Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ."— Sunum transkripti:

1 TEMİZLİK MADDELERİ

2 Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ giderici, renkli çamaşırlar için deterjan, çamaşır suyu gibi farklı amaçlarda deterjanlar üretilmektedir.

3 SABUN

4 SABUNUN TARİHÇESİ

5 Eski zamanlardan kalma bir Roma masalına göre sabunu ilk kadınlar keşfetmiş.Hayvanların kurban edildiği Tiber Nehri’nde kadınlar çamaşırların daha kolay temizlendiğini farketmişler.Çünkü hayvanların kurban edildiği Tiber Nehri’ne yağmur ile birlikte hayvan yağları ve odun külleri karışıyordu.Bu karışım da çamaşırları kolayca temizliyordu.

6 Sabunlar bitkisel ve hayvansal yağlardan elde edilir. Doğal olduklarında insan vücuduna ve çevreye zararlı değillerdir. 1930 yılından itibaren aynı manada kullanılan sabun ve deterjan kavramları birbirinden ayrılmıştır. Sabunun tarihi insanlık tarihi kadar eskidir.deterjan

7 Sabunun en büyük olumsuzluğu sert sularda zor köpürmesidir.

8 DETERJANLAR Petrol kökenli hammaddelerden elde edilir. İnsana, çevreye zararlı etkileri vardır. Soğuk sularda da iyi temizleme özelliği gösterir.

9 Sabun ve Deterjanların Temizleme Özelliği Kir apolar ve polar madde içerir. Su ise polar maddedir. Kirleri sadece su ile temizlersek kirin polar kısmını temizlemiş oluruz. Temizlik için sabun ve deterjan gibi yapısında hem polar hem de apolar kısım bulunan organik maddeler kullanılmalıdır. Sabun ve deterjan molekülleri hidrofilik bir uç ile hidrofobik bir kısımdan oluşur.

10 Sabun molekülünün hidrofobik ve hidrofilik kısımları: Hidrofobik kısım Hidrofilik uç (apolar kısım) (polar uç)

11 Deterjan molekülünün hidrofobik ve hidrofilik kısımları: Hidrofobik kısım Hidrofilik uç (apolar kısım) (polar uç)

12 Hidrofilik uç, polar yapıda olup suyla etkileşebilen yapıdadır. Suyu seven anlamında hidrofil denir. Hidrofobik kısım ise apolar yapıda olup kirlerle ve yağlı yapılarla etkileşebilen yapıdadır. Suyu sevmeyen anlamında hidrofob denir.

13 Sabun ve deterjanlardaki hidrofobik uçlar suyu sevmez ancak apolar yapıdaki kirleri sever içinde çözünürler. Kire rastladıklarında sabu ve deterjanın hidrofobik kısmı kire gömülüp ona tutunurken, hidrofilik kısım su molekülleriyle bağ oluşturur.

14 Su molekülleriyle sabun ve deterjanların polar uçları arasında çekim kuvvetleri, bu moleküllerin hidrofobik uçları bağlandığı yağ tabakasını yüzeyden koparır.

15 DETERJANIN TEMEL BİLEŞENLERİ 1- Aktif Madde 2- Sertlik Gidericiler 3- Ağartıcılar 4- Köpük ve emülsiyon oluşturucular 5- Enzim Parçalayıcılar 6- Diğer Maddeler

16 1- AKTİF MADDE Tüm temizlik ürünlerinin ana maddesidir. Yüzey aktif madde sulu bir çözeltide çözündüğünde yüzey gerilimini etkileyen (çoğunlukla azaltan) kimyasal bileşiktir.Suyu seven ve sevmeyen kısımlardan oluşurlar. Temizleme ve köpük oluşturma işlemini yapar.

17 A ) Anyonik Aktif Madde : Deterjanlar genellikle anyonik aktif madde içerir.Etkileri sıcaklık ile artar. B ) Katyonik Aktif Madde : Çamaşır suyu ve dezenfektanların üretiminde kullanılır. Kir çıkarma özellikleri zayıftır. C ) Non-iyonik Aktif Madde : Güçlü kirleri çıkarma özelliğine sahiptir. Genellikle saç bakım ürünlerinde yumuşatıcı olarak kullanılır. D ) Amfoterik Aktif Madde : Temizleme gücü yüksek cilde zararsızdır.Kozmetik sanayiinde kullanılır.

18 2- SERTLİK GİDERİCİLER Sert sularda bulunan Ca ve Mg iyonlarını uzaklaştırmak için kullanılır.

19 3-AĞARTICILAR Çamaşırların renklerinin daha canlı ve parlak olmasını sağlayan klorlu ve oksijenli bileşiklerdir. Çamaşır suyu iyi bir ağartıcıdır.

20 4- KÖPÜK VE EMÜLSİYON OLUŞTURUCULAR : Kirin geri dönüşümünü engellerler. 5- ENZİM PARÇALAYICILAR : Suda kolay çözünmeyen ( kan, kahve ) lekeleri temizlemek için kullanılırlar.

21 DİĞER MADDELER Metal aşınmasını önleyiciler Mikrop öldürücü anti bakteriyeller Koku gidericiler Yumuşatıcı maddeler kullanılmaktadır.

22 HİJYEN İÇİN BİLİNMESİ GEREKENLER Sanitasyon : Hijyenik ve sağlıklı koşulların oluşturulması için alınan önlemlerdir. Ellerin yıkanması sanitasyon işlemidir.

23 Dezenfektan : Mikroorganizmaların öldürülmesi için kullanılır. Sterilizasyon : Bütün canlı virüslerin yok edilmesi işlemidir.

24 Temizlik Maddelerinin Bazıları Klor hekzidin : Bakterileri öldürür. Cilde zarar vermez.

25 Fenol Bileşikleri : Cihaz ve alet dezenfeksiyonunda kullanılır. Klor Bileşikleri : Çamaşır suyunda da kullanılır. Tahriş edicidir. NaOCI çamaşır suyunun ana bileşenidir.

26 Kuru Hava : Metal aletlerin 160 0 C de 2saat buhara tutulmasıdır. Basınçlı Buhar : Metal aletlerin, plastiklerin otoklavlarda 120 0 C de buharın ısısıyla kullanılır.

27 Ultraviyole (UV) : Radyasyon yayarlar. Tüm aletler konulabilir. Işınlar ile temizlemedir.

28

29

30 YOUTUBE: HAZIR SLAYT SUNU BEĞENİP ABONE OLMAYI UNUTMAYALIM


"TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları