Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kaçak Akım Koruma Uygulama Hataları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kaçak Akım Koruma Uygulama Hataları"— Sunum transkripti:

1 Kaçak Akım Koruma Uygulama Hataları
1

2 Uygulama En cok kacak akımı olan ekipmanlar: (mutlaka bir kacak akım korumasına baglanmalılar) aydınlatma cihazı %21 motor %17 bilgisayar hardware %17 sogutucu %16 elektrikli ev aletleri %16 ısıtma sistemi %9 yazarkasa %4 Cihaza göre kaçak akım degerleri : her deger 1 adet cihaz icindir ve bünyede bulunan doğal değerlerdir. Zamanla bu değerlerin katlanarak artacağı hesaba katılmalıdır. faks mA yazıcı <1 mA bilgisayar 1-2 mA fotokopi mA elk. ev aletleri <0.75mA aydınlatma arm. <1 mA (sınıf1)

3 Uygulama Her hattın kendinden 1mA lik bir kaçak akımı vardır.
Yükler zamanla eskiyecek ve kaçak akımları artacaktır. 30mA insan hayatı koruma içindir, dolayısıyla ıslak prizler ve doğrudan temas riski olan tüm cihazların prizleri bu değerdeki kaçak akım cihazına bağlanmalıdır. 300mA yangın koruma içindir. sabit cihazlar, ulaşılması zor prizlerde kullanılmalıdır. Eğer cihazda topraklama yoksa bir kaçak durumunda cihazın gövdesinden akacak akım devreyi tamamlayamadığı için cihaz gövdesi kaçak akımla enerjilenmiş olarak kalacaktır. Birisi habersizce dokunduğunda, o kişinin gövdesi kaçak akımın toprağa ulaşması için bir yol görevi göreceğinden çarpılma gerçekleşecektir. Bu durumda sistemde bir kaçak akım cihazı mevcutsa, devre 30ms de açacağından insan zarar görmeyecektir. Bir kaçak akım cihazına bağlanacak yük adeti ve tipi belirlenirken bu kıstaslar ışığında karar vermek gerekir.

4 Uygulamada yapılan hatalar
Topraklama direncinin aşırı yüksek olmasından dolayı kaçak akım yükten toprağa akamaz ve cihaza ilk dokunan insanı toprak olarak görerek kaçak akım cihazının sık sık açmasına sebebiyet verebilir. Sıfırlama denilen Nötr ve toprak ucunun birleştirilmesiyle gerçekleştirilen bağlantı sonucu kaçak akım yükün gövdesinde kalır. Daha sonra yükün toprağa değen kısmından dolayı kaçak akım cihazı sürekli açabilir. DC kaçak akımı olan bir cihazın AC tip kaçak akım cihazına baglanması sonucu, elektromanyetik röle ya duyarsızlaşır ya da mıknatıslanır. Bunun sonucu sistemde sık sık açma ya da kaçak akımı algılayamama meydana gelir. Normalde 15mA den sonra açma moduna giren 30mAlik eşik değerinde bir cihaza 30mA lik ya da daha yuksek kacak akıma haiz yukler baglandığında sistemde sık sık istenmeyen açmalar meydana gelecektir.

5 Uygulamada yapılan hatalar
Jeneratörlü sistemlerde, nötürün ortak olması, yükten nötr üstünden dönen akımın ikiye bölünmesine yol açar. Kaçak akım cihazındaki akım trafosu kaçak akım var sanıp devreyi açar. Ayrı bara ve nötr çekilmesi gerekir ya da jeneratör devresinde 4 kutuplu şalter kullanılmalıdır. Yanlış kablaj sonucu faz ve nötr akım yönlerinin aynı olması, akım trafosunda birbirini sıfırlayan iki akım yerine 2 x I olarak görünmesine yol açar. Devre açar. Toroidden geçen kabloların içindeki akımın herhangi bir yanlış ölçüme karşı tam merkezlenmiş olması gerekir. Ayrıca bu kablolar uzun mesafede kullanılacaksa parazitlere karşı mutlaka ekranlı olmalıdır. Ölçü-kumanda devresinin kaçak akım cihazından önce bağlanması fazdan geçen akımla nötrden dönen akım arasında fark oluşmasına sebep olur. Devre açar. Ölçü kumanda devresini kaçak akım devresinden bağımsız hareket etmesi isteniyorsa ya toroidi ayırıp kaçak akımdan önce baglayacaksınız ya da ölçü kumanda devresinin nötrünü ve toprağını ayrı bir bara ile ayıracaksınız.


"Kaçak Akım Koruma Uygulama Hataları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları