Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ"— Sunum transkripti:

1 ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2 BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ ÖĞRENCİ TANILAMA SÜRECİ

3 BİLİM SANAT MERKEZLERİ
Türkiye’de özel yeteneklilerin eğitimi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılmış olan Bilim ve Sanat Merkezlerinde yapılmaktadır. Bilim ve sanat merkezleri; okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin (resim, müzik ve genel zihinsel yetenek) örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla açılmış olan bağımsız özel eğitim kurumlarıdır. 81 ilde 114 BİLSEM’de bu hizmet sunulmaktadır.

4 BİLSEM SAYILARI İLLER BİLSEM SAYISI İSTANBUL 7 ANKARA 5 MANİSA 4 İZMİR
ANTALYA 3 MERSİN BALIKESİR BURSA AFYON 2 AMASYA ADANA DENİZLİ HATAY KAHRAMANMARAŞ KIRŞEHİR KONYA ORDU

5 BİLSEM BAŞVURU SAYILARI
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞVURU YAPILAN ÖĞRENCİ SAYISI

6 BİLSEM BAŞVURU SAYILARI

7 BİLSEM ÖĞRENCİ SAYISI eğitim öğretim yılında bilim ve sanat merkezlerine yapılan öğrenci seçimi ile birlikte BİLSEM’lerde öğrenim görecek öğrenci sayısı 2017’ ye kadar 24.231 37.722

8 BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ ÖĞRENCİ TANILAMA KILAVUZU
TANILAMA SÜRECİ BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ ÖĞRENCİ TANILAMA KILAVUZU Bilim ve Sanat Merkezlerine öğrenci seçim süreci yayınlanan kılavuzdaki usul ve esaslara göre yürütülmektedir.

9

10 TANILAMA SÜRECİ 1, 2 ve 3. sınıf düzeyindeki öğrencilerin, sınıf öğretmeni tarafından yetenek alanlarına (genel zihinsel, resim ve müzik) göre aday gösterilir. Seçim süreci üç aşamada gerçekleşmektedir. Gözlem Formlarının Doldurulması Tablet Bilgisayar Grup Tarama Uygulaması Bireysel Değerlendirme 1 2 3

11 GÖZLEM FORMLARININ DOLDURULMASI
Genel zihinsel, resim ve müzik yetenek alanlarında akranlarından ileri düzeyde farklılık gösterdiği düşünülen öğrencilerin sınıf öğretmenleri tarafından e-okul sisteminden gözlem formlarının doldurulmasıyla birlikte öğrenci seçim süreci başlamaktadır. Sınıf öğretmeni tarafından aday gösterilen öğrencinin velisi; uygulama ücreti olarak KDV dâhil 50 TL’yi (elli Türk lirası) 13‐29 Kasım 2017 tarihleri arasında yatıracaktır. Uygulama ücreti yatırıldıktan sonra gözlem formları sınıf öğretmeni tarafından e‐okul sistemi üzerinden doldurulacaktır. Ücretini yatırdığı hâlde e‐okul sistemi üzerinden sınıf öğretmeni tarafından gözlem formu doldurulmayan öğrenciler tablet bilgisayar grup tarama uygulamasına alınmayacaktır.

12 UYGULAMA ÜCRETLERİ MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesinin T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankasından herhangi birine kurumsal tahsilat programı aracılığıyla yatırılabilir. Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası ya da Halk Bankası ATM’lerinden, Vakıflar Bankası internet bankacılığı, Halkbank internet bankacılığı, Ziraat Bankası internet bankacılığı üzerinden yatırabilir. Vakıflar Bankası şubeleri üzerinden yatırılabilir. Ayrıca, tüm banka kredi kartları ile internet adresinden ödeme yapılabilir.

13 GÖZLEM FORMLARININ DOLDURULMASI
Bir öğrenci en fazla iki yetenek alanından aday gösterilmektedir. Örneğin; genel zihinsel - resim, genel zihinsel-müzik, resim-müzik. Genel Müdürlük tarafından tanılama takviminde belirtilen gözlem formlarının doldurulma süresi geçtikten sonra aday gösterme işlemi yapılmayacaktır. Son tarih Öğrenci bir önceki eğitim öğretim yılında bir yetenek alanından BİLSEM’e kayıt hakkı kazanmış ise bu yıl da başka bir yetenek alanından aday gösterilebilir.

14 GÖZLEM FORMLARININ DOLDURULMASI
Gözlem formu doldurulan ve kaydetme işlemi tamamlanan öğrencinin aday gösterildiği yetenek alanları ile ilgili çıktı alınması gerekmektedir. Öğrencilerin hangi yetenek alanından aday gösterildikleri internet adresinden yayımlanacaktır. Raporun bir örneği imza karşılığında veliye verilecek bir örneği okulda kalacaktır.

15 GÖZLEM FORMLARININ DOLDURULMASI
Yetenek alanlarında bir değişiklik yapılması söz konusu ise, gerekli düzeltmelerin e-okul sistemi üzerinden yapılması gerekmektedir. Belirtilen tarihten sonra öğrencinin yetenek alanı ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır Belirtilen süreler içerisinde gözlem formu doldurulmayan, uygulaması geçersiz sayılan, uygulamaya girmeyen, uygulamaya alınmayan, uygulamaya girme koşullarını taşımayan ya da uygulamadan çıkarılan adayların grup tarama uygulamasıyla ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmaz. Adaya grup tarama uygulaması için randevu verilmiş ise adayın uygulamaya herhangi bir sebeple girmemesi durumunda (Bakanlık tarafından uygulamanın iptal edilmesi hariç) ücretin iadesi talep edilemez.

16 GÖZLEM FORMLARININ DOLDURULMASI

17 GÖZLEM FORMLARININ DOLDURULMASI

18 GÖZLEM FORMLARININ DOLDURULMASI

19 GÖZLEM FORMLARININ DOLDURULMASI

20 GÖZLEM FORMLARININ DOLDURULMASI

21 GÖZLEM FORMLARININ DOLDURULMASI
Gözlem formu doldurulduktan ve kaydetme  işlemi tamamlandıktan sonra raporlama  butonuna tıklanıp öğrencinin aday gösterildiği yetenek alanları ile ilgili iki çıktı alınacak  ve bu belgeler aday gösteren sınıf öğretmeni ile okul idarecisi tarafından imzalanacaktır.  Oku idaresi  raporun  bir  örneğini  imza karşılığında  veliye  teslim  edecek,  bir  örneğini  okulda muhafaza edecektir. 

22 GÖZLEM FORMLARININ DOLDURULMASI
Aday gösterilen ve e‐okul sistemi üzerinden gözlem formu doldurulan öğrencilerin hangi yetenek alanından aday gösterildiği 04‐08 Aralık 2017 tarihinde internet adresinden duyurulacaktır.

23 GÖZLEM FORMLARININ DOLDURULMASI
Öğrencinin aday gösterildiği yetenek alanlarında bir değişiklik yapılması söz konusu ise gerekli düzeltmelerin 04‐08 Aralık 2017 tarihleri arasında e‐okul sistemi üzerinden yapılması gerekmektedir. Belirtilen tarihten sonra öğrencinin yetenek alanı ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

24

25 TANILAMA SÜRECİ Tablet Bilgisayar Grup Tarama Uygulaması 2
Grup tarama uygulaması ülke genelinde tablet bilgisayarlar ile yapılmaktadır.

26 TANILAMA SÜRECİ Tablet üzerinden yapılan grup tarama uygulamasında uygulama birliği sağlamak için « Bilim ve Sanat Merkezleri Grup Tarama Uygulayıcı Kılavuzu» uygulama öncesinde yayınlanmaktadır.

27 TANILAMA SÜRECİ Genel zihinsel, resim ve müzik yetenek alanlarından aday gösterilen öğrencilerin tamamı grup tarama uygulamasına gireceklerdir. Uygulama giriş belgeleri 28 Aralık – 5 Ocak tarihleri arasında e-okul sistemi üzerinden yayımlanacaktır. Uygulama giriş belgeleri öğrenci velilerine imza karşılığında verilerek veliler bilgilendirilecektir. Uygulama yeri, tarihi ve saati öğrencilerin kimlik numaralarına tanımlandığı için belirtilen yer, tarih ve saat dışında öğrenciler uygulamaya alınmayacaklardır.

28

29

30 TANILAMA SÜRECİ Tablet bilgisayarla yapılacak grup tarama uygulaması 81 ilimizde, il tanılama sınav komisyonu tarafından belirlenen merkezlerde 06 Ocak – 04 Mart 2018 tarihleri arasında yapılacaktır. Grup tarama uygulaması tamamlandıktan sonra yetenek alanlarına göre belirlenen baraj doğrultusunda bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrenciler adresinden 9 Mart 2018 tarihinde ilan edilecektir.

31 TANILAMA SÜRECİ Bireysel Değerlendirme 3
Grup tarama uygulama sonuçları açıklandıktan sonra Genel Müdürlük tarafından ülke geneli başarı durumuna göre belirlenen barajın üstünde puan alan öğrenciler yetenek alanlarına göre (genel zihinsel, resim, müzik) bireysel değerlendirmeye alınır.

32 Genel Zihinsel Genel zihinsel yetenek alanında öğrencilerin sınıf düzeyine uygun zeka testi yapılmaktadır. Test uygulayıcıları Genel Müdürlüğümüz tarafından açılan hizmet içi eğitim kursları ile yetiştirilmektedir. Genel zihinsel yetenek alanında bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrencilerin randevu bilgileri 27 Mart 2018 tarihinden itibaren e‐okul sisteminde yayımlanacak ve öğrenci velisine okul müdürlüğü tarafından bildirilecektir. Genel zihinsel yetenek alanında yapılacak bireysel değerlendirmeler 02 Nisan 2018 tarihinde başlayıp 08 Haziran 2018 tarihinde tamamlanacak şekilde planlanacaktır.

33 TANILAMA SÜRECİ Resim Resim yetenek alanında aday gösterilen öğrencilerin bireysel incelemelerini Genel Müdürlük tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda illerde oluşturulan görsel sanatlar yetenek değerlendirme komisyonu yapmaktadır. Öğrencilerin sınıf düzeylerine göre “Okunan Hikayeyi Görsel Olarak Tamamlama”, “Okunan Kelimelerin Resimle Betimlenmesi” , “İmgesel Tasarım” ve “Cansız Modelden Çizim” başlıklarından oluşan kriterlere göre puanlamaları yapılır.

34 TANILAMA SÜRECİ Resim Resim yetenek alanında bireysel değerlendirmeye alınacak öğrencilerin uygulama yeri, tarihi ve saatine ilişkin açıklamaların yer aldığı belge 27 Mart 2018 tarihinden itibaren e‐okul sisteminde yayımlanacak ve öğrenci velisine okul müdürlüğü tarafından bildirilecektir.

35 TANILAMA SÜRECİ Müzik Müzik yetenek alanında aday gösterilen öğrencilerin bireysel incelemelerini Genel Müdürlük tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda illerde oluşturulan müzik yetenek değerlendirme komisyonu yapmaktadır. Öğrencilerin sınıf düzeyine göre “İşitme”, “Şarkı Söyleme” ve “Müzikal Üretkenlik” başlıklarından oluşan kriterlere göre puanlamaları yapılır. Müzik yetenek alanında bireysel değerlendirmeye alınacak öğrencilerin uygulama yeri, tarihi ve saatine ilişkin açıklamaların yer aldığı belge 27 Mart 2018 tarihinden itibaren e‐okul sisteminde yayımlanacak ve öğrenci velisine okul müdürlüğü tarafından bildirilecektir.

36 SONUÇ VE YERLEŞTİRME Bilim ve sanat merkezlerine yerleştirme sonuçları, bireysel değerlendirmeler 08 Haziran 2018 tarihinde ülke genelinde tamamlandıktan sonra 20 Haziran 2018 tarihinde adresinden açıklanacaktır.

37 İTİRAZLAR Grup Tarama Uygulaması Sonucuna İtiraz
Bireysel Değerlendirme Sonucuna İtiraz

38 Grup Tarama İtiraz Tablet bilgisayar ile yapılan grup tarama uygulama sonucuna ilişkin itirazlar 12‐16 Mart 2018 tarihleri arasında MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesinin T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankasından herhangi birine kurumsal tahsilat programı aracılığıyla 20 TL (yirmi TL KDV dâhil) yatırılarak öğrenci velisi tarafından adresinden yapılacaktır. Bakanlığa iletilen itirazlar değerlendirildikten sonra yine aynı sistem üzerinden veliye bilgilendirme yapılacaktır.

39 Bireysel Değerlendirme İtiraz
Genel zihinsel, resim ve müzik yetenek alanında yapılan bireysel değerlendirmelere ilişkin itirazlar, sonuçların adresinden yayımlanmasından itibaren 21‐27 Haziran 2018 tarihleri arasında öğrenci velisi tarafından il millî eğitim müdürlükleri il tanılama sınav komisyonlarına yapılacaktır. Komisyonlar bireysel değerlendirme sonuçlarına itirazları değerlendirip itiraz sonucu ile ilgili olarak veliyi bilgilendireceklerdir.

40 AİLE EĞİTİMİ ÇALIŞMALARI

41 TANILAMA SÜRECİ uyum öyg proje uyum destek byf öyg proje
GENEL ZİHİNSEL RESİM-MÜZİK uyum destek byf öyg proje uyum öyg proje

42 TEŞEKKÜRLER…


"ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları