Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜNİTENİN ÖRÜNTÜSÜ ZAMAN NEDİR? ZAMANIN ÖNEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜNİTENİN ÖRÜNTÜSÜ ZAMAN NEDİR? ZAMANIN ÖNEMİ"— Sunum transkripti:

1 Bölüm 5 ZAMAN YÖNETİMİ Hazırlayanlar: Ahmet Ataç Gülenaz Selçuk Cihan Çakmak

2 ÜNİTENİN ÖRÜNTÜSÜ ZAMAN NEDİR? ZAMANIN ÖNEMİ
ÖLÇÜLEBİLİRLİK AÇISINDAN ZAMAN TÜRLERİ ZAMANIN KENDİNE ÖZGÜ YÖNLERİ SINIFTA ZAMAN YÖNETİMİ SINIF YÖNETİMİNİN BOYUTLARI DERSE HAZIRLIK SINIF İÇİ ÖĞRETİMİNDE ZAMAN ETKİLİ ZAMAN YÖNETİMİ ETKİLİ ZAMAN YÖNETİMİ İÇİN KURALLAR SINIFTA ETKİLİ ZAMAN YÖNETİMİ İÇİN ÖNERİLER ZAMAN TUZAKLARI SONUÇ OLARAK ZAMAN YÖNETİMİ…

3 Zaman Nedir ? Olayların geçmişten bugüne gelip geleceğe doğru birbirini izlediği kesintisiz süreç . . . İş yapabilmek için gereksinim duyulan süre . . .

4

5 ZAMANIN ÖNEMİ !!! BİR MİLİSANİYE’ nin değerini anlamak için, olimpiyatlarda gümüş madalya alan sporculara sorun. BİR SANİYE’ nin değerini anlayabilmek için, bir kazayı kılpayı atlatan bir adama sorun. BİR HAFTA’ nın değerini anlayabilmek için haftalık bir derginin editörüne sorun. BİR AY’ ın değerini anlayabilmek için, prematüre bir bebek dünyaya getiren bir anneye sorun. BİR SENE’ nin değerini anlayabilmek için sınıfta kalan bir öğrenciye sorun.

6 Ölçülebilirlik Açısından Zaman Türleri
NESNEL ZAMAN: (Yaşamın biçimsel -formal boyutunda gözlenir) Doğal olaylar ya da saat gibi araçlar yardımıyla ölçülebilen zaman türü . . ÖZNEL ZAMAN: (Yaşamın biçimsel olmayan-informal boyutunda gözlenir ) Psikolojik durum ve niteliğe bağlı olarak hissedilen ya da algılanan zaman . . . Eğitim ve sınıf yönetiminde ağırlıklı olarak NESNEL ZAMANDAN söz edilir.

7 Zamanın Kendine Özgü Yönleri
Zaman alınıp satılan bir meta değildir. Zaman çoğaltılamaz. Zaman yönetimi karar ve planlama ile ilgilidir. Zaman herkese eşit dağıtılmış kıt bir kaynaktır. Zaman geri döndürülemez. Zaman biriktirilemez.

8 «Zaman Herkese Eşit Dağıtılmış Kıt Bir Kaynaktır»
Ekonomik açıdan istenildiğinde istenildiği kadar bulunamadığından “kıt kaynak”dır. Herkesin 24 saati vardır yani eşit dağıtılmıştır... Sınıf yönetimi açısından ise zaman, her öğretmene 45’er dakikalık dersler halinde eşit biçimde dağıtılmıştır. Öğretmen bu zamanı amaca uygun ve verimli kullanmalıdır.

9 «Zaman Geri Döndürülemez»
Zamanın üretim sürecinde tekrar yaşanması olanaksızdır ... Zaman geri döndürülemez, en acımasız ve katı kaynaktır... Sınıf yönetimi açısından her zaman diliminin işlevi, rolü ve önemi düşünülerek bir plana göre çalışılması bir zorunluluktur.

10 «Zaman Biriktirilemez»
Zamanda tutumluluk, çoğu maldaki tutumluluktan farklıdır. Çünkü zaman biriktirilemez Zamanda tutumluluk için zamanı plana bağlı kullanmak ve verimli olmak gerekir. Sınıf yönetimi açısından işleri ertelemeden, geciktirmeden plana bağlı yapmak bir gerekliliktir. ERTELEME, GECİKME, ÜŞENME ! ! !

11 «Zaman Alınıp Satılan Bir Meta Değildir»
Zaman kıt mal olmasına karşın diğer kıt mallar gibi ‘ticari’ özellik göstermez. İstenildiğinde alınan, satılan, ödünç verilen bir ‘meta’ değildir. ‘Bir santimetre altın ile bir santimetre zaman satın alamazsınız’ Zamanı akılcı kullanmak, iş bölümüne ve işbirliğine dayalı çalışmak önerilebilir...

12 «Zaman çoğaltılamaz» Üretim sürecinde çoğu mallar çoğaltılabilir, saklanıp kullanılabilir... Zaman, çoğaltılıp saklanamayan bir süreçtir. “Sakla zamanı gelir zamanı”olur mu ? Planlı, akılcı olmalı ve ayrıca yer yer yetki devri ile çalışılmalı. . .

13 «Zaman Yönetimi Karar ve Planlama İle İlgilidir»
Zamanın yönetilip yönetilemeyeceği tartışmalı bir konudur ... Bu durum zamanın kullanıldıkça azalan bir özellik göstermesidir... Bu nedenle ‘zaman yönetimi’, karar verme ve karara yönelik planlı çalışma yapma becerisi kazanmaktır . . .

14 Sınıfta Zaman Yönetimi
Sınıfta zaman yönetiminin amacı, eğitimin amaçlarının gerçekleştirilmesi için ders süresini etkili ve verimli kullanmaktır. Sınıfta zaman yönetimi kritik bir süreçtir. Bu durum, zamanın ve sınıfın kendine özgü özelliklerinden kaynaklanmaktadır.

15 Sınıf Yönetiminin Boyutları
Sınıf yönetimi derse hazırlık, öğretme öğrenme etkinliklerinin uygulanması ve değerlendirme şeklinde üçlü süreç içerir. Sınıf yönetimi geçmiş, şimdi ve gelecek zaman dilimlerinin işlevsel birlikteliği ve eşgüdümüyle etkili ve verimli kılınabilir.

16 DERSTEN ÖNCE ZAMAN YÖNETİMİ
DERSE HAZIRLIK DERSTEN ÖNCE ZAMAN YÖNETİMİ DERSTE ZAMAN YÖNETİMİ

17 Dersten Önce Zaman Yönetimi
Ders Araç Gereç ve Kaynakların Hazırlanması Sınıf Kurallarını Belirleme ve Açıklama Plan Yapma ve Hazırlık

18 Derste Zaman Yönetimi Etkili ve verimli ders, istendik davranışların istendik sürede kazandırılmasıdır. Ders öncesi hazırlıklar ne derece iyi olursa olsun, zaman akılcı kullanılmazsa ders verimli olmayacaktır.

19 Sınıf İçi Öğretimde Zaman
4.Akademik öğrenme zamanı 3.Meşgul olunan zaman 2.Öğretim zamanı 1.Ayrılmış zaman

20 Kapsamları Bakımından Sınıfta Zaman
Ayrılmış zaman, belli bir konu ve içerik için ayrılan toplam süredir. Öğretim zamanı, belli başlı rutin görevler tamamlandıktan sonra öğretim için kalan süredir. Meşgul olunan zaman, öğrencinin etkin olarak öğrenme etkinliklerine katıldığı dikkatini derse verdiği süredir. Akademik öğrenme zamanı, öğrencinin öğrenme etkinlikleriyle veya iş ile meşgul edildiği yani öğrenmelerin oluştuğu süredir.

21 ETKİLİ ZAMAN YÖNETİMİ Zamanı mümkün olduğunca etkin ve etkili bir biçimde kullanma ve denetleme sistemidir.

22 Etkili Zaman Yönetimi İçin Kurallar
Derse zamanında başlamak ve erken bitirmemek gerekliliktir. Öğretmen derse sorunlarla gelmemeye özen göstermelidir. İşlenecek konu ve konunun önemine ilişkin bilgi verilmelidir. Dersin kesintiye uğramamasına çalışılmalıdır. Uygun öğretim yöntem ve teknikleri kullanılmalıdır.

23 Sınıfta Etkili Zaman Yönetimi İçin Öneriler

24 Derse zamanında giriniz, erken çıkmayınız.
Derste zamanının ağırlıklı bir bölümü akademik öğrenme zamanı olarak kullanmaya özen gösteriniz. Derse zamanında giriniz, erken çıkmayınız.  Planın uygulanabilir kılınması için her ders için özeleştiri yaparak planı güncelleştiriniz. Planın ana hatlarını kurgulayıp not alınız. Böylece planın unutulması ve kimi konuların atlanması olasılığı zayıflatılır. Dersin akışını belirleyici olursunuz. Derse planlı ve hazırlıklı gidiniz. Unutmayınız plansızlık başarısızlığın planlanmasıdır.

25 Zaman zaman farklı öğretim yöntem ve teknikleri uygulayınız.
Dersin amaç ve içeriğine uygun öğretim yöntem ve teknikleri seçiniz. Kullanacağınız araç, gereç ve kaynakları önceden kullanıma hazır hale getiriniz. Sınıfta olumlu bir havanın oluşmasına çalışınız. Olumlu hava sınıfta öğrenmeyi destekleyerek zaman yitirilmesini azaltır. Sınıf kurallarına uyulmasını sağlamaya çalışınız. Sınıf kurallarını öğrencilerin katılımıyla belirleyiniz.

26 Dersi olumlu iletilerle bitiriniz.
Sınıfta zaman tuzaklarını belirleyerek önlem geliştiriniz. Deney gibi kimi çalışmalar için öğrencilere fırsat veriniz. Duyuru, eğitsel kol çalışmaları için seçim vb işleri dersin sonuna bırakınız. Öğrencileri kısa sürede tanıyınız.

27 Zamanın Tuzakları Plânsızlık
Öncelikleri belirleyememek ve sıralayamamak Ertelemek Kendini gereğinden fazla işe adamak Acelecilik Kırtasiyecilik ve verimsiz okuma

28 SONUÇ OLARAK ZAMAN YÖNETİMİ…
KÖTÜ BİR ZAMAN YÖNETİMİ : Verimsizliğe Etkisizliğe Strese Yol açmaktadır. İYİ BİR ZAMAN YÖNETİMİ : Kendini organize etmeyi Diğerlerini organize etmeyi sağlamaktadır.

29 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.


"ÜNİTENİN ÖRÜNTÜSÜ ZAMAN NEDİR? ZAMANIN ÖNEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları