Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ"— Sunum transkripti:

1 BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
ENFORMATİK BÖLÜMÜ TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DERSİ

2 SUNU HAZIRLAMA (MS POWERPOINT 2010)
Hafta 14 Hazırlayan : Öğr Gör Hakan AKTAŞ

3 NELERE İHTİYACIMIZ VAR?
Bilgisayar İnternet Kulaklık Not Kağıdı Kalem, Silgi ENF-101-Rev 1.1.

4 İÇERİK Temel Slayt İşlemleri Sekmeler ve Komutlar ENF-101-Rev 1.1.

5 KAZANIMLAR Bu ders sonunda öğrenci;
MS PowerPoint programında temel sunu işlemlerini yapar. MS PowerPoint programının sekmelerini tanır. MS PowerPoint programının sekmeleri içerisinde bulunan komutları tanır. ENF-101-Rev 1.1.

6 Temel Slayt İşlemleri Slaytlar, içerisine yazılar, grafikler, video ve ses dosyaları eklenebilen yapılardır. Sunular bir veya daha fazla sayıda slayttan oluşur. Slaytlar bir araya gelerek sunuları oluşturur. ENF-101-Rev 1.1.

7 Başlıca slayt işlemleri şunlardır:
Yeni slayt ekleme Slayt çoğaltma Slayt silme Slayt gizleme ve gösterme Farklı bir sunumdan slayt ekleme Slayt düzenini değiştirme Fotoğraf albümü oluşturma ENF-101-Rev 1.1.

8 Yeni slayt ekleme Sunu programını açtığımızda bizi giriş slaydı karşılar. İlk slayt eklenmiş durumdadır. ENF-101-Rev 1.1.

9 Yeni slayt ekleme 1 Giriş Sekmesindeki Yeni Slayt butonuna basabilir.
2 3 4 ENF-101-Rev 1.1.

10 Yeni slayt ekleme 2 Giriş Sekmesindeki Yeni Slayt butonu altında içerik düzenlerini de görebileceğimiz butona basabilir. 1 2 3 4 ENF-101-Rev 1.1.

11 Yeni slayt ekleme 3 Giriş Sekmesindeki Slaytlar bölümünden herhangi bir slaydın üstünde fare sağ tuşuna bastıktan sonra açılan menüden yeni slayt komutunu tıklanarak. 1 2 3 4 ENF-101-Rev 1.1.

12 Yeni slayt ekleme 4 Giriş Sekmesindeki Slaytlar bölümünde fare sağ tuşuna bastıktan sonra açılan menüden yeni slayt komutunu tıklanarak. 1 2 3 4 ENF-101-Rev 1.1.

13 Yeni slayt ekleme 5 Klavyeden Ctrl + m tuş kombinasyonunu kullanarak yeni slayt oluşturabilirsiniz. 5 ENF-101-Rev 1.1.

14 Slayt çoğaltma Bir sunu içerisindeki aynı düzen ve içeriğe sahip slaytları defalarca kullanmamız gereken durumlarda slayt çoğaltma işlemi gerçekleştiririz. ENF-101-Rev 1.1.

15 Slayt çoğaltma Çalışma alanının sol tarafında bulunan Slayt Panelinde bulunan slaytların küçük ekran görüntülerinin üzerinde farenin sağ tuşuna tıklanarak açılan menüden Slayt Çoğalt komutu tıklanır. ENF-101-Rev 1.1.

16 Slayt çoğaltma Çoğaltılmak istenilen slaytlar seçilir, şerit üzerindeki Giriş sekmesinde yer alan Slaytlar bölümündeki Yeni Slayt düğmesi tıklandığında açılan menüden Seçili Slaytları Çoğalt komutu tıklanır. ENF-101-Rev 1.1.

17 Slayt çoğaltma Çoğaltılmak istenilen slaytlar, Slayt Panelinden seçilir ve Kopyala komutuna tıklanır, daha sonra yine slayt paneli üzerinde boş bir yerde Yapıştır komutu tıklanır. ENF-101-Rev 1.1.

18 Slayt Silme Bazı gereksiz slaytların silinmesi gerekebilir. Bu durumlarda slayt veya slaytları silmek için; Silinmek istenilen slaytlar, Slayt Panelinden seçilir ve slayt üzerinde fare sağ tuş tıklanır ve Slayt Sil komutu tıklanır. ENF-101-Rev 1.1.

19 Slayt Silme Silinmek istenilen slaytlar, Slayt Panelinden seçilir ve klavyeden Delete(DEL) tuşuna basılır. ENF-101-Rev 1.1.

20 Slayt Gizleme veya Gösterme
Sunu içerisinde gereksinim duyduğunuz ancak slayt gösterisinde yer almasını istemediğiniz bir slayt varsa bu slaydı gizleyebilirsiniz. Farklı bilgi düzeylerine sahip birden fazla gruba aynı sunumu yaparken bazen ayrıntılı bilgilerin yer aldığı slaytlar gizlenebilir. Ana slayt gösterisi esnasında bu gizlenen slaytlar görüntülenmezler. ENF-101-Rev 1.1.

21 Slayt Gizleme veya Gösterme
Gizlenmek istenilen slaytlar, Slayt Panelinden seçilir ve slaytlar üzerinde fare sağ tuş tıklanır, ardından açılan menüden Slayt Gizle komutu tıklanarak slaytlar gizlenebilir. ENF-101-Rev 1.1.

22 Slayt Gizleme veya Gösterme
Ekran görüntüleri üzerindeki değişimi gözlemleyiniz. Tekrar görünür hâle dönüştürmek için gizli olan slaytlar Slayt Panelinden seçilir ve slaytlar üzerinde fare sağ tuş tıklanır, ardından açılan menüden Slayt Gizle komutu tıklanarak işareti kaldırılır ve slaytlar tekrar görünür hâle getirilir. ENF-101-Rev 1.1.

23 Farklı Bir Sunumdan Slayt Ekleme
Bir sunu içerisinde, daha önceden hazırlanmış olan slaytları kullanmamız gerekebilir. Sunularınızın içerisine önceden hazırlanmış olan slaytları ekleyebilirsiniz. ENF-101-Rev 1.1.

24 Farklı Bir Sunumdan Slayt Ekleme
Gözat düğmesine tıklıyoruz ve açılan Dosyaya Gözat iletişim kutusu vasıtasıyla kaynak sunu dosyamızı buluyoruz. Dosya içeriğindeki slaytlar, otomatik olarak bu adımda yüklenir. ENF-101-Rev 1.1.

25 Slayt düzenini değiştirme
Slayt düzeni slaytta görünen tüm içerik için biçimlendirme, konumlandırma ve yer tutucuların tümüne denir. Yer tutucular, düzenler içinde metin, tablolar, grafikler, SmartArt grafikleri, filmler, sesler, resimler ve küçük resim içeren kapsayıcılardır. ENF-101-Rev 1.1.

26 Slayt düzenini değiştirme
Düzen bir slaydın temasını (renkler, yazı tipleri, efektler ve arka plan) da içerir. ENF-101-Rev 1.1.

27 Slayt düzenini değiştirme
Sunu hazırlama prog- ramı içerisinde önceden tanımlanmış dokuz yer- leşik slayt düzeni bulunur. İsteğe ve gereksinimlere bağlı olarak özel düzenler oluşturabilir. ENF-101-Rev 1.1.

28 Slayt düzenini değiştirme
Sunu hazırlama programı ilk başlatıldığında Başlık Slaydı isimli düzen varsayılan olarak ayarlanmış olarak açılır. Ancak bu düzeni değiştirmek mümkündür. ENF-101-Rev 1.1.

29 Fotoğraf albümü oluşturma
Fotoğraf albümü, kişisel fotoğraflarınızı görüntü- lemek için oluştura- bileceğiniz bir sunudur. Dikkat çekici slayt geçişleri içeren efektler, renkli arka planlar ve temalar, belirli düzenler vs. ekleyebilirsiniz. ENF-101-Rev 1.1.

30 Fotoğraf albümü oluşturma
Ekle sekmesinde, Resimler grubunda Fotoğraf Albümü yanındaki oku ve sonra Yeni Fotoğraf Albümü seçeneğini tıklayınız. ENF-101-Rev 1.1.

31 Fotoğraf albümü oluşturma
Fotoğraf Albümü iletişim kutusunda, Aşağıdakinden resim ekle başlığının altında, Dosya / Disk ögesini tıklayınız. ENF-101-Rev 1.1.

32 Fotoğraf albümü oluşturma
Yeni Resimler Ekle iletişim kutusunda, eklemek istediğiniz resmi içeren klasörü bulunuz ve sonra Ekle seçeneğini tıklayınız. ENF-101-Rev 1.1.

33 Fotoğraf albümü oluşturma
Resimlerin görüntülenme sırasını değiştirmek istiyorsanız, Albümdeki resimlerin altında, istediğiniz resmin dosya adını tıklayınız ve ok tuşlarını kullanarak taşıyınız. ENF-101-Rev 1.1.

34 Fotoğraf albümü oluşturma
Resimlerin altına yazı eklemek isterseniz Resim seçenekleri kısmında TÜM resimlerin altında yazılar seçeneğini işaretleyin. ENF-101-Rev 1.1.

35 Fotoğraf albümü oluşturma
Resimlerinizin düzenini bir sayfada birden çok olmasını isterseniz Albüm düzeni bölümünde Resim düzeni seçeneklerini kullanabilirsiniz. ENF-101-Rev 1.1.

36 Asıl Slayt Oluşturma Görünüm sekmesinden Asıl Slayt yolunu izleyerek asıl slaytlarınızı düzenleyebilirsiniz. ENF-101-Rev 1.1.

37 Asıl Slayt Oluşturma Asıl slayt, slayt hiyerarşisinde bir sununun teması ve slayt düzenleri ile ilgili olarak arka plan, renk, yazı tipleri, efektler, yer tutucu boyutları ve konumlandırma gibi bilgilerin depolandığı üst slayttır. ENF-101-Rev 1.1.

38 Asıl Slayt Oluşturma Her sunu en az bir asıl slayt içerir. Asıl slaytları değiştirmenin ve kullanmanın en büyük faydası, sununuzdaki her bir slaytta genel stil değişiklikleri yapabilmenizdir. Asıl slayt kullanmak zaman kazandırır. ENF-101-Rev 1.1.

39 Asıl Slayt Oluşturma Asıl slaytta bulunan aynı bilgileri birden çok slayta yazmanız gerekmez Asıl slayt özellikle de çok sayıda slayt içeren oldukça uzun sunularınız varsa kullanışlıdır Kapat grubunda Asıl Görünümü Kapat‘ ı tıklayınız ENF-101-Rev 1.1.

40 TASARIM Tasarım, kelime anlamıyla zihinde canlandırılan biçim, tasavvur demektir. Sunu hazırlama programıyla sunularımızı hazırlamadan önceki en önemli adımları- mızdan biri de tasarımdır. ENF-101-Rev 1.1.

41 TASARIM Sunumuzun içeriğinin, sununun hitap ettiği kesime daha verimli bir biçimde aktarılması, sununun görselliğiyle de ilgilidir. Slaytlarda kullanılacak arka plan ve yazı renkleri, yazıların biçimleri, esas aktarılmak istenilen bilgilerin vurgulanması, sunu içerisinde kullanılacak grafiklerin konuyla ilgisi ve slayt biçimiyle renk uyumu en başta dikkat etmemiz gereken hususlardandır. ENF-101-Rev 1.1.

42 Başlıca Tasarım işlemleri şunlardır:
Sayfa Yapısı Temalar Arka Plan ENF-101-Rev 1.1.

43 Sayfa Yapısı Slaytların monitör, projeksiyon cihazı, TV ekranı gibi yatay şeklide ayarlanmış cihazlarda sunumu söz konusu olduğunda sayfanızın yönlendirilmesi gerekebilir. ENF-101-Rev 1.1.

44 Sayfa Yapısı Sayfanın dikey ya da başka bir ölçü şeklinde ayarlanması isteniyorsa bu durumlarda sayfa yapısı ayarları değiştirilerek istenilen ölçülerde slaytlar hazırlanabilir ENF-101-Rev 1.1.

45 Sayfa Yapısı Slayt yönlendirmesini ayrıca Slayt Yönlendirmesi düğmesini tıklanarak da yatay/dikey olarak ayarlayabilirsiniz. ENF-101-Rev 1.1.

46 Temalar Tema renk, yazı tipleri ve grafikler kullanarak belgenize bir görünüş kazandıran birleştirilmiş tasarım ögeleri kümesine denir. ENF-101-Rev 1.1.

47 Temalar Seçilen tema tüm sununuza uygulanabildiği gibi tema üzerindeyken fare sağ tuş sadece seçili slayta uygula da denebilir. ENF-101-Rev 1.1.

48 Temalar Eğer mevcut temalardaki düzenlerin isteklerinizi karşılamadığını düşünü- yorsanız yazı tipini, renkleri, arka planı ve efektleri isteğinize göre değişti- rebilirsiniz. ENF-101-Rev 1.1.

49 Temalar ENF-101-Rev 1.1.

50 Temalar Yapmış olduğunuz değişiklikleri, temalar bölümünde açılan menüde yer alan Geçerli Temayı Kaydet komutuna tıklanarak kaydedebilirsiniz. Üretici firmasının web site-sinden tema temin edebilirsiniz. ENF-101-Rev 1.1.

51 Arka Plan Arka plan slaytta yer alan nesnelerin arka kısmında yer alan renk veya grafiklere verilen isimdir. Tasarım sekme-sinde, Arka Plan grubunda, Arka Plan Stillerini tıklayınız. ENF-101-Rev 1.1.

52 Arka Plan Arka plan biçimlendirmeyi seçerek daha fazla seçeneğe ulaşabilir, resim ekleyebilir, rengini değiştirebilir, artistik efektler uygulayabilirsiniz ENF-101-Rev 1.1.

53 Slayt Nesneleri Metin Ekleme ENF-101-Rev 1.1.

54 Metin Ekleme Boş bir sunu açtığımızda yazı yazmak için metin kutularından iki tanesi slayta eklenmiştir (Başlık eklemek için tıklayın kısmı). ENF-101-Rev 1.1.

55 Metin Ekleme Bunların dışında eğer herhangi bir yere yazı yazmak istiyorsak metin kutusu ile bu işlemi gerçekleştirebiliriz. Metin kutusu simgesine fare ile tıkladıktan sonra slayt üzerinde bir dikdörtgen çizeriz, yazı yazmak için bir alan oluştururuz. ENF-101-Rev 1.1.

56 Metin Ekleme Şerit üzerinde yer alan Giriş sekmesindeki Çizim bölümünden Metin Kutusu seçilir. Veya ENF-101-Rev 1.1.

57 Metin Ekleme Şerit üzerinde yer alan Ekle sekmesindeki Metin bölümünden Metin Kutusu seçilir. ENF-101-Rev 1.1.

58 S & S O R U L A R C E V A P L A R C ENF-101-Rev 1.1.

59 1- Bir sunu içerisinde yazılar, grafikler, video ve ses dosyaları eklenebilen yapılara ne ad verilir. A Slayt Sekme Buton Sahne Şerit ENF-101-Rev 1.1

60 1- Bir sunu içerisinde yazılar, grafikler, video ve ses dosyaları eklenebilen yapılara ne ad verilir. A Slayt Sekme Buton Sahne Şerit ENF-101-Rev 1.1

61 2- Aşağıdakilerden hangisi slayt işlemlerinden değildir?
C Slayt ekleme, çoğaltma, silme Slayt gizleme, gösterme Video oluşturma Slayt düzenini değiştirme Fotoğraf albümü oluşturma ENF-101-Rev 1.1

62 2- Aşağıdakilerden hangisi slayt işlemlerinden değildir?
C Slayt ekleme, çoğaltma, silme Slayt gizleme, gösterme Video oluşturma Slayt düzenini değiştirme Fotoğraf albümü oluşturma ENF-101-Rev 1.1

63 3- MS PowerPoint programında sunu hazırlarken klavyeden tuşlarına basarsak ne olur?
CTRL M B Yeni bir sunu oluşturulur. Yeni bir slayt sayfası oluşturulur. Yeni bir metin oluşturulur. Yeni bir video oluşturulur. Yeni bir grafik oluşturulur. ENF-101-Rev 1.1

64 3- MS PowerPoint programında sunu hazırlarken klavyeden tuşlarına basarsak ne olur?
CTRL M B Yeni bir sunu oluşturulur Yeni bir slayt sayfası oluşturulur Yeni bir metin oluşturulur Yeni bir video oluşturulur Yeni bir grafik oluşturulur ENF-101-Rev 1.1

65 KAYNAKLAR Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Teknolojileri Sunu Hazırlama 482BK0014 ENF-101-Rev 1.1.

66 TEŞEKKÜRLER Hakan AKTAŞ Öğretim Görevlisi -- Beş Minare Mah. Ahmet Eren Bulvarı, Yahya Eren İleri Araştırma Laboratuvarı, Bitlis 0 (434) ENF-101-Rev 1.1


"BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları