Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ATATÜRK İLKELERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ATATÜRK İLKELERİ"— Sunum transkripti:

1 ATATÜRK İLKELERİ

2 Türk İnkılâbı’nın fikri yönü “Atatürkçülük” şeklinde ifade edilir. Atatürkçülüğün temel ilkeleri olarak kabul edilen altı ilkenin doğup gelişmesi,Türk İnkılabının başlangıç döneminde olmamıştır.

3 ATATÜRK İLKELERİ Cumhuriyet Halk Partisi’nin ilk tüzüğünde yer alan ilkeler 5 Şubat 1937 tarihinde yapılan Anayasa değişikliği ile Türkiye Cumhuriyeti’nin özellikleri olarak Anayasa’da yer almıştır.

4 ATATÜRK İLKELERİ Cumhuriyetçilik Devlet iktidarının ve yönetiminin; kişilerin, ailelerin, grupların, tekeline bırakılmamasını, vatandaşların yönetime etkin bir biçimde katılmasını amaçlayan anlayışa “Cumhuriyetçilik” denir.

5 ATATÜRK İLKELERİ Cumhuriyetçilik Ulusal Egemenlik, Seçim, Ulusal İrade, Çok Partili Rejim, Seçme ve Seçilme Hakkı.

6 ATATÜRK İLKELERİ Cumhuriyetçilik TBMM’nin açılması, Saltanatın kaldırılması, Cumhuriyetin ilanı, Çok Partili rejim denemeleri, Kadınlara Seçme ve seçilme hakkı verilmesi

7 ATATÜRK İLKELERİ Milliyetçilik Millet, kişinin kendisini mensup hissettiği topluluğun adıdır. Milliyetçilik ise milletin, varlığını devam ettirmek için sahip olması gereken özelliklerin savunulması ve korunması olarak tanımlanmaktadır.

8 ATATÜRK İLKELERİ Milliyetçilik Tek vatanı savunur. Dil birliği olmasının gerekliliğinden bahseder. Barışçıdır. Birleştirici ve bütünleştiricidir.

9 ATATÜRK İLKELERİ Milliyetçilik İstiklal Marşı’nın kabulü, Tevhid-i Tedrisat kanunu (Eğitim kurumları MEB’e bağlandı), Kabotaj Kanunu (Türk kara sularında taşımacılık hakkının Türk devletine geçmesi), Türk Tarih ve Türk Dil Kurumları’nın kurulması.

10 ATATÜRK İLKELERİ Halkçılık Halkçılık, halkın herhangi bir sınıf veya zümre tarafından sömürülmesine müsaade etmez. Bu anlayışta hâkim olan temel unsur, kamu yararının kişi veya zümre yararının üzerinde olduğudur.

11 ATATÜRK İLKELERİ Halkçılık Ayrıcalıkların kaldırılması, Eşitlik, Dayanışma, Sosyal devlet.

12 ATATÜRK İLKELERİ Halkçılık Aşar vergisinin kaldırılması, Kıyafet devrimi, Tekke ve Zaviyelerin kapatılması, Türk Medeni kanununun kabulü (Aile hukuku, evlilik, boşanma, miras), Soyadı kanunu (lakap ve unvan kalktı), Kadınlara Siyasal haklar tanınması (kadın-erkek eşitliği),

13 ATATÜRK İLKELERİ Devletçilik Devletçilik ilkesi devletin üzerine alabileceği görevlerin tamamını kapsamaktadır. Bu ilkeye göre devlet üzerine düşen sorumlulukları yerine getirerek ülkeyi modern bir devlet haline getirmek için çalışmalar yapması gerekir.

14 ATATÜRK İLKELERİ Devletçilik Ekonomi, yatırım, kamulaştırma, Bütün yatırımların devlet eli ile yapılması, Özel sektör ve müteşebbisin olmaması.

15 ATATÜRK İLKELERİ Devletçilik Tarımı destekleyici çalışmalar, Devletin banka kurması, I. Beş yıllık kalkınma planının hazırlanması, Kamulaştırma (devletleştirme) çalışmaları.

16 ATATÜRK İLKELERİ Laiklik Laiklik, en bilinen anlamıyla “din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması” şeklinde tanımlanmıştır. Daha geniş anlamıyla Laiklik, düşünce özgürlüğüne devletin tarafsız bir davranış içinde saygı göstermesidir. Laikliliğin kendisi bir din veya inanış biçimi değildir. Laikliğe göre devlet dinler karşısında tarafsız kalacak ve din özgürlüğünü sağlayacaktır.

17 ATATÜRK İLKELERİ Laiklik Din ve Devlet işlerinin ayrılması, Akılcılık ve Bilimsellik, Din ve vicdan özgürlüğü, Çağdaşlaşma.

18 ATATÜRK İLKELERİ Laiklik Saltanatın ve Halifeliğin kaldırılması, Tevhid-i Tedrisat kanunu (medreseler kapatıldı). Şeriye ve Evkaf vekaletinin kaldırılması. Tekke ve Zaviyelerin kapatılması. Medeni Kanunun kabulü (İsviçre’den alındı). Anayasadan; “devletin dini İslâmdır” maddesinin çıkarılması (anayasa laik oldu).

19 ATATÜRK İLKELERİ İnkılâpçılık (Devrimcilik) İnkılâpçılık ileriye, gelişmeye yönelik bir anlamı ifade eder. İnkılâpçı bir toplum devamlı bir gelişme içerisindedir. Toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde kurallar koymak inkılâpçı topluma has bir özelliktir.

20 ATATÜRK İLKELERİ İnkılâpçılık (Devrimcilik) Kurumların sürekli olarak yenilenmesi, çağa ayak uydurması anlamına gelir. Durağan değil değişkendir. Sürekli çağdaşlaşma anlamına gelir. Kurumların ihtiyaçlara yanıt verecek duruma gelmesini sağlar.

21 ATATÜRK İLKELERİ Bütünleyici İlkeler Atatürk ilkeleri, Atatürk İnkılâplarına temel teşkil eden fikir ve düşüncelerdir. Bununla beraber, bu ilkeleri destekleyen, besleyen ve onlara uygulama yolunu açan ilkelerde vardır bu ilkelere ise “Bütünleyici İlkeler” adı verilir.

22 ATATÜRK İLKELERİ Bütünleyici İlkeler Bu ilkeler; Milli Birlik ve Beraberlik Milli Bağımsızlık Milli Egemenlik Yurtta Barış Dünyada Barış Akılcılık-Bilimsellik Çağdaşlık Ekonomik Kalkınma


"ATATÜRK İLKELERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları