belirlemek için Özel Animasyon görev bölmesini kullanınız. Bu işlemi yapabilmek için nesnenin seçili olması lazım. ENF--Rev 1.1.

36 Slayt Zamanlaması En Baş Slattan F5 Klavye kısayolu (Baştan)
Geçerli Slattan Shift+F5 Klavye kısayolu Zamanlama provası yapabilir ve bunu kaydedebilirsiniz. ENF--Rev 1.1.

37 Köprü (Link) Ekleme Sunu programında köprü aynı sunu içinde bir slayttan başka bir slayta ya da başka bir sunudaki bir slayta, bir e-posta adresine, bir Web sayfasına veya bir dosyaya olan bağlantıdır. Nesnenin veya metnin seçili olması gerekmektedir. ENF--Rev 1.1.

38 Eylem Düğmesi Ekleme Eylem düğmeleri, sununuza ekleyip ilgili köprüler tanımlayabileceğiniz hazır düğmelerdir. Eylem düğmeleri, sol ve sağ oklar gibi şekiller ve sonraki, önceki, ilk ve son slaytlara gitmeye, film veya ses çalıştırmaya yarayan ve genel olarak tanınan simgeler içerir. ENF--Rev 1.1.

39 Eylem Düğmesi Ekleme Eylem düğmeleri daha çok, kendiliğinden çalışan sunular için kullanılır. Örneğin, stant veya bilgi noktasında (bilgi noktası: Genellikle çok sayıda insanın uğrak yeri olan bir noktada bulunan, dokunmatik ekran, ses veya video içerebilen bir bilgisayar ve monitör. Bilgi noktaları, otomatik, sürekli veya her iki şekilde birden PowerPoint sunuları çalıştıracak biçimde ayarlanabilir.) ENF--Rev 1.1.

40 Özel Gösteri Sunu Programında özel gösteriler oluşturarak tek bir sunuyu çeşitli izleyicilere uyarlayabilirsiniz. Sununuzdan bağımsız slayt grupları sunmak veya sununuzdaki slayt grubuna bir köprü oluşturmak için özel gösteri kullanılır. (köprü: Bir dosyaya, dosyadaki bir konuma, World Wide Web üzerindeki bir Web sayfasına veya bir intranet üzerindeki Web sayfasına gitmek için tıklattığınız renkli ve alt çizgili metin veya grafik. Köprüler ayrıca haber grupları ve Gopher, Telnet ve FTP sitelerine de gidebilir.) ENF--Rev 1.1.

41 Özel Gösteri İki tür özel gösteri vardır: Basit ve köprülü. Basit özel gösteri, ayrı veya bazı özgün slaytları içeren bir sunudur. Köprülü özel gösteri, bir veya daha çok ayrı sunulara gitmenin hızlı bir yoludur. ENF--Rev 1.1.

42 Yazdırma Ayarları Sunuyu dinleyicilerle ya da başkalarıyla paylaşmanın en iyi yollarından biri de sunuyu yazdırmaktır. Çoğu sunu renkli sunulmak üzere tasarlanır ancak slaytlar ve dinleyici notları genellikle siyah beyaz veya gri tonlama olarak da bilinen gri tonlarında yazdırılır., (gri tonlama: Metin ve grafik görüntülemek veya yazdırmakta kullanılan, beyazdan siyaha kadar bir dizi gölgelendirme) ENF--Rev 1.1.

43 Yazdırma Ayarları Slaytlarınızı farklı kâğıt boyutlarına sığdırmak için yeniden boyutlandırabilir veya özel bir boyut belirleyebilirsiniz. Sunu programında bir sununun; dinleyici notları, not sayfaları veya Anahat görünümünde bir sunu gibi diğer kısımlarını yazdırabilirsiniz. ENF--Rev 1.1.

44 Şerit üzerindeki ana sekmeler
Dosya sekmesi: Yeni bir dosya oluşturun, dosya kaydedin veya Farklı Kaydet komutunu kullanın, dosya açın; son kullanılan dosyalarınızı görün; dosyaları parola korumalı yapın; kişisel bilgilerinizi dosyadan silin; dosyayı paylaşım için hazırlayın ve Seçenekler penceresini kullanarak PowerPoint ayarlarını değiştirin. ENF--Rev 1.1.

45 Şerit üzerindeki ana sekmeler
Giriş sekmesi: Kopyalama ve yapıştırma yapın; slayt ekleyin; metin ve paragraf biçimlendirin; şekillerle çalışın; metin bulun ve değiştirin ENF--Rev 1.1.

46 Şerit üzerindeki ana sekmeler
Ekle sekmesi: Başka programlardan tablo, resim, ekran görüntüsü, Microsoft® SmartArt™ grafikleri, şema, şekil, köprü, film, ses dosyaları ekleyin. ENF--Rev 1.1.

47 Şerit üzerindeki ana sekmeler
Tasarım sekmesi: Slaydın tümüne arka plan tasarımı, renk, yazı ve özel efektler uygulayın. ENF--Rev 1.1.

48 Şerit üzerindeki ana sekmeler
Geçişler sekmesi: Slaytlar arasında geçiş uygulayın, geçiş ve slayt sürelerini ayarlayın. ENF--Rev 1.1.

49 Şerit üzerindeki ana sekmeler
Animasyonlar sekmesi: Basit ve özel animasyonlar uygulayın, efekt ayarlarını belirleyin. ENF--Rev 1.1.

50 Şerit üzerindeki ana sekmeler
Slayt Gösterisi sekmesi: Sunum öncesinde hazırlık yapın. Slaytlar arasında gezinin, özel bir gösteri ayarlayın, konuşmayı kaydedin. ENF--Rev 1.1.

51 Şerit üzerindeki ana sekmeler
Gözden Geçir sekmesi: Yazım denetimi yapın, açıklama ekleyin ve açıklamaları inceleyin, araştırma hizmetini veya eş anlamlılar sözlüğünü kullanın. ENF--Rev 1.1.

52 Şerit üzerindeki ana sekmeler
Görünüm sekmesi: Notlar Sayfası ve Ana görünüm de dahil tüm görünümler arasında geçiş yapın, kılavuzu görüntüleyin, pencereleri düzenleyin. ENF--Rev 1.1.

53 Şerit Üzerindeki Özel Sekmeler
Bu renkli sekmeler, tablo ya da resim gibi bir slayt öğesiyle çalıştığınız sırada bu öğe seçiliyken görünür. Tablo Araçları (Tasarım ve Düzen sekmeleri): Bir tablo tasarımı seçin; satır ve sütun sayısını, metin konumunu, sütun ve satır boyutunu ayarlayın. ENF--Rev 1.1.

54 Şerit Üzerindeki Özel Sekmeler
Çizim Araçları (Biçim sekmesi): Şekillerin, yer tutucuların ve metin kutularının stilini, şekil seçimini ve konumunu değiştirin. Metne WordArt ve başka biçimlendirmeler uygulayın. ENF--Rev 1.1.

55 Şerit Üzerindeki Özel Sekmeler
Resim Araçları (Biçim sekmesi): Resimlere gölge veya parlama gibi efektler ekleyin; resmi kırpın; resmi sıkıştırın ve yeniden boyutlandırın. ENF--Rev 1.1.

56 Şerit Üzerindeki Özel Sekmeler
SmartArt Araçları (Tasarım ve Biçim sekmeleri): Kuruluş şeması gibi bir SmartArt grafiğine stil uygulayın ve grafikteki şekilleri biçimlendirin. ENF--Rev 1.1.

57 Şerit Üzerindeki Özel Sekmeler
Grafik Araçları (Tasarım, Düzen ve Biçim sekmeleri): Grafik stili uygulayın, grafiğin ayrıntılarını düzenleyin ve grafikteki şekilleri biçimlendirin. ENF--Rev 1.1.

58 Şerit Üzerindeki Özel Sekmeler
Video Araçları (Biçim ve Kayıttan Yürüt sekmeleri): Video çerçevesine efekt ekleyin ve videoyu oynatma ayarlarını belirleyin. Ses Araçları (Biçim ve Kayıttan Yürüt sekmeleri): Ses denetimini biçimlendirin ve ses oynatma ayarlarını belirleyin. ENF--Rev 1.1.

59 Sunuyu daha eski bir biçimde kaydetme:
Sırasıyla Dosya sekmesini, Kaydet ve Gönder’ i, Dosya Türünü Değiştir’ i ve sonra da PowerPoint Sunusu’ nu tıklatın. Ardından, Farklı Kaydet’ i tıklayın. Dosya sekmesini tıklayın, Farklı Kaydet’ i tıklayın ve Farklı Kaydet iletişim kutusundaki Kayıt türü kutusunda PowerPoint Sunusu’ nu tıklayın. Ardından, Kaydet’ i tıklayın. ENF--Rev 1.1.

60 S & S O R U L A R C E V A P L A R C ENF--Rev 1.1.

61 1- Bir metnin yazı tipi, boyutu, rengi, kalın, italik, altı üstü çizili oluşu …vb görünüşüyle ilgili tüm özellikleri ………………… olarak ifade edilir? Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir? A Metin Biçimi Resim Biçimi Grafik Biçimi Ses Biçimi Video Biçimi ENF-101-Rev 1.1

62 1- Bir metnin yazı tipi, boyutu, rengi, kalın, italik, altı üstü çizili oluşu …vb görünüşüyle ilgili tüm özellikleri ………………… olarak ifade edilir? Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir? A Metin Biçimi Resim Biçimi Grafik Biçimi Ses Biçimi Video Biçimi ENF-101-Rev 1.1

63 2- Giriş sekmesinde Yazı Tipi bölümünde metnin hangi özellikleri değiştirilemez ?
Font ayarları (yazı tipini) değiştirmeyi Kalın, italik (yatık), altı çizili, gölgeli şekillerde biçim değiştirmeyi Harf aralıkları ve büyüklükleri değiştirmeyi Metin rengi değiştirmeyi Metini bulup değiştirmeyi ENF-101-Rev 1.1

64 2- Giriş sekmesinde Yazı Tipi bölümünde metnin hangi özellikleri değiştirilemez ?
Font ayarları (yazı tipini) değiştirmeyi Kalın, italik (yatık), altı çizili, gölgeli şekillerde biçim değiştirmeyi Harf aralıkları ve büyüklükleri değiştirmeyi Metin rengi değiştirmeyi Metini bulup değiştirmeyi ENF-101-Rev 1.1

65 3- Sunu programında, bir slayttan sonrakine geçerken slayt gösterisi görünümünde oluşan animasyon benzeri efektlere ……………………… denir ? D Sunu Gösterimi İçin Prova ve Zamanlama Yapma Özel Animasyon Slayt Zamanlaması Geçiş Efekti Eylem Düğmesi Ekleme ENF-101-Rev 1.1

66 3- Sunu programında, bir slayttan sonrakine geçerken slayt gösterisi görünümünde oluşan animasyon benzeri efektlere ……………………… denir ? D Sunu Gösterimi İçin Prova ve Zamanlama Yapma Özel Animasyon Slayt Zamanlaması Geçiş Efekti Eylem Düğmesi Ekleme ENF-101-Rev 1.1

67 KAYNAKLAR Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Teknolojileri Sunu Hazırlama 482BK0014 ENF--Rev 1.1.

68 TEŞEKKÜRLER Hakan AKTAŞ Öğretim Görevlisi -- Beş Minare Mah. Ahmet Eren Bulvarı, Yahya Eren İleri Araştırma Laboratuvarı, Bitlis 0 (434) ENF-101-Rev 1.1

69 BAŞARILAR ENF-101-Rev 1.1


"BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları