Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

POSTA HİZMETLERİNDE ÖZELLEŞTİRME, REKABET VE REGÜLASYON BÜLENT ÖZBAYAT-SEÇKİN KESGİN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "POSTA HİZMETLERİNDE ÖZELLEŞTİRME, REKABET VE REGÜLASYON BÜLENT ÖZBAYAT-SEÇKİN KESGİN."— Sunum transkripti:

1 POSTA H İ ZMETLER İ NDE ÖZELLEŞT İ RME, REKABET VE REGÜLASYON BÜLENT ÖZBAYAT SEÇK İ N KESG İ N

2 POSTA HIZMETLERI Posta Hizmeti ; gönderiyi bir noktadan di ğ erine taşıyan nakliye ve da ğ ıtım hizmetlerinin bütününün bir türüdür. Posta hizmetlerinin esası ; üzerinde adres bulunan gönderiyi bir a ğ içerisinde düzenli ve programlı olarak da ğ ıtmaktır. Posta hizmetleri kişisel mektupları, tebrik kartlarını, faturaları, el ilanı ve di ğ er kişisel haberleşme araçları gibi gönderileri kapsamaktadır.

3 POSTA H İ ZMETLER İ N İ N ÖZELL İ KLER İ Emek-yo ğ un bir nitelik taşır. Emek-yo ğ un niteli ğ inden dolayı işgücü maliyetleri yüksektir. Çapraz sübvansiyon söz konusudur.

4 POSTA TEKEL İ N İ N GEREKÇELERI Tek firma sunumunun sa ğ ladı ğ ı avantajlar(Ölçek Tasarrufları) Evrensel Hizmet Zorunlulu ğ u A ğ Dışsallıkları Çapraz Sübvansiyon

5 POSTA H İ ZMETLER İ NDE ÖZELLEŞT İ RMEN İ N GEREKÇELER İ Firma içi etkinlik Tahsilat etkinli ğ i Yüksek hizmet kalitesi İ şletmecinin faaliyetlerinin siyasetin müdahalesinden uzaklaştırılması Özel yatırımları çekebilmesi

6 POSTA H İ ZMETLER İ NDE REGÜLASYONUN GEREKÇELER İ Posta a ğ ları arasında koordinasyonun sa ğ lanması Hizmet standartlarının belirlenmesi Posta piyasalarında rekabetçi yapıda etkin hizmetin sa ğ lanması

7 PTT (POSTA-TELEFON-TELGRAF) PTT’nin amacı: Posta, kargo, bankacılık ve elektronik ticaret alanlarında ekonomik, hızlı, güvenli ve kaliteli hizmet sunmaktır.

8 PTT TAR İ HÇES İ 23 Ekim 1840 Posta Nezareti'nin kurulması. 1855 Telgraf Müdürlü ğ ü'nün kurulması. 1871 Posta Nazırlı ğ ı ile Telgraf Müdürlü ğ ü'nün birleştirilmesi. 1901 Havale (para transferi) işlemlerinin başlaması. 1909 Telefon hizmetleri ile kurumun PTT Nezaretine dönüştürülmesi.

9 PTT TAR İ HÇES İ 1939 PTT Genel Müdürlü ğ ü olarak Ulaştırma Bakanlı ğ ı'na ba ğ lanması. 1984 Kamu İ ktisadi Kuruluşu statüsüne geçirilmesi. 1995 PTT'nin T.C. Posta İ şletmesi Genel Müdürlü ğ ü ve Türk Telekomünikasyon A.Ş. olarak yeniden yapılandırılması. 2004 PTTBank isminin tescili 2013 PTT Anonim Şirket oldu.

10 PTT H İ ZMETLER İ POSTA H İ ZMETLER İ BANKACILIK H İ ZMETLER İ LOJ İ ST İ K H İ ZMETLER İ

11 POSTA H İ ZMETLER İ Posta Hizmetleri Tebligat Telgraf Kayıtlı Elektronik Posta Di ğ er Posta İ şlemleri Pul ve Filateli

12 BANKACILIK H İ ZMETLER İ Havale İ şlemleri Hesap İ şlemleri Pttkart & Pttmatik Bankacılık İ şlemleri Tahsilat İ şlemleri Ödeme İ şlemleri HGS Sigortacılık İ şlemleri Di ğ er Ticari İ şlemler

13 LOJ İ ST İ K H İ ZMETLER İ Ptt Yurt İ çi Lojistik Hizmetleri Ptt Yurt Dışı Lojistik Hizmetleri Ambalaj Malzemeleri

14 PTT’N İ N YEN İ H İ ZMETLER İ PTT Bank 2004 yılında kurulmuştur. Bankacılık hizmeti vermektedir. PTT Kargo, 2008 yılında PTT tarafından hizmete açılmış bir kargo taşımacılı ğ ı firmasıdır. Pttcell 2013 yılından itibaren mobil iletişim hizmeti sunmaya başlamıştır.

15 PTT ÖZELLEŞT İ RME TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda torba yasa tasarısı neticesinde 100 den fazla kurumun özelleştirilmesi gündeme gelmiştir. Bu kurumlar içerisinde PTT’de bulunmaktadır. PTT için şuan özelleştirme söz konusu de ğ ildir. 6475 Sayılı Posta Hizmetleri Kanunu ile kurulmuş olan T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. özelleştirilmemiş oldu ğ u için kamu kurumu niteli ğ ini sürdürmekte ve kamu iktisadi teşekkülleri içinde yer almaktadır.

16 TÜRK TELEKOM Türk Telekom (tam adıyla Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi) PTT'nin telekomünikasyon ve posta hizmetlerinin 24 Nisan 1995 tarihinde birbirinden ayrılması sonucunda Türkiye'ye telekomünikasyon hizmetlerini sunmak amacıyla devlet tarafından kurulmuş şirkettir. 2005 yılı Kasım ayında özelleştirme kapsamında şirketin %55 hissesi Suudi şirketi Oger Telekom'a 21 yıllı ğ ına devredilmiştir. 6 milyar 550 milyon dolara gerçekleşen devir, cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi olmuştur.

17 6475 SAYıLı KANUN ILE PTT’DE YAPıLAN DE Ğ IŞIKLIKLER PTT’nin personel yapısında da de ğ işiklikler gelmiştir. Personele seçimlik hak tanınmıştır. Emeklilik hakkı kazananlar, emekli olmak için teşvik edilmiştir. 6475 Sayılı Kanun’da “posta tekeli” kavramına yer verilmiş olup, bu sebeple K İ K’e benzedi ğ i düşünülse de, 6475 Sayılı Kanun açık hükmü gere ğ ince, PTT A.Ş. K İ K statüsünü yitirmiştir.

18 PTT UÇANGÖZ(DRONE) TESLIMATı IÇIN YEŞIL ıŞıK YAKTI PTT yetkilileri, 2018 yılında bu özel araçlarla kargo teslimatları yapıla- ca ğ ının müjdesini verdi. Genelde özel sektörde gördü ğ ümüz bu adım, ilk kez devlet deste ğ i ile gündeme gelmiş oldu.


"POSTA HİZMETLERİNDE ÖZELLEŞTİRME, REKABET VE REGÜLASYON BÜLENT ÖZBAYAT-SEÇKİN KESGİN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları