Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNŞAAT SEKTÖRÜ VE EKONOMİDEKİ YERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNŞAAT SEKTÖRÜ VE EKONOMİDEKİ YERİ"— Sunum transkripti:

1 İNŞAAT SEKTÖRÜ VE EKONOMİDEKİ YERİ
Nermin GÜVEN BÖLÜM: TEZSİZ YÜKSEK LİSANS YÖNETİM EKONOMİSİ DERS:TÜRKİYE EKONOMİSİ VE GÜNCEL SORUNLARI 1. DÖNEM

2 İÇERİK : İNŞAAT NEDİR İNŞAAT SEKTÖRÜ,SORUNLARI
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE SORUNLARA ÇÖZÜMLER İNŞAAT SEKTÖRÜ VE EKONOMİ

3 Karada veya suda yapılan tüm bina, yol, köprü, baraj, kanalizasyon vb
Karada veya suda yapılan tüm bina, yol, köprü, baraj, kanalizasyon vb. tesislerin yapım çalışmalarına İNŞAAT denir.

4 Örneğin, Osmanlı’nın “Camileri”, Hindistan’ın “Tac Mahal’i” Çin’in “Çin Seddi” vb. Bu eserler ne kadar eski zamanda olsa da bu sektöre ekonomik ve teknik olarak ne kadar önem verildiğini göstermektedir.

5 İnşaatların proje dizayn ve idaresi genellikle ilgili yapı müdürü (yapı kontrol müdürlüğü) tarafından yerine getirilir.Dünya üzerindeki bu alanda lider olan kuruluşlar Çin’in CRCC , İspanya’nın ACS ve Fransa’nın Vinci isimli şirket gruplarıdır.

6 .Şantiyelerdeki tüm görevlerin bir uzman tarafından yerine getirilmesi gereklidir

7 * En önemli inşaat malzemeleri, alçı, duvar kaplaması, çimento, beton, demir aksam, ahşap, plastik ayrıca taş ve kilden oluşmaktadır. * İrlanda’nın CRH ve Lüksemburg’un ArcelorMittal firmaları bu malzemelerin en önemli üreticileridir. *İnşaat malzemeleri açısından ana kategoriler içinde paletli ekskavatörler ve dozerler, tekerlekli taşıyıcılar, greyderler, hava çalışma platform ve vinçleri yer alır. * Amerikan merkezli Caterpillar, Japonya’nın Komatsu ile İsviçre’nin Volvo şirketleri de inşaat malzemeleri alanında sektörün büyük oyuncularını oluşturmaktadır.

8 İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ SORUNLAR VE ÇÖZÜMLER:
* Ekonomik dalgalanmaları fırsat bilen bazı sektörler; demir fiyatını tl’ye hazır beton fiyatlarını 60/ TL olarak çıkardılar. Konut kredi faizleri 1.06/1.90 ‘a çıktı…. İnşaat sektöründeki maliyetler yüzde arttı. Elinde milyonlarca dolarlık iş makinesi ve inşaat ekipmanı-bünyesinde yüzlerce personel çalışan inşaat şirketleri ise bu çarkı zararına da olsa çevirmek zorundalar.

9 İnşaat demiri ithalatına uygulanan yüzde 15 Gümrük Vergisi ile çimento ithalatına uygulanan Gümrük Vergisi AB ülkelerinde olduğu gibi tamamen kaldırılmalıdır ,yeşil alanlara teşvik , denetim , ses gürültüsünün kısa olması gibi… çözümler dikkate alınmalı

10 İnşaat sektörü, özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için ekonomik büyümede çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu konu şimdiye kadar birçok araştırmacı tarafından incelenmiş ve inşaat sektörünün ekonomik büyüme ile yakın bir şekilde ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Türkiye’nin dönemi verileri kullanılarak yapılan bu çalışmada, kamu ve özel sektör inşaat yatırımları ile ekonomik büyüme arasında sistematik bir ilişki olup olmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 27, Sayı: 4, 2013

11 Sadece Türkiye’de değil; Dünya ekonomisine de yön vermekte olan  İnşaat Sektörü kendi içinde de geniş alanlara yayılmıştır. Ekonomiye yön vermesinin ana nedeni; kendi içinde pek çok sayıda alt sektör gurupları barındırmış olması ve çok farklı uzmanlık alanlarını aynı çatının altında birleşmesidir.

12 Bu sebeple inşaat firmalarını , inşaat sektörünü etkileyen unsurlar dünya ekonomisini de etkilemektedir.

13

14 Bina İnşaatı Maliyet Endeksi (BİME); Apartman, ev, diğer (Ticari, idari, okul, sıhhi yapılar) ile apartman ve evin toplamından konut, konut ile diğer toplamından ise bina yapı tipleri olarak hesaplanmaktadır.

15 Bina İnşaatı Maliyet Endeksi (BİME) maliyet grupları; İşçilikler (ustalıklar, usta yardımcılıkları ve diğer işçilikler), makineler, genel inşaat malzemeleri (esas inşaat gereçleri, patlayıcı ve yanıcı gereçler, ahşap inşaat gereçleri, madeni gereçler, kaplama gereçleri, boya cila izolasyon gereçleri, cam ve benzeri gereçler, diğer inşaat gereçleri ve kapı pencere doğrama madeni aksamı) ve tesisat malzemelerinden (sıhhi, kalorifer, müşterek ve elektrik tesisatı) oluşmaktadır.

16 İnşaat sektörü, dolaylı etkileri de dikkate alındığında, Türkiye ekonomisinin en büyük ve en öncü sektörleri arasında yer alıyor sonrasında Türkiye ekonomisinde yaşanan dezenflasyon (fiyat artış hızının azalması) süreci, faiz oranlarını düşürerek konut kredilerini arz ve talep yönünden artırdı Marmara Depremi’nin sağlıklı ve dayanıklı konuta yönelik talebi tetiklemesi, 2000’li yıllarda özellikle yeni konut talebinde görülen canlanmanın bir diğer sebebiydi. Kamu yatırımlarının inşaat sektörünü desteklemesi ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) öncülüğündeki kentsel dönüşüm planlarının devreye girmesi, inşaat sektörünün büyüme oranı ve ekonomideki payını artırdı.


"İNŞAAT SEKTÖRÜ VE EKONOMİDEKİ YERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları