Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sosyal hizmetin mesleki odağı, sosyal sorunların çözümlenmesi yoluyla sosyal refah düzeyinin arttırılması olarak tanımlanabilir. Sosyal sorunların analiz.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sosyal hizmetin mesleki odağı, sosyal sorunların çözümlenmesi yoluyla sosyal refah düzeyinin arttırılması olarak tanımlanabilir. Sosyal sorunların analiz."— Sunum transkripti:

1 SHB-425 Sosyal Politika ve Planlama Sosyal Politika ve Sosyal Hizmet Doç.Dr.Filiz YILDIRIM

2 Sosyal hizmetin mesleki odağı, sosyal sorunların çözümlenmesi yoluyla sosyal refah düzeyinin arttırılması olarak tanımlanabilir. Sosyal sorunların analiz edilmesi, bu sorunların altında yatan gereksinimlerin belirlenmesi ve bu gereksinimlerin karşılanmasına yönelik politika ve uygulamaların hayata geçirilmesinde sosyal hizmet, sosyal politika disiplininden büyük ölçüde yararlanmaktadır (Denney (1998)’den aktaran Danış, 2007).

3 Sosyal politika ise muğlak bir kavramdır
Sosyal politika ise muğlak bir kavramdır. Bu kavram hem sosyal sorunlara ve ilgi alanlarına yönelik politikaları içerir hem de bu gibi politikaların geliştirilmesi ve etkileri üzerine çalışan akademik disiplini ifade eder (Thompson, 2013: 66).

4 Sosyal politikayı, sosyal sorunlara cevap verme kapsamında geliştirilen politikalar olarak değerlendirmek de mümkündür (Thompson, 2013: 66). Bu politikalar pek çok ülkenin kalkınma planlarında sosyal refah düzeyini artırmak üzere temel alınmaktadır.

5 Sosyal Politikanın Beş Temel Alanı
2. Barınma 4. Sağlık 3. Eğitim 1. Düzenli Gelir 5. Bireye Yönelik Sosyal Hizmetler Kaynak: Thompson, N. (2013). Kuram ve Uygulamada Sosyal Hizmeti Anlamak. (Çev. Özlem. Cankurtaran Öntaş, Burcu Hatiboğlu Eren, Buğra Yıldırım, Çağıl Öngen, Eda Beydili, Gamze Erükçü Akbaş, İlkay Başak Adıgüzel, Sinan Akçay ve Özge Sanem Özateş Gelmez). Ankara: Dipnot Yayınları.

6 Bu alanların her biri sosyal sorunların oluşmasını önlemek ya da oluştuğu takdirde onlara cevap bulmak ve vatandaşların refahını sağlamak amacı ile çeşitli hizmetleri sağlamaya yönelik politikaları içerir (Thompson, 2013: 66-67).

7 Sosyal hizmet mesleğinin felsefi olarak ortaya konulmuş amaçlarını gerçekleştirebilmek için tüm nüfus gruplarını içine alan sosyal politikaların oluşumuna katılmak, stratejik noktalarda görev almak ve sosyal hizmet uygulamalarından elde edilen sonuçları politika yapıcılarıyla paylaşmak sosyal hizmet uzmanlarının temel sorumluluğudur (Danış, 2007: 63).

8 Yararlanılan Kaynaklar Danış, M. Z. (2007)
Yararlanılan Kaynaklar Danış, M. Z. (2007). Sosyal Hizmet Mesleği ve Disiplininde Sosyal Politikanın Yeri ve Önemi. Toplum ve Sosyal Hizmet, 18(2), Thompson, N. (2013). Kuram ve Uygulamada Sosyal Hizmeti Anlamak (Çev. Özlem. Cankurtaran Öntaş, Burcu Hatiboğlu Eren, Buğra Yıldırım, Çağıl Öngen, Eda Beydili, Gamze Erükçü Akbaş, İlkay Başak Adıgüzel, Sinan Akçay ve Özge Sanem Özateş Gelmez). Ankara: Dipnot Yayınları.


"Sosyal hizmetin mesleki odağı, sosyal sorunların çözümlenmesi yoluyla sosyal refah düzeyinin arttırılması olarak tanımlanabilir. Sosyal sorunların analiz." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları