Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEMEL SUNUM HAZIRLAMA TEKNIKLERI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEMEL SUNUM HAZIRLAMA TEKNIKLERI."— Sunum transkripti:

1 TEMEL SUNUM HAZIRLAMA TEKNIKLERI

2 Sunu Nedir? Varolan metin, resim, grafik gibi verilerden düzenli bir algoritma çerçevesinde oluşturulan slaytlar grubudur.

3 Microsoft Office  Powerpoint OpenOffice  Impress (Ücretsiz)
Sunu Programları Microsoft Office  Powerpoint OpenOffice  Impress (Ücretsiz)

4

5 Sunu Penceresi

6

7

8 Powerpoint pencere elemanları
Başlık Çubuğu

9 Hızlı Erişim Araç Çubuğu
Başlat çubuğu üzerinde Hızlı Erişim Araç Çubuğu bulunur. Sıklıkla kullandığımız komutları içerebilir. Yandaki gibi işaretleyerek ya da işareti kaldırarak bu çubuğu düzenleyebiliriz.

10 Office Düğmesi Office Düğmesi başlat çubuğu üzerinde bulunur. Dosya menüsü komutlarını içerir. Dosya sekmesi yeni dosya oluşturabildiğiniz, varolan dosyayı açabildiğiniz ve kaydedebildiğiniz, sununuzu yazdırabildiğiniz yerdir.

11 Sunu dosya işlemi Sunu açma, kapatma Sunuyu kaydetmek Sunuyu yazdırmak

12 Yeni bir dosya açmak için bu düğme kullanılır. Kısa yolu Ctrl + N
Office Düğmesi - Yeni Yeni bir dosya açmak için bu düğme kullanılır. Kısa yolu Ctrl + N

13 Daha önce oluşturduğunuz dosyalarınızı yeniden açmak için kullanılır.
Office Düğmesi - Aç Daha önce oluşturduğunuz dosyalarınızı yeniden açmak için kullanılır. Kısa yolu Ctrl + O

14 Office Düğmesi - Kaydet
Belgelerinizi dosya adı vererek kaydetmek için bu düğmeyi kullanabilirsiniz. Kaydetme anı; sizin geri dönmeniz gerektiğinde çok problem olmayacağı an olmalıdır. Kısa yolu Ctrl + S

15 Office Düğmesi – Farklı Kaydet
Dosyanızı farklı bir dosya adı ile ya da farklı bir formatta kaydedebilirsiniz. Kısa yolu F12

16 Office Düğmesi - Yazdır
Oluşturduğunuz belgeyi, bir bölümünü, özetini, grafiğini yazılı ortama dökmek için bu düğmeyi kullanabilirsiniz. Kısa yolu Ctrl + P

17 Sunuları Yazdırma Slaytlar yazıcıdan her slayt bir sayfaya gelecek biçimde alınabileceği gibi, her sayfaya 2,3,6 slayt gelecek biçimde de yazdırılabilir. Bir A4 kağıdına 6 tane slayt yazdırmak için Dosya menüsünden Yazdır seçeneği seçilir. Açılan pencerede Yazdırılacak bölümünde Dinleyici Notu kısmından istediğimiz sayfa adedini girerek yazdırma işlemini gerçekleştirmiş oluruz.

18 Office Düğmesi - Yazdır

19 Office Düğmesi – Baskı Önizleme
Oluşturduğunuz belgenin yazıcıdan çıktısını almadan önceki son durumunu size verir.

20 Powerpoint Sekmeleri

21 Giriş Sekmesi

22 Giriş Sekmesi Giriş sekmesi yeni slayt ekleyebildiğiniz, nesneleri birlikte gruplandırabildiğiniz, slaydınızda metni biçimlendirebildiğiniz yerdir.  Yeni Slayt'ın yanındaki oku tıklatırsanız birçok slayt düzeninden seçim yapabilirsiniz.  Yazı Tipi grubunda Yazı Tipi, Kalın, İtalik ve Yazı Tipi Boyutu düğmeleri vardır.  Paragraf grubunda Metni Sağa Hizala, Metni Sola Hizala, Yasla ve Orta vardır.

23

24 Biçimleme Metne italik, kalın, altı çizili, gölge seçeneklerini uygulama Slayt içerinde yazılan tüm metinlerin istenilen formatta düzenlenmesi için biçimlendirme seçenekleri kullanılır. Bunun için değişikliği uygulayacağınız metin seçilerek Biçimlendirme araç çubuğunda bulunan kısayollar yardımı ile istenilen biçimlendirmeler uygulanır.

25 Giriş - Hizalama Hazırlanan metni hizalamak için biçimlendirme araç çubuğundaki düğmeler kullanılabilir. Metinler sayfa üzerinde sola, sağa, ortaya ve her iki yana hizalanır.

26 Giriş - Listeler Oluşturmak
Yazılan metni veya listemizi maddeler halinde yazmak için kullanılır. Madde İşaretleri Numaralandırma

27 Giriş - Listeler Oluşturmak
Doğal Saf Ucuz Toprak Hava Su Toprak Hava Su Toprak Hava Su

28 Metin yazılarına farklı renkler uygulamak
Sunum içerisindeki metinlere farklı renkler uygulamak mümkündür. Bunun için biçimlendirme araç çubuğunda bulunan Yazı Tipi Rengi kısayolu’ndan veya biçim menüsünde bulunan Yazı Tipi seçeneğinden yararlanılabilir.

29 Ekle Sekmesi

30 Ekle Sekmesi Ekle sekmesi sununuza tablo, şekil, foto albümü, metin belgesi, grafik, üstbilgi veya altbilgi, WordArt, film dosyası, ses dosyası ekleyebildiğiniz yerdir.

31 Tablo Ekleme Mevcut sunum içerisinde bir tablolar ekleyebilirsiniz.Tablo ekleyince beliren tasarım ve düzen menüleri sayesinde tablonuza detay özellikler kazandırabilirsiniz.

32 Bir slayta değişik biçimlerde şekiller eklemek
Hazırlamış olduğunuz sunumunuzun daha görsel olması için slaytlarımıza sekilller ve grafikler ekleriz. Powerpoint otomatik şekil seçeneği ile görselliği artırmaktadır. Bunun için çizim gurubunda bulunan otomatik şekil seçeneğinden yararlanılabilir.

33 Bir görüntü arşivinden görüntü eklemek
Hazırlamış olduğunuz slayt gösterisi için harddisk’inizde bulunan bir görüntü dosyasını yada powerpoint’te bulunan hazır animasyonları, görüntü clipart’ları ekleyebilirsiniz. Bunun için Ekle sekmesinden Resim veya Film ve Sesler seçeneğini tıklayarak size uygun görüntüyü slaytınıza ekleyebilirsiniz.

34 Ekle Sekmesi Fotoğraf Albümü

35 Organizasyon şemaları oluşturmak, yapısını değiştirmek
Sunum görselliktir. Bunun için dinleyicileri anlatmak istediğiniz konuyu görsel olarak renklendirmeniz gerekir. İfade edeceğiniz konuyu organizasyon şemaları ve grafiklerle renklendirmek gerekir. Bir slayta organizasyon şemaları eklemek için Ekle- çizimler gurubunda bulunan SmartArt seçeneğinden faydalanabilir.

36 Grafik Eklemek

37 Grafik Eklemek

38 Belgeye Metin Ekleme Slayt belgesine eklemek için Giriş sekmesi üzerinde bulunan, çizim araç çubuğunda bulunan Metin Kutusu seçeneğinden yararlanılır. Yazılan metin ifadesi üzerinde biçimlendirme yapmak için metin kutusu üzerine fare ile sağ tıklayarak Metni Düzenle seçeneği kullanılır.

39 Slayt Numarası Ekleme

40 Altbilgi Ekleme A L T B İ LG İ

41 Üstbilgi Ekleme

42 Metninizi Yazın Metninizi Yazın Metninizi Yazın Metninizi Yazın
WordArt Ekleme Metninizi Yazın Metninizi Yazın Metninizi Yazın Metninizi Yazın

43 Slayta Ses Ekleme 1. Ses eklediğinizde, bir ses başlatma yöntemi seçmeniz istenir. Ses ekleme işlemi sırasında, sesin otomatik olarak mı yoksa fareyi tıklattığınızda mı başlamasını istediğinizi soran bir ileti görüntülenir. Sesin kendi kendine başlamasını istiyorsanız, Otomatik olarak'ı tıklatın. Slaytta başka bir ortam efekti yoksa, ses slayt görüntülendikten sonra çalınmaya başlar. Slaytta animasyon, ses veya film gibi başka bir efekt daha varsa, ses bu efektten sonra çalınır. Sesin, slayttaki ses simgesini tıklattığınızda çalınmasını istiyorsanız, Tıklatıldığında seçeneğini tıklatın. Bu ayar, sesi çalmak için yalnızca slaydı tıklatmak yerine belirli bir öğeyi tıklatmanız gerektiği için tetikleyici olarak da bilinir.

44 Slayta Ses Ekleme

45 Slayta Film Ekleme Filmler, .avi, .mov, mpg ve .mpeg gibi uzantıları olan AVI veya MPEG biçimindeki video dosyalarıdır. Tipik bir filmde, gerçek sunuda bulunamayan bir konuşmacının, örneğin, bir yöneticinin konuşması olabilir. Başkalarını eğitmek veya bir gösteri gerçekleştirmek için film kullanılabilirsiniz.

46 Slayta Film Ekleme

47 Tasarım Sekmesi Tasarım sekmesi arka planı, tema tasarımını, renkleri ya da sununuzun sayfa yapısını özelleştirebildiğiniz yerdir.

48 Animasyonlar

49 Animasyonlar Animasyon sekmesi slaydınızdaki nesnelerde animasyon uygulayabildiğiniz, değiştirebildiğiniz veya kaldırabildiğiniz yerdir.

50 Özel Animasyon Ekleme Sunumunuzun görselliğini artırmak için slaytlarınıza özel animasyonlar ekleyebilirsiniz. Bunun için Animasyonlarda bulunan Özel animasyon seçeneği kullanılır. Her bir öğeye farklı animasyon efektleri uygulamak mümkündür. Özel Animasyon görev bölmesinde simgesini tıklatın ve aşağıdakilerden bir veya birkaçını yapın: Metin veya nesnenin slayt gösterisi sunusuna bir efektle girmesini isterseniz, Giriş'in üzerine gelin ve bir efekti tıklatın.

51 Slayt Geçişi Hazırladığımız slaytları gösterim sırasında farklı geçişlerle sağlayabiliriz. Animasyonlar sekmesinden Bu Slayda Geçiş gurubundan geçiş türü, sesi, hızı eklenebilir. Slaytların otomatik (fare ve klavye kullanılmadan) gösterimi için Otomatik olarak komutu seçilip, belirli zaman aralığında geçiş sağlanır.

52 Özel Animasyon Ekleme Slayttaki metin veya nesneye efekt eklemek isterseniz, Vurgu'nun üzerine gelin ve efektlerden birini tıklatın. Metin veya nesneye belirli bir noktada slayttan ayrılmasını sağlayan bir efekt eklemek isterseniz, Çıkış'ın üzerine gelin ve efektlerden birini tıklatın. Özel Animasyon görev bölmesinde, grafiğe uyguladığınız animasyonu seçin, aşağı oku tıklatın ve Efekt Seçenekleri'ni tıklatın. Diyagram Animasyonu sekmesinde, Diyagramı gruplandır listesindeki seçeneklerden birini tıklatın.

53 Slayt Gösterisi sekmesi slayt gösterisi başlatabildiğiniz, slayt gösteriniz için ayarları özelleştirebildiğiniz ve tek tek slaytları gizleyebildiğiniz yerdir. Slayt Gösterisi

54 Slayt Gösterisi

55 Görünüm sekmesi asıl slaydı, asıl notları, slayt sıralayıcıyı görüntülediğiniz yerdir. Cetveli, kılavuz çizgilerini ve çizim kılavuz çizgilerini de açıp kapatabilirsiniz. Görünüm

56 Temel Ayarların Yapılması
Sayfa görüntüsü büyütme aracını kullanma: Sayfa görüntüsünü büyütmek için standart araç çubuklarında bulunan Yakınlaştır seçeneğinden faydalanılır.

57 Normal Slayt Sıralayıcı Slayt Gösterisi
Slayt Düğmeleri Hazırlamış olduğunuz sunum sayfası görüntü kiplerini değiştirebilirsiniz. Bunun için Görünüm menüsünden; Normal 2. Slayt Sıralayıcısı 3. Slayt Gösterisi seçeneklerinde herhangi birini tıklayarak veya animasyon düzeninin en alt kısmında bulunan kısayollardan yararlanılabilir. Normal Slayt Sıralayıcı Slayt Gösterisi

58 Slayt Sıralayıcı Slayt Sıralayıcısı görünümü slaytlarınızın küçük resim biçiminde bir görünümünü sağlar. Bu görünüm sununuzu oluşturduğunuz ve yazdırma için hazırladığınız sırada slaytlarınızın sırasını düzenlemenizi kolaylaştırır. Slayt Sıralayıcı görünümüne bölümler de ekleyebilir ve slaytları farklı kategorilere ya da bölümlere göre sıralayabilirsiniz.

59 Not Sayfası Görünümü Notlar bölmesi Slayt bölmesinin altındadır. Geçerli slayt için notlar yazabilirsiniz. Daha sonra, notlarınızı yazdırabilir ve sununuz sırasında onlara başvurabilirsiniz. Ayrıca, notlarınızı dinleyicilerinize vermek üzere yazdırabilirsiniz veya notları bir sunuya ekleyerek bu sunuyu dinleyicilerinize gönderebilir ya da bir Web sayfasında yayınlayabilirsiniz. Burada öenek çalışma yapalım.

60 Yönetiminizi bir konuda bilgilendirmek, ikna etmek gerekiyor ise,
Ne zaman gerekebilir? Yönetiminizi bir konuda bilgilendirmek, ikna etmek gerekiyor ise, Yaptığınız bir araştırmayı, çalışmayı sunacaksanız, Yıl sonu satış-karlılık durumunu sunmanız gerekiyorsa…

61 Etkili Sunum Teknikleri
Sunumlar eğitimin ve yaşamın her düzeyinde etkilidir. Okuma, yazma, dinleme ve araştırma becerilerinin tümünü içeren belirli bir amaca yönelik tasarlanan sunumlarda sözel ve görsel etkileşim oldukça önemlidir. Etkili sunum becerilerinde sözel ve yazısal ifade anlamlı beden dili ve teknolojik araç gereçler önemlidir.

62 Etkili Sunum Teknikleri
Sunumlar hazırlık, sunuş ve özetleme olmak üzere üç aşamalı bir çalışmanın ürünüdür. Sunumu yapmaktaki amacınız nedir? Elemanlarınızı yeni bir ürün konusunda eğitmek mi istiyorsunuz ? Öğrencilerinize dersleri görsel olarak sunmak mı istiyorsunuz? Bilgilendirme toplantılarımı yapmak istiyorsunuz?

63 Etkili Sunum Teknikleri
Sunum hazırlarken izleyicinin içerisinde daha fazla bilgi almak arzusu oluşturan kısa, basit bir sunum mu? Yoksa, İzleyicilerin görevi nasıl yapacağını anlatan ayrıntılı ve kapsamlı bir sunum mu? Sunumu uygulayacağınız alanları da düşünün. Sunumu nerede ve nasıl izleteceksiniz?

64 Kullanacağınız oda sunum için elverişli mi
Kullanacağınız oda sunum için elverişli mi? Kaç kişi bu sunumu dinlerse verimli bir şekilde performans sağlanabilir. İzleyicilere ne tür bilgiler vermeniz gerekiyor? Bir sunuşun hazırlanması pek çok aşama gerektirir. Sunumun analizini yapın. Verileri toplayarak düzenleyin. Sunumun planını çıkarın. Konuyla ilgili metinleri ilgili programlarda yazın ve düzenleyin. Yazdığınız metinleri konuşmaya dökün. Sunumu yapın.

65 Etkili Sunum Teknikleri
Sunum hazırlamadan önce sunum içerisinde kullanacağınız tüm materyalleri hazırlayın. Sunum içerisinde anlatılacak ifadelerin bir kelime işlemcisi programı ile yazılması, konulacak grafik ve resimlerin bir resim düzenleme programı ile düzenlenmiş olması sunum hazırlamada işinizi kolaylaştıracaktır. Daha öncede söylendiği gibi sunum materyallerini yerleştirmek için bir sunum algoritması yapmak çok önemlidir.

66 Etkili Sunum Teknikleri
Sunum materyalleri hazırsa ihtiyacınız olan sunumu hazırlayacağınız bir program. Bu program lisanslı bir yazılım olan Microsoft Powerpoint yada ücretsiz bir yazılım olan openoffice sunum hazırlama programı olabilir.

67 PowerPoint ile neler yapabilirsiniz?
PowerPoint'in önceden hazırlanmış şablonlarını olduğu gibi kullanabilir veya onları kendi amaçlarınız için değiştirebilirsiniz. Sizin seçmiş olduğunuz renk şemasına sahip grafik ve metinlerden oluşan slaytlar oluşturabilirsiniz. Kendi grafiklerinizi PowerPoint'in çizim araçlarını kullanarak yapabilirsiniz. PowerPoint’le birlikte gelen Küçük Resimler'i kullanabilir veya başka programlardan grafik nesneler ekleyebilirsiniz.

68 PowerPoint ile neler yapabilirsiniz? /2
Slaytlarınızı kolayca yeniden düzenleyebilir ve geliştirebilirsiniz. Kuruluş Şeması gibi 6 tür diyagram oluşturabilirsiniz. Video, Ses v.b. Ekleyebilirsiniz. Formüller yazabilirsiniz.

69 Bir sunum uygulamasını açmak
PowerPoint’in başlatılması için 'Başlat' menüsü içindeki 'Tüm Programlar'dan yararlanılır. Diğer Office programları gibi PowerPoint de 'Başlat' menüsü içinde yer almaktadır.


"TEMEL SUNUM HAZIRLAMA TEKNIKLERI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları