Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
Yayınlayanismail gül Değiştirilmiş 6 yıl önce
1
ADATEPE ZEYTİNYAĞI MÜZESİ www.adatepe.com
2
Adres: Eski Sabunhane Binası, İlkokul yanı. Küçükkuyu-Çanakkale Tel: (0286) 7521303- 7521330 adatepe@adatepe.com www.adatepe.com adatepe@adatepe.com www.adatepe.com
3
Zeytincilerin gündelik hayatta kullandıkları yüzlerce basit, sıradan, değersiz eşyayı toplamak, yani geleneksel eşyaları korumak Adatepe Zeytinyağı Müzesi’nin birinci hedefidir.
4
Son yıllarda zeytincilerin yaptıklar işe daha fazla sahip çıktıklarını, zeytinci olmakla gurur duymaya başladıklarını gözlemledik. Sahip oldukları kültürel mirasın farkındalık bilinci bu değişimde önemli bir faktör olmuştu
5
Bizler, şanslı zeytinciler olarak bu mirasın sahibiyiz ve bu mirası gelecek kuşaklara aktarmak Adatepe Zeytinyağı Müzesi için en önde gelen sorumluluk olarak kabul edilmiştir.
6
Kuruluş: 2001
7
Kurucu Ortaklar: Mahmut Ş. Boynudelik, Erhan Şengel, Haluk Yurtkuran, A. Müfit Erkarakaş, Zerrin İren Boynudelik, Serdağ Yurtkuran
8
Statü: Özel Müze
9
Tarihçe: 50’li yıllarda sabunhane binası olarak inşa edilen iki katlı taş yapı, bu amaca hiç hizmet edemeden düğün salonu, sinema salonu ve son olarak da marangoz atölyesi olarak değişik işlevlerle kullanılmış
10
Kuruluş Öyküsü Zeytin Kültürü üstüne bir müze açmayı düşündüğümüzü söylediğimizde doğrusu kimse bizi ciddiye almadı. Müze pek çok insan için mermer heykeller, yaldız çerçeveli resimler, porselen vazolar, gümüş şamdanlar, bronz taslar, kristal avizeler gibi değerli objeleri çağrıştırıyordu.
11
Hem zaten bir zeytin müzesinde neler sergilenebilirdi? Hasır zeytin toplama sepetleri, zeytin hasadında kullanılan sırıkları, teneke hunileri, toprak küpleri mi sergileyecektik? Üstelik, zeytin müzesini görmeye kim gelirdi ki ?
12
Bütün söylenenlere kulak tıkayarak Küçükkuyu’da eski bir zeytinyağı fabrikasının parçası olan metruk bir sabunhane binasını satın aldık. Zorunlu tamiratlardan sonra kısa zamanda binayı yeniden düzenledik, toplamış olduğumuz eşyaları sergileyip heyecanla ziyaretçileri beklemeye başladık.
13
Müzeyi gezen ve sergilenen eşyaların bir kısmını hala kullanmakta olan zeytinci dostlar hayretle aynı soruyu sordular: ” Bütün bu malları nereden buldunuz ?”
14
Sergilenen objeleri bir araya getirmek için Türkiye’nin zeytinci bölgelerinde 25 000 kilometreyi aşkın yol kat ettik. Nizip’ten Tekirdağ Şarköy’e, Gemlik’ten Antakya’ya, Akseki’nin dağ köylerine ve kuşkusuz Ege’nin yüzlerce köyüne yolumuz düştü. Aradığımız insanı bulmak için aynı köye defalarca gittiğimiz oldu.
15
Bugün müzede sergilenen eşyaların büyük çoğunluğu zeytinci dostlarımızın hediyesidir. Bize kendi kullanmakta oldukları zeytin toplama sepetlerini, baltaları, budama bıçaklarını, yağ küplerini verdiler. Dedelerinin aydınlatmada kullandığı zeytinyağı kandillerini, topuk yağı çıkartırken kullandıkları ağaç tekneleri hediye ettiler.
16
Adatepe Zeytin ve Zeytinyağı Müzesinin açıldığı 2001 yılında, sadece bizim yaşadığımız bölgede onlarca geleneksel sulu baskı zeytinyağı fabrikası kapandı veya modern santrifüj yöntemiyle çalışan kontinü sisteme çevrildi. Modernleşme karşı konulmaz bir süreç halini almıştı ve belki de gelecek on yıl içinde, civarda, geleneksel yöntemle çalışan hiç bir tesis varlığını koruyamayacaktı. Bu değişim, zeytin ve zeytinyağı üretimindeki binlerce yıllık kültürden kopuş anlamını da taşımaktaydı.
17
Biz, zeytincilerin gündelik hayatta kullandıkları yüzlerce basit, sıradan, değersiz eşyayı topladık. Yani geleneksel eşyaları korumak müzemizin birinci hedefi oldu.
18
Bizim için Adatepe Zeytinyağı Müzesinin yöre halkı tarafından “ kendi müzeleri “ olarak benimsenmesi çok önemliydi. Nitekim kısa zamanda Müze yerel zeytinciler için bir cazibe merkezi haline geldi. “ Müzelerinde” sergilenmek üzere pek çok eşya getirdiler. Misafirlerini müzeye getirip kendileri rehberlik yaptılar, onlara eski eşyaları nasıl kullandıklarını, eski aletlerin nasıl çalıştığını anlattılar
19
Müzede taş değirmeni ve hidrolik presiyle, geleneksel yöntemle çalışan bir “fabrika” oluşturduk. Ziyaretçilere ne yapmakta olduğumuzu, geleneksel zeytinyağı üretiminin eski çağlardan beri hangi gelişmelerden geçtiğini anlatıyoruz. Zeytin zamanı bu presi çalıştırarak geleneksel yöntemle zeytinyağı üretiyoruz.
20
Her gün yüzlerce kişi müzeyi ziyaret ediyor ve zeytinlerin taş değirmende kırılmasını, zeytin hamurunun torbalara konulup preste sıkılmasını, zeytinyağının pulimalara akmasını görüyor. Üretim sürecinin bütün aşamalarını izlerken zeytinlere, zeytin hamuruna ve prinaya dokunmalarını, zeytinler taşdeğirmende sıkılırken yayılan mest edici kokuyu hissetmelerini, torbalardan baskı öncesi kendi ağırlığıyla sızan yağın tadına bakmalarını öneriyoruz.
21
2001’de açıldığından beri dünyanın dört bir yanından 100 000‘den fazla kişi müzemizi ziyaret etti. Adatepe Zeytin ve Zeytinyağı Müzesinde ziyaretçilerin zeytin kültürünü tanımalarını ve takdir etmelerini sağlamaya yönelik elimizden geleni yapmaya gayret ettik. Zeytin hakkında hiç bilgisi olmayan ziyaretçilerin müzeden zeytin dostu, zeytin hayranı olarak ayrılmalarını amaçladık. İnsanların zeytin kültürünü tanıdıkça, çevrelerine ve dünyaya daha dikkatli bir gözle bakacaklarına inandık.
22
Bizler, şanslı zeytinciler olarak bu mirasın sahibiyiz ve bu mirası gelecek kuşaklara aktarmak bizim için en önde gelen sorumluluk olmalıdır.
23
Müzeye dönüşmeden önce mekan mobilya atölyesi olarak kullanılıyordu
26
1962 yılında düğün salonu olarak kullanılan mekanda bir nikah
27
Adatepe Zeytinyağı Müzesi
30
Müze bahçesinde taş değirmen
31
Müze bahçesinde pres
32
Müze bahçesinde kantar
33
Bugünkü yapısı ile müze iki ana bölümden oluşmaktadır: Bahçe ve zemin katı geleneksel yöntemler ile zeytinyağı üretiminin yapılmasına uygun hale getirilmiş, üst kat ise zeytine dair arkeolojik ve etnografik objelerin sergilendiği bir mekan olarak yeniden düzenlenmiştir.
34
Üst katta sergilenen objelerin bir kısmı camekanlar içinde bir kısmı ise açıktadır. Nesnelere ek olarak zeytinin tarihçesi hakkında iki dilde hazırlanmış (Türkçe ve İngilizce) bilgi panoları bulunmaktadır.
35
Malzemeler zeytinin toplama aşamasından satış ve tüketim aşamasına kadar değişik kategorilerde sınıflandırılmıştır.
36
Ayrıca zeytinyağının bir yan ürünü olarak sabun ve imalatına dair, kesme bıçakları, ahşap damgalar gibi objeleri ve yapının kuruluşundan itibaren burada bulunan devasa sabun kazanını da burada görmek mümkündür.
37
Tarımsal faaliyet aşamasında kullanılan zeytin sepetleri, budama bıçakları, tarihin çeşitli zamanlarında üretim aşamasında kullanılmış olan ahşap yalaklar, ayrıştırma elemanları, tarih boyunca zeytinyağı elde etmeye yaramış olan presler ve bunlara dair maketler,
38
arkeolojik buluntu olarak saklama kapları, üretimin pazar aşamasına geldiğinde yine değişik dönemlere ait yazılı ve basılı malzeme (etiketler, çeşitli yazışmalar, faturalar, vs),
39
sektörde kullanılan, örneğin zeytin toplayıcılarının markaları, taşıma ve nakil için kullanılan farklı malzeme ve formda kaplar, zeytinyağının aydınlatma için kullanıldığı dönemlerden kalma kandiller ve buna benzer pek çok etnografik malzeme üst katta izlenebilir.
40
Müzenin toplam kullanım alanı 600 m2dir.
41
Sabah 08 30 ile akşam 19 00 arasında açık olan müzeye giriş ücretsizdir.
42
Adatepe Zeytinyağı Müzesini 2008 yılında 50 000 kişi ziyaret etmiştir.
43
Müze giriş katı. Aynı zamanda üretim mekanı
44
Müze giriş katı. Depolama küpleri
45
Müze giriş katı. Aynı zamanda üretim mekanı
46
Müze giriş katı. Depolama küpleri, pres ve değirmen
47
Müze giriş katı. Taş değirmen
48
Müze giriş katı. Taş değirmen ve saklama küpleri
49
Müze giriş katı. Saklama küpleri
50
Müze giriş katı. Pres
51
Müze giriş katı. Ziyaretçiler
52
Müze üst kat. Sergileme alanı
56
Müze üst kat. Sergileme alanı. Küpler
57
Müze üst kat. Sergileme alanı. Sepetler
58
Müze üt kat. Sergileme alanı. Güğümler ve taslar
59
Müze üst kat. Sergileme alanı. Burgulu vida
61
Müze üst kat. Sergileme alanı. Ahşap Filtre
62
Müze üst kat. Sergileme alanı. Burgulu vida
63
Müze üst kat. Sergileme alanı. Atıf Atilla maketleri
64
Müze üst kat. Sergileme alanı. Atıf Atilla maketlerinden
65
Atıf Atilla maketlerinden
66
Müze üst kat. Sergileme alanı. Kandil
68
Müze üst kat. Sergileme alanı. Çeşitli dönemlerden yağ tenekeleri
69
Müze üst kat. Sergileme alanı. Zeytinyağı etiketleri
70
Müze üst kat. Sergileme alanı. Sabun damgaları
71
Müze üst kat. Sergileme alanı. Yağ tasları
72
ÜRETİM AŞAMASI
73
Ağacında olgunlaşan zeytinler
74
Zeytinlerin yemeklik olarak ayrılması
75
Zeytinlerin yıkanması
76
Zeytinlerin taş değirmende ezilmesi
77
Ezilmiş zeytinlerin torbalara doldurulması
78
Torbaların prese yerleştirilmesi
79
Preste sıkılan zeytinler
80
Preste sıkılan zeytinlerin yağ olarak havuzlara akması
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.