Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Öğrenme Güçlüğü Gösteren Çocuklar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Öğrenme Güçlüğü Gösteren Çocuklar"— Sunum transkripti:

1 Öğrenme Güçlüğü Gösteren Çocuklar
Murat KANTARCIOĞLU Rehber ÖĞRETMEN

2 Hikaye Aylin öğretmen, Mahmut’un kararlı olmayan okul başarısından dolayı şaşırır. Mahmut değişik konularda pek çok şeyi bilir. Bildiklerini arkadaşlarıyla paylaşır. İşittiklerini, nasıl yapıldığını açıklayan olay ve durumları kolayca anlar. Hayat bilgisi dersindeki etkinlikleri ve deneyleri çok sevdiği gözlenir. Zeki olmakla beraber matematik ve okumadaki başarısı düşüktür. Sözlü anlatımı oldukça gelişmiş olmasına rağmen, yazılı ödevlerle sorunlar yaşadığı gözlenmiştir. Ayrıca verilen ödevlere başlama ve tamamlamada güçlükleri olduğu öğretmeninin dikkatini çekmiştir. Bazen, tüm yönergeleri dinlemeden sırasındaki araçlarla oynamıştır. Verilen araştırma ve ödevleri tamamlamadan diğer ödev ve araştırmaları yapma denemelerine sıklıkla gerçekleştirmiştir. Ama verilen ödevi tamamladığında ise sınıfın en iyi ödevlerinden biri olmuştur.

3 Öğrenme Güçlüğü Olan Ünlüler
Albert Einstein George Scoot Cher George Bernard Shaw Scott Fitzgerald Thomas Edison Tom Somthers Gen. Westmorleland Beethoven Robin Williams Gen. George Patton Suzanne Somers Charles Schwab Hans Anderson Louis Pasteur John Kennedy Jules Verne Danny Glover Galilo Werner Braun Bruce Janner Magic Johnson John Lennon Mozart Dwight Einsenhower Edie Rickenbacker Carl Lewis Greg Louganis Leonardo da Vinci Lindsay Wagner Hary Belafonte Nelson Rockefeller Winston Chruchll Hoppi Goldberg Alexander Graham Bell Walt Disney Sylvester Stallone Henry Ford Tom Cruise Woodrow Wilson Steve Mcqueen Wright Kardeşler Robert Kennedy Henry Wilkler Wrigley

4 Öğrenme Güçlüğü Olan Ünlüler
Okumayı zar zor dokuz yaşında sökmüştür. Koleje ilk başvurduğunda başarısız olmuştur On iki yaşında parlak bir matematikçi ve fizikçi iken dil konusunda yeteneksizdi. "İzafiyet Teorisi"

5 Tanımların Ortak Özellikleri
Akademik gerilik Disiplin Alanlarındaki Gelişme Örüntülerindeki Dengesizlik Merkezi Sinir Sisteminin Hatalı İşleyişi Çevresel Yoksunluk

6 Tanım Öğrenme bozukluğunun son yıllarda en çok kabul gören tanımı 1988 yılında ABD Ulusal Öğrenme Bozukluğu Birleşik Komitesi (NJCLD) tarafından yapılmıştır. Bu tanıma göre, "Öğrenme bozukluğu genel bir terimdir ve dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ile matematik yeteneklerin kazanılmasında ve kullanılmasında önemli güçlüklerle kendini gösteren heterojen bir bozukluk grubudur".

7 Öğrenme Güçlüğü’nün Yeni Bir Grup Olarak Adlandırılmasının Sebepleri
Çok sayıda öğrencinin okullarda eğitim hizmetinden yararlanamadığının farkına varılması, Öğrenci özelliklerine göre eğitim hizmetlerinin sağlanmasının önemli olduğunun algılanması etkili olmuştur.

8 ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÇOCUKLARIN TİPİK ÖZELLİKLERİ
Haftanın günlerini öğrenebilecek mi? Mars’ta yaşam üzerine konuşabiliyor ama iki ile ikiyi neden toplayamıyor? Niye okulda iyi değil? Dedeyi neden bebe diye okuyor? D ve B harfleri arasındaki farkı göremiyor mu? Anlamını bildiği bu kelimeleri neden okuyamıyor? Neden aklı kadar başaramıyor? Dört farklı aritmetik probleminin hepsine birden neden aynı cevabı veriyor? Çok iyi bir çocuk çok çalışıyor ama neden başaramıyor? Her yıl aynı noktada, sanki sadece yaşı büyüyor...

9 Bu çocuklar ‘‘çini’’ yi ‘‘ için’’ okurlar; 41’ri 14 yazarlar; P’yi D, D’yi B yazarlar ve bir kelimeyi oluşturan harfleri sırasını hatırlayamazlar. Ödevlerini tahtadan defterlerine geçiremezler. Kitaplarının yerini unuturlar. Eşyalarını kaybederler. İçinde bulundukları yılı, günü ve mevsimi ayırt edemezler.

10 Kahvaltıya öğle yemeği diyebilirler; dün bugün ve yarını karıştırabilirler.
Gördüklerini hatırlayamazlar yada zihinlerinde canlandıramazlar. Bu çocuklar sınıfta öğrenemezler, bir cümle ya da fikrin ortasından başlayabilirler ya da bir cümlenin ortasında durabilirler. Bazı durumlarda toplama çarpma yapabilirler; ama çıkartma yada bölme yapamazlar. Kimi zamanda matematiği sadece zihinden yapabilirler, ama yazamazlar. Kelimeleri yüksek sesle okurken harfleri ve heceleri atlayabilirler ya da ekleyebilirler.

11 Öğrenme güçlüğü olan çocukları, zihinsel yetersiz ve davranış bozukluğu olan çocuklardan ayırmak gerekir.

12 Örnek 1: Bir öğrenciye standartlaştırılmış zeka testi uygulanır ve çocuğun normal sınırlar içinde olduğu anlaşılır. Ancak dördüncü sınıfa devam eden çocuk başarı testinde bazı derslerde ikinci sınıf birinci dönem düzeyindedir. Böylece, dördüncü sınıf düzeyinde bulunan bu çocuğun öğrenme güçlüğü gösterdiği belirlenmiş olur. Örnek 2: Bir başka öğrenciye standartlaştırılmış zeka testlerinin uygulanması sonucunda , çocuğun zeka bölümünün normal sınırlar içinde olduğu, ancak söze dayalı testlerde çocuğun puanının, yapmaya dayalı testlerde aldığı puana kıyasla çok düşük olduğu belirlenir. Böyle bir durumda fark büyük olursa, o çocukta öğrenme güçlüğünden şüphe edilir. Disiplin alanlarında bulunduğu sınıfın iki yıl gerisinde ise öğrenme güçlüğü tanısı konur.

13 ÖĞRENME BOZUKLUĞUNUN ÇEŞİTLERİ
1- DİSLEKSİ (okuma sorunları) a) DİSFONİK DİSLEKSİ – işitsel kavrama ve ayırd etme becerilerinde bozukluk vardır. Dil ve sözlü ifadelerde güçlük çekerler. b) DİSİDETİK DİSLEKSİ – zihinde canlandırma yetenekleri bozuktur. Harflerin sıralanışını karıştırır, ters çevirir, günleri ayları sırayla söyleyemez.

14 2- DİSGRAFİ (yazma sorunları) P,D,B,G,H,Y,S,Z,U gibi harfleri yazarken karıştırır ve ters yazar. Bazı harfleri unutur bazılarını fazladan ekler. Ayna hali yazabilir (PİLAT=TALİP) 3- DİSKALKULİ (matematik sorunları) sayıları bozuk yazar sıklıkla yer değiştirir, işlemleri bozuk sırada yapar, geometrik ilişkileri kavramada zorlanır, aritmetik sembolleri tanımada zorlanır.

15 ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ GÖSTEREN ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ
Çalışma Becerilerini Kullanma Yetersizliği Algısal Bozukluklar Genel Eşgüdüm Problemleri, Algısal, Devinimsel Problemler Dikkat Bozukluğu ve Aşırı Hareketlilik Düşünme ve Bellek Problemleri Sosyal Uyum

16 1.Çalışma Becerilerini Kullanma Yetersizliği
Öğrenme güçlüğü gösteren çocukların çoğunda ortak olarak görülen özelliklerden biri çalışma becerilerini kullanma yeteneğindeki yetersizliktir. Çalışma Becerileri Problemi etkili bir şekilde yapabilmek için gerekli olan kaynakların, stratejilerin ve becerilerin farkına varılması. İşin ya da problemin başarıyla tamamlanmasına yol açacak şekilde yapılacak işlerin plânlanması, çalışmaların etkinliğinin sürekli değerlendirilmesi gibi unsurları kapsayan kendi kendini düzenleme mekanizmasını kullanma yeteneğidir

17 2-Algısal Bozukluklar Öğrenme güçlüğü gösteren çocukların önemli bir özelliği de algısal bozukluklarının olmasıdır.Görsel algılama ya da görsel duyulardan gelen uyaranların yorumlanması ve örgütlenmesinde güçlük çekerler.Görsel agılama güçlüğü olan çocuklar, harfleri ve geometrik şekilleri kopya etmede zorlanırlar

18 3-Genel Eşgüdüm Problemleri, Algısal, Devinimsel Problemler
Yaşlarına göre devinimsel becerilerin kullanmasını gerektiren bedensel etkinliklerde yetersizliklerin ve eşgüdüm problemlerinin olmasıdır.Top atma, yakalama, zıplama, koşmada yetersizlik ya da yavaş gelişim söz konusudur. Öğrenme güçlüğüyle bağlantılı olabilir, fakat nedeni değildir.

19 4-Dikkat Bozukluğu ve Aşırı Hareketlilik
Dikkatle ilgili güçlüklere hem işitsel hem de görsel alanda rastlanılmaktadır. Dikkatleri normal çocuklara göre daha kolay dağılmaktadır. Sınıfta dikkatsiz ve aşırı hareketlidirler. Sınıfta uzun süre yerinde oturamazlar.Birinci ya da ikinci sınıfa giden bir öğrenci üç dört yaşlarındaki çocuklar kadar hareketli ise öğrenmesi olumsuz yönde etkilenecektir.

20 5-Düşünme ve Bellek Problemleri
İşitsel ve görsel uyaranların bellekte tutulamaması bakımından yetersizlik gösterirler.Herhangi bir yetersizliği olmamasına rağmen, bir dizi kelimeyi ezberlerken zorlanır. Birbirine benzeyen kelimeleri ayırmada güçlük çekerler.

21 6-Sosyal Uyum Öğrenme güçlüğü gösteren çocuklar, duygusal bozukluk gösteren çocukların davranış özelliklerini gösterirler. Çoğu zaman mutsuzdurlar, kendini değerlendirmeleri olumsuzdur, kendi kendilerini kontrol edemediklerine inanırlar ve başlarına gelen olayların diğer kişi ve olaylardan kaynaklandığını düşünürler.Çabalarının işe yaramadığını, ne kadar çabalarsa çabalasın öğrenemediğini düşünürler.

22 KISACA ÖZETLERSEK Sağlık problemleri vardır. İç ve dış organlarda çeşitli deformasyonlar, diş çürümeleri, kafa ve vücut arasında oran farkı, görme ve işitme kusurları bulunabilir. Bedensel gelişimleri yavaştır. Psiko-devimsel alanlarda gerilik gösterirler. El-göz koordinasyonunu güç sağlarlar. Büyük ve küçük kaslarını kullanma becerisini geç kazanırlar. Akademik kavramları geç ve güç öğrenirler. İlgi süreleri kısa ve dikkatleri dağınıktır. Çeşitli durumları kavramada, genelleme yapmada, öğrendiklerini transfer etmede zorluk çekerler.

23 KISACA ÖZETLERSEK Somut kavramları daha iyi kavrarlar.
Konuşma gelişimleri yavaş olup, geç konuşmaya başlarlar. Yeni durumlara uymada zorluk çekerler. Algıları, kavramları ve tepkileri basittir. Monoton işleri yapmaktan hoşlanırlar. Duygularını, düşüncelerini açık ve bağımsız olarak ifade edemezler. Gördükleri , duydukları şeyleri çabuk unuturlar, bellekleri zayıftır. Kendilerinden yaşça küçük olanlarla arkadaşlık kurarlar

24 KISACA ÖZETLERSEK Grup içi ilişkilerinde başkalarına daima bağımlıdırlar. Kuralları kavramakta zorluk çekerler. Sosyal ilişkilerinde kendilerini grupta kabul ettirecek becerileri azdır. Arkadaşlık kurmada zorluk çekerler ve kurdukları dostluklar kısa ömürlüdür. Kendilerine güvenleri azdır. Sosyal ilişkilerde bencildirler. Sosyal durumlara uymada zorluk çekerler. Sosyal faaliyetlere karşı ilgileri azdır.

25 TEŞEKKÜRLERİMLE…


"Öğrenme Güçlüğü Gösteren Çocuklar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları