Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ"— Sunum transkripti:

1 MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Programlar ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanlığı ARALIK-2017, ANKARA

2 MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ ÖĞRETİM PROGRAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ARALIK-2017, ANKARA

3 -ÇIRAKLIK EĞİTİMİNİN ZORUNLU EĞİTİME ALINMASI
SUNUM İÇERİĞİ -ÇIRAKLIK EĞİTİMİNİN ZORUNLU EĞİTİME ALINMASI -MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ PROGRAMLARININ HAZIRLANMASI -UYGULAMAYA İLİŞKİN İZLEME VE DEĞERLENDİRME

4 MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNİN ZORUNLU EĞİTİME ALINMASI
tarihli ve 6764 sayılı “Millî Eğitim Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamında çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır.

5 MEM PROGRAM GELİŞTİRME SÜREÇLERİ
28 Aralık 2016 tarihinde Yapılan 28 inci Mesleki Eğitim Kurulu’nda 27 alan 141 dal programlarının mesleki eğitim merkezlerinde uygulanması kararı alınmıştır. Mesleki ve teknik Anadolu liselerinde Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarihli ve 104 sayılı Kurul Kararı uygulamaya konulan öğretim programları ile mesleki eğitim merkezi programlarının uyumlaştırma çalışması yapılmıştır.

6 PROGRAM GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI ALANLA İLİŞİĞİ OLMAYAN DALLAR
Mesleki ve teknik Anadolu liselerinde uygulanan 27 alan 118 dala ait öğretim programları mesleki eğitim merkezi programları ile uyumlaştırılma çalışmaları tamamlanmıştır. Sadece mesleki eğitim merkezlerinde uygulanmak üzere 23 dal öğretim programı hazırlanmıştır. ALANLA İLİŞİĞİ OLMAYAN DALLAR 1 Oto Döşemeciliği 2 Kesim 3 Et ve Et Ürünleri İşlemeciliği 4 Kâğıt Üretimi 5 Vitrin Kuyumculuğu 6 Anahtarcılık ve Çilingirlik 7 Saat Tamirciliği 8 Avizecilik 9 Karosercilik 10 Metal Levha İşlemeciliği 11 Sac İşleri 12 Reklam Tabelacılığı 13 Dizel Motorları Yakıt Pompası ve Enjektör Ayarcılığı 14 Motorlu Araçlar LPG Sistemleri Bakım ve Onarımcılığı 15 Motosiklet Tamirciliği 16 Otomotiv Elektrikçiliği 17 Otomotiv Mekanikerliği 18 Otomotiv Motor Yenileştirmeciliği 19 Ön Düzen Ayarcılığı ve Lastikçilik 20 Fırıncılık 21 Kantin İşletmeciliği 22 Metal Yüzey Boyama 23 Tekstil Ürünleri ve Halı Temizleme DAL SIRA NO ALAN VE DAL İSİMLERİ 1 MOBİLYA VE İÇ MEKÂN TASARIMI Ahşap Doğrama Teknolojisi 2 Mobilya İskeleti ve Döşemesi 3 Mobilya Süsleme Sanatları 4 İç Mekân ve Mobilya Teknolojisi AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ 5 Ayakkabı Modelistliği 6 Ayakkabı Üretimi 7 Saraciye Üretimi 8 Saraciye Modelistliği TARIM 9 Bahçe Bitkiler 10 Tarla Bitkileri 11 Peyzaj 12 Süs Bitkileri 13 Tarım Alet ve Makineleri

7 PROGRAM GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI

8 MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİ
Mesleki Eğitim Merkezleri haftalık ders çizelgelerinde; Ortak Dersler Alan dal dersleri Alan Ortak Dersleri Dal Dersleri Seçmeli Dersler İşletmelerde Mesleki Eğitim kısımları yer almaktadır.

9 MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİ
Mesleki Eğitim Merkezleri haftalık ders çizelgelerinde; Ortak Dersler; Türk Dili ve Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Matematik dersleri yer almaktadır. Söz konusu dersler tüm ortaöğretim okullarında uygulanan , ortak genel kültür kazandırmaya ve mesleği desteklemeye yönelik derslerdir. Söz konusu dersler Mesleki Açık Lise eğitiminde ayrıca muafiyet sağlayacaktır. Alan dal dersleri, Alan Ortak Dersleri ve Dal Dersleri olarak ayrılmaktadır. 9 ve 10 uncu sınıfta alana ait ortak dersler yer almaktadır. 11 ve 12 inci sınıfta ise mesleğe özgü dal dersleri yer almaktadır. Seçmeli Dersler; Öğrencilerin ilgi ve istekleri doğrultusunda seçebilecekleri derslerdir. Seçmeli dersler haftalık ders çizelgesi ekinde tablo olarak verilmiştir. İşletmelerde Mesleki Eğitim; 4 yıllık eğitim süresi boyunca haftalık 32 saat olarak işyerinde alınan eğitim olarak planlanmıştır. Söz konusu dersler ve içerikleri Alan/dala ait çerçeve öğretim programında ayrıntılı olarak verilmiştir.

10 MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI
Mesleki Eğitim Merkezleri Çerçeve Öğretim Programında; PROGRAMLA İLGİLİ GENEL BİLGİLER PROGRAMIN HEDEFLERİ PROGRAMIN SÜRESİ REFERANS DOKÜMANLAR VE DAYANAKLAR BELGELENDİRME DALLARA AİT HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ PROGRAMIN UYGULANMASINA YÖNELİK AÇIKLAMALAR ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME PROGRAMDA AMAÇLANAN ÖĞRENME KAZANIMLARI PROGRAMDA YER ALAN DERSLER, İÇERİKLERİ VE KAZANIMLARI yer almaktadır.

11 MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI
Mesleki Eğitim Merkezleri Çerçeve Öğretim Programında; PROGRAMLA İLGİLİ GENEL BİLGİLER; Öğretim programının hazırlama amacı, süreci ve hazırlanan dokümanlar hakkında bilgi verilmektedir. PROGRAMIN HEDEFLERİ; Öğretim programındaki alan/dallara ait bilgi, beceri ve yetkinlikler ile öğrencilerin kazanımlarına yer verilmektedir. PROGRAMIN SÜRESİ: Programın süresinin 4 yıl olarak planlandığı yer almaktadır. REFERANS DOKÜMANLAR VE DAYANAKLAR Programın hazırlanması sürecinde kullanılan referans dokümanlar ve mevzuat bilgisi yer almaktadır. BELGELENDİRME 11. Sınıf sonunda Kalfalık ve 12 . Sınıf sonunda Ustalık belgesi verileceği bilgisi yer almaktadır.

12 MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI
PROGRAMIN UYGULANMASINA YÖNELİK AÇIKLAMALAR; Programın yapısı, amaç ve hedefleri, tasarımı, derslerin uygulanmasına ait açıklamalar ve toplam öğrenme süreleri, İşletmelerde mesleki eğitim uygulaması, süreci ve başarım durumu, Zümre öğretmenler kurulunca yapılacak işlemler, Programın uygulamasında iş sağlığı ve güvenliğine yönelik yapılması gerekenler, Değerler eğitimine yönelik programların uygulanması sürecinde yapılması gerekenler, Ortak derslerin nasıl ve ne şekilde uygulanacağına yönelik açıklamalar, yer almaktadır.

13 MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME; Programda yer alan dersler, derslere ait modüller ile modüllerde yer alan bilgi, beceri ve kazanımların ölçme ve değerlendirilmesinde kullanılabilecek yöntem ve tekniklere yönelik açıklamalar yer almaktadır. PROGRAMDA AMAÇLANAN ÖĞRENME KAZANIMLARI Alan Ortak Kazanımları, Dallara Ait Kazanımlar, yer almaktadır. DERSLER Alan Ortak Dersleri, Dal Dersleri, derslere ait modüller, derslerin ve modüllerin süreleri, kazanımları, seçmeli derslere ait açıklamalar yer almaktadır.

14 İZLEME VE DEĞERLENDİRME
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI VE HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME Mesleki Eğitim Merkezlerinde uygulanan çerçeve öğretim programları ve haftalık ders çizelgelerinin sektörün talep ettiği iş piyasası ihtiyaçları gözetilerek güncellenmesi amacıyla sektör, sivil toplum kuruluşları, diğer ilgili kurum/kuruluşlar ile uygulayıcılar tarafından değerlendirilmesine ve geri bildirimde bulunulmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu kapsamda mesleki eğitim merkezlerinde uygulanan alan/dal programlarının incelenerek yazı ekinde gönderilen komisyon çalışma raporunda görüş ve önerilerin bildirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Her alan/dal öğretim programı ve haftalık ders çizelgesi için oluşturulacak olan komisyon çalışma raporlarında yer alan soruların değerlendirmesinin yapılarak görüş ve önerilerin yazılması, ilave görüş ve öneri bulunmaması halinde ise ‘’Komisyonumuzca uygun görülmüştür’’ ibaresinin yazılması gerekmektedir.

15 İZLEME VE DEĞERLENDİRME
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI VE HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME Ülkemizin kalkınması ve hedeflerine doğru kararlı adımlarla yürümesinin sağlanması için mesleki ve teknik eğitim önemi tartışılmaz bir gerçektir. Bu kapsamda ülkemizin ihtiyaç duyduğu ve duyacağı nitelikli meslek elemanlarının yetiştirilmesi, mesleki eğitimin kalitesinin daha da artırılması için; Uygulayıcıların, sektörün, sivil toplum kuruluşları ile diğer ilgili kurum/kuruluşların görüş ve önerileri önem kazanmaktadır. Katılım ve katkılarınız için teşekkür ederiz…

16 ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Haftalık ders çizelgelerini ve çerçeve öğretim programlarını inceleyerek komisyon değerlendirme raporundaki soruları yanıtlayınız. HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİ ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMLARI KOMİSYON DEĞERLENDİRME RAPORU


"MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları