Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÜNYANIN YEDİ HARİKASI Mahir Kılıç 8/a 334. TAÇ MAHAL Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından yaptırılan Taç Mahal, Hindistan’ın Agra şehrindedir. Şah Cihan’ın.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÜNYANIN YEDİ HARİKASI Mahir Kılıç 8/a 334. TAÇ MAHAL Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından yaptırılan Taç Mahal, Hindistan’ın Agra şehrindedir. Şah Cihan’ın."— Sunum transkripti:

1 DÜNYANIN YEDİ HARİKASI Mahir Kılıç 8/a 334

2 TAÇ MAHAL Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından yaptırılan Taç Mahal, Hindistan’ın Agra şehrindedir. Şah Cihan’ın eşi mümtaz Mahal, on dördüncü çocuklarını doğururken vefat etti. Karısının ölümü üzerine iki yıl yas tutan Şah Cihan, devlet işlerinden elini eteğini çekerek kendisini sanata adadı. Eşinin birinci ölüm yıl dönümünde de Taç Mahal’in temellerini attı. Rivayetlere göre, Taç Mahal’in yapımı bittikten sonra aynısından bir tane daha yapmamaları için burada çalışan işçilerin kolları kesilmiştir. Eser Türk-İslam dünyasının en önemli mimari yapıları arasındadır. Ancak çevresindeki çarpık yapılaşma ünlü eserin geleceğini tehdit etmektedir. Taç Mahal Mimar Sinan’ın öğrencileri olan Mehmet İsa Efendi ve Mehmet İsmail Efendi tarafından inşa edilmiştir. Taç Mahal bugünkü halini tam yirmi yılda almıştır.

3 MISIR PİRAMİTLE Rİ PİRAMİTLER, Eski Mısır’ın anıtsal mezar biçimlerine verilen isimdir. Mısır’ın erken çağlarında kullanılarak basit, dikdörtgen kerpiç yapılar olan mastabalar zamanla gelişerek daha karışık biçimler aldılar. Dış duvarlarda düzenlemeler ve zaman zaman da taş kaplamalar görülür. 3. Sülale’nin ilk kralı Zoser’in Sakkara’da yaptırdığı basamaklı piramit (M.Ö 2635-1615), tarihte bu büyüklükte ilk kez görülen anıtsal taş yapıdır.

4 BABİL ASMA BAHÇELERİ 10 600 dolaylarında Babil Kralı Nabukadnezar’ın yaptırdığı bahçelerdir.Söylentiye göre kral bunu kraliçelerinden birini sevindirmek için yaptırmıştı. Bahçeler, bir piramit oluşturacak biçimde taraçalar halinde yükseli­yordu ve her taraçaya dünyanın dört bir ya­nından getirilmiş ağaç ve çiçekler dikilmişti. Bu bitkiler asıl yapıyı gözden saklıyor ve sa­dece havada “asılı” gibi duran bahçeler görü­lüyordu. Bazılarına göre Asma Bahçeler yerine bü­yük Babil Surları dünyanın ikinci harikasıdır.Kral Nabukadnezar’ın Asma Bahçeler ile ay­nı zamanda yaptırdığı bu surların 100 metre yüksekliğinde olduğu ileri sürülmüştür. Eski Babil kentini koruyan bu surların yerinde bu­gün yalnızca bir yıkıntı vardır.

5 ARTEMİS TAPINAĞI Artemis tapınağının diğer adı Diana Tapınağı olarak da geçmektedir. Artemis tapınağı, Milattan önce 550 yılında Bereket Tanrıçası için İzmir’in Efes kentinde inşa edilmiştir. Artemis tapınağı, dünyanın yedi harikasından birisidir. 120 senede tamamlanan ve Lidya Kralı Kroisos tarafından yapımına başlanan Artemis tapınağının içinde bir çok sanat eseri yer almaktadır. Dünyanın yedi harikasından birisi olan Artemis tapınağından günümüze sadece bir iki mermer gelebilmiştir. Artemis tapınağı antik kenti günümüzde İzmir sınırları içindedir.

6 ÇİN SEDDİ Yapımına 2 bin 227 yıl önce başlanmış olan bu devasa yapı dünyanın en uzun abidesidir. Pasifik Okyanusu'ndan Orta Asya'ya kadar uzanır. Büyük Çin Seddi, Çin'i Moğol saldırılarından koruma amacıyla için inşaa edilmiştir. İnsan eliyle bugüne dek yapılmış en büyük ve uzaydan görülebilen tek yapı olan Çin Seddi’nin yapımında binlerce kişinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

7 İSKENDİRİYE FENERİ İsminden de anlaşılacağı gibi Mısır’ın İskenderiye şehrinde bulunan Dünyanın 7 harikasıolmaya hak kazanmış eserdir. Günümüze gelmeye kadar ayakta durmayı başaramamıştır. İskenderiye Feneri şu an yapılmış olan Dünyada en büyük deniz fenerlerinden biri olduğu düşünülmektedir. Bu güzel eser M.Ö 285-245 yılları arasında yapılmış ve Mısırın İskenderiye Limanın tam karşısında bulunan Phoras Adası üzerine inşa edilmiştir. Dünyanın yedi harikası arasında olmasının nedeni ise devasal büyüklüğe sahip olup çok iyi bir mimariye sahip olmasındandır.

8 ZEUS HEYKELİ Zeus Heykeli, yani ondan kalanlar, Atina’nın 150 km kadar batısındaki antik Olympia kentinde, ilk olimpiyatların yapıldığı yerde bulunuyor. Olimpiyatlar sırasında savaşlar durur, dünyanın dört bir yanından gelen atletler için bu heykelin önünde törenler yapılırmış. Zeus Heykeli milattan önce 450’de yapılmış, tapınak ise çok daha önce. Milattan önce 770’lerde olimpiyatlar başladıktan sonra tapınak çok sade bulunmuş ve 13 metrelik devasa bir heykel eklenmiş. Yıllar geçtikçe insanlar sadece tapınmak için değil, heykeli görmek için de burayı ziyaret eder olmuş.tapınakheykel


"DÜNYANIN YEDİ HARİKASI Mahir Kılıç 8/a 334. TAÇ MAHAL Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından yaptırılan Taç Mahal, Hindistan’ın Agra şehrindedir. Şah Cihan’ın." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları