Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LE:NOTRE PROJESİ BAHAR ÇALIŞTAYI’NIN (Mayıs Viyana) DEĞERLENDİRİLMESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LE:NOTRE PROJESİ BAHAR ÇALIŞTAYI’NIN (Mayıs Viyana) DEĞERLENDİRİLMESİ"— Sunum transkripti:

1 LE:NOTRE PROJESİ BAHAR ÇALIŞTAYI’NIN (Mayıs 2006- Viyana) DEĞERLENDİRİLMESİ
Doç. Dr. Nilgül KARADENİZ Doç. Dr. Dicle OĞUZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü

2 Le:Notre Projesi Le-Notre; AB tarafından desteklenen Peyzaj Mimarlığı disiplinine yönelik bir ‘konusal ağ – thematic network’ projesidir. Le: Notre; ‘Landscape Education: New Opportunities for Teaching and Research in Europe – Peyzaj Eğitimi: Avrupa’da Öğretim ve Araştırmada Yeni Fırsatlar’ başlığının kısaltmasıdır. Le-Notre Projesi, Erasmus Programı çerçevesinde AB tarafından desteklenen üç yıllık bir projedir.

3 Le:Notre Projesi 1 Ekim 2003 – 30 Eylül 2005 tarihleri arasında yürütülmüştür. Le: Notre+PLUS Dissemination Projesi 30 Eylül 2006 tarihine kadar sürdürülecektir. 30’dan fazla ülkeden, 100’den fazla okul projede yer almaktadır. Bunun yanı sıra proje, profesyonel organizasyonlar, resmi kurumlar ve öğrenci topluluklarından da temsilciler içermektedir. Son zamanlarda ‘komşu disiplinler’le de proje çerçevesinde ilişki kurulmaktadır.

4 Le:Notre Projesi Avrupa’daki peyzaj mimarlığı eğitiminin kalitesini arttırmayı hedefleyen Projenin çıktıları ışığında; lisans, yüksek lisans, doktora eğitimi ve sürekli eğitimin yanı sıra, araştırma yöntemleri için de yeni standartlar ve geleceğe yönelik gereksinimler belirlenmektedir.

5 Le: Notre TUNING (UYUMLAŞTIRMA)
Tuning Projesi, Bologna Sürecinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Tüm Avrupa’da yüksek öğrenim programlarının uyumlu hale getirilmesi hedeflenmektedir. Viyana Bahar Çalıştayı’nda, daha önceki çalıştaylarda bu konuyla ilgili olarak elde edilen ‘edinç - competence’ler üzerinde tartışmalara devam edilmiştir.

6 Le: Notre Çalışma Grupları
Le: Notre Projesi kapsamında Peyzaj Mimarlığının 12 alt disiplini için oluşturulan Çalışma Grupları, söz konusu çalışmayı sürdürmektedir. Peyzaj Planlama Peyzaj Tasarımı Peyzaj Yönetimi Kültürel Peyzaj Kentsel Açık Alanlar Vejetasyon ve Bitki materyali Tarih ve Koruma Malzeme & Konstrüksiyon Mesleki Uygulamalar Altyapı Projeleri Bilgi Teknolojileri Kuram & Yöntem

7 EDİNÇLER (COMPETENCES)
capacity of abstraction (soyutlama kapasitesi) ability of model building (modelleme yeteneği) ability of generalization (genelleme yeteneği) mental visualization (zihinsel görselleştirme)  ability to understand and catalyse different social interests  capacity to use maps, to switch betwen different scales  problem identification/definition ability of gestalt perception of landscape ability of designing (developing) plans  legislation related to physical planning  basics of life sciences  ability of plant recognizing in the field

8 Lisans ve Lisansüstü programlar için edinçlere yönelik bir örnek çalışma (Kültürel Peyzaj Çalışma Grubu)

9 Avrupa Kentsel Peyzaj Ortaklığı (European Urban Landscape Partnership)
Bu yılki Viyana Bahar Çalıştayının en önemli bölümünü ‘Kentsel Peyzaj Semineri’ oluşturmuştur. Bu seminerin düzenlenmesinin nedeni üniversiteler ve belediyeler arasında kurulacak yeni bir ağın (Avrupa Kentsel Peyzaj Ortaklığı) kurulma sürecini hızlandırmaktır.

10 Avrupa Kentsel Peyzaj Ortaklığı
Avrupa Kentsel peyzajlarının planlama, tasarım ve yönetiminde iyi uygulamaların yapılması ve mevcut uygulamaların da iyileştirilmesini hedeflemektedir. Kentsel peyzajların korunması ve geliştirilmesi konusunda farkındalık Bilgi değişimi için bir platform oluşturma Avrupa’da Üniversiteler ve belediyeler arasındaki iletişimi güçlendirmek Farklı ülkelerdeki planlama araç ve standartları ile ilgili bilgi alışverişi

11 Avrupa Kentsel Peyzaj Ortaklığı
Üye kentlerde örnek plan ve çalışmaların geliştirilmesine destek vermek Mevcut kaynakların etkin kullanımını sağlayarak ve öğrencilerin ‘gerçek projeler’ üzerinde çalışmalarına olanak vererek eğitimin kalitesini arttırmak Kentsel peyzajlar üzerinde yapılan araştırmaları destekleyerek sonuçları ilgilenen kent ve belediyelerle paylaşmak Gerekli politikaların oluşturarak, araştırmalara mali destek sağlamak

12 Avrupa Kentsel Peyzaj Ortaklığı
Aralarında İstanbul’un da bulunduğu altı kent için belediye ve üniversiteler ortak sunuş yapmışlardır. Ana sunuşlardan sonra çalışma grupları oluşturularak ‘Avrupa Kentsel Peyzaj Ortaklığı’nın işler hale getirilmesi üzerine tartışılmıştır.

13 JOLA – Journal of Landscape Architecture
Peyzaj Mimarlığı alanında hakemli bir dergi yayın hayatına başlamıştır. ECLAS adına çıkan derginin basımın Callwey Basımevi üstlenmiştir. JoLA Yayın Kurulu tüm akademisyenlere özellikle araştırmaya dayalı makalelerini yollamaları için çağrıda bulunmuşlardır.

14 ECLAS’ın Yasal Bir Yapıya Kavuşturulması
Ankara’da yapılan ECLAS 2005 toplantısı öncesinde ve toplantı süresince dağıtılan anket formlarının sonuçlarına göre, ECLAS’ın yasal bir yapıya kavuşturulması yönünde bir görüş ortaya çıkmıştır. Hollanda yasalarına göre yasal yapılanma gerçekleştirilecek. Merkezi Wageningen olacak. Bahar Çalıştayı sonunda yasal yapının oluşturulmasına ilişkin tüzük taslağı dağıtılmış ve görüş istenmiştir.

15 Le:Notre ve ECLAS web sayfalarının yeniden yapılanması
Bahar Çalıştayında Le: Notre web sayfasının tasarımı üzerine düşünceler üretilmiştir. ECLAS web sayfasının mevcut özellikleri, Le:Notre web sayfası ile birleştirilecektir. Le: Notre web sayfasının sürekliliği Le: Notre2’ nin sonucuna bağlıdır.

16 Öneriler Bölümler, her bir çalışma grubu için edinçler üzerinde tartışmalı ve sonuçları Bölüm temsilcileri tarafından Haziran Ayında Brüksel’de yapılacak toplantıdan önce Le: Notre Ağına aktarılmalıdır. Bunun gerçekleşebilmesi, bölümlerdeki Proje İletişim sorumluları arasında bilgi paylaşımı ve düzenli ortak çalışmayla olanaklıdır.

17 Avrupa Kentsel Peyzaj Ortaklığı için üniversiteler ve belediyeler arasında ilişki kurularak bu girişim desteklenmelidir. Beklenen yararlar, uzun dönem stratejiler, belediyelerin beklentileri gibi konular üzerinde tartışılmalıdır.

18 JoLA’nın sürekliliğini sağlayabilmek için Peyzaj Mimarlığı Bölüm kütüphanelerinin abone olması desteklenmelidir.

19 Bahar Çalıştayı’na katılan Türk Ekibi


"LE:NOTRE PROJESİ BAHAR ÇALIŞTAYI’NIN (Mayıs Viyana) DEĞERLENDİRİLMESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları